|
|
|
Nasza Norwegia... |
| Autor |
Wiadomość |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2016-07-22, 07:26
|
|
|
| krzlac napisał/a: |
W samochodzie trzeba na to uważać, bo mozna sasnąć w nocy nie kończac jazdy w należytej porze. |
0czywiscie ten problem mam rozwiązany, zaciemniamy kampreka i spimy jak Pan Bog przykazał minimum 6 godzin by byc wypoczęteym - odpowiedzialnosc przede wszystkim
ps. wczoraj a własciwie juz dzisiaj zakonczyłem eskapade na najdalej wysuniete miejsce w Europie - pieszą wycieczkę na Knivskjelloden
musze przyznac za zajęło mnie to 8 pełnych godzin
powiem krotko - przycmiła ona wszystko co do tej pory miałem tu w Norwegii ,sama wedrowka niezwykle męcząca ,wiodła przez podmokłe,skaliste tereny i klify jednak widoki zrekompensowały wysiłek , zrobiłem niesamowite focie ,przezyłem niemal ekstaze podziwiając wyłaniające sie z morza majestatyczne góry to trzeba przezyc,słowa tego nie oddają
krzlec, wielkie ,wielkie dzieki za ten numer
dzis jedziemy do malenkiej ,rybackiej wioseczki pod wdzieczną nazwą Giesvaer gdzie moje księżniczki chcą podziwiać fantastyczne ptaki rodem z baśni zwane Maskonury ( to skrzyzowanie pingwina z papugą )
pozniej opisze wrazenia |
_________________ szymek1967 |
| |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 366/159 Skąd: Francja
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2016-07-22, 09:12
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: |
dzis jedziemy do malenkiej ,rybackiej wioseczki pod wdzieczną nazwą Giesvaer gdzie moje księżniczki chcą podziwiać fantastyczne ptaki rodem z baśni zwane Maskonury ( to skrzyzowanie pingwina z papugą )
pozniej opisze wrazenia |
Ciekawe jak blisko podprowadzą. Poczytaj czy maskonury teraz gniazdują bo jak nie to zobaczysz tylko go w locie i to z daleka, a 650 NOK x 3 (Ty i 2 księżniczki) za "mewy" siedzące na skałach to trochę drogo.
Maskonury.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3754 raz(y) 9,3 KB |
|
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-24, 09:05
|
|
|
ej,hej
przezycie absolutnie fantastyczne i warte kazdych pieniędzy !
widzielismy cale kolonioe maskonurow , czarnych kormoranow czy nawet orły na skałach
sama wyprawa to płyniecie po okolicznych wysepkach kutrem rybackim z ktorego mozna obserwowac bogactwo zycia i piekno tutejszej natury
gorąco zachecam do takiej eskapady
ps. po tak udanej wycieczce sprobowałem swych sil w łowieniu ryb i ku mojemu zaskoczeniu złowiłem ich 60 szt w czasie 3 godzin ( łowiłem z brzegu , ze skały )
w wiekrzosci były to czerniaki ale tez trafił sie piekny , czerwonawy karmazyn
polowałem z wedką kupioną w markecie za 10 euro, to taki " bejbi " " zestaw
nie powiem, spodobalo mnie sie to nawet bardzo wiec chyba sie zaszczepiłem
teraz grzejemy przez Finlandie gdzie komary są wielkosci wróbli
jadąc przez Laponie podziwiamy dzikosc wszechobecną wszędzie tutaj i( uwaga !) nazwy miejscowosci
trafił nam sie łos na drodze i niezliczone ilosci reniferow
ps2. ceny tutaj wrecz " dampingowe" w porownaniu z Norwegią ,az trudno uwierzyc ze kilka km dalej ten sam produkt moze byc kilka razy drozszy
bywajcie |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-24, 12:08
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | podziwiamy dzikosc wszechobecną wszędzie tutaj i( uwaga !) nazwy miejscowosci |
Taka składnia, że ciężko w czasie jazdy przeliterować. Św. Mikołaj też będzie? |
 |
| Ostatnio zmieniony przez krzlac 2017-01-30, 13:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-24, 19:53
|
|
|
| krzlac napisał/a: | | Św. Mikołaj też będzie? |
nie, nie tym reazem
rodzinnie zdecydowalismy ze polecimy przez Szwecje by zobaczyc Sztokholm ( ponoc jest piekny)
poza tym mowiono nam ze Rivanije nalezy oglądac w grudniu by poczuc atmosfere swiąt
wówczas to zaprzegają renifery i spiewając kolędy ruszają w miasto
ps. dzis mielismy fantastyczną niedziele
otóz w szwedzkim miascie Lulea trafilismy na mały katolicki Kosciółek gdzie spotkalismy Polke by wspolnie oddac Bogu czesc
nastepnie proboszcz tutejszej parafii zaprosił nas na wspolny obiad podczas ktorego dowiedzielismy sie wielu ciekawych rzeczy miedzy innymi jak to szwedzi meczą sie z uchodzcami i jak mało ludzi zostało wiernych w swej wierze ( msze celebrował kapłan z Filipin ,ministrantem był murzyn ,spiewał azjat , w sumie było nas zaledwie pare osob)
ps. pytanko techniczne -
zna ktos z Was dobry przyczółek w Sztokholmie ( moze byc to kemping ale niekoniecznie) gdzie bedzie w miare blisko do starego miasta i bezpiecznie ?
jestem zainteresowany |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-25, 14:58
|
|
|
Ktos na tym forum chwalił to miejsce.
Ja w Sztokholmie polecam muzeum z okrętem Wasa. |
 |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-25, 18:45
|
|
|
hej,
wrociłem z łazegi po Sztokholmie
wrazenia pozytywne jesli idzie o dziedzictwo kulturowe
samo miasto niezwykle rozległe ,połozone na wielu wyspach ,poruszałem sie po starym miescie i nieznacznie zapusciłem w strony portowe ( prom 50 koron)
wszystko piekne ale jest jedno ale - wrazenie psują mieszkancy stolicy Szwecji
to nieprawdopodobne ale łażą oni całymi tabunami ze smartfonami w reku i szukają ( uwaga, to nie zaden zart !) pokemonów oni zupełnie zidiocieli, nie mozna zagadac ,są tak zajeci tym co robią ze nie zauwazają człowieka istne szalenstwo, to jakas nowa moda ,latają z komórkami jak wsciekli ,skaczą raz tu raz tam itd. niewiarygodne jak wyprali im mózgi !
poza tym wygląd tych ludzi swiadczy iz nastaje chyba kres tej cywilizacji , juz nawet nie chce mi sie pisac jak oni wyglądają cali w tatuażach i kolczykach gdzie tylko sie da
ech.... czasy, obyczaje ...
ps. oczywiscie pomijając te cyborgi to sama starowka jest przepiekna,mnóstwo wspaniałych kamienic i willi
pałac królewski takze piękny a do tego gesto scielą sie mosty - to robi wrazenie i zacheca do dlugich spacerow
szkoda ze to tylko zaledwie "liznięcie" Sztokholmu , niestety co dobre i miłe nie trwa wiecznie i trzeba powoli wracac do kochanego kraju gdzie jakby nie było ludzie są jacys tacy inni tacy normalni , serdeczni i otwarci |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 141/307 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2016-07-25, 19:54
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: |
to nieprawdopodobne ale łażą oni całymi tabunami ze smartfonami w reku i szukają ( uwaga, to nie zaden zart !) pokemonów
|
U nas to samo. Ja osobiście jestem bardzo z tego zadowolony. Mój 12stolatek jeżdzi z kolegami całe popołudnie na rowerach w poszukiwaniu pokemonów. Opowiadał że raz zrobiło się takie zbiorowisko poszukiwaczy że przyjachała policja na sygnłach i pytała sie co tu robia. |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

|
Wysłany: 2016-07-25, 20:57
|
|
|
| slawwoj napisał/a: | | U nas to samo. Ja osobiście jestem bardzo z tego zadowolony |
widac nie jestem w temacie i na czasie
ale z tym zadowoleniem to chyba lekka przesada
przeciez oni robią z siebie cyborgi sledząc i szukając wyimaginowane ( TFU) pokemony
to szalenstwo albo ja juz sie nie nadaję do zycia
książka, dobry film, czy zwykłe kopanie piłki to rozumiem ale zeby zyc wirtualnie ,e ?
a gdzie relacje ? gdzie towarzystwo? gdzie wrazliwosc ? to nie dla mnie
ps. tu latają z tymi smartfonami jak wsciekli, nawet jezdząc na rowerach gapią sie w komórki !
gdy zapytałem o cos zbyto mnie i ze zdziwieniem zapytano dlaczego nie scigam pokemona
ps2. po powrocie wrzuce kilka fajnych fotek z Norwegii nieco inaczej widzianej
Bogu dzieki ze przez natchnienie i pomoc kolegow z forum odwiedziłem miejsca nie tylko te komercyjne ale i te bardziej dzikie ,nie znaczone pieniedzmi i ludzką chciwoscią |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|