Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukiwany "ogarniator"
Autor Wiadomość
elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2016-06-07, 02:48   Poszukiwany "ogarniator"

Drodzy koledzy, czy możecie polecić jakąś osobę, która zna się na kamperach i ogarnia wszelkie tematy z tym związane? Kogoś kto wie, jak podłączyć solary, wie do czego służy truma combi, wie jak zbudowany jest kamper, zna się na pojazdach 4x4, może czasami coś pospawa (ale bez smarkania).

Wchodzę w dość intensywny etap związany z budową kamperów 4x4 i obawiam się, że sam nie dam rady się rozdwoić, potroić. Pod koniec lipca osiągnę być może poziom w którym albo ktoś mi pomoże albo się postrzelę w łeb :-(

Jeśli macie sąsiada, kolegę, syna, ojca, wnuczka, który lubi i zna te tematy to będę wdzięczny za informację. Preferowane osoby z woj. mazowieckiego.

Postaw piwo autorowi tego posta

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2016-06-07, 06:13   

Wez kogos zielonego,ale kumatego i naucz od zera.Tylko tak to zadziala.Niestety w naszym kraju jak ktos cos umie to juz ma wlasna firme albo wyjechal.Sam z brakiem ludzi borykam sie od kilku lat,A jak nauczysz to Ci i tak w sumie na np do Danii wyjedzie za jakis czas i uczysz od nowa.Niestety,powyksztalcali sie i chcieli by za biureczkami siedziec.Głąbów do lopaty kupa,ale kogos co ma pojecie to ze swieca szukac.I nawet kasa nie jest problemem,bo zlecen kupa,kasa jest,ja np. murarzom place kolo 4 na lape a i tak nie ma kim robic.Patrzac po godzinie o ktorej pisales posta doszles do etapu tego co ja.Roboty w pip,od bladego switu do ciemnej nocy......Ale powodzenia,moze kogos znajdziesz... :spoko

rosomak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 1,9 Heku 530
Nazwa załogi: ROSOMAK
Piwa: 33/25
Wysłany: 2016-06-07, 06:48   

....głąbem to ty jesteś, nie obrażaj ludzi pracy. Chamstwo się panoszy wśród ,,pracodawców''. powodzenia i miłego dnia, zepsułeś mi cały dzień jak nie kilka.

Wyświetl szczegóły
Ducaciak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
Piwa: 10/1
Wysłany: 2016-06-07, 09:17   

i po co te fochy od rana?

Tom-cio ma rację!
ludzie pracy są już w UK, D, DK, NL.
u nas są tylko Ci dla których nawet zmywak był zbyt skomplikowany a Ci inni lepsi mają w PL swoje firmy i zatrudniają Ukraińców.

żeby Polska była Polską....

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
tom-cio
tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2016-06-07, 09:31   

Rosomak,po co sie rzucasz?Nie obrazam myslacych i pracujacych.Bezrobocie to fikcja,ja doceniam uczciwie pracujacych,wydaje mi sie ze dobrze płace,bo chlopaki,ktorych mam,sa ze mna od lat.Ale jak probujesz wziasc kogos nowego to albo pijak,albo zlodziej albo idiota i narobi wiecej szkod niz pozytku.W mojej branzy szczegolnie,i dlatego wlasnie radzilem co radzilem,mam kilku wlasnie przez siebie wyszkolonych,po kilku latach kazalem im dzialalnosci pozakladac i robia jako podwykonawcy,ja place i jest cacy.Ale fachowcow na rynku pracy bezrobotnych nie ma,fachowcy maja robote i sa doceniani a zostaly same głąby

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2016-06-07, 09:43   

tom-cio napisał/a:
Ale fachowcow na rynku pracy bezrobotnych nie ma,fachowcy maja robote i sa doceniani a zostaly same głąby

I teraz będzie im jeszcze lepiej bo 500+ dostają. :haha:

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2016-06-07, 09:50   

Tadeusz, załamujesz mnie :(

Kompi 
zaawansowany

Piwa: 7/11
Wysłany: 2016-06-07, 10:01   

Tadeusz napisał/a:
tom-cio napisał/a:
Ale fachowcow na rynku pracy bezrobotnych nie ma,fachowcy maja robote i sa doceniani a zostaly same głąby

I teraz będzie im jeszcze lepiej bo 500+ dostają. :haha:

ale to chyba nie o takich fachowców chodzi...

zeus11
początkujący forumowicz

Nazwa załogi: ja
Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2016-06-07, 10:28   

tom-cio napisał/a:
Wez kogos zielonego,ale kumatego i naucz od zera.Tylko tak to zadziala.Niestety w naszym kraju jak ktos cos umie to juz ma wlasna firme albo wyjechal.Sam z brakiem ludzi borykam sie od kilku lat,A jak nauczysz to Ci i tak w sumie na np do Danii wyjedzie za jakis czas i uczysz od nowa.Niestety,powyksztalcali sie i chcieli by za biureczkami siedziec.Głąbów do lopaty kupa,ale kogos co ma pojecie to ze swieca szukac.I nawet kasa nie jest problemem,bo zlecen kupa,kasa jest,ja np. murarzom place kolo 4 na lape a i tak nie ma kim robic.Patrzac po godzinie o ktorej pisales posta doszles do etapu tego co ja.Roboty w pip,od bladego switu do ciemnej nocy......Ale powodzenia,moze kogos znajdziesz... :spoko

z zusem i za 40h tygodniowo??? to na bogato .. może tez bym sie od biurka oderwał w ramach urlopu jak i tak uczysz to sobie dorobię dla sportu i czegos naucze .. poco mam sie męczyć na siłowni i biegać po lasach .. a akurat mam urlop jeszcze cały z tamtego roku plus urlop z tego a muszę wybrać bo firma płaci kupę kasy za wykorzystanie urlopu do końca sierpnia
Ostatnio zmieniony przez zeus11 2016-06-07, 10:39, w całości zmieniany 1 raz  

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2016-06-07, 10:39   

Kompi napisał/a:
ale to chyba nie o takich fachowców chodzi...

Pewnie, ze nie o takich.

Spróbujcie na Mazurach zmusić do roboty tych co wiecznie pod sklepami przesiadują i chlają. Żadna praca im się nie opłaca.

Przedtem na piwo żebrali, teraz mają z 500+. Nadeszły dla nich dobre czasy. :haha:

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2016-06-07, 10:48   

Kij ma dwa końce .
Jeden to pracownik drugi pracodawca.
Zatrudnianie jako podwykonawców ułatwia pracodawcy sprawę tylko ,że na ogół płaci mniej realnie , bo ten młody jurny nie dostanie tyle ile brutto by wynosiła jego pensja gdyby ten cudowny pracodawca dał mu tyle ile powinien . Na rękę ma więcej i to się liczy !!!!

A u nas nie ma zwyczaju myśleć o emeryturze.

Nie mówię o złodziejskim ZUSie ale o w ogóle oszczędzaniu na starość.

Więc "kazanie założenia firmy " nie wynika z altruizmu a czystego biznesu i kalkulacji .

A pracownik?podwykonawca realnie ma więcej na rękę o ile płaci minimalne stawki ZUSu. jego biznes , czy przepije czy odłoży.

Przed chwilą przyszła nauczycielka po zwolnienie bo jest w ciąży , a pracodawca ma w nosie Kodeks Prac.
Idź Krystynko na L4 .
A że to złodziejstwo ??? Kogo to obchodzi.

Mój sąsiad młody jest hydraulikiem , tu zarabiał jak wyżej napisano "cztery koła" i wyjechał, bo tam zarabia ich 3x więcej .
Coś jednak za coś, musi służbowym autem co tydzień na weekend zajeżdżać do domu, który remontuje na potęgę . Bo go stać. .

Więc te cztery koła to żaden argument. Podobnie jak zatrudnianie pracowników jako podwykonawców.
To kwestia czysto biznesowa , jako taka słuszna z tego pkt widzenia.

Ale zgadzam się ,że prawdziwych fachowców nie ma za wiele . Brak szkół zawodowych . Zginął Majster i Czeladnik .

Temat rzeka.

Wiele osób wyjeżdża nie tylko z powodu kasy , ale i ogólnej atmosfery .

Mam tego przykłady . tam tez nie jest różowo , ale milej , aczkolwiek korzystają z moich usług ,bo taniej i niekiedy nawet przystępniej .
:wyszczerzony:

Rozbudowa socjalu politycznego , poprawnego ideowo , itd.... kończy się szara strefą i nieróbstwem w pewnych kręgach.
Zawsze będą tacy, których nawet komuna nie potrafiła zagnać do roboty.

Ja do takich też należę :mrgreen:
Idę do domu bo już prawie dwie godziny jestem w pracy i się napracowałem . Oj Oj

Teraz mnie czeka prawdziwa robota , bo kurier przywiózł tłumiki do klimy w kamperze i to jest dopiero harówka :shock:

jawy88
początkujący forumowicz

Piwa: 3/9
Wysłany: 2016-06-07, 11:46   Re: Poszukiwany "ogarniator"

elmo78 napisał/a:
Drodzy koledzy, czy możecie polecić jakąś osobę, która zna się na kamperach i ogarnia wszelkie tematy z tym związane? Kogoś kto wie, jak podłączyć solary, wie do czego służy truma combi, wie jak zbudowany jest kamper, zna się na pojazdach 4x4, może czasami coś pospawa (ale bez smarkania).

Wchodzę w dość intensywny etap związany z budową kamperów 4x4 i obawiam się, że sam nie dam rady się rozdwoić, potroić. Pod koniec lipca osiągnę być może poziom w którym albo ktoś mi pomoże albo się postrzelę w łeb :-(

Jeśli macie sąsiada, kolegę, syna, ojca, wnuczka, który lubi i zna te tematy to będę wdzięczny za informację. Preferowane osoby z woj. mazowieckiego.

myślę żeby osoba zakładająca temat zastanowiła sie czy wogule ten interes prowadzić jak niema ludzi do roboty

rysiol 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Piwa: 80/26
Wysłany: 2016-06-07, 12:43   

W naszym języku jak chyba w żadnym innym jest błędne słowo "pracodawca" sugerujące,ze ktoś coś komuś daje, a nie zatrudnia kogoś by czerpać z tego zyski. Jeśli i zatrudniony i zatrudniający osiągają godziwy zysk to spoko. Niestety rzeczywistość daleko odbiega od ideału.Tylko trzeci świat i kraje byłego bloku wschodniego mają tak tanią pracę, że różnice między zatrudniającym a zatrudnianym są ogromne. co ciekawe przez wielu jest to uważane za sprawiedliwe, ale tu przykra niespodzianka dla wielu "pracodawców" ze względu na niż demograficzny który właśnie wchodzi na rynek pracy, i ze względu na coraz lepsze wykształcenie młodych ludzi coraz trudniej będzie znaleźć jelenia który będzie zapierdzielał bez ubezpieczenia i urlopu po 12 godzin dziennie (oczywiście bez wolnych sobót) chwaląc Pana który dał mu pracę.
Co do nazywania innych ludzi w obraźliwy sposób nie świadczy to o obrażanym tylko o tym z którego ust to wychodzi.
Co do 500+ to wszystko co się dostaje za darmo rozpaskudza i psuje.

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2016-06-07, 13:02   

rysiol napisał/a:
Co do nazywania innych ludzi w obraźliwy sposób nie świadczy to o obrażanym tylko o tym z którego ust to wychodzi.

:brawo :)
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2016-06-07, 13:15   

rysiol napisał/a:
Co do 500+ to wszystko co się dostaje za darmo rozpaskudza i psuje.

Jak wiadomo w Szwajcarii każdy nowy pomysł poddawany jest pod głosowanie w referendum.
Ostatnio poddano w referendum kwestię: czy wypłacaś z kasy państwowej co miesiąc dla każdego obywatela 2500 franków dla równego podziału dochodów państwa.

77% obywateli odpowiedziało NIE!

Obywatele uzasadniali to tak:

Pieniądze należą się za pracę.
Rozdawanie demoralizuje.
Dając jednym za darmo, okradamy drugich, tych co te pieniądze zarobili.
Rozdając majątek państwa doprowadzimy się do bankructwa. Nie chcemy skończyć
jak Grecja.

Osiągniemy kiedyś taki stopień świadomości społecznej? :)

Odpowiedz do tematu