Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Codzienna higiena
Autor Wiadomość
Moulder 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato l3h2 2016 rok
Piwa: 8/18
Wysłany: 2016-05-24, 09:28   Codzienna higiena

Witajcie, chciałbym poruszyć kwestię pryszniców i codziennej kąpieli. Nie mam nowego - drogiego kampera z instalacją wodną i prysznicową. Jedynie zbiornik 70 litrowy z wlewem na czystą wodę, pompę elektryczną i zlewozmywak z kranem. Oto cała instalacja wodna.

Kiedyś jeszcze w latach 70/80 pewno pamiętacie (Ja jako dziecko) regularnie latem przez miesiąc albo półtora nie było ciepłej wody i pamiętam grzanie wody i kąpanie w wannie. Mój system na kąpiele w ciągu najbliższej wyprawy do Skandynawii przez prawie dwa miesiące ma polegać właśnie na dużej plastikowej wannie, grzanie garnka wrzątku i dolewanie zimnej do wanny i mamy średniowieczną kąpiel.

Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że wannę można wystawić za drzwi skrzydełkowe z tyłu auta na drzwiach rozwiesić zasłonkę i kąpać się na zewnątrz. Znam ludzi, którzy mają drogie kampery (300tys) i nie wykorzystują pryszniców, żeby nie brudzić kabiny (wilgoć, grzyby itd).

Mam w kamperze łazienkę, czyli kabinę, gdzie jest duża wbudowana szafka z lustrem i toaleta przenośna i można by ją było zabudować brodzikiem, i pociągnąć wąż ze słuchawką, ale nadal pozostaje problem z ciepłą wodą, wiem że to dużo zachodu.

Jak to u was jest rozwiązane? Czy ktoś też tak jak my kąpie się podczas długich wypraw? Jaką wannę znaleźliście? Dziecięce plastikowe są troszkę za małe.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2016-05-24, 09:46   

Wanna to najmniej ekonomiczny pomysł .
Woda ??? Strumień , rzeka itd?????

ile tej wody ??
Jak podczas wojny w UK 15 cm.
To dobre dla morsów . :zimno

Ale jak chcesz to weź sobie dmuchany basenik , miejsca nie zajmuje i miętki jest

A tak na serio . w 6-8 litrach wody ciepłej z termy lub bojlera spokojnie natrysk masz.

Tłumaczenie tych co nie używają łazienki kamperowej ,racjonalne może być tylko jedno lub dwa.
Pierwsze bo nie lubią i wolą duże kempingowe natryski, rzeki i jeziora lub kabiny zewnetrzne itd.

Drugie ,że po prostu nie lubią się kapać lub nie maja takiej potrzeby . Gdyż nie ma codziennie Wielkiej Soboty lub innego Święta .
Ci się nie wstydzą ,że tak mają lekko trącając ....z różnych miejsc.
Do pełnego obrazu tego typu ...ludzi dodajemy skarpetki w butach na drugi dzień i spanie w majtkach dziennych. :mrgreen:

Inne tłumaczenia : wilgoć, grzyb itp
, to pierniczenie dla pokrycia wstydu ,że są brudasy. O czym wiedza, :!: ale się wstydzą. :oops: Nie na tyle jednak by się umyć :mrgreen:

Wyświetl szczegóły
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2016-05-24, 10:52   

Jaskuła kiedy opłynął świat potrafił się umyć w litrze wody. Sprawdziłem - da się.
Wyprawy wysokogórskie myją się chusteczkami Pampers lub wcale się nie myją.
Proponuję pójść w stronę prysznica z perlatorem lub cienkim i silnym strumieniem. Wanna to zuo.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 193/150

Wysłany: 2016-05-24, 11:21   Re: Codzienna higiena

Moulder napisał/a:
. Mój system na kąpiele w ciągu najbliższej wyprawy do Skandynawii przez prawie dwa miesiące ma polegać właśnie na dużej plastikowej wannie, grzanie garnka wrzątku i dolewanie zimnej do wanny i mamy średniowieczną kąpiel. .

Na pocieszenie powiem Ci ,że......na wielu parkingach norweskich jest ciepła woda . Na pewno na Drodze Atlantyckiej .

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 72/62
Wysłany: 2016-05-24, 11:28   

Moulder, sporo ludków wozi ze sobą prysznic kempingowy 20 l. Ja wożę, ale używam go głównie w czasie uprawiania turystyki namiotowej. Tylko trzeba uważać, aby nie przesadzić z długością nagrzewania na słońcu. Gorąca woda może nawet poparzyć. :-P Z napełnianiem wodą też bym uważał. 20 l., to duża przesada. Przy nieumiejętnym podwieszeniu, pozioma rurka potrafi się wygiąć w kabłąk, a nawet złamać. Ja napełniam do ok. 10-12 l. I styka.
Przy ładnej, słonecznej pogodzie jest to jakaś alternatywa. I za darmo. :mrgreen:

Cenowo też ta zabawka portfela nie zrujnuje. W JULI zapłaciłem coś ok. 19,00 zł :bigok

Prysznic kempingowy.jpeg
Plik ściągnięto 55 raz(y) 38,05 KB

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2016-05-24, 11:40   

Bronek napisał/a:
to pierniczenie dla pokrycia wstydu ,że są brudasy
Jeżeli tak by było, to już by lepiej było, aby tak nie było. Amen. :haha:

Moulder 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato l3h2 2016 rok
Piwa: 8/18
Wysłany: 2016-05-24, 12:25   Prysznic solarny

Też mam coś takiego, nie korzystałem jeszcze zobaczymy jak będzie :) Niemniej miska duża też się przyda, kupiłem właśnie coś takiego:

http://allegro.pl/miska-z...5953193092.html

Kompi 
zaawansowany

Piwa: 7/11
Wysłany: 2016-05-24, 13:27   

....
Ostatnio zmieniony przez Kompi 2022-09-22, 08:04, w całości zmieniany 1 raz  

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 132/5
Wysłany: 2016-05-24, 13:41   Re: Prysznic solarny

Moulder napisał/a:
Też mam coś takiego, nie korzystałem jeszcze zobaczymy jak będzie :) Niemniej miska duża też się przyda,

A to się fiordy uśmieją, jak do tej michy wleziesz. :spoko . Tylko w nią nie siadaj, lubi się na d...e zaklinowć. :lol:

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2016-05-24, 14:49   

Ja kiedy jeździłem Vivaro miałem następujący patent.
1. kanister z dużym wlewem (żeby pompka się zmieściła) 10L do którego wlewałem uprzednio zagrzaną na kuchence wodę.
2. prysznic z pompka 12V z Juli link
3. kabina prysznicowa z decathlon link

rozwiązanie wygodne o ile na dworze nie ma mrozu:) no i raczej nie na betonowy parkingu:)

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2016-05-24, 14:54   

Moulder, dobra micha to podstawa. Do czego ja używam michy? Do wszystkiego. Rano do mycia i golenia. Po śniadaniu do zmywania naczyń. Potem, jak trzeba to i do prania. W dobrej misce też można słoncem nagrzać wodę, a łeb spłukać kubkiem. Po trudach górskiej eskapady wieczorem można w misce wymoczyć nogi. A rano znowu, tak jak wczoraj .... było. I tak w kółko.
Fakt, nigdy jeszcze do michy nie siadałem. Pewnie dlatego, że hemoroidy mi obce. :haha:

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2016-05-24, 15:03   

fajny patent to moim zdaniem wiadro elastyczne.

wiadro.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 65,76 KB

OldPiernik 
stary wyga

Piwa: 50/19
Wysłany: 2016-05-24, 18:48   

A czy używa ktoś składanych miednic?

Misio 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Piwa: 799/1217
Wysłany: 2016-05-24, 20:05   

Bronek napisał/a:
Wanna to najmniej ekonomiczny pomysł .
Woda ??? Strumień , rzeka itd?????

ile tej wody ??
Jak podczas wojny w UK 15 cm.
To dobre dla morsów . :zimno

Ale jak chcesz to weź sobie dmuchany basenik , miejsca nie zajmuje i miętki jest

A tak na serio . w 6-8 litrach wody ciepłej z termy lub bojlera spokojnie natrysk masz.

Tłumaczenie tych co nie używają łazienki kamperowej ,racjonalne może być tylko jedno lub dwa.
Pierwsze bo nie lubią i wolą duże kempingowe natryski, rzeki i jeziora lub kabiny zewnetrzne itd.

Drugie ,że po prostu nie lubią się kapać lub nie maja takiej potrzeby . Gdyż nie ma codziennie Wielkiej Soboty lub innego Święta .
Ci się nie wstydzą ,że tak mają lekko trącając ....z różnych miejsc.
Do pełnego obrazu tego typu ...ludzi dodajemy skarpetki w butach na drugi dzień i spanie w majtkach dziennych. :mrgreen:

Inne tłumaczenia : wilgoć, grzyb itp
, to pierniczenie dla pokrycia wstydu ,że są brudasy. O czym wiedza, :!: ale się wstydzą. :oops: Nie na tyle jednak by się umyć :mrgreen:

Bronek, ostro pojechałeś ale jakże trafnie. Jak się chce, to i w wiaderku można się umyć. Coś o tym wiemy, bo poprzedni kaper który zrobiliśmy własnymi siłami, miał tylko zimną wodę. Miał prowizoryczną kabinę prysznicową, basenik składany i zestaw słuchawka prysznicowa z pompką. Wodę się grzało i myło. Rano czuliśmy nie opisaną ulgę po prysznicu. Potem było śniadanko, zmywanko i cały dzień na miłe go spędzenie.
Przynajmniej tą metodą wiedzieliśmy ile zużywamy wody na prysznic. Było to 8 litrów, osiem które działało jak masaż wodny, przywracało humor i chęć do życia.
Bronuś :pifko leci. :lol:

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2016-05-24, 21:36   

Dodam, że warunki determinują sposób.
Ja pisałem o tych co pomimo posiadania, widomo na skalę kamperową łazienki, nie korzystają z niej, bo nie. Lepiej niech wali z zakamarków ciała, niż lekką wilgocią z kabiny.

Pewnie gdy jest możliwość, chęci, preferencje itd... slorzystania z infrastruktury innej, niż kamperowa to chwała i OK.
Ale gdy nie ma to... czysta nieruszana łazieka kampera, ważniejsza od brudnej pupy.

To nie tyczy sie w ogóle tych co mają swoje kombinacje na miarę warunków, możliwości
Im też chwała za starania o to z czym na codzień się stykam

Ale jest lepiej :-P

Odpowiedz do tematu