| Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 21:29
 | Komputerowy system sterowania kamperem | 

| Autor | Wiadomość | 

| Arturo   stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
 Piwa: 2/1

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 10:52   Komputerowy system sterowania kamperem |   
 |  
               | 
 |  
               | Zastanawia mnie czy spotkaliście się z komputerowym systemem starowania kamperem. Z tego co znalazłem to np. firma Concorde stosuje coś takiego w swoich nowych kamperach. System Concorde-a to kolorowy dotykowy monitorek LCD 5,7cala, który pokazuje różne parametry i umożliwia sterowanie (i to tyle co można wyczytać z ich strony
  ) Może ktoś napisać o tym coś więcej? Może spotkał się ktoś z tym np. na targach albo ma taki system w swoim kamperze i mógłby napisać o nim coś więcej?

Domyślam się, że inspiracją są podobne system działające w samolotach
   |  
				| _________________ Arturo
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| janusz   Kombatant
 Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
 Nazwa załogi: TiTi
 Piwa: 420/147

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 11:22 |   
 |  
               | 
 |  
               | Super byłby do tego autopilot 	  | Cytat: |  	  | Domyślam się, że inspiracją są podobne system działające w samolotach   | 
  Ale temat ciekawy   |  
				| _________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| f68   weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
 Nazwa załogi: f68
 Piwa: 5/6

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 11:40 |   
 |  
               | 
 |  
               | poczekajmy jakies 100lat to kamperki bedą latać , będzie panel lcd pewnie głosowy a nie dotykowy i bedzie też autopilot |  | 

|   |  | 

|  | 

| VanB   początkujący forumowicz

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 11:49 |   
 |  
               | 
 |  
               | W samochodach osobowych to już prawie norma. Większość instalacji to już system sterowany komputerowo. Przeniesienie go na część mieszkalną nie powinno stanowić problemu, o ile zna się protokoły i tym podobne bzdety. Pytanie tylko czy koncerny samochodowe będą się chciały podzielić wiedzą tajemną. Nieoficjalnie widziałem piracką wersję techa zainstalowaną na zwykłym PC i podpiętą pod Oktawię. Ładnie sczytywał konfigurację samochodu. Właściciel zażyczył sobie aby na wyświetlaczu zamiast temperatury otoczenia była temperatura oleju w silniku i tak mu to zostało ustawione.

Co do sterowania częścią mieszkalną to można spróbować zaadoptować coś z technologii inteligentnego domu. Zamknięty standard EIB. Firmy tym się zajmujące powinny dać sobie radę, lub w standardzie otwartym PLC sobie samemu coś złożyć.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Arturo   stary wyga

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 12:09 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | janusz napisał/a: |  	  | Super byłby do tego autopilot | 
 Może na autopilot-a to jeszcze trochę poczekamy, chyba że kamper będzie na Passacie to będzie przynajmniej Park Assist

Myślę, że można by na takim ekranie wyświetlić wszystkie parametry pracy samochodu oraz kampera i większością z nich sterować a dodatkowo zaimplementować coś takiego jak przedziały poprawnych wartości po przekroczeniu których włącza się alert. Dodatkowo można by na tym ekranie wyświetlać np. obraz z kampery cofania, bo już GPS to chyba lepiej żeby był na osobnym ekranie.

W części mieszkalnej mógłby być podobny ekran, ale z zablokowanymi funkcjami sterowania funkcjami samochodu, aby np. wampirki nie zgasiły nam dla zabawy świateł w trakcie jazdy

| VanB napisał/a: |  	  | Co do sterowania częścią mieszkalną to można spróbować zaadoptować coś z technologii inteligentnego domu. Zamknięty standard EIB. | 
 To co jest w panelach kamperów ma się chyba nijak do tego co oferuje EIB, no i ceny EIB, podejrzewam że system dedykowany do samochodu byłby jednak tańszy (oczywiście nie przy jednostkowej produkcji) i miałby większe możliwości. Najlepszym chyba rozwiązaniem do takich zastosowań są systemy czasu rzeczywistego a jednym z bardziej znanych jest QNX, stosowany np. w komputerach pokładowych przez Audi (i tu moja wiedza na ten temat niestety się kończy
  ) 
 Jako ciekawostka, 2 fotki lotnicze. Oczywiście to co tam jest na kilku ekranach w kamperze byłoby przełączane na jednym (ze względu na ograniczenie miejsca i brak potrzeby jednoczesnej kontroli aż tylu parametrów naraz). No i sztuczny horyzont nie byłby w kamperze potrzebny

| 0902470.jpg 
 |  
		|  |  
		| Plik ściągnięto 7021 raz(y) 99,01 KB |  

| 1248765.jpg 
 |  
		|  |  
		| Plik ściągnięto 7021 raz(y) 148,7 KB |  
 |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| AUTOJUR   Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
 Piwa: 9/1

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 12:20 |   
 |  
               | 
 |  
               | Wszystko ładnie tylko jak coś sie uszkodzi to nawet z toalety nie skorzystasz tylko zobaczysz napis błąd w systemie  Ja osobiście unikam systemów sterowanych komputerem |  | 

|   |  | 

|  | 

| 48a-ELANKO   weteran
 dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 12:39 |   
 |  
               | 
 |  
               | Odnoszę wrażenie, że posiadanie takich urządzeń, gadżetów czy jak to zwał np. "wodotrysków" zabiłoby we mnie ideę swobody, wolności i uciekając kamperem z pracy z domu bliżej natury nie chcę tego mieć przy sobie! Może to wybitnie konserwatywne spojrzenie na życie ale unikamy w naszym domu wszelkich "inteligentnych" urządzeń przedkładając naturalny wystrój, kominek, dobrą - w naszym odczuciu - muzykę nad te nowoczesności. A co dopiero mówić o przenoszeniu tego do kampera! Jest to oczywiście wyłącznie moje osobiste zdanie i nie potępiam tych, którzy dążą do monitorków, migających diod, pilotów i super automatów ale nie zazdroszczę tego nikomu. Przy jakimkolwiek spotkaniu zapraszamy pod naszą markizę korbą a nie pilotem otwieraną, grila węglowego, swojskie wędliny, żurek, i dobry napitek... P.S. przełamałem się i nawigację GPS mam ale TV w kamperze... po stokroć nie!!!
 |  
				| _________________ Ela i Andrzej

|  | 

|   |  | 

|  | 

| stefan   weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
 Nazwa załogi: Majka i Stefan
 Piwa: 2/4

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 12:39 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam! Pewnie jeszcze na pokladzie maly samolot rozpoznawczy... Wiem tylko ze im mniej "nowoczesnosci" tym bardziej niezawodne wszystko.Pozdrawiam.Stefan.:ok Pozdrawiam.Stefan. |  
				| _________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej.  majkaistefan@googlemail.com

|  | 

|   |  | 

|  | 

| bonusik   weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
 Piwa: 10/15

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 15:19 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | stefan napisał/a: |  	  | jeszcze na pokladzie maly samolot rozpoznawczy | 

Kto wie...może by się przydał.
   latałby sobie i wybierał co ciekawsze miejsca do zatrzymania się
   Taki mały "Kamper-Predator"...
 No i dla świętego spokoju mógłby targac na pokładzie ze dwie rakiety Hellfire.
 W razie niespodziewanej kontroli czy cosik podobnie...
     |  
				| _________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Arturo   stary wyga

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 15:39 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | AUTOJUR napisał/a: |  	  | Ja osobiście unikam systemów sterowanych komputerem | 
 Unikać można, jeszcze przez parę lat
  Ale one pchają się do nas "drzwiami i oknami". 
 Zobacz co dzieje się na rynku nowych samochodów osobowych, głównie tych z wyższej półki, tam coraz trudniej kupić auto bez komputera i nic na to nie poradzisz. Oczywiście ważne aby to był dobry system a nie takie coś jak mamy na kompach i co jakiś czas wywala niebieski ekran

No i nie może być tak jak w Chrysler 300C (nie wiem czy to poprawili czy nie) ale jak włożysz porysowaną płytę CD z muzyką to daleko nie pojedziesz
    Pewnie wszystkim steruje jeden procesor i źle zaprojektowany system przydziela w takim wypadku CD wszystkie zasoby systemowe. W samolotach wszystkie systemy są przynajmniej zdublowane. W kamperach nie będą, ale pewnie można zaprojektować system tak aby w przypadku uszkodzenia niektórych jego części lub całego systemu coś jeszcze działało. 
 A tak z ciekawości? Jak często psuje się np. ABS? To też komputer. A czy jak kupujecie samochód to szukacie takiego bez ABS-u?

| stefan napisał/a: |  	  | Wiem tylko ze im mniej "nowoczesnosci" tym bardziej niezawodne wszystko. | 
 No i tu mam trochę rozterki wewnętrzne, niby wiem, że bez tej całej komputeryzacji lepiej ale z drugiej strony ona trochę kusi, dla mnie szczególnie jeśli ma (daleki bo daleki) jakiś minimalny związek z lotnictwem
  A wogóle to zawsze byłem otwarty na nowoczesne rozwiązania chociaż wolałbym mieszkać w jakimś fajnym starym zamku niż domu Billa Gatesa   
 Z drugiej strony jak dla mnie to czy popsuje się samochód z komputerem czy bez to i tak go sam nie naprawię

| 48a-ELANKO napisał/a: |  	  | Może to wybitnie konserwatywne spojrzenie na życie ale unikamy w naszym domu wszelkich "inteligentnych" urządzeń przedkładając naturalny wystrój, kominek, dobrą - w naszym odczuciu - muzykę nad te nowoczesności. | 
 Czasami da się jedno z drugim pogodzić, a nawet łatwiej mi to pogodzić w kamperze, który sam w sobie z naturą ma mało wspólnego, choć pozwala łatwiej wśród niej przebywać.
 Oczywiście nikogo nie chce przekonywać, że wszystkim z takim systemem byłoby lepiej. To pewnie za mnie zrobią firmy produkujące kampery za kilka, kilkanaście lat

| 48a-ELANKO napisał/a: |  	  | Przy jakimkolwiek spotkaniu zapraszamy pod naszą markizę korbą a nie pilotem otwieraną, grila węglowego, swojskie wędliny, żurek, i dobry napitek... | 
 Zaproszenie przyjęte
   Też wolę tradycyjne potrawy
  niż te tworzone "przemysłowo" gdzie z 1kg mięsa tworzy się minimum 2kg wędlin   |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| 48a-ELANKO   weteran
 dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 16:04 |   
 |  
               | 
 |  
               | Oczywiście zaproszenie podtrzymuję i to już na najbliższym zlocie!!! |  
				| _________________ Ela i Andrzej

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Arturo   stary wyga

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 16:14 |   
 |  
               | 
 |  
               | Na najbliższy to pewnie się nie załapię, ale jak się uda to będę 1 maja w Warce (bo mam stosunkowo blisko), niestety tylko osobówką (bo na razie o kamperze sobie tylko marzę i wymyślam takie głupotki jak ten system  ) i tylko w piątek bo w weekend imprezka rodzinna         |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| stefan   weteran

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 16:15 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam! -o tak! Ceny kosmiczne! 	  | Arturo napisał/a: |  	  | jakiś minimalny związek z lotnictwem | 
       -bardzo czesto.Tyle tylko ze ci ktorzy tego doswiadczyli bardzo czesto juz o tym opowiedziec nie moga. 	  | Arturo napisał/a: |  	  | Jak często psuje się np. ABS? | 
 -to nie jedyne auto z taka wada.Mojemu koledze wymienili auto na nowe po roku bo NIE MOGLI ZLOKALIZOWAC USTERKI. 	  | Arturo napisał/a: |  	  | No i nie może być tak jak w Chrysler 300C | 
 -jezeli bez to szansa ze ktos w poblizu to szybko naprawi jest wieksza.Ta cala "automatyzacja ma jedno podstawowe przeslanie-ZWIAZAC Z SERWISEM DO KONCA ZYCIA. 	  | Arturo napisał/a: |  	  | Z drugiej strony jak dla mnie to czy popsuje się samochód z komputerem czy bez to i tak go sam nie naprawię | 
  Pozdrawiam.Stefan. |  
				| _________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej.  majkaistefan@googlemail.com

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Arturo   stary wyga

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 16:29 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | stefan napisał/a: |  	  | -o tak! Ceny kosmiczne! 	  | Arturo napisał/a: |  	  | jakiś minimalny związek z lotnictwem | 
       | 
 no to niestety też

| stefan napisał/a: |  	  | -bardzo czesto.Tyle tylko ze ci ktorzy tego doswiadczyli bardzo czesto juz o tym opowiedziec nie moga. 	  | Arturo napisał/a: |  	  | Jak często psuje się np. ABS? | 
 | 
 nie znam statystyk wypadków spowodowanych awarią ABSu ale może czasami było to przecenianie jego możliwości?? Ale jeśli to prawda to jest to nieciekawa prawda

To jedno, drugie to obniżka kosztów produkcji i łatwość serwisowania, jeszcze paręnaście lat temu komputery naprawiało się z lutownicą, teraz wymienia się uszkodzone podzespoły, tak jest taniej dla serwisów. 	  | stefan napisał/a: |  	  | -jezeli bez to szansa ze ktos w poblizu to szybko naprawi jest wieksza.Ta cala "automatyzacja ma jedno podstawowe przeslanie-ZWIAZAC Z SERWISEM DO KONCA ZYCIA. 	  | Arturo napisał/a: |  	  | Z drugiej strony jak dla mnie to czy popsuje się samochód z komputerem czy bez to i tak go sam nie naprawię | 
 | 
 A tak z ciekawości Stefan, jak jest w Niemczech z takimi serwisami typu: "Pan Stasio złota rączka"? Są jeszcze? Jeśli tak to czy wymierają razem z ich właścicielami czy mają się dobrze?
 |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| stefan   weteran

| 

|  Wysłany: 2008-12-19, 17:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam! -bardzo dobrze postawione pytanie.Od wielu juz lat prawie wszystkie marki sa obslugiwane przy pomocy interfejsow diagnostycznych.Gniazda (OBD I i II) sa zunifikowane.Oprogramowanie jest inne do kazdej marki.Kupno oprogramowania i interfejsu do jakiejs marki to jest duzy wydatek z ktorym "zlota raczka" sobie raczej nie poradzi.Tak rozwiazano "specjalizacje".Ponadto od wielu juz lat serwisy maja prowizje od zamontowanych czesi i zakupionych materialow.Ale to nie tylko tu tak jest.Teraz na przyklad potrzebuje zrobic prosta niby rzecz: wymienic olej w skrzyni biegow.Wbrew pozorom nie jest to proste.Nikt nie wie jak to zrobic.... 	  | Arturo napisał/a: |  	  | A tak z ciekawości Stefan, jak jest w Niemczech z takimi serwisami typu: "Pan Stasio złota rączka"? Są jeszcze? Jeśli tak to czy wymierają razem z ich właścicielami czy mają się dobrze? | 
    Pozdrawiam.Stefan. |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

|  |