|
|
Antena MOBILSAT - problem |
Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-01-20, 23:41 Antena MOBILSAT - problem
|
|
|
W związku z przejściem, końcem 2015r polskich transponderów satelity HOTBIRD z systemu DVB-S na DVB-S2, właściciele anten MOBILSAT z roczników przed 2015r, mogą się mocno zdziwić, jak antena bezskutecznie będzie próbowała znaleźć sygnał z HOTBIRD'a.
Problemem jest jednostka sterująca , która nie jest przystosowana do DVB-S2.
Anteny od rocznika 2015 mają już nowe sterowniki. Do tych z roczników 2013-2014 producent wysyła nowe sterowniki za darmo, natomiast do starszych trzeba sobie taki moduł dokupić za 135 EUR. Nowy sterownik współpracuje z nowym panelem (118EUR) i nie jestem pewien czy to co jest dosyłane za darmo jest już z tym panelem, czy ten sterownik współpracuje również ze starym.
Tutaj jest info na stronie producenta:
http://mobiltech.it/index...article/45.html
Ciekawy jestem, czy podobne problemy będą mieć właściciele innych starszych anten, czy tylko Mobilsat się tutaj popisał.
Jak sądzę podobna sytuacja wystąpi we wszystkich modelach anten automatycznie szukających sygnału satelity, tych których sterowniki nie obsługują DVB-S2
Zmiana systemu na transponderach HOTBIRD'a jest również problemem dla tych , którzy posiadają starsze dekodery, którego nowego systemu nie obsługują.
Jak ktoś posiada starszą antenę z automatycznym wyszukiwaniem (szczególnie MOBILSAT'a), i/lub używa starszego dekodera, a jeszcze nie używał tego sprzętu w tym roku, to proponuję sprawdzić , aby się nie zdziwić jak zacznie się sezon
U mnie się kręci , kręci i ..... d....a
Mam z 2013r więc ściągam PDF'a ze strony producenta, wypełniam i wysyłam. Ciekawe czy doślą ? |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-01-21, 09:40
|
|
|
Z tego co się doczytałem, trzeba zwrócić stary sterownik i wtedy odsyłają nowy .
Przypuszczam, że wgrywają tylko nowy firmware i urządzenie wraca to samo. |
|
|
|
 |
jacek stec
stary wyga
Twój sprzęt: Laika
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Mszczonów/Tylicz
|
Wysłany: 2016-01-21, 23:58
|
|
|
Ja już to przerobiłem-wysłałem stary sterownik zrobiłem wpłatę 189 euro z przesyłka i wczoraj otrzymałem nowy sterownik-różni się lekko wyglądem od starego-jutro montuje isprawdzam czy działa |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-01-22, 00:13
|
|
|
Czyli , znaczy że nie tylko wymiana softu a cała nowa elektronika. Ciekawe czy dorobili złącze do programowania, aby w przyszłości nie trzeba było znowu wymieniać.
Jaki masz konkretnie model anteny ? Panel sterujący zostaje stary, czy ten nowy sterownik jest w komplecie z nowym panelem ?
Daj znać czy zadziałało |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 36 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2016-02-04, 16:22
|
|
|
a czy jest ktos w Polsce kto sie tym zajmuje ?
ps
równiez mam z tym problem |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-04-05, 00:12
|
|
|
Sterownik wymieniony, działa.
Niestety nie załapałem się na darmoszkę i trzeba było sięgnąć do dziupli .
Ustawianie anteny jest wolniejsze , ale zdecydowanie pewniejsze, a już zabiło mnie jak ustawiła się plecami do satelity ....... i odebrała sygnał HD !?!
Pierwsze pomyślałem , że coś zepsute, ale po porównaniu kątów w stosunku do anteny domowej, okazało się , że odbiera sygnał odbity od ściany , przy której stał kamper.
Kilka razy otwierałem i zamykałem antenę i zawsze tak samo. Świadczy to o tym, że poprawiła się czułość na wejściu i precyzja wyszukiwania. Na starym sterowniku bywało, że w gorszych warunkach odbioru kręciła się w kółko nie mogąc znaleźć satelity.
Szymku, tam gdzie kupowałeś antenę powinni Ci to załatwić. Ja wymieniałem w firmie Goliat z Andrychowa , bo u nich kupowałem. |
|
|
|
 |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2016-04-24, 19:41
|
|
|
Witam serdecznie !!!
Mam podobny problem tylko z anteną innej firmy.
W kamperze mam zamontowaną automatyczną antenę TVSat Oyster Caro Digital firmy „Ten Haft” z oryginalnym receiverem Caro Digital CI.
Ten zestaw ma około dziewięć lat i działa w systemie DVB-S.
Aktualnie nie mogę złapać sygnału z satelity Hotbird. Z tego co rozumiem od 2016 roku transponder satelity Hotbird działa tylko w systemie DVB-S2. W starym receiverze można wymienić sterowniki i będzie można bez problemu odbierać sygnał z Hotbirda i również rozkodować programy ze SmartHD NC+ (od 2016 roku też tylko sygnał DVB-S2), ale jak się za to zabrać, z kim się skontaktować, gdzie można przesłać receiver w celu wymiany sterowników. Czy możecie podać mi namiar do osoby, która może mi dokładniej wytłumaczyć co mam zrobić ?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Slawek |
_________________ Pozdrawiam
Gosia i Sławek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|