Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wakacje 2016 Grecja - obawy w związku z uchodźcami
Autor Wiadomość
Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/48
Wysłany: 2016-06-30, 16:55   

:spoko byłeś na Orange Beach? to już nie daleko Ciebie gdzie teraz jesteś :spoko

Bywa sporo namiotów na dziko
Postaw piwo autorowi tego posta

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 72/62
Wysłany: 2016-06-30, 19:58   

Kuba L., jeszcze nie byłem. Dopiero przybyłem. Adaptuję się. Właściciel campu przyniósł Czipuri.
Strasznie grzeje, nie dotrwam do końca 1 połowy. Tylko mnie polewa, bo lubi Polaków. Kiedyś pracował w Polsce. Dziś mam przechlapane. Życie. :spoko

vincent 
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
Piwa: 6/13
Wysłany: 2016-07-02, 15:07   

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
vincent napisał/a:
właśnie mamy do dyspozycji jakieś 16-17 dni, miało być max 14 ale udało się coś dołożyć i stąd pomysł żeby jednak ruszyć w końcu do Grecji. W takim razie co na poziomie Salonik polecasz?
.Kolo Salonik na wyb.Olimpijskim i Halkidiki jest dużo turystow,z Serbii,Bulgarii.Jedź brzegiem morza egejskiego w dól.Od Stomio jest wspaniala plaża dla kamperów municypalna,czyli nikt cie nie przegoni.Objedź zat.koryncka i wracaj morzem jońskim tak jak my teraz w maju.Przeczytaj uważnie.Chris zrobi dokladna mapke naszej trasy. :? :My Grecje naprawdę znamy ,ale stale odkrywamy cos nowego. :haha:

:ok dzięki chyba właśnie tak pojedziemy, zaliczając jeszcze po drodze Olim i Meteory (jak czasu starczy). :spoko

Pablo_krak 
trochę już popisał

Twój sprzęt: VW T5 Camp Van
Piwa: 2/4
Wysłany: 2016-07-11, 23:01   

My startujemy 21 lipca z Krakowa. nocujemy w Belgradzie ( a raczej jego przemieściach w Zemun na dunav camp).zamierzamy dojechac potem do Stomio i posiedzieć tam kilka dni. potem ruszamy na wybrzeże po stronie morza jońskiego( po drodze po raz kolejny chcę odiwedzić meteory) i pchamy się dalej na południe na Peloponez. Ale to tylko koncepcja, któą często zmieniamy. być może pojedziemy na Evvie? wszystko zalezy od naszego"impulsu chwili" i tak jest zawsze najlepiej:):) Może uda nam się kogoś z Was spotkać?
Ale chciałem zapytac o sytuację na granicach na trasie Węgry, Serbia i Macedonia Grecja- zwykle w tamtą stronę idzie to nnieźle a jak jest w stronę Polski? kilka razy staliśy w parogodzinnych kolejkach do przejścia - najdłużej na granicy UE na autostradzie pod Segedem. jak jest w tym roku? jeszcze gorzej?

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2016-07-12, 05:25   

Pablo_krak, 7 i 8 lipca wracałem z Grecji jadąc przez wspomniane przez Ciebie granice. Kolejek jako takich nie ma. Bo, co to za kolejka, kiedy czekasz te 15-20 min. i po kłopocie. :mrgreen:
Natomiast wszędzie sprawdzane były bagażniki aut. To nowum, bo jeszcze w ubiegłym roku nikt tym się nie zajmował. Należało jedynie okazać paszport/dowód osobisty i zieloną kartę. Ale co to za sprawdzanie? Żadne. Ot, taki szybki rzut okiem na bagażnik i naprzód.
Natomiast bardziej szczegółową kontrolę przeszło auto na granicy: Grecja - Macedonia.
Nawet pan (chyba celnik) zwrócił mi uwagę, że 10 butelek wina, to zbyt dużo. Odpowiedziałem mu, że można nawet więcej. Ten stwierdził, że legalnie można przewieść tylko 3 l wina. Następnie roześmiał się i kazał jechać dalej. Muszę przyznać, że ja do dzisiaj nie wiem ile litrów wina można przewieść, jadąc przez Macedonię.
Nie będę w to wnikał, bo wino mam już w domu. Ale w przyszłości, kto wie? :bigok

antal 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer B 514sl
Nazwa załogi: Ania i Jacek
Wysłany: 2016-07-12, 20:39   

My wróciliśmy z Grecji 2-go lipca.W tamtą stronę jechaliśmy przez Słowację,Węgry,Chorwację,BiH,Czarnogórę i Albanię.Z powrotem trasa standardowa przez Macedonię,Serbię,Węgry i Słowację.Jedynie na granicy serbsko-węgierskiej w drodze powrotnej celnik kontrolował kampera w części mieszkalnej oraz tylny luk bagażowy ale była to pobieżna kontrola.Najdłużej czekaliśmy na wspomnianym przejściu serbsko-węgierskim około 20 minut.Uchodźców po drodze nie widzieliśmy.
Jacek

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2016-07-12, 21:21   

6 sierpnia br. wyruszam po raz 2 do Grecji. W czerwcu była to droga przez Rumunię i Bułgarię. Teraz mam w planie przejazd przez Serbię i Macedonię.

Interesuje mnie kwestia aktualnych przepisów celnych w Serbii i Macedonii.
Kto zna aktualne przepisy celne dot. przewozu żywności przez Serbię i Macedonię? Chodzi mi np. o:
- konserwy mięsne;
- konserwy rybne;
- gotowe mięsne dania obiadowe w słoikach;
- soki w kartonach 1 l.;
- ciastka;
- napoje chłodzące w puszkach;
- napoje w butelkach plastikowych PET;
- ryż;
- cukier;
- pomidory i ogórki,
- pieczywo,
- cukierki.
Pomijam kwestię przewozu alkoholi i papierosów, bo to znam.
W internecie n.t. przewozu żywności poza UE jest niewiele. Może, ktoś zna aktualny stan prawny. :spoko

chris_voyager 
zaawansowany

Twój sprzęt: BUERSTNER Viseo I 690 G
Nazwa załogi: YaskY
Piwa: 31/27
Wysłany: 2016-07-14, 07:10   

Jeśli chcesz mieć pewne informacje ze źródła po prostu napisz maila do ambasady PL w danym kraju. Korzystałem kiedyś z tej formy komunikacji - działała.
Ale nie wiem czy warto sobie tym głowę zawracać. Jeszcze nigdy nikt z piszących na tym forum nie wspominał o problemach z pełną lodówką lub bagażnikiem jedzenia.
Na pewno są restrykcje na Wyspach Galapagos i Nowej Zelandii - ale tam chyba kamperkiem nie dojedziemy :)

Ambasada PL w Serbii: belgrad.amb.sekretariat@msz.gov.pl
Ambasada PL w Macedonii: skopje.amb.sekretariat@msz.gov.pl

Pozdrawiam

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2016-07-14, 07:42   

Mailowałem w ub roku, do konsula w Macedoni. Szybka odpowiedź nadeszła.
Mili są. Wtedy chodziło o rozruchy. I strzelaninę~ z Albańczykami.
Początkowo odesłali mnie na ich stronę, ale ja upierdliwie stwierdziłem, że chcę newsa "z pierwszej ręki" i by Pani wyjżała przez okno, sprawdzić czy nie strzelają.

Dostałem dowcipnego maila, że nie. Czyli, są normalni.

Srzynka pomidorów może wbudzić zainteresowanie. Żywe kury i prosiaczek.

Wybacz :lol:

Ale też uważam, że jak nie masz gorzały i fajek spokojnie możesz pakować normalne żarcie.

Wiem, że jadąc z dzieckiem, chcesz być OK.

Wyślij maile dla czystego sumienia.

Co prawda w osobówce, może to żarcie dziwnie wyglądać, relatywnie bardziej się rzuca w oczy.

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2016-07-14, 11:27   

Bronek i chris_voyager Panowie, o tym to ja wiedziałem od początku. Stosowne maile wysłałem nie tylko do ambasad: Serbii i Macedonii w Warszawie. Wysłałem także mailowe zapytania do ambasad RP w Skopje i Belgradzie. Odpowiedzi zero.
Ponadto wysłałem takowe zapytanie do Centrum Informacji Służby Celnej RP w Cieszynie.
I tu zaskoczenie. Wczoraj przyszła odpowiedź. Ale co to za odpowiedź.
Napisali mi m.in.: W związku z powyższym Centrum Informacji Służby Celnej nie ma prawnej możliwości zajęcia stanowiska w opisanej sprawie.

W sprawie ograniczeń w przywozie niektórych towarów do krajów trzecich należy zwrócić się do przedstawicielstw takich jak: ambasada, konsulat.
Można również skorzystać z informacji zamieszczonych na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych www.msz.gov.pl zamieszczonych w aplikacji "Polak za granicą
".

No to się zwróciłem i dupa blada. :-P

O stronie naszego MSZ tez doskonale pamiętam. Zawsze tam zaglądam, kiedy organizuje wyjazd do dowolnego kraju.
Tak zrobiłem i teraz.
Tyle, że na temat przepisów celnych w zakresie przewozu żywności nie ma ani 1 słówka.
Szukaj wiatru w polu. :shock:

Teraz 8 lipca br. wracając z Grecji przez Macedonię i Serbie wszędzie były kontrole aut. Na granicy Węgierskiej także. Doskonale wiem, że jeszcze w ubiegłym roku nikt sobie nie zawracał głowy sprawdzaniem zawartości aut. Teraz jest inaczej. Napatrzyłem się na owe kontrole. Sam widziałem jak ludzie wykładają konserwy i słoiki z auta na chodnik. Takowe trzepanie było na granicy z Macedonią.

Sam doznałem takiej drobiazgowej kontroli na granicy Grecja - Macedonia. Żywności prawie nie miałem. Poza 2 konserwami na drogę. Natomiast celnik przyczepił się do moich 10 butelek wina z Grecji. Twierdził, że można jedynie 3 litry. Ja miałem 15 l. To ja mu na to, że można, nawet więcej. Sam nie wiedziałem ile można? Wąchał też mój pojemnik z płynem do spryskiwaczy szyb. Mówił: Rakija. Ja: a skąd, powąchaj. Sprawdził i powiedział: OK. Teraz po powrocie do domu sprawdziłem i dobrze wiem, że celnik miał rację. Absolutnie 15 l. nie można przewozić. Jeszcze wydarłem na gościa japę. A ten, tylko machnął łapą i kazał jechać. Jak tego celnika spotkam w sierpniu, to go przeproszę. To był taki dobry człowiek. :haha: A ja całkiem nieświadomie uprawiałem kontrabandę. :-/

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2016-07-14, 15:59   

Nadeszły kolejne odpowiedzi w przedmiotowej sprawie:
- z ambasady Macedonii: poza setkami nieprzydatnych stron ichniego Urzędu Celnego, wyszarpałem tylko 1 przydatne zdanie: "Odnośnie żywności ilość nie powinna przekraczać 1 kg".
Ostatnio zmieniony przez samotny wilk 2016-07-30, 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2016-07-14, 18:32   

Napisali do mnie sms Edzia,Darol,Jarek z Polski,Frape.Sa jeszcze na Peloponezie.Uchodźców nie spotkali,prosili o namiary plaż,mysle ,ze sms-y moje odczytali,a potem jeszcze zatelefonowałam do nich.Pozdrowienia dla całego forum od nich. :spoko :spoko

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2016-07-15, 18:57   

W zakresie przewozu żywności nadeszła kolejna odpowiedź.
Tym razem od Radcy Wydziału Polityczno - Ekonomicznego Ambasady RP w Belgradzie: "Szanowny Panie, powinny to być rozsądne ilości jedzenia fabrycznie/hermetycznie pakowanego dla jednej osoby na użytek własny do 7 dni – przy uzasadnieniu takiej długości pobytu w Serbii.
Określenie rozsądnej Ilości może podlegać interpretacji celnika
.

[b]Proszę mieć na uwadze, że wyjeżdżając z Serbii i wjeżdżając do innego kraju przepisy mogą dokładnie precyzować ile żywności i jaką można wwieźć
".

Fajne i "precyzyjne" są owe odpowiedzi. Chyba wystąpię z wnioskiem o zatrudnienie mnie w dowolnej ambasadzie. Też mogę być specjalistą od takich odpowiedzi. :haha:
Toteż ludzie wożą wszystko, i każdy w innych (dowolnych) ilościach. Totalny bardak celny. :shock:

Wniosek może być tylko jeden: jakie przepisy celne, takie ich wykonanie. W praktyce i tak wszystko zależy od humoru celnika. :-P

Edzia 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: 1988, Peugeot J5, LAIKA Ecovip 2, 98r.
Nazwa załogi: JASAX TEAM
Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2016-07-24, 07:34   

Wczoraj wróciliśmy z 3 tygodniowego objazdu Peloponezu, przez całą podróż czuliśmy się bezpiecznie, uchodżców widzieliśmy przy granicy serbskiej i w Termopilach (nikt nas nie zaczepił i nie atakował) na całym Peloponezie ich nie widzieliśmy.
Byliśmy grupą 4 kamperów. Chcieliśmy bardzo podziękować Basi Muzyk za cenne wskazówki, namiary i podpowiedzi :kwiatki: .
Dajcie nam się trochę ogarnąć a relacja na pewno się pojawi.

WODNIK 
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Piwa: 55/242
Wysłany: 2016-07-24, 20:31   

Edzia napisał/a:
Dajcie nam się trochę ogarnąć a relacja na pewno się pojawi.

3ymam za słowo. Czekamy :spoko

Pozdrawiamy Bronia i Janek

Odpowiedz do tematu