|
Wymiana foteli przednich Fiat Ducato 1996 |
| Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-04-12, 22:13
|
|
|
Pozostaje ci tuning oryg. foteli i ew. demolka skrzynek ale jeśli wszystkie 3 punkty pasów są w fotelu mocowane, to i ze skrzynkami trzeba kombinować odpowiedzialnie.
Zrób foto foteli, zapodaj nowy temat (swój), opisz co ci nie pasuje. Są tu mędrcy którym czasami przyśni się coś kreatywnego. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
leszekk
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: DUCATO 2.8 idTD WEINSBERG Komet 2000r
Nazwa załogi: Komet
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2014 Piwa: 2/11 Skąd: Irlandia- Ballylynan
|
Wysłany: 2016-04-12, 22:22
|
|
|
Dziekuję , 3 punkty pasów są w fotelu mocowane właśnie,postaram sie zrobć zdjęcia i zapodam temat ,pozdrawiam |
_________________ LEGOL971
 |
|
|
|
 |
robert1965
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Aktualnie brak
Nazwa załogi: Monika i Robert
|
Wysłany: 2016-04-13, 23:20
|
|
|
Gino stanal na wysokosci zadania, foteliki od Pontiaca pasuja jak ulal nawet na moja gruba d.
Odbylo sie wszystko bez zadnej demolki i wielkich przerobek:)
Jak to Grzes sadzi latwiej w Lotto szostke trafic niz dwa dobre,dopasowane i nie zniszczone fotele
znalesc ale coz On znalazl znowu optymalnie rozwiazanie bo z trzech foteli zrobil dwa dobre:)
Poniewaz nowy fotel od Pontiaca byl juz wysiedzialy:(
Nalezne piwko stawiam i dzieki za poswiecony czas i godziny mozolnej pracy. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2016-04-14, 06:56
|
|
|
cieszę się że szanowna d.. jest zadowolona |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
leszekk
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-04-17, 15:27
|
|
|
Witam fachowców ,pisałem wcześniej o moim problem z siedzeniami są super -niewygodne po dłuższej podrózy martwica tyłka ,fotele są z zamontowanymi pasami 3 punktowymi ,sama konstrukcja siedzenia to gąbka blacha obrotnica i skrzynka, czy macie jakiś sugestie z jakiego pojazdu można by coś dopasować, muszą być rozkładane do tyłu (opuszczane łóżko). Nie udało mi sie założyć nowego tematu więc dopisuję się tu .Dziękuję
DSC_0001.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 35 raz(y) 48,99 KB |
DSC_0008.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 31 raz(y) 60,29 KB |
|
 |
| |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-05-03, 17:03
|
|
|
Moim zdaniem można zainstalować wiele foteli bez większych problemów. Jako adapter do ich mocowania używam rury kwadratowej z ponawiercanymi otworami w odpowiednich miejscach. Np rura stalowa kw. 20*60*3 jak u mnie. Jedyny feler tego rozwiązania to podniesienie fotela o 2cm.
Bardzo ważna dla komfortu jest kazt siedziska - ja długo szukałem przyczyny aż w końcu podniosłem przód fotela o 20mm i jest miodzio. Każdemu jednak pasuje co innego. |
|
|
|
 |
leszekk
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-05-03, 20:07
|
|
|
Tak fotele to nie problem ale dalej jednak zostaje problem pasów |
 |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-05-03, 20:37
|
|
|
fotele ze zintegrowanymi pasami są do kupienia np na allegro, występuję w wielu autach - to nie problem.
Zastanów się najpierw co ci dokładnie przeszkadza w obecnych fotelach - jaka jest przyczyna dyskomfortu.
Ja chciałem wywalić fotel ale po kilku próbach udało mi się to rozwiązać problem, właśnie zmianą kąta pochylenia siedziska. U ciebie może jest to kwestia wysokości albo np. wysiedzianej gąbki - to jest do rozwiązania samodzielnie lub przez np. przez tapicera samochodowego. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-05-04, 14:05
|
|
|
Ja kupiłem zgodnie z sugestiami na forum od Espaca 4. Zamontowałem jeden pasazerski , żona zadowolona ,ale przednia część jest tak zadarta w górę ,że obawiam sie ,że nie dostanę nogami do pedałów. Na razie swój odpuściłem. |
|
|
|
 |
willi7
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Wrz 2015 Piwa: 2/1 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-05-04, 16:59
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | Ja kupiłem zgodnie z sugestiami na forum od Espaca 4. Zamontowałem jeden pasazerski , żona zadowolona ,ale przednia część jest tak zadarta w górę ,że obawiam sie ,że nie dostanę nogami do pedałów. Na razie swój odpuściłem. |
zastosuj tulejki z tyłu fotela (między szyną a skrzynią), ja dałem 15mm i dopiero wtedy zbliżyłem się do poziomu. |
|
|
|
 |
leszekk
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2016-05-04, 18:32
|
|
|
| michal_olk napisał/a: | fotele ze zintegrowanymi pasami są do kupienia np na allegro, występuję w wielu autach - to nie problem.
Zastanów się najpierw co ci dokładnie przeszkadza w obecnych fotelach - jaka jest przyczyna dyskomfortu.
Ja chciałem wywalić fotel ale po kilku próbach udało mi się to rozwiązać problem, właśnie zmianą kąta pochylenia siedziska. U ciebie może jest to kwestia wysokości albo np. wysiedzianej gąbki - to jest do rozwiązania samodzielnie lub przez np. przez tapicera samochodowego. |
Masz rację sam fotel może być ,ale siedzenie to katastrofa jak pisałem jest tylko gągka i blacha ze śróbą do obrotnicy na środku zmieniłem gąbkę ale niewiele to dało całe siedzenie jest za twarde i nie elastyczne .Jechałem dwa lata temu Irlandia -Polska (dupa odpada )
W każdym razie dzięki za odpowiedz w tum roku znowu się wybieram |
 |
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-05-04, 21:48
|
|
|
A ja zasugeruję zupełnie inny pomysł, by można było w czasie długiej jazdy zmieniać pozycje pośladków.
Tempomat.
Bez robię 300-400km i staję się odrętwiały/osztywniały,
Z robię 800 i czuję naturalne zmęczenie.
Między pobudką a capstrzykiem w trakcie długich podróży rzecz jasna. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2016-05-05, 06:56
|
|
|
| willi7 napisał/a: | | ja dałem 15mm i dopiero wtedy zbliżyłem się do poziomu. |
Ale wtedy niżej się nie zejdzie, trzeba by skrzynkę przyciąć ,a tam mam drzwiczki wpasowane. |
|
|
|
 |
willi7
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Wrz 2015 Piwa: 2/1 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-05-05, 08:20
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | willi7 napisał/a: | | ja dałem 15mm i dopiero wtedy zbliżyłem się do poziomu. |
Ale wtedy niżej się nie zejdzie, trzeba by skrzynkę przyciąć ,a tam mam drzwiczki wpasowane. |
to prawda, ale pod nogami się obniży, spróbuj, ja też byłem bliski odpuszczenia tematu, ale to pomogło. Powodzenia |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2016-05-05, 12:19
|
|
|
Widziałem tez siedzenia ginowe u Roberta1965 . Tez zadarte w górę, tylko ze on kawał chłopa 196,5 cm? |
|
|
|
 |
|
|