|
|
|
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-06-13, 11:36
|
|
|
Wygrzebałem stare fotki z tematu o oklejaniu i wklejam jeszcze raz:
t_l_533.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 37 raz(y) 77,8 KB |
t_p_274.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 74,34 KB |
t_prz_111.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 31 raz(y) 122,54 KB |
t_t_118.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 75,51 KB |
|
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-06-13, 11:43
|
|
|
problem w tym,ze niczym tego nie podlejesz ani podsmarujesz bo problem jest za uszczelniaczem... może gdyby tak całą skrzynie wypełnić na noc coca colą to na bank wyskoczy .
oklejamy zatem razem ...Ivona juz bez poduszkowego opierzenia , żółta jak dziewica 4 lata temu
ja nie oklejam , maluję |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-13, 12:12
|
|
|
No to na dniach się okaże jak to z tym będzie. Sam tego nie będę robił, tylko mechanik. W tym tygodniu ma mi rozgrzebać co tam trzeba i złomek będzie znów jak nowy
Dziś zrobiłem sobie dzień online, bo pogoda do dupy, a i akurat prace przesunąłem na następne dni.
Zgodnie z zasadą, co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz miał 2 dni wolnego.
Czyli dziś zakupy i inne pie-rdolety na laptopie, to przy okazji podciągnę relację i może wyrysuję jakiś projekt na kamperka.
Rozważam przyciemnienie wszystkich okien i szyb jeszcze.
Jeśli poszłyby jakieś ciemniejsze paski wzdłuż na wysokości okien, to ramki okien też przemaluję na kolor podobny do okleiny. Zobaczymy co wyjdzie
Ewentualnie w kolorowe naklejki, coś jak chyba Onionskin kiedyś mi wrzucił. Trochę zmodyfikować, zmienić drzewa itp...
Tos_1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 151,62 KB |
|
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-16, 10:50
|
|
|
Oczywiście projekt na naklejki leży.
Wymiana zakupionych części leży. Mechanik nie miał czym odkręcić półosi.
Ale zamówił odpowiednią nasadkę, zdaje się rozmiar 41, więc jest szansa, że zaraz po niedzieli złomek będzie już zdrowy.
Jednocześnie kupiłem takie coś, będzie jeszcze więcej "bum bum" gdybym oglądał jakiś film, albo chciał posłuchać muzyczki
Poprzedni wooferek jest mniejszy, ale też pół parkingu słuchało filmu. Teraz jak już nie ma butli gazowej, to postanowiłem w to miejsce wrzucić inną "butlę".
Dziś chyba zainstaluję i posłucham jak to wszystko gra.
 |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2016-06-17, 11:56
|
|
|
| Teraz będzie słuchał cały parking!!! |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-17, 15:17
|
|
|
No to całkiem możliwe. Ale i tak nie podłączyłem jeszcze. Zaplanowałem na dziś, ale to do sklepu po polską wyżerkę - godzina w korkach, później sklep kempingowy. Kupiłem płyn do kibla i jeszcze jakieś bajery w tym ...kompas
Zamontuję go gdzieś w desce na płasko i zawsze już będę wiedział gdzie jest jaki kierunek. Słońca nie widziałem już ze 2 tygodnie to skąd niby mam ku...wa wiedzieć gdzie jest południe. Teraz już będę zawsze wiedział.
Później szukanie kleju. Kolejny sklep i korki jak w Łodzi w godzinach szczytu. A to i tak nie Polska, że wchodzę do Obi i kleje z całego świata do wyboru i koloru. Jak jest 3 marki w B&Q do wyboru to super, ale Patexa i tak w tym nie ma.
Kupiłem jakiś Unibond, bo napisali, że niby 160kg/cm2. Zobaczymy. No i finalnie tak minęło pół dnia na 3 sklepy i nadal instalacja leży na podłodze. A subwoofer turlał się po podłodze. Przestał się teraz turlać, bo zablokowałem płynem do kibla.
Czas na kawę i może dziś coś poskładam, bo odebrałem też mój Bluetooth Receiver i tym razem na wszelki wypadek kupiłem 2 różne u różnych sprzedawców, bo poprzedni sprzedawca z ebay dał dupy i nie wysłał. Ale kasę oddał. Czyli wszystko mam, kasę też, czyli można działać i składać.
Aha, mechanik się nie odzywa, czyli nie wiem czy kupił ten klucz nasadkę do półosi czy nie
Mam nadzieję, że półoś mi nie wyleci na jakimś zakręcie. |
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia

|
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-17, 18:19
|
|
|
Przestało lać, ciemno się robi ok 23:30 tutaj, więc jest czas coś wykombinować jeszcze. Coś o czym prowadziliśmy dysputy wielokrotnie i nareszcie "nadejszła wikopomna chwiła"
Ale to i tak przez przypadek, bo znalazłem redukcję i będzie ...SOG
Fotki się właśnie robią, a przy okazji płukanie kiblokasety thetfordem do płukania kiblokasety, czyli tym Cassette Cleaner.
Czyli będzie nowe car audio, SOG i nowa (prawie) kaseta
Za kilka dni kalendarzowe lato, więc trzeba będzie gdzieś pojechać na kilka dni. SOG i muzyczka jak znalazł |
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia

|
Wysłany: 2016-06-17, 18:31
|
|
|
| Cytat: | | Przestało lać, ciemno się robi ok 23:30 tutaj, więc jest czas coś wykombinować jeszcze. Coś o czym prowadziliśmy dysputy wielokrotnie i nareszcie "nadejszła wikopomna chwiła"[ |
jedno się zgadza -stare wino ale mąci ci godziny
...okay może jesteś taki pilny i do 23,30 pracujesz |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
| |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-17, 20:44
|
|
|
A gdzie tam, nic nie zrobiłem.
No dobra może nie nic, bo przewierciłem dziurę we wnęce do kasety i przerzuciłem węża do SOG'a i już jest tylko trzeba ten wentylator zmontować.
No ale piwko też trzeba było wypić.
Kaseta się moczy w Cleaner'ze, no i do którejś tam się pomoczy. Mam czas. 16 godz na naklejce niby, więc damy radę.
Teraz zostało zmontować jakieś pudełko z wentylatorem i miejscem na filtr węglowy i rurę wyrzucić pod podwozie.
Myślałem o kolejnym wywietrzniku w dachu, ale nie ma sensu wiercić kolejnych dziur. Będą fotki, więc będzie widać |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-18, 09:19
|
|
|
No i SOG zrobiony. Dupy nie ssie, ale odciąga coś tam. Czyli chyba tak jak powinno.
Jak będzie słaby efekt, to po prostu wymienię wiatraczek.
Nie mam jeszcze tylko filtra węglowego, więc jest chwilowo bez. W tym kraju może być problem z filtrami, bo w tutejszym odpowiedniku OBI mieli tylko jeden do wyboru i to okrągły w plastikowej obudowie z kratkami. Typowo służący to wrzucenia go w rurze do okapu. Muszę poszukać taki z metra, jak nie to Ebay
Fotki oczywiście są, ale muszę je pomniejszyć. Wtedy zobaczycie jak można tanio zbudować SOGa i z czego |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-18, 11:35 SOG do kasety Thetford własnej produkcji - "Hand Made.
|
|
|
Oczywiście żadnych cudów nie wymyśliłem, ale 5 stówek czy ile tam w kieszeni.
Jako osoba mająca do czynienia z prądem od jakiś 30 lat zawsze znajdę jakieś pierdoły do elektroniki czy elektryki walające się gdzie to tylko możliwe.
SOG oczywiście powstał w 100% z rzeczy dostępnych ...w każdym sklepie elektrycznym.
No może poza redukcją. Zastosowałem 32mm na 25 (pralkowa). Akurat peszel chyba ma przez przypadek taką pralkową średnicę. Czyli można by użyć też węża od pralki.
Przepis na SOG'a:
Co potrzebujemy?
- peszel
- 2 puszki natynkowe z uszczelką (wyższe IP)
- wentylatorek komputerowy/laptopowy
- jakiś króciec, albo redukcję gumową na korek do kasety
Oczywiście wiertarka z otwornicami, klej na gorąco też się przydadzą, no i ewentualnie lutownica jeśli wiatraczek jest na 5V, a chcemy jakoś przylutować np. wtyk USB i podłączyć przez najtańszy możliwy "obniżacz" napięcia z 12V -> 5V. Tu już do wyboru i koloru.
Nie ma jeszcze włącznika, bo jest spięty z wyciągiem w łazience, ale dorobię przy kasecie jakiś kontaktron i będzie włączany albo światłem, albo np. po podniesieniu klapy. Albo i tak i tak
Drugi koniec rury pod auto. Filtr węglowy będzie, jak już będzie. Dostęp do puszki mam bardzo dobry. W każdej chwili mogę wymienić went na większy, wsadzić ten filtr, czy w przyszłości łatwo go wymienić.
Zrobiłem sobie oczywiście też zatyczkę do dziury w korku, ale przyszłościowo po prostu kupię drugi.
Albo nie kupię i będzie zatyczka
Resztę jak "upiec" SOG'a znajdziecie na fotkach, bo co tu pisać, jak wszystko widać
 |
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2016-06-18, 14:34
|
|
|
| Brawo Ty! |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-06-18, 15:51
|
|
|
Ty smrody a ja juz mam prawie zmienione opierzenie na wiosnę |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|