Sprinter 4x4 bardziej wyprawowy niż kamper |
Autor |
Wiadomość |
svenskurvensen
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Sprinter 4x4
|
Wysłany: 2016-06-01, 22:56 Sprinter 4x4 bardziej wyprawowy niż kamper
|
|
|
Wlodo kazali to się troszkę pochwalę Oczywiście daleko mi do waszych camperów ale i założenie było inne.
Zawsze nosiło mnie po świecie i zawsze autem bo co by ni mówić daje sporo wolności i autonomiczności i żadne ALL z parasolkami w drinkach, basen.... nie da tyle radochy jak spakować się i w drogę. Z racji, że zawsze były to wyjazdy dość spontaniczne i zawsze na dziko nawet campy omijam to konieczne było auto znapędami. Zjeździłem kilka terenówek ale zawsze marzyłem o sprinterku 4x4 no i prawie 2 lata go mam.
No i teraz do sedna.
Założenia:
1 Spanie dla 2 osób
2 5 miejsc siedzących ale nie zawsze
3 maksymalna dzielność w terenie
4 ciepła woda
5 sporo prądu 12 i 230 v
6 kawałek kuchni
7 ciepło w zimne dni (przede mną wyprawa na syberię ale to dopiero marzec 2017)
8 reszta w praniu
Po kilku miesiącach znalazłem odpowiedniego kandydata w Luksemburgu
Czyli sprinter 4x4 model 906 315 rok 2010 precyzując silnik 2,2na 2 turbinach 150 koni dopinany przedni napęd reduktor i blokada tylnego mostu.
No i zaczynam przebudowę, pierwsze co to koła fabryczne to jakieś nieporozumienie. Zamontowałem 235/85/16 AT już po tym zabiegu poligon na biedrusku przestał być straszny
Jest dobrze auto idzie jak kuna jedyny problem to to że jest masakrycznie wysoki 3,2 m co skutecznie pozbawia mnie ok 80% warsztatów bo się nie mieści. Załączam zdjęcie obrazujące skalę:
Dalszy opis jutro o ile ktoś będzie miał ochotę abym kontynuował temat.
Dopinam kilka fotek z pierwszej wyprawy było to w zeszłym roku, kraje to Chorwacja, Czarnogóra, Albania, Grecja, Serbia.......
 |
|
|
|
 |
Fanatyk
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-06-01, 23:31
|
|
|
Jestem zainteresowany jak to wystrugałeś bo sam jestem w trakcie przeróbki Sprintka 4x4 tyle ze starszego. Rozumiem że projekt jest gotowy? Masz zwykłe pojedyncze szyby samochodowe? Co z wilgocią spływającą z szyb? |
|
|
|
 |
svenskurvensen
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Sprinter 4x4
|
Wysłany: 2016-06-02, 00:24
|
|
|
Postaram sie jutro zrobić zdjęcia to wstawię. Tak szyby są zwykłe i jakoś na ten moment nie było problemu jedynie czego brakuje to okna dachowego ale jest w planie i wentylacji ale też jest w planie. Na ten moment wentyluję przez webasto jest spięte do centralki sterujacej i jeśli na pokretle temperatury klimy jest niska wartość to automatycznie włącza się wiatrak nawiewów i jakoś daje radę no ale jak wspomniałem bedzie wentylator w suficie. Kolejna sprawa to panele foto na dachu, instalacja jest już gotowa jedynie co trzeba to kupić zamontować i podłączyć kabel. Mam zamontowaną przetwornicę Volta z funkcją ładowania aku i podłączenia paneli wiec sprawa prosta. Co do akumulatorów to poszedłem w ilość czyli jest 10 szt 20AH głębokiego rozładowania i nie martwię się że osprzęt je wyładuje prawie do zera bo większej krzywdy im to nie zrobi a i koszt zakupu rozsądny bo szt. ok 90 PLN |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2016-06-02, 01:08
|
|
|
A gdzie kibelek. Nie ma kamperka bez kibelka |
|
|
|
 |
4x4camper
stary wyga

Twój sprzęt: w budowie..
|
Wysłany: 2016-06-02, 06:37
|
|
|
Cześć
Szkoda że mercedes nie robi aut 1H, ja ten problem rozwiązuje inaczej.
Mój sprint 4x4 będzie miał 2,7m wysokości.
poz
Tolo |
|
|
|
 |
Louis
początkujący forumowicz

Nazwa załogi: Nomada-team
|
Wysłany: 2016-07-05, 19:00
|
|
|
Bardzo fajny temat. Apeluję o kontynuację. Osobiście również celuję w te klimaty. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
4x4camper
stary wyga

|
Wysłany: 2016-07-05, 20:40
|
|
|
Temat camperów 4x4 zawsze jest interesujący.
Może się przełamie i rozpocznę nowy temat z ekstremalnej przebudowy sprintera
poz
Tolo |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2016-07-29, 08:35
|
|
|
Ja również się dołączam do czekających na ciąg dalszy! |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
CrazyJack
zaawansowany 100% włóczykija

Twój sprzęt: T5 California 4x4
Nazwa załogi: CrazyTeam
|
Wysłany: 2016-07-29, 11:19
|
|
|
svenskurvensen kampery 4x4 to coś pięknego
Wjeżdżasz gdzie chcesz i wyjeżdzasz ;P
Będę z ciekawością obserwował ten wątek
Trzymam kciuki za rozbudowę |
_________________ "Rzec można, że odwieczną tajemnicą świata jest jego poznawalność." [Einstein]
Llink www to moja praca |
|
|
|
 |
oldarcher
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: To co w danej chwili jeździ
|
Wysłany: 2016-07-29, 14:52
|
|
|
Być może jestem w błędzie ale chyba poznaliśmy się na Woodstocku w tym roku.
Rozmawialiśmy trochę o busach 4x4. Przyjechałem (liśmy) VW T4 Long z wysokim dachem. |
|
|
|
 |
Kompi
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-07-29, 18:18
|
|
|
Dobry temat. Będę kibicował. |
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-08-04, 16:41
|
|
|
kolego a jakie masz wymiary budy (zwłaszcza wysokość)? |
_________________ "Świat jest wielką księgą. Kto nie podróżuje, czyta tylko jedną jej stronę."
św. Augustyn
 |
|
|
|
 |
rubicon
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Iveco Daily 4x4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2015 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2016-10-16, 22:43
|
|
|
Czy dobrze zrozumiałem, wybierasz się tym Sprinterem za rok na Syberię ?
Z tym silnikiem i na oponach AT a wysiłek przebudowy idzie w komfort "mieszkania "? |
|
|
|
 |
rubicon
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Iveco Daily 4x4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2015 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2017-11-04, 17:58
|
|
|
Zapewne gdzieś pisząc o wyborze swojego turystycznego off-roadera wspomniałem,że zanim wybór padł na Iveco Daily 4x4 55S17 brałem też pod uwagę nowego Sprintera 4x4. Cena podobna, podchodząca do 300 tyś. więc miałem dylemat. Kusiła kultura poruszania się Sprintera po asfalcie i jego cywilizowany wygląd.
Ale po 2 latach używania Iveco i nadal uważnego przyglądania się każdemu spotkanemu na bezdrożach Europy Sprinterowi 4x4 utwierdziłem się w przekonaniu, że gdybym postawił na wehikuł Mercedesa , popełnił bym spory, kosztowny błąd.
Z różnych powodów, na wyjaśnianie których teraz nie miejsce. Ale ostatnio natrafiłem na filmik z testów Campera na Mercedesie:
Sprinter 4x4 311 CDI Test Offroad Allrad Iglhaut Low range Camper.
Kosztowna w zakupie wersja z reduktorem i blokadą mostu. Czyli minimum konieczne do jazdy nawet w lekkim terenie, przy tych gabarytach i ciężarze.
Kiepskie kąty natarcia, rampowy, zejścia nie były by problemem. Opony oczywiście można i powinno się wymienić na MT lub co najmniej dobre AT.
Ale kompletnie kiepska trakcja POMIMO zainstalowanego reduktora i blokady dyskwalifikuje ten samochód jako podstawę do bezpiecznego samochodu turystycznego nawet w mało wymagającym off-road.
O dziwo, WV Crafter z ich autorskim napędem 4Motion radzi sobie lepiej. Co prawda jest w krótszej wersji. Ale jednak znacznie lepiej.
https://www.youtube.com/watch?v=wUg7cujMn7w
https://www.youtube.com/watch?v=WAkE73zdk3M
A tu dla porównania samochód Uve Hasubek'a i jego Towarzyszki w naturalnych warunkach turystyki off-road . Ciekaw czy jeszcze są w Brazylii czy już w Patagonii.
Zwracam uwagę na spektakularny "skok" Iveco przez wydmę i na ELASTYCZNOŚĆ ramy i połączenia z kontenerem. To ogromna zaleta w porównaniu do nadwozi samonośnych np. Sprintera. Rama bierze na siebie całą pracę. Nadwozie samonośne trzeszczy ...aż pęknie .
https://www.youtube.com/watch?v=arN-Fyuw2os |
|
|
|
|
 |
4x4camper
stary wyga

|
|
|