Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Techniki wykonywania slidera
Autor Wiadomość
silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2016-05-26, 19:26   

aaa , siłowniki elektryczne na piętro ok, na dole przekładnia , 2 silniki synchroniczne , lepiej działają niż ten daleko wschodniożółty SUPERPOWER JACK zastosowany do dachu .

do MIŚKA - jakbyś potrzebował odkrywania ameryki to piusz PW , pomoge wiedzą popartą setkami niepowodzeń prowadzących do sukcesu a taka wiedza najlepsza .

ten nibykolega z forum co zrobił szufladke nigdy Tobie nie podpowie bo myśli że z tego zrobi kase ale jedyne co zrobi to jak jeden guru forumowy zacznie pisać że przeróbki są do dupki a i tak nie pomoże :-/ :roll:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta

misiek85 
doświadczony pisarz
serce otwiera głowę

Piwa: 2/9
Wysłany: 2016-05-26, 22:06   

Dzięki Panowie za wsparcie.

Chcę się zmieścić w DMC 3500 :wyszczerzony: Przy wadze auta 1700 kg, będę miał 1800 kg do zagospodarowania. Wiem, że może to być trudne :wyszczerzony: ale nie niemożliwe. Tak uważam.
Planuję ograniczyć stal gdzie się tylko da i zastąpić ją drewnem. Według obliczeń naukowców drewno przy takiej samej wadze jest 4 razy bardziej wytrzymałe od stali.

Szukam alternatywy dla blachy na zewnętrzne poszycie. Zastanawiam się nad arkuszami pcv. Przyszedł mi do głowy pomysł wykorzystania wykładzin domowych, ale te współczesne są bardzo cienkie, a ja bym chciał mieć takie pcv z 5 mm grubości
Myślę użyć folii, jakiej używają przy kurtynach paskowych w chłodniach. Jednak jeszcze się rozglądam. Szukam czegoś w cenie do 10 zł/m2. Najlepiej coś z odzysku albo II kategorii. Pleksi jest droga.
http://elgracool.pl/produ...-standard-.html
Co o takim pomyśle sądzicie? :?: Spód zabudowy wyłożyłbym blachą lub nawet ściany do pewnej wysokości.

Cała zabudowa będzie miała 100m2 powierzchni ścian. Planuję to ocieplić pianką. Znalazłem taką co waży 8 kg/m3. Waga ocieplenia wyniesie 81 kg.

Rozważałem już kilka opcji sliderów. Każdy miał jakąś wadę. Najlepsze rozwiązanie, które mi przychodzi do głowy to zastosować profil typu H, położyć go na boku, na górnej części od razy położyć zabudowę, a dolną część puścić pomiędzy rolki na łożyskach, albo dać same łożyska a wnętrze profilu wyłożyć paskiem polamidowym dla lepszego poślizgu.

Na dwa takie profile planuję od razu położyć poszycie, a na poszycie legary drewniane pomiędzy które będzie pianka.

Niestety prowadnica nie może być jednocześnie ramą nośną, bo górne kółka zawsze będą przeszkadzały ruchomej zabudowie, jak będzie chciało się to schować do środka. Dlatego rolki trzeba puścić na osobnej prowadnicy, albo na profilu H.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2016-05-27, 05:46   

narysuj , nawet na kartce odręcznie. , bo ni huhu o co chodzi z tymi rolkami

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 541/112
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2016-05-27, 07:11   

A może zastosować profile półpełne o przekroju kwadratowym i gotowe wózki do bram przesuwnych? Wykorzystując właśnie takie prowadnice i 4 zestawy rolek o nośności bodaj 800 kg każda, zrobiłem u siebie w ubiegłym roku windę dla niepełnosprawnych....

Milka - może ją spotkacie?
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2016-05-27, 07:18, w całości zmieniany 1 raz  

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 541/112
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2016-05-27, 07:17   

Idąc dalej z wykorzystaniem tego mechanizmu - masz listwy zębate do napędu, zębatki czy wreszcie całe napędy na 24V

Milka - może ją spotkacie?

misiek85 
doświadczony pisarz
serce otwiera głowę

Wysłany: 2016-05-27, 08:22   

Świstak, co Ty jeszcze na tej chacie masz :) Dexter laboratory :wyszczerzony: Dach się otwiera i rakieta wylatuje :ok

Stosując listwy zębate jako prowadnice i elementy nośne slajder będzie podskakiwał na wertepach, bo nic go przed tym nie blokuje, nie dociska od góry (nie ma rolek u góry).

Jak się zastosuje profile kwadratowe i da się rolki od góry, żeby trzymały slajdera na wertepach, to jeśli na tym profilu od razu będzie leżeć zabudowa slajdera to slajder się nie schowa, bo górna rolka będzie zawadzać o zabudowę slajdera.

Wyobraźcie sobie wysunięty slajder (który leży bezpośrednio na wysuniętych profilach) i wałeczek przyspawany w poprzek profilu na krańcu auta. Wasza zabudowa slajdera leży bezpośrednio na profilach. Dojeżdżacie zabudową do wałka i stop. Zabudowa zawadza o wałek, bo leży bezpośrednio na profilu, a wałek jest tuż nad nim. Nie da się dalej wjechać. W takich rozwiązaniu zabudowę trzeba by usadowić na dodatkowej półramie wiszącej nieco w powietrzu, połączonej z profilami prowadnicami tylko na ich krańcach, co komplikuje rozwiązanie. Wniosek mój jest taki, że prowadnica nie może być jednocześnie ramą nośną na której bezpośrednio leży zabudowa, bo górna rolka umieszczona na krańcu auta (a potrzebna, bo dociskająca slajd na wertepach) będzie zawadzać o tą zabudowę. Stąd pomysł na profil H przewrócony na bok.

Na górnym T profilu leży zabudowa a po dolnym T jeżdżą rolki i nic o nic nie zawadza :bigok

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2016-05-27, 17:11   

misiek . do 3500 z twoim pomysłem bedzie ciężko . piszesz swoje a nie czytasz co kto pisze.

Swistak :!: masz nosa, tył zrobiłem na bramowych , na takich rolkach ;) jak wkleiłeś ale po testach musiałem dołożyć dość masywne wzmocnienie podłogi :-/

nic nie wali na wybojach, w/g mnie najlepsze rozwiązanie handmade.dołożyłem na skrajnych pozycjach skośne blachy wbijające się w gniazda żeby stabilizować pozycje.

mam nadzieje że sie myle ale 5/2.5/2.5 ze slajdami do 3500 to tak solo salon :lol: bez wypasu

misiek85 
doświadczony pisarz
serce otwiera głowę

Wysłany: 2016-05-27, 18:24   

Silny, jaki masz profil użyty? Taki?

Jeśli tak to na pewno masz luzy wewnątrz profilu, bo inaczej rolka nie mogłaby się obracać i jeśli nie masz żadnego dodatkowego rozwiązania to slajder powinien Ci minimalnie podskakiwać na wertepkach właśnie przez ten luz.

Czytam Panowie wszystko co piszecie :spoko Wiem, że będzie ciężko się zmieścić w takiej wadze, Silny :)

Tutaj znalazłem fajny patent
http://archiwumallegro.co...2108520970.html

Wózek ma dwie rolki i można sobie za pomocą śrubki docisnąć dolną rolkę do dolnego profilu, a górną do górnego. I nie będzie luzu :)
Ostatnio zmieniony przez misiek85 2016-05-27, 20:38, w całości zmieniany 1 raz  

Istvan 
zaawansowany
Istvan

Twój sprzęt: Łódzki Sześciopak
Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2016-05-27, 19:52   

misiek85 napisał/a:
Silny, jaki masz profil użyty? Taki?

Obrazek

Czytam Panowie wszystko co piszecie :spoko Wiem, że będzie ciężko się zmieścić w takiej wadze, Silny :)

A jeśli masz taki profil to na pewno masz luzy wewnątrz profilu, bo inaczej rolka nie mogłaby się obracać i jeśli nie masz żadnego dodatkowego rozwiązania to slajder powinien Ci minimalnie podskakiwać na wertepkach właśnie przez ten luz.

Witam Panowie,
miałem robić u siebie szufladę ale odpuściłem. Zrobiłem kasowanie tego luzu. Rysunki gdzieś zostały i jak znajdę to wyświetlę.

Z tymi wymiarami szuflad, wielkością wysuwu i DMC to kolega postawił poprzeczkę wysoko. Wg mnie nie powinny to być jednakowe szuflady. Jedna powinna być mniejsza żeby jej prowadnice wchodziły w większą. Nie ryzykowałbym zrobienia szuflady 130cm z wysuwem 120cm (jeszcze pewnie bez podparcia po wysunięciu).

Niemniej powodzenia

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2016-05-27, 20:49   

Misiek - tak , ale pisałem że jak wózki wjeżdzają do środka to przyspawane po bokach profilu skośne blachy wjeżdzają w przyspawaną do podłogi szczeline niejako się klinując, wiec luzu zero bez udziwnień z rolkami.

Istvan - tył mam 120 cm z załadem kilka cm i musiałem kilka razy przerabiać /wzmacniać konstrukcje w ramach rozsądku .
najpierw profil za cienki , następnie podłoga za słaba itd.
teraz nośność na końcu schowka ok 50-80 kg tak żeby sie nie wyginało :bukiet:

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2016-05-27, 21:05   

Taki trochę zwariowany pomysł...
Gdyby ten kontener przeciąć na dwie połowy,wzdłuż...
Odpadło by wiele kombinacji a uszczelnienie środka o wiele łatwiejsze :-/

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2016-05-27, 22:10   

ja się namęczyłem z takim prostym , a tam by trzeba podłączyć media itd .

no nie wiem , trudniejsze jest to niż myślicie

misiek85 
doświadczony pisarz
serce otwiera głowę

Wysłany: 2016-05-27, 22:16   

Silny, teraz już rozumiem.

Część wymagającą mediów, czyli kuchnię i łazienkę można zrobić na przedniej ścianie kontenera i nie na slajderze. Odpadnie wtedy skomplikowana kwestia mediów.
Ewentualnie jeśli jednak media na slajderze nie są aż tak skomplikowane to można by całą zabudowę zrobić rozsuwaną :szeroki_usmiech Wiem, że to odlot :lot
wlodo napisał/a:
Gdyby ten kontener przeciąć na dwie połowy,wzdłuż...
Odpadło by wiele kombinacji a uszczelnienie środka o wiele łatwiejsze :-/
Możesz Wlodo rozwinąć myśl?

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2016-05-27, 23:41   

Tak za dużo nie rozwinę bo...dopiero teraz pomyślałem.
Ale...po przecięciu całego,pod podłogą mogą być profile na całą szerokość kontenera w/na których się rozsuwają połówki,więc stabilnie i równomiernie obciążone.
Dołożenie przedłużenia dachu,boków,podłogi,to żadna filozofia,kwestia,jak łatwiej,taniej i szczelnie.
To tylko dwie puszki które się rozsuwają,mechanicznie lub hydraulicznie np.dwoma siłownikami.
Nie widzę żadnego problemu z mediami,przecież do wszystkiego można stosować węże elastyczne.
Byłby to ciekawy projekt,bo za jednym naciśnięciem guziczka prawie podwajała by się powierzchnia zabudowy.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2016-05-28, 05:50   

i to do 3500 KG :haha:

ciekawa oserwacja z moich experymentów-

-robiąc 50-cio cm ślizg prawie nie ma znaczenia ile szyny wchodzi w podwozie , troche zapasu i już .Zaskoczyło mnie jednak przy przekroczeniu metra wysuwu jakie wielkie siły zaczynają działać , bo poprostu zasada dżwigni przejeła władze nad masą .
o ile pusty nie pracował wcale to pod obciążeniem tragedia .

dałem grubsze profile to zaczeła giąć się ........podłoga busa :roll: tak tak .

przy wysunięciu 120 cm które mam u siebie profil ma prawie 3 metry i klika rolek żeby nie wyginać konstrukcji.

wiem że wszystko da sie zrobić ale tego co pisze MISIEK nie da się zmieścić w 3500 kg.

co ma być w sladach , pusto :?: łózko szafka , telewizor i 100 kilowy gość w łóżku i na nim babeczka :oops: i po slajdzie , no chyba że -

-ślizgi 50-60 cm
-pow. 3500 kg

reszta to mżonki nie do ogarnięcia
ale kibicuje

Odpowiedz do tematu