Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Toaleta turystyczna
Autor Wiadomość
vilgum 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: zabudowa pickupa L200
Wysłany: 2016-07-21, 11:59   Toaleta turystyczna

Szukam przenośnej toalety do camperka. Znalazłem cos takiego http://allegro.pl/toaleta...62.html#thumb/2 Proszę o podpowiedz czy to nie jakieś badziewie tzn. czy nie będzie jakiś przykrych zapachów, przecieków itp. Szukac jakiś markowych czy taką mogę śmiało kupić. Zainteresowałem się nią przede wszystkim ze względu na wymiary zewnętrzne bo ma być schowana w szafce i ograniczają mnie wymiary 40x40x43. Może jakieś sugestie na co zwrócić uwagę przy zakupie, a może jakąś polecacie. No i które środki stosować do toalet. Dzięki za wszelką pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta

BIGL 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Eriba - ogonek
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-07-21, 12:50   

Ja mam http://allegro.pl/toaleta...6221191283.html i polecam. Nie ma problemu z jakością jak i dostępem do części zamiennych. Są różne rozmiary i modele - coś sobie dopasujesz. W twojej nie podoba mi się system łączenia zbiorników oraz to że nie mam rury spustowej do opróżniania dolnego zbiornika.

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2016-07-21, 14:19   

Jednak brał bym Thetforda z aukcji którą podrzucił BIGL, wiadomo jaka jakość (dobra) i brak problemu z częściami zamiennymi. Jeśli chodzi o toaletę z pierwszej aukcji - bez obejrzenia samodzielnego ciężko coś powiedzieć.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2016-07-24, 16:03   

Ja również polecam Thetfroda. Użytkuję 3 rok mniejszego (PP/135), który spisuje się rewelacyjnie. Cena nie jest zła, a awaria kibelka to ostatnia rzecz, o której chcesz myśleć w czasie wyjazdu.

vilgum 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-07-24, 20:50   

Dzięki za podpowiedz, jutro zamawiam Thetfroda. Czy polecacie jakieś konkretne środki do toalet czy wszystko jedno (płyn,tabletki) :yay:

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2016-07-25, 07:31   

O chemi do toalet jest nawet specjalny wątek:

http://www.camperteam.pl/...ic.php?p=565804

Ja próbowałem różnych wynalazków ale zostałem przy Thetford Niebieski - produkują płyn i saszetki, u mnie sprawdzają się lepiej saszetki bo zajmują mało miejsca i nie ma szans ich wylać :) przez przypadek. Chemia innych producentów też jest dobra, ale wg moich prywatnych badań jej skuteczność zapachowa kończy się dużo wcześniej niż Thetforda :wyszczerzony:

Uwaga - jakakolwiek chemia by nie była, i tak w sensie zapachowym jednorazowy wsad chemi starcza na max trzy dni :)

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 159/151
Wysłany: 2016-07-25, 08:01   

Paweł ma racje - trzy dni na kasetę i Thetford w płynie - choć ja preferuje zielony - U nas w Łodzi jest trochę droższy od niebieskiego(ok 10 zł - butelka bez promocji ponad 70zł). Mam jednak problem z różowym Thetfordem do spłukiwania. Poprzedni kamper miał odrębny pojemnik do spłukiwania, aktualny pobiera wodę z głównego zbiornika i muszę to robić na "piechotę". Nie mniej polecam różowy - fajnie pachnie i odkaża kibelek. :spoko

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-07-25, 08:19   

Załatwia sprawę , oszczędności wody do spłukiwania , i braku możliwości korzystania z czerwonego płynu . Do dużej sprawy . Do małej szkoda uzywać . I wtedy warto taki płyn czerwony wlać do spryskiwacza ręcznego
Tez tęsknie za niezależnym zbiornikiem wody "kiblowej" .
I gdybym jeździł zima taki na pewno bym zamontował tak by nie napełniając instalacji głównej .

vilgum 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-07-26, 14:47   

Zamówione . Toaleta i płyny Thetford.

Odpowiedz do tematu