|
|
|
Codzienna higiena |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-05-25, 00:43
|
|
|
A co zabronisz komuś być brudasem? U siebie se śmierdzi. Jeden nie używa prysznica, inny kibelka, tylko w krzaki, a inny ma kuchnie, ale woda na herbatę to max i gotuje na zewnątrz a jeszcze inny nie używa kierunkowskazów.
Ale coby w temacie, to widzę opcje j/w zamiast miski/wanny/wiadra zagrzewać ze 2 litry na kuchence, mieszać w jakimś naczyniu, wiaderku, butli (rurze) i pompka za 30zł + słuchawka załatwia temat.
Mi jak padło Webasto, to przez chwilę przerobiłem instalację tak, że do węża idącego do kabiny wpiąłem wąż z pompką zanurzeniową i grzało się wodę na kuchnie, mieszało i szło bypassem przez pompkę zanurzeniową. Coby kabli nie ciągnąć do kabiny, bo przecież tymczasowo, to druga osoba trzymała rękę na pulsie, znaczy włączniku i było "włącz", "wyłącz". Później kupiłem drugi piec Webasto i wróciła normalność. A i kabina ma wyciąg, więc kąpanie codziennie, bo po godzinie i tak sucha.
Dało się? Dało. Trzeba tylko lubić czystość.
Wersja na bogato, to zbiornik z allegro 10l za 60zł + miedziana rurka jako wężownica (coś jak mój bojler, 2 węże marki stomil i wpiąć to w układ silnika. Grzanie wody do ok. 90C za free. Przyjeżdżasz na miejsce a tu wrzątek w bojlerze. Mieszać z zimną i z 10l 90C po wymieszaniu będzie kąpieli na 2-3 osoby. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-05-25, 07:31
|
|
|
Ja nie zabraniam ..Bóg Broń...
Ja tylko potępiam, piętnuję, wyszydzam , wyśmiewam, wytykam , obmawiam,........TU
Bo w oczy to z litości nie potrafię , po prostu uciekam |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-05-25, 07:50
|
|
|
| Kiedyś ludzie myli się 1-2 razy do roku i jakoś cywilizacja nie wyginęła, alergii też nie było. Teraz sterylne żyjemy ale czy szczęśliwiej? |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): mischka |
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 152/190 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2016-05-25, 07:56
|
|
|
| mrsulki napisał/a: | | Teraz sterylne żyjemy ale czy szczęśliwiej? |
Moje dzieci albo czyste albo szczęśliwe... |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2016-05-25, 08:51
|
|
|
| Co gorsza, niektórzy nawet potrafią te same buty założyć dwa dni pod rząd. Hańba. |
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-05-25, 09:05
|
|
|
Albo co gorsza żyją lata z tą samą kobietą |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Victus
zaawansowany

Twój sprzęt: WV T4 Multivan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lut 2016 Piwa: 5/7 Skąd: Warszawa - Ursus
|
Wysłany: 2016-05-25, 09:08
|
|
|
| koder napisał/a: | | Co gorsza, niektórzy nawet potrafią te same buty założyć dwa dni pod rząd. Hańba. |
Albo czapkę.
Przez parę lat starczały mi dwie bańki pięciolitrowe po wodzie mineralnej kładzione na dach samochodu, |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 157/150 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2016-05-25, 09:15
|
|
|
| mrsulki napisał/a: | Albo co gorsza żyją lata z tą samą kobietą |
A to jest gigantyczny skandal i zaprzaństwo. |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2016-05-25, 09:29
|
|
|
| mrsulki napisał/a: | | Kiedyś ludzie myli się 1-2 razy do roku i jakoś cywilizacja nie wyginęła, alergii też nie było. Teraz sterylne żyjemy ale czy szczęśliwiej? |
| koder napisał/a: | | Co gorsza, niektórzy nawet potrafią te same buty założyć dwa dni pod rząd. Hańba. |
| mrsulki napisał/a: | | Albo co gorsza żyją lata z tą samą kobietą |
| prof-os napisał/a: | | A to jest gigantyczny skandal i zaprzaństwo. |
To ja powiem jeszcze więcej. To jest obrzydliwy temat i czuję, że mam wręcz obywatelski obowiązek zaprotestować przeciwko marnowaniu wody potrzebnej przyrodzie.
Mycie wymyślili cwaniacy robiący interes na mydle. Jeden z nich został za to surowo ukarany. Zabłocki się nazywał. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Kotek
Kombatant Mam na imię Danusia!

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 07 Paź 2010 Piwa: 402/448 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-05-25, 10:08
|
|
|
Ja bardzo przepraszam, ale to wcale nie jest śmieszne...
No, może trochę... |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-05-25, 10:15
|
|
|
| mrsulki napisał/a: | | Kiedyś ludzie myli się 1-2 razy do roku i jakoś cywilizacja nie wyginęła, alergii też nie było. Teraz sterylne żyjemy ale czy szczęśliwiej? |
Właśnie skończyłem wietrzenie miejsca pracy, po odwiedzinach pewnej wczasowiczki co się na słoneczku wczoraj lekko zatarła .
Dlaczego taki upierdliwy jestem , bo żałuje że nie mam alergii . Taki katar alergiczny pozbawił by mnie węchu .
I byłbym szczęśliwy a propos cytatu
Wole się drapać po truskawkach niż po ugryzieniach wszy.
Mam nadzieje ,że to lekka forma , przykrycia tego żenującego tematu .. a nie wiara w te słowa
Zabłocki fajnie wyszedł na tym mydle . , na Olimpiadzie nawet był
No dobra , mamy środę , czyli środek tygodnia ......
Większość z nas jest w domu....
....kto , a już nie bede ...
| Cytat: | "Przesadna higienizacja skraca życie" - tak brzmieć powinna współczesna wersja znanego porzekadła.
Jak często myją się Polacy i jakie są tego konsekwencje?
Myć się czy nie myć - oto jest pytanie. Kąpieli do woli mogą zażywać ci, którzy nie mają problemów ze skórą, nie cierpią na alergie i nie mają do nich skłonności. Jednak nawet i okazy zdrowia pewnego poranka mogą obudzić się z wysypką. Wszystko z powodu nadmiernej chemizacji, od której w dzisiejszych czasach nie da się uciec.
Myjmy się, ale z głową, powiadają dermatolodzy. Dla jednych oznacza to prysznic rano i wieczorem, dla drugich kąpiel co kilka dni.
Smród nasz powszedni
Na pozór wydaje się, że Polacy to czysty naród. Gdy jednak przyjrzymy się badaniom naukowym, okazuje się, że wielu z nas ciągle żyje w starożytności, nie rzymskiej czy greckiej !
Jak wynika z analizy przeprowadzonej przez Państwowy Zakład Higieny, 50 %deklaruje codzienne mycie całego ciała.
Nowsze badania - prowadzone m.in. przez firmy komercyjne - pokazują, że prawie co 10. Polak nie ma w szczoteczki do zębów.
Ci, którzy nie wierzą, powinni przejechać się zatłoczonym autobusem miejskim. Oczywiście w godzinach szczytu i najlepiej w cieplejszy, choć niekoniecznie upalny dzień.
Statystyki i zapach Polaków porażają.
Pewna grupa lekarzy, przestrzega przed nadmiernym szorowaniem skóry oraz jej swoistego wyjałowienia środkami chemicznymi. W efekcie pacjenci, którzy używają zbyt dużo kosmetyków, skarżą się na podrażnienia skóry i alergie.
Wielu dermatologów twierdzi, że zbyt częste mycie uszkadza naturalną ochronną warstwę skóry, która jest swoistym pancerzem chroniącym przed całym złem świata bakterii i drobnoustrojów.
Prysznic raz dziennie wystarczy, chyba, że zdarzają się sytuacje takie jak wizyta na siłowni. Z drugiej strony, jeśli cały dzień spędzamy w domu i nie przemęczamy się za bardzo, kolejny prysznic nie jest konieczny.
Ale przesadna dbałość o higienę także może być niebezpieczna. Branie prysznica kilka razy dziennie oraz nadmierne smarowanie się balsamami, przemywanie tonikami, perfumowanie ciała - to wszystko, przy odpowiedniej skłonności organizmu, może sprzyjać alergizacji.
Uwaga na dzieci
Wszelkie olejki, balsamy, zasypki i kremy kazał odstawić pewien znany profesor, specjalista w dziedzinie dermatologii, gdy z płaczem przybiegli do niego przyjaciele, których niemowlak dostał nagłej wysypki. Po ograniczeniu liczby preparatów do kilku podstawowych, stan skóry malucha natychmiast się poprawił.
U nas dermatolodzy mówią o kilku kąpielach w tygodniu u malutkich dzieci.
|
|
| |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-05-25, 15:06
|
|
|
| Bronek napisał/a: | Taki katar alergiczny pozbawił by mnie węchu .
I byłbym szczęśliwy a propos cytatu
|
Oj, nie wiem. Mam kolegę, co kompletnie nic nie węszy. Zanim się nie przyzwyczaiłem, często go wkurzałem tekstami o pięknym zapachu kawy, grillowanej karkówy, czy czegokolwiek.
Kiedyś chciałem go sprawdzić, czy rzeczywiście nic nie czuje - i faktycznie, nie poczuł! |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2016-05-25, 15:15
|
|
|
| brams napisał/a: | | Kiedyś chciałem go sprawdzić, czy rzeczywiście nic nie czuje - i faktycznie, nie poczuł! |
Oj! Zainteresował mnie sposób realizacji tej próby. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2016-05-25, 15:18
|
|
|
| brams napisał/a: | Tadziu...
|
WIEDZIAŁEM. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|