Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?
Autor Wiadomość
Tauroboliasta
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-04-25, 09:18   Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?

Witam ponownie i kolejny raz mam pytanie rzeke. Jaki jest koszt przerobienia mercedesa sprintera mexi na kampera? (Oczywiscie bez kosztu samochodu). Zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od oczekiwan i preferencji co komu potrzebne, a gornej granicy nie ma-nieustannie mozna by cos poprawiac. Marzy mi sie uklad w srodku (uklad-nie mylic z jakoscia) jak w kamperze Travato 59k (zdjecie ponizej), czyli lazienka z tylu, w srodku 2 pojedyncze kanapy, z przodu czesc kuchenna.
Czy budzet w granicach 30tys zl jest wystarczalny? Zastanawiam sie nad opcja zeby samemu wyizolowac kampera, zrobic okna, ale pod zabudowe mebli oddac do firmy zajmujacej sie budowa kamperow. Powodow na to jest kilka-pierwszy ze obawiam sie ze z Polska biurokracja sam jak to przerobie to nie uzyskam dowodu rejestracyjnego i badan technicznych, kolejny powod-nigdy nie skrecalem/budowalem mebli w aucie. Moze sie okazac ze jak rusze w pierwsza testowa trase i raz zahamuje to polowa mebli juz nie bedzie na swoim miejscu?
Co doradzacie? Isc w kierunku "zrob jak najwiecej mozesz sam a reszte oddaj tym co sie na tym znaja" czy jednak nie jest to takie straszne i warto zrobic to samemu?
Z gory dzieki za wasze opinie i propozycje
Pozdrawiam

image.jpg
Plik ściągnięto 185 raz(y) 78,57 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2016-04-25, 10:38   

jest w Polsce kilka firm które wykonują zabudowy jednocześnie załatwiają wszystkie formalności związane z rejestracją, opcja wyposażenia do uzgodnienia... jeżeli chodzi o najbliższe wakacje to chyba jest to niemożliwe do realizacji... :)
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Tauroboliasta
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-04-27, 09:06   

Na prawde nikt nie wie lub nie pamieta ile przeznaczyl kasy na budowe swojego kampera?

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2016-04-27, 09:10   

Ja pamiętam +- 7000 zł plus auto :mrgreen:
najdroższa była lodówka za 1000 zł kupiona od kolegi z forum

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2016-04-27, 09:13   

Tauroboliasta napisał/a:
Na prawde nikt nie wie lub nie pamieta ile przeznaczyl kasy na budowe swojego kampera?

15-20 tysi pewnie pęknie , zależy z czego chcesz robić

i rób sam od początku do końca albo daj całość do zrobienia - nikt rozsądny nie będzie brał sie za dokończenie twojego projektu

jest kilka firm - ebacamp robi fajnie, elcamp nie za bardzo , sa inne ale nie widziałem ich produkcji
Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu.

janko 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 Multijet 160
Nazwa załogi: Jan, Elzbieta
Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 2016-04-27, 09:43   Re: Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?

Tauroboliasta napisał/a:
Witam ponownie i kolejny raz mam pytanie rzeke. Jaki jest koszt przerobienia mercedesa sprintera mexi na kampera? (Oczywiscie bez kosztu samochodu). Zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od oczekiwan i preferencji co komu potrzebne, a gornej granicy nie ma-nieustannie mozna by cos poprawiac. Marzy mi sie uklad w srodku (uklad-nie mylic z jakoscia) jak w kamperze Travato 59k (zdjecie ponizej), czyli lazienka z tylu, w srodku 2 pojedyncze kanapy, z przodu czesc kuchenna.
Czy budzet w granicach 30tys zl jest wystarczalny? Zastanawiam sie nad opcja zeby samemu wyizolowac kampera, zrobic okna, ale pod zabudowe mebli oddac do firmy zajmujacej sie budowa kamperow. Powodow na to jest kilka-pierwszy ze obawiam sie ze z Polska biurokracja sam jak to przerobie to nie uzyskam dowodu rejestracyjnego i badan technicznych, kolejny powod-nigdy nie skrecalem/budowalem mebli w aucie. Moze sie okazac ze jak rusze w pierwsza testowa trase i raz zahamuje to polowa mebli juz nie bedzie na swoim miejscu?
Co doradzacie? Isc w kierunku "zrob jak najwiecej mozesz sam a reszte oddaj tym co sie na tym znaja" czy jednak nie jest to takie straszne i warto zrobic to samemu?
Z gory dzieki za wasze opinie i propozycje
Pozdrawiam

wędrowiec 
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
Piwa: 122/30
Wysłany: 2016-04-27, 11:28   

Z tymi nowymi sprzętami to trochę przesadziłeś. Szukając tylko części używanych
tyle właśnie wyjdzie.
Norwegia
www.camperteam.pl/forum/v...hlight=norwegia

www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=33834

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2016-04-27, 16:12   Re: Jaki jest koszt przerobienia blaszaka na kampera?

janko napisał/a:
....

co chciałeś wyrazić swoim postem, załączając wyłącznie cytat - bez własnego odniesienia? :szeroki_usmiech
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2016-04-27, 17:07   

ZEUS napisał/a:

janko napisał/a:
....

co chciałeś wyrazić swoim postem, załączając wyłącznie cytat - bez własnego odniesienia?

Kolejny post na liczniku albo udana próba funkcji cytowania :wyszczerzony:

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-04-27, 17:19   

Podobnie wyglądający na fotkach kamper może mieć rozbieżność we włożonej inwestycji nawet kilkukrotną.
Są tacy, którzy zbudowali kampera za 3-4 tys zł, a są i tacy którzy na samą lodówkę wydali 2x więcej.
Budowa domka ze złomka

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 159/151
Wysłany: 2016-04-27, 18:40   

Na identyczne pytanie jednego z naszych kolegów z Lubelszczyzny o zabudowę "blaszki" - dostał odpowiedź od kolegi z kieleckiego +- 70000. Cena zaporowa - widziałem jednak gotowe produkty - pełna profeska. :spoko

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2016-04-27, 19:51   

Kolega z lubelszczyzny za zabudowę blaszaka zapłacił prawie 120 tys. :shock

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-04-27, 19:55   

maxi sprinter to i kubatura spora ... jeśli na stół nie położysz 15 tyś i własnej tylko roboty to nie zaczynaj bo szkoda kasy ... jeśli zlecisz to wielokrotnośc 15-tu :idea

janko 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 Multijet 160
Nazwa załogi: Jan, Elzbieta
Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 2016-05-01, 13:31   

Witam jestem nowym na tym forum. Chciałbym podzielić się wiedzą na temat przebudowy blaszaka na kampera. Pierwszego VW T4 (sanitarka) 2003 r pełna opcja dwu strefowa klima ogrzewanie postojowe, automat, ocieplony (jak kto woli wersja zimowa) i takie tam pomniejsze udogodnienia. Koszt głownie materiały nieduży w granicach 2,5 tyś plus własna praca. Był dwa razy w Grecji i dla mojego syna z żoną wystarczający natomiast dla mnie 50+ z żoną za ciasny. W ubr. kupiłem Fiata Ducato 3.0 2010 r średni i przebudowa koszt materiałów około 6-ciu tyś., plus zdemontowana z własnej przyczepy kempingowej toaleta
(typ amerykański), zlewozmywak z palnikami. W tym roku zainstaluję lodówkę z przyczepy bo nowa była niewypałem, markizę i dodatkowy zbiornik wody na dachu. Byłem tym samochodem w Grecji i jestem zadowolony. W tym roku ponownie Grecja i po pewnych modyfikacjach myślę, ze będę bardziej zadowolony.
Pozdrawiam wszystkich a szczególnie osoby, którym przynosi frajda z majsterkowania przy własnym domku na kółkach.

Odpowiedz do tematu