|
Podróżowanie kamperem, a brak stałego adresu |
| Autor |
Wiadomość |
misiek85
doświadczony pisarz serce otwiera głowę
|
Wysłany: 2016-06-21, 08:59
|
|
|
| Ok. Czyli zamawiasz przesyłkę na placówkę jakiejś firmy pocztowej i odbierasz później w tej placówce. Tego się spodziewałem. Dzięki. |
_________________ Gdzie kucharek 6 tam 12 cycków |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-06-21, 12:18
|
|
|
Nie. Argos, to sieć sklepów w UK i Irlandii
Sklepy bez towaru na półkach. Kupujesz, czekasz z 5-10 min i przyjeżdża towar. Dużo sprzedawców korzysta z tej opcji. Troszkę to przypomina paczkomaty, z tym, że tu jest obsługa.
I można kupić wszystko niemal.
Dość dobrze to funkcjonuje. Tylko raz jeden sprzedawca dał dupy i nie przyszedł mi kod, więc nie pojechałem po odbiór. Zgłosiłem do Ebay i oddali kasę |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
misiek85
doświadczony pisarz serce otwiera głowę
|
Wysłany: 2016-06-22, 11:04
|
|
|
A jak sobie radzisz z pozostałymi sprawami, jak poczta, korespondencja urzędowa, listy, zameldowanie, ...
Które aspekty w życiu na stałe w kamperze są najbardziej uciążliwe? |
_________________ Gdzie kucharek 6 tam 12 cycków |
|
|
|
 |
marekoliva
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Wrz 2009 Piwa: 40/19 Skąd: Gdańsk - Oliwa
|
Wysłany: 2016-06-22, 13:11
|
|
|
Nie mając stałego adresu możesz skorzystać z "odbioru w punkcie" lub Poste Restante czyli podajesz swoje imię, nazwisko i adres urzędu pocztowego z dopiskiem "Poste Restante. W ten sposób odbierasz listy zwykłe, polecone, paczki. Innym rozwiązaniem może być wynajęcie skrytki w urzędzie ( usługa bezpłatna, tylko kaucja za klucz 20zł), wówczas podajesz adres skrytki pocztowej. Na skrytkę możesz złożyć żądanie dosyłania przesyłek z innego adresu. Dosyłaniu nie podlegają przesyłki nadane w postępowaniu sądowym, podatkowym, administracyjnym itp. Jeśli chcesz jakieś jeszcze szczegóły to pytaj |
_________________ Marek
"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-22, 13:27
|
|
|
A jak Ty chcesz mieć zarejestrowany samochód bez adresu? Musisz mieć adres.
Ja piszę o opcji, gdy nie opłaca mi się lecieć np. 150 mil po to żeby odebrać przesyłkę z Ebay za np. 30 funtów, bo więcej spalę paliwa niż to warte. Dlatego korzystam z takiej opcji.
Jeśli planujesz nie mieć totalnie żadnego adresu, to wg mnie zostaje tylko rower, namiot. Nie wyobrażam sobie opcji zarejestrowania kampera bez adresu
Jak?
| Cytat: | | Które aspekty w życiu na stałe w kamperze są najbardziej uciążliwe? |
To jest dobre pytanie
W tym np. kraju? Problem z zakupem piwa po 22-ej, jak się skończy niespodziewanie, a my grillujemy. |
 |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2016-06-22, 20:35
|
|
|
| toscaner napisał/a: | A jak Ty chcesz mieć zarejestrowany samochód bez adresu? Musisz mieć adres.
J: |
Samochód można zarejestrować na adres podany w napisanym oświadczeniu o miejscu przebywania. Dokumenty tożsamości -paszport i dowód możemy wyrobić w każdym starostwie na terenie całej Polski. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-23, 09:25
|
|
|
No ale w wersji "podajemy w oświadczeniu adres" jakiś prawdziwy (do cioci, albo kogoś), bo przecież nie wyssany z palca, to pytania z tematu przestają mieć sens.
Automatycznie pytający ma odpowiedź gdzie np. wysyłać korespondencję urzędową i inną.
I w końcu rozmawiamy o "bez adresu" czy "mamy adres"? "Bez" to na np. paczkomat kampera nie zarejestrujemy. I o to mi chodziło.
Jeżeli ktoś nie zrozumiał |
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2016-06-23, 09:55
|
|
|
| Argo napisał/a: |
Samochód można zarejestrować na adres podany w napisanym oświadczeniu o miejscu przebywania. Dokumenty tożsamości -paszport i dowód możemy wyrobić w każdym starostwie na terenie całej Polski. |
To zapytaj na piśmie swojego ubezpieczyciela, miejsce czasowego przebywania i miejsce zameldowania to dwie różne kwestie ale jedna z nich musi być zalegalizowana
Jak ktoś chce podróżować niech podróżuje nawet i całe życie ale też ma pewne obowiązki prawne a takim jest przegląd. Wszystkie TU brak przeglądu potraktują jako naruszenie warunków umowy i "0" wypłaty choć składki płaci się regularnie. Radził bym uważać na wykonanie przeglądu poza krajem i poruszanie się z takim dokumentem, WK może i honorują ale nie spotkałem takiego zapisu w polisie
Jest dobrze jak jest dobrze, oby nie rozwiązywać tego problemu w sądzie. Odszkodowanie za naprawę pojazdu to pikuś przy odszkodowaniach rentowych a coraz częściej poszkodowani z takich korzystają |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Argo
weteran
|
Wysłany: 2016-06-23, 10:26
|
|
|
| W/g nowych przepisów nie musisz posiadać zameldowania, żaden dokument tożsamości nie posiada rubryki meldunek. Ja zameldowany jestem w Warszawie, przebywam w Pomiechówku, samochód mam zarejestrowany w Nowym Dworze Mazowiecki. Żona samochód zarejestrowany na Ursynowie, zameldowanie Targówek itd. Piszesz tylko oświadczenie o przebywaniu pod tym adresem. |
|
|
|
 |
Argo
weteran
|
Wysłany: 2016-06-23, 10:40
|
|
|
| toscaner napisał/a: | No ale w wersji "podajemy w oświadczeniu adres" jakiś prawdziwy (do cioci, albo kogoś), bo przecież nie wyssany z palca, to pytania z tematu przestają mieć sens.
Automatycznie pytający ma odpowiedź gdzie np. wysyłać korespondencję urzędową i inną.
I w końcu rozmawiamy o "bez adresu" czy "mamy adres"? "Bez" to na np. paczkomat kampera nie zarejestrujemy. I o to mi chodziło.
Jeżeli ktoś nie zrozumiał |
Podajesz adres nieruchomości , której jesteś właścicielem, wynajmującym lub użytkownikiem tzw władającym. Wystarczy działka nie zabudowana posiadająca adres i skrzynka pocztowa. a jak nie spełniasz powyższych warunków, to tylko zostaje ośrodek Monaru. Na takiej zasadzie działa nasz młody milioner od kremów. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2016-06-23, 10:43
|
|
|
| (Dz. U. z 2015 r. poz. 1337), Ustawa przesuwa termin zniesienia obowiązku meldunkowego na dzień 1 stycznia 2018 r. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2016-06-23, 10:51
|
|
|
Argo ty z czytaniem masz problem
Jeszcze raz
To zapytaj na piśmie swojego ubezpieczyciela, miejsce czasowego przebywania i miejsce zameldowania to dwie różne kwestie ale jedna z nich musi być zalegalizowana
Jak ktoś chce podróżować niech podróżuje nawet i całe życie ale też ma pewne obowiązki prawne a takim jest przegląd. Wszystkie TU brak przeglądu potraktują jako naruszenie warunków umowy i "0" wypłaty choć składki płaci się regularnie. Radził bym uważać na wykonanie przeglądu poza krajem i poruszanie się z takim dokumentem, WK może i honorują ale nie spotkałem takiego zapisu w polisie
Jest dobrze jak jest dobrze, oby nie rozwiązywać tego problemu w sądzie. Odszkodowanie za naprawę pojazdu to pikuś przy odszkodowaniach rentowych a coraz częściej poszkodowani z takich korzystają |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2016-06-24, 10:52
|
|
|
Badania zrobione za granicą są nieważne. Czy to dotyczy Polski czy innego kraju. Oczywiście mowa o zarejestrowanym a nie sprowadzanym. Miałem auta zarejestrowane w 4 krajach i w różnej kombinacji chciałem pójść na skróty.
Przerobiłem temat. Niestety auto na polskich blachach to badania w Polsce. Robiłem badania na polskie auta we Włoszech, na polskie w Irlandii, na brytyjskie we Włoszech i dupa. Jedyna radość, że auto sprawne i jakiś tam papier dla policji danego kraju. Co z tego jak ubezpieczenie pomimo płacenia nieważne. Trzeba było gonić do właściwego kraju.
O ile do Polski z nieważnymi badaniami jeszcze się uda wjechać i szybko na jakąś stację, zanim gestapo dopadnie i zabierze dowód, o tyle brytyjskim autem bez ważnego MOT to powrót do UK tylko na lawecie, albo na własne ryzyko - uda się/nie uda.
No ale tu wszędzie kamery z czytnikami tablic i na pierwszej mili już mają info co komu brakuje.
Choć w sumie zanim się wjedzie na prom we Francji, to oni już wszystko wiedzą. |
 |
| |
|
|
|
 |
|
|