Caravaning Ekspert 2 |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-10-22, 22:22
|
|
|
Obmyślcie jak to ma wyglądać i zrobimy taki dział. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2008-10-22, 23:06
|
|
|
Kazik II napisał/a: |
Co do praw autorskich to myślę, że problem jest jedynie jeśli chodzi o książki serwisowe konkretnego autorstwa płatne lub zawierające wyraźne zastrzeżenia co do rozpowszechniania lub kopiowania. Instrukcje, foldery czy katalogi raczej chyba takim ograniczeniom nie podlegają, tym bardziej że nie byłyby używane w żadnych komercyjnych celach. | Prawem autorskim chronione jest nawet wypracowanie szkolne i wszystkie powyższe też. Ale nie sądzę żeby np. Fiatowi chciało się kogoś czepiać za skany instrukcji do Dukato (tak jak Canon nie czepia się, chyba, za skany instrukcji swoich aparatów) ale panu XY, który wydał książkę o serwisowaniu Ducato lub o budowie kampera już prędzej i to w tych wypadkach bym uważał. |
_________________ Arturo |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-10-22, 23:54
|
|
|
Arturo napisał/a: | Prawem autorskim chronione jest nawet wypracowanie szkolne |
Uwaga, bo jak gówniarzeria się o tym dowie to zabronią nauczycielom poprawiania byków ortograficznych .
Przesada, ale w przypadku autora pana XY to już pełna ochrona. |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2008-10-23, 00:15
|
|
|
Może i przesada, ale tak jest. Czytałem dawno temu komentarz do ustawy o prawie autorskim jakiegoś prawnika. |
_________________ Arturo |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-23, 09:51
|
|
|
W przypadku ucznia traktuję to jako oddanie pracy do recenzji.
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-10-23, 11:44
|
|
|
janusz napisał/a: | Obmyślcie jak to ma wyglądać i zrobimy taki dział. |
Dział mógłby się nazywać np. Encyklopedia Kamperów. Zawierałby w jednej części opisy i historię producentów kamperów. Gdybyśmy zwrócili się z taką prośbą do tych firm na pewno z chęcią przesłali by nam materiały. Druga część to kampery pogrupowane wg producentów, lat produkcji i rodzajów budowy. Spis firm i modeli można ściągnąć choćby z Mobile.de. Materiały można też spróbować zdobyć od producentów. Poza tym każdy z nas może dodać coś w odpowiednim podrozdziale o swoim aucie, można też pozbierać dane opisy i fotografie z różnych ofert na serwerach. To na razie takie wstępne propozycje - jeśli nasza "władza" uważa takie propozycje za sensowne to może by utworzyć oddzielny wątek i kontynuować temat. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-10-23, 12:29
|
|
|
Kazik II napisał/a: | jeśli nasza "władza" uważa takie propozycje za sensowne to może by utworzyć oddzielny wątek i kontynuować temat. |
Warunkiem jest osoba (osoby) która to poprowadzi. Jestem do dyspozycji. Widzę to tak:
Proszę na moje PW bo tak najprościej lub telefonicznie numer przy awatarze co mam zrobić od strony technicznej, co wydzielić w jakiej części forum jak nazwać, jak zorganizować. Prowadzącego uczynię moderatorem tego działu i nie się kręci. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Wertes
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FFB - Tabbert Europa 560 DN
|
Wysłany: 2008-12-08, 00:12
|
|
|
fajny pomysł z ta encyklopedią! |
Ostatnio zmieniony przez Wertes 2008-12-08, 00:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wertes
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-12-08, 00:19 Ogólnie na plus !
|
|
|
Kupiłam dwójkę i przeczytałam - większość z zainteresowaniem i kupie trójkę, żeby zobaczyć, co będzie dalej.
Kilka fajnych - jak dla mnie - bardzo początkujacego karawaningowca - artykułów i informacji.
Aktualność i ciekawe tematy.
Generalnie pismo jeszcze się nie dotarło, zespół chyba też - i stąd w jednym numerze taka różnica poziomów między artykułami. Jedne na 6 - inne na 1.
Swoją drogą, zamiast wsadzać bezsensowne babole o torebeczkach, tipsach itd. można spokojnie wydrukować te 2 -3 kartki mniej. Oszczędzić lasy i ludzką cierpliwość ))
Łyżka dziegciu:
kiepski, niegustowny skład - te czcionki, cienie, ramki - "Ło Matko!" ( jak to którys z forumowiczów często pisze .
"Caravaningowe damy i technika" O czym i po co?
Nie czytałam numeru pierwszego, ale obawiam się, że będzie to jakiś cykl - zapychacz brakujących linijek. Na forum ktoś już pisał coś na temat artykułu o kobietach w pierwszym numerze - że jest zawiedziony.
Jeżeli było to coś równie wyrafinowanego jak "Caravaningowe damy i technika" to się nie dziwię. Żeby chociaż dowcipne było. Ale też nie. Czemu Kobieta robi coś takiego innym kobietom?
Cała strona o jednej torebeczce jakiejś tam firmy, która akurat nijak się do kampera nie nadaje - to też jest, jak dla mnie, kpina z czytelnika.
W Travelerze National Geographic poświęconemu kamperom były zamieszczone opisy trzech podróży - z opisem trasy, mapami, kosztami, miejcowościami, zabytkami, wszystkimi przygodami. Fajnie by było poczytać coś takiego w CE.
OGÓLNIE NA PLUS
CHOCIAŻ DUUUŻO ROBOTY JESZCZE PRZED ZESPOŁEM
ŻYCZĘ POWODZENIA
Anka |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-12-08, 00:30
|
|
|
Witam! Wertes napisał/a: | Kupiłam dwójkę i przeczytałam - większość z zainteresowaniem i kupie trójkę, żeby zobaczyć, co będzie dalej. | -to pismo wlasnie sie tworzy.Sadze ze po pol roku mozna jakos ostroznie to oceniac.Wiekszosc relacji jest z podrozy czytelnikow.Czasem warto naisac"droga redakcjo to jest do niczego a tamto nam sie podoba". Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
Wertes
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-12-08, 08:49
|
|
|
stefan napisał/a: | to pismo wlasnie sie tworzy.Sadze ze po pol roku mozna jakos ostroznie to oceniac.Wiekszosc relacji jest z podrozy czytelnikow.Czasem warto naisac"droga redakcjo to jest do niczego a tamto nam sie podoba". Pozdrawiam.Stefan. |
Wiem, że się tworzy - dlatego z niecierpliwościa czekam na rozwój !!! I życze wszystkiego najlepszego.
Czytałam te relacje i mi się podobały. Podałam przykład artykułów z Travelera - bo one były bardzo kompleksowe - zawierały wszystko i to jest, moi zdaniem, bardzo cenne i ciekawe. |
|
|
|
 |
Wertes
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-12-08, 08:51
|
|
|
Noo - "kamperówka" byłoby chyba zbyt ryzykownie |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2008-12-18, 21:36 ARCADARKA
|
|
|
jesteście wspaniali jedyni w swoim rodzaju wszystkiego alleluja , świąteczne chwile |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
|