Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasza Norwegia...
Autor Wiadomość
szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2016-07-22, 07:26   

krzlac napisał/a:

W samochodzie trzeba na to uważać, bo mozna sasnąć w nocy nie kończac jazdy w należytej porze.

0czywiscie ten problem mam rozwiązany, zaciemniamy kampreka i spimy jak Pan Bog przykazał minimum 6 godzin by byc wypoczęteym - odpowiedzialnosc przede wszystkim :)

ps. wczoraj a własciwie juz dzisiaj zakonczyłem eskapade na najdalej wysuniete miejsce w Europie - pieszą wycieczkę na Knivskjelloden

musze przyznac za zajęło mnie to 8 pełnych godzin :oops:
powiem krotko - przycmiła ona wszystko co do tej pory miałem tu w Norwegii ,sama wedrowka niezwykle męcząca ,wiodła przez podmokłe,skaliste tereny i klify jednak widoki zrekompensowały wysiłek , zrobiłem niesamowite focie ,przezyłem niemal ekstaze podziwiając wyłaniające sie z morza majestatyczne góry :) to trzeba przezyc,słowa tego nie oddają :!:

krzlec, wielkie ,wielkie dzieki za ten numer :spoko

dzis jedziemy do malenkiej ,rybackiej wioseczki pod wdzieczną nazwą Giesvaer gdzie moje księżniczki chcą podziwiać fantastyczne ptaki rodem z baśni zwane Maskonury ( to skrzyzowanie pingwina z papugą ) :szeroki_usmiech

pozniej opisze wrazenia :spoko

Postaw piwo autorowi tego posta

andrzej627 
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Piwa: 366/159
Wysłany: 2016-07-22, 08:34   

Można poczytać tutaj (po polsku!) o ptasim safari do rezerwatu Gjesværstappan niedaleko Gjesvær.

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2016-07-22, 09:12   

szymek1967 napisał/a:

dzis jedziemy do malenkiej ,rybackiej wioseczki pod wdzieczną nazwą Giesvaer gdzie moje księżniczki chcą podziwiać fantastyczne ptaki rodem z baśni zwane Maskonury ( to skrzyzowanie pingwina z papugą ) :szeroki_usmiech

pozniej opisze wrazenia :spoko

Ciekawe jak blisko podprowadzą. Poczytaj czy maskonury teraz gniazdują bo jak nie to zobaczysz tylko go w locie i to z daleka, a 650 NOK x 3 (Ty i 2 księżniczki) za "mewy" siedzące na skałach to trochę drogo.

Maskonury.jpg
Plik ściągnięto 3754 raz(y) 9,3 KB

szymek1967 
Kombatant

Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2016-07-24, 09:05   

ej,hej

przezycie absolutnie fantastyczne i warte kazdych pieniędzy !
widzielismy cale kolonioe maskonurow , czarnych kormoranow czy nawet orły na skałach :szeroki_usmiech

sama wyprawa to płyniecie po okolicznych wysepkach kutrem rybackim z ktorego mozna obserwowac bogactwo zycia i piekno tutejszej natury

gorąco zachecam do takiej eskapady :idea:

ps. po tak udanej wycieczce sprobowałem swych sil w łowieniu ryb i ku mojemu zaskoczeniu złowiłem ich 60 szt w czasie 3 godzin ( łowiłem z brzegu , ze skały )

w wiekrzosci były to czerniaki ale tez trafił sie piekny , czerwonawy karmazyn :)
polowałem z wedką kupioną w markecie za 10 euro, to taki " bejbi " " zestaw :wyszczerzony:

nie powiem, spodobalo mnie sie to nawet bardzo wiec chyba sie zaszczepiłem 8-)

teraz grzejemy przez Finlandie gdzie komary są wielkosci wróbli :diabelski_usmiech
jadąc przez Laponie podziwiamy dzikosc wszechobecną wszędzie tutaj i( uwaga !) nazwy miejscowosci :)
trafił nam sie łos na drodze i niezliczone ilosci reniferow :spoko

ps2. ceny tutaj wrecz " dampingowe" w porownaniu z Norwegią ,az trudno uwierzyc ze kilka km dalej ten sam produkt moze byc kilka razy drozszy :bajer

bywajcie :spoko

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2016-07-24, 12:08   

szymek1967 napisał/a:
podziwiamy dzikosc wszechobecną wszędzie tutaj i( uwaga !) nazwy miejscowosci :)

Taka składnia, że ciężko w czasie jazdy przeliterować. Św. Mikołaj też będzie?
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2017-01-30, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  

szymek1967 
Kombatant

Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2016-07-24, 19:53   

krzlac napisał/a:
Św. Mikołaj też będzie?

nie, nie tym reazem
rodzinnie zdecydowalismy ze polecimy przez Szwecje by zobaczyc Sztokholm ( ponoc jest piekny)
poza tym mowiono nam ze Rivanije nalezy oglądac w grudniu by poczuc atmosfere swiąt
wówczas to zaprzegają renifery i spiewając kolędy ruszają w miasto :mrgreen:

ps. dzis mielismy fantastyczną niedziele
otóz w szwedzkim miascie Lulea trafilismy na mały katolicki Kosciółek gdzie spotkalismy Polke by wspolnie oddac Bogu czesc :)
nastepnie proboszcz tutejszej parafii zaprosił nas na wspolny obiad podczas ktorego dowiedzielismy sie wielu ciekawych rzeczy miedzy innymi jak to szwedzi meczą sie z uchodzcami i jak mało ludzi zostało wiernych w swej wierze :? ( msze celebrował kapłan z Filipin ,ministrantem był murzyn ,spiewał azjat , w sumie było nas zaledwie pare osob)

ps. pytanko techniczne -
zna ktos z Was dobry przyczółek w Sztokholmie ( moze byc to kemping ale niekoniecznie) gdzie bedzie w miare blisko do starego miasta i bezpiecznie ?
jestem zainteresowany :spoko

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2016-07-25, 14:58   

Ktos na tym forum chwalił to miejsce.
Ja w Sztokholmie polecam muzeum z okrętem Wasa.

szymek1967 
Kombatant

Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2016-07-25, 18:45   

hej,
wrociłem z łazegi po Sztokholmie
wrazenia pozytywne jesli idzie o dziedzictwo kulturowe

samo miasto niezwykle rozległe ,połozone na wielu wyspach ,poruszałem sie po starym miescie i nieznacznie zapusciłem w strony portowe ( prom 50 koron)

wszystko piekne ale jest jedno ale - wrazenie psują mieszkancy stolicy Szwecji :-/
to nieprawdopodobne ale łażą oni całymi tabunami ze smartfonami w reku i szukają ( uwaga, to nie zaden zart !) pokemonów :diabelski_usmiech oni zupełnie zidiocieli, nie mozna zagadac ,są tak zajeci tym co robią ze nie zauwazają człowieka :? istne szalenstwo, to jakas nowa moda ,latają z komórkami jak wsciekli ,skaczą raz tu raz tam itd. :-/ niewiarygodne jak wyprali im mózgi !

poza tym wygląd tych ludzi swiadczy iz nastaje chyba kres tej cywilizacji , juz nawet nie chce mi sie pisac jak oni wyglądają :evil: cali w tatuażach i kolczykach gdzie tylko sie da

ech.... czasy, obyczaje ...

ps. oczywiscie pomijając te cyborgi to sama starowka jest przepiekna,mnóstwo wspaniałych kamienic i willi
pałac królewski takze piękny a do tego gesto scielą sie mosty - to robi wrazenie i zacheca do dlugich spacerow :)

szkoda ze to tylko zaledwie "liznięcie" Sztokholmu , niestety co dobre i miłe nie trwa wiecznie i trzeba powoli wracac do kochanego kraju gdzie jakby nie było ludzie są jacys tacy inni tacy normalni , serdeczni i otwarci :spoko

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 141/307
Wysłany: 2016-07-25, 19:54   

szymek1967 napisał/a:

to nieprawdopodobne ale łażą oni całymi tabunami ze smartfonami w reku i szukają ( uwaga, to nie zaden zart !) pokemonów :diabelski_usmiech

U nas to samo. Ja osobiście jestem bardzo z tego zadowolony. Mój 12stolatek jeżdzi z kolegami całe popołudnie na rowerach w poszukiwaniu pokemonów. Opowiadał że raz zrobiło się takie zbiorowisko poszukiwaczy że przyjachała policja na sygnłach i pytała sie co tu robia. :haha:

szymek1967 
Kombatant

Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2016-07-25, 20:57   

slawwoj napisał/a:
U nas to samo. Ja osobiście jestem bardzo z tego zadowolony

widac nie jestem w temacie i na czasie
ale z tym zadowoleniem to chyba lekka przesada :-P

przeciez oni robią z siebie cyborgi sledząc i szukając wyimaginowane ( TFU) pokemony :diabelski_usmiech

to szalenstwo albo ja juz sie nie nadaję do zycia :)

książka, dobry film, czy zwykłe kopanie piłki to rozumiem ale zeby zyc wirtualnie ,e ?
a gdzie relacje ? gdzie towarzystwo? gdzie wrazliwosc ? to nie dla mnie :oops:

ps. tu latają z tymi smartfonami jak wsciekli, nawet jezdząc na rowerach gapią sie w komórki !
gdy zapytałem o cos zbyto mnie i ze zdziwieniem zapytano dlaczego nie scigam pokemona :diabelski_usmiech

ps2. po powrocie wrzuce kilka fajnych fotek z Norwegii nieco inaczej widzianej :)
Bogu dzieki ze przez natchnienie i pomoc kolegow z forum odwiedziłem miejsca nie tylko te komercyjne ale i te bardziej dzikie ,nie znaczone pieniedzmi i ludzką chciwoscią :spoko

Odpowiedz do tematu