|
wentylator w oknie dachowym |
| Autor |
Wiadomość |
leszekk
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: DUCATO 2.8 idTD WEINSBERG Komet 2000r
Nazwa załogi: Komet
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2014 Piwa: 2/11 Skąd: Irlandia- Ballylynan
|
Wysłany: 2016-07-12, 13:22
|
|
|
| Właśnie dla tego że zamiast wentylatora jest wentylatorek,wentylatorek pewnie 15cm max mam w drugim oknie z tylu i slabo wypompowywuje, a zresztą to co zrobilem jest to alternatywa pomiedzy niczym lub czymś drogim a tym. |
_________________ LEGOL971
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2016-07-13, 09:36
|
|
|
Ponownie wtrącę do tematu - mam już czwartego kampera zaczynałem od staruszka teraz jest 2 letni.
Też kombinowałem jak wy i opisywałem trochę na forum. Po tylu latach uznałem to trochę jak pod górkę - kupiłem w końcu wydajny wentylator fiamy z manualną regulacją i mam święty spokój. kierunki zmienia jak ja chcę, ma czujnik temperatury a co najważniejsze wydajność , że głowę chcę urwać.
Jak nie masz gdzie podłączyć się do 230v żeby załączyć klimę to taka fiama jest idealna.
Wiem ,że to spory wydatek ale jest tego wart. Normalnie przy małych obrotach można spać gdy jest włączony. Podobnie jest z klimatyzacją w domu próbowałem nawilżacze, klimatyzatory przenośne w końcu trzeba będzie założyć stacjonarną klimę bo to wszystko jest do du..... |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2016-07-13, 21:27
|
|
|
| EwaMarek napisał/a: | Ponownie wtrącę do tematu - mam już czwartego kampera zaczynałem od staruszka teraz jest 2 letni.
Też kombinowałem jak wy i opisywałem trochę na forum. Po tylu latach uznałem to trochę jak pod górkę - kupiłem w końcu wydajny wentylator fiamy z manualną regulacją i mam święty spokój. kierunki zmienia jak ja chcę, ma czujnik temperatury a co najważniejsze wydajność , że głowę chcę urwać.
Jak nie masz gdzie podłączyć się do 230v żeby załączyć klimę to taka fiama jest idealna.
Wiem ,że to spory wydatek ale jest tego wart. Normalnie przy małych obrotach można spać gdy jest włączony. Podobnie jest z klimatyzacją w domu próbowałem nawilżacze, klimatyzatory przenośne w końcu trzeba będzie założyć stacjonarną klimę bo to wszystko jest do du..... |
Też mam Fiame i zdaje egzamin ,ale tylko nawiew jest skuteczny na małych obrotach jak idziemy spać |
| |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2016-07-16, 21:39
|
|
|
andi at,
Nawiew jak jest chłodniej na dworze ale wyciągnie też nieźle działa. Najlepiej to widać jak pozamykasz wszystkie okna włączysz na max i uchylisz okno kierowcy - normalnie przeciąg
Wiadomo że i tak w nagrzanym kamperze jest cieplej w środku jak na zewnątrz.
Muszę u siebie zrobić dziurę nawiewową (zamykaną na czas jazdy) żeby ciągnęła powietrze chłodniejsze z pod kampera (jak stoi na trawce a nie na nagrzanym asfalcie)
Najlepszy rezultat jest max wychłodzeni kampera z rana i unikania nasłonecznionych miejsc.
Tak teraz stałem w Łebie z przyczepą kempingową 14 dni (kamper ma urlop) wybrałem cień bo liczyłem na ciepło i ZAMARZAŁEM W ŚRODKU BUDKI |
Marek
Moje kampery
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
|
Wysłany: 2016-07-16, 23:36
|
|
|
Sorki ale ty o czym innym i ja
Ja pisze o spaniu i włączeniu nawiewu na minimum ( trochę to coś słychać jak chodzi ) i śpimy , a ty piszesz o przewiewie
Sorki i wszystkiego naj
Ogólnie to polecam wentylatorek zamiast klimy |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2016-07-17, 21:54
|
|
|
tak dziwnie napisałeś
"ale tylko nawiew jest skuteczny na małych obrotach"
skuteczny???
więc tylko wyjaśniłem |
Marek
Moje kampery
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
|
Wysłany: 2016-07-18, 06:17
|
|
|
Niestety trochę hałasuje wentylatorek a mamy spać
U mnie jak mam włączony to już po około 15 min czuje że jest zimno i muszę się przykryć kołderką
Nawiew dlatego że mam natychmiastowy efekt schładzania
Przy wyciąganiu powietrza nie ma natychmiastowego efektu a o to chodzi .Jak włącze wywiew to cieple powietrze bedzie obok mnie wylatywac i to troche potrwa a nie o to chodzi w moim przypadku . Sorki może tobie to pasi
Wentylator mam zamontowany centralnie nad łóżkiem |
| |
|
|
|
 |
yahoda
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Paź 2015 Piwa: 71/62 Skąd: Starogard Gd.
|
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 72/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-06-28, 23:22
|
|
|
Podłącze się do tematu , chce zamontować okno dachowe z wentylatorem , standard 40x40.
Zaciekawiło mnie takie coś jak MaxxAir MaxxFan Deluxe.
Ktoś ma coś takiego , warte to jest tej kasy którą sobie za to wołają ??
https://ogrzewania.pl/Maxxair-Maxxfan-Deluxe-12V-wentylator-dachowy |
_________________ Pozdr. Marcin |
| |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2022-06-29, 02:05
|
|
|
| sterciu napisał/a: | | Ktoś ma coś takiego , warte to jest tej kasy którą sobie za to wołają ?? |
Po co przepłacać? Trochę o wyciągach sufitowych znajdziesz TU |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2022-06-29, 05:21
|
|
|
| Montowałem to dla klienta. Fajny automatyczny z bajerami. Fajne jest to że nawet jak pada deszcz to można go chyba używać. Myślę że ogólnie warty swojej ceny. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sty 2016 Piwa: 138/26 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2022-06-29, 06:51
|
|
|
| nikita55 napisał/a: | | Montowałem to dla klienta. Fajny automatyczny z bajerami. Fajne jest to że nawet jak pada deszcz to można go chyba używać. Myślę że ogólnie warty swojej ceny. |
A jak z przepływem powietrza w sposób naturalny, bez włączania wiatraka? Pewnie mocno ogranicza zwykła wentylację? |
_________________ jb |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-06-29, 08:24
|
|
|
| rigg napisał/a: | | sterciu napisał/a: | | Ktoś ma coś takiego , warte to jest tej kasy którą sobie za to wołają ?? |
Po co przepłacać? Trochę o wyciągach sufitowych znajdziesz TU |
Mam takie samo okno jak Twoje chyba, to jest Dometic... w zeszłym roku je uszkodziłem bo zapomniałem zamknąć i zachaczyłem pod domem o gałąż drzewa, która mi uszkodziła pokrywę , mam w sumie to zrobione tak ze działa i mógłbym z tym dalej jezdzić (uszkodziło miejsce ktore jest zawiasem) , ale znów teraz podczas wyjazdu rozpadła mi się roleta zaciemniająca z moskitierą... Dobry pretekst do wymiany całości , taki sam nowy dometic mini heki to około 700zł~800zł... więc zastanawiam się czy nie dołożyć i założyć już okna ori z turbowentem, zwłaszcza po ostatnim wyjezdzie do Chorwacji w tamtejsze upały , ale też gdzie spotkaliśmy forumowych znajomych i mnie Krzysiek przekonał do takiego wynalazku aby zamontować.
| nikita55 napisał/a: | | Montowałem to dla klienta. Fajny automatyczny z bajerami. Fajne jest to że nawet jak pada deszcz to można go chyba używać. Myślę że ogólnie warty swojej ceny. |
No własnie można niby go używać w czasie deszczu , to mnie głownie przekonuje do niego i to ze w czasie jazdy można jechać w uchylonym i włączonym.
Wersja z przezroczystą pokrywą niestety wychodzi drożej, a taka mnie interesuje...
Zwykła fiamma wychodzi dużo taniej , choć widze sprzedają te okna z wentylatorami bez rolet zaciemniających które można osobno dokupić i to znów podnosi cenę o kilka stówek... Ten maxxfun też w opcji ma ramkę z roletą dodatkowo płatną... |
| |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2022-06-29, 11:49
|
|
|
W opisie bzdury księżycowe. 25 m.sześć / min. Czyli 400 litrów na sekundę!!! To przy funkcji "wyciąg" wyssałoby Cię z łóżka razem z pościelą a potem meble przez dach. Choć bardziej prawdopodobny byłby efekt próżniowy i skurczenie się kampera do rozmiarów pudełka Ale spoko: odwrócisz ciąg i z powrotem nadmucha - taka radocha za jedyne 1700 I to przy mocy cca 50W, czyli tyle, ile wentylatorek biurkowy. Zarty żartami, ale producenci tych wentylatorków mogliby jednak nie podawać tak naciąganych wydajności tych wentylatorków. |
| Ostatnio zmieniony przez Kazik II 2022-06-29, 17:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-06-29, 12:39
|
|
|
Nieco tańsza fiamma która z tego co zauwazyłem jest najbardziej popularna chyba , ma podobne parametry , a nawet i 35 m.sześć/min.
https://tiny.pl/937lh
Thule Motorized Vent tez cenowo podobny do fiammy
https://tiny.pl/937lt
Kolejny Dometic...
https://tiny.pl/93745
Wszystko cenowo podobne, patrząc po fiammie i danych jakie podają to pewnie wszystkie mają takie same lub zblizone... Czyli na full jak się ustawi to z dala od okna zeby nie wyciągło człowieka przez nie |
| |
|
|
|
 |
|
|