Kamperek dla Żani-dylematy |
Autor |
Wiadomość |
Żania
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: uparcie szukam
Dołączyła: 05 Sie 2016 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Kliniska Wielkie
|
Wysłany: 2016-08-08, 21:49 Kamperek dla Żani-dylematy
|
|
|
Cześć Wam Koledzy i Koleżanki
Uparcie poszukuję kamperka.
Pierwotnie z naciskiem na łóżko piętrowe+ stolik z kanapami + alkowa. Cenowo tak max 30 tysi.Najlepiej już z markizą i bagażnikiem na 4 rowery.
Z zewnątrz mi się bardzo spodobały Dukato I z zabudową Hobby np. ten:
http://olx.pl/oferta/fiat...D5-IDgoj55.html
Wprawdzie łóżka piętrowego brak, ale mogłabym sobie dorobić. Mąż mój przydziałowy z kolei kręci nosem, bo wolałby Dukato II.
Potem zobaczyłam Hobby 600 i zwariowałam- ło matko jakie cudo:
https://www.ebay-kleinanz...523282-220-1962
Wybaczyłabym mu brak ilości łóżek, ale nie wiem czy mężulek, który ma 198cm nie zrobi sobie łysinki na głowie, a tego bym nie chciała
Zdegustowałam się , gdy na kilka wykonanych telefonów otrzymałam trzy propozycje rezerwacji/dostawy samochodu w zamian za zaliczkę
Przewertowałam forum odnośnie pasów dla pasażerów . Obejrzałam crash testy kampera ducato I i zbladłam.
Pytanko mam czy:
a) w samochodzie Dukato I lub nawet innym( ale w takim samym układzie) jak w linku na samej górze jest możliwość montażu prawdziwych foteli samochodowych z normalnymi pasami bezpieczeństwa w taki sposób,żeby to było naprawdę bezpieczne. Te fotele i tak by nam służyły jako śniadaniowo-kolacyjkowe, więc nie potrzebuję ,żeby się rozkładały.
b) czy taka przeróbka nie sprawi,ze koszt takiego samochodu wzrośnie do jakiejś zbyt wysokiej kwoty?
c) czy taki system jak w tym ogłoszeniu(dotyczy pasów dla dzieci) jest ok?
http://otomoto.pl/oferta/...html#f954576def
B
Z góry bardzo, bardzo podziękować za Wasze opinie. Żania |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2016-08-09, 00:27
|
|
|
Ogólnie kampery nie są bezpiecznymi pojazdami więc nie licz, że pasażerowie z tyłu dostana 5 gwiazdek. Starsze kampery często nie mają z tyłu pasów bezp. Tak wiec jeśli masz dzieciaki w fotelikach musisz szukać kamperów po 94-97 roku produkcji. Druga sprawa to oglądając kampera musisz sprawdzić czy dwa foteliki wchodzą tam gdzie mają być zamontowane. Często kanapa jest za wąska i wchodzi tam jeden fotelik - jak tak miałem oglądając kilka kamperów.
Co do montażu zwykłych foteli... nie wiem czy to ma sens bo to miejsce służy również do spania i nie wiem czy na fotelach będzie wygodnie. A czy się da... wszystko się da.
Osobiście uważam, ze musisz zwiększyć budżet lub kupić przyczepę. |
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com |
|
|
|
 |
Żania
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-08-09, 00:44
|
|
|
No właśnie przyczepę przedwczoraj sprzedaliśmy Pomysł na kamperka nastąpił właśnie z tego powodu,ze dzieciaki już podrosły 8,10 lat więc stwierdziliśmy, że możemy spróbować , bardziej mobilnej formy wypoczynku. A zważywszy, że po pierwsze, to pierwszy kamper, więc nie chciałabym się finansowo rzucać na głęboką wodę , a drugie, że nawet jak będziemy mieć kampera to i tak nie będzie to jedyna forma rozrywki, więc też nie będzie głęboko eksploatowany. A te pasy biodrowe to czy to ma jaki taki sens, czy to takie coś na sztukę?
Tak sobie właśnie dumam czy aby w tym przedziale coś takiego znajdę. ...Ale coś mi się widzi, ,że słabo No nic. Będę paczać Albo wstrzymać się i z dychę dorzucić.. Dzięki |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-08-09, 06:22
|
|
|
Żania, jak dwa lata temu przesiadliśmy się na kampera z przyczepy to budżet miał być 25000 i szukaliśmy Ducato I ostatecznie po kilku miesiącach poszukiwań kupiliśmy II za nie całe 40000 i nie żałujemy. Teraz na rynku jest za trzęsienie ofert naprawdę fajnych kamperków jak szukaliśmy było tylko kilka sztuk. No i jak kupicie pierwszego to i tak za kilka sezonów będzie zmiana bo apetyt wzrośnie, poznacie swoje potrzeby, zmienią się gusta. Powodzenia, w razie co służę pomocą w oględzinach. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Żania
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-08-09, 07:51
|
|
|
Mrsulki. Dzięki bardzo . Wasz bardzo ładny. Tak się zastanawiałam czy moglibyśmy się któregoś dnia tak mało kulturalnie wprosić się do Was tak na 5 minut ,żeby obejrzeć Oczywiście , jeśli to nie byłby kłopot
(Nie wiem wprawdzie jeszcze o co chodzi z tymi wirtualnymi pifkami, ale zawsze mogę zabrać prawdziwe )
No właśnie po doświadczeniach z przyczepami wiem ,że najlepiej sprawdziłby się nam taki- jeśli chodzi o układ w środku
http://olx.pl/oferta/kamp...D5-IDgy5B9.html
Ale gdzieś wynalazłam na forum o nim opinię ,że mokrutki jest bardzo A takich jak na lekarstwo . No i te siedzenia dla dzieci...
Ach. Myślałam,że będzie to prostsze. Ja to bym tak chciała teraz zaraz, na wczoraj |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-08-09, 08:21
|
|
|
Ja jak szukałem kampera to rezygnowałem z zakupu chyba z 5 razy. Bo jak się napatrzyłem, jak mi znajomi z forum poopowiadali jakie to "okazje" to stwierdziłem, ze mam super przyczepę... ale udało sie całkiem przez przypadek. Budżet też urósł z 20 tyś do 40 tyś. Ale było warto.
Po prostu nie śpiesz się. Pomalutku coś znajdziesz. Nie wiem gdzie są Kliniska Wielkie ale pojedź pooglądaj, sprawdź czy foteliki pasują.
Ten układ co pokazałaś jest fajny.
Ja teraz dla swoich potrzeb to bym szukał kampera z oddzielnym prysznicem... drażni mnie osuszanie brodzika po kąpieli. Dzieciaki idą do toalety a tam wilgotno. |
Jest Hymer BR 544
|
|
|
 |
qdlaty_78
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Lip 2013 Piwa: 19/22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2016-08-09, 08:53
|
|
|
mrsulki napisał/a: | Teraz na rynku jest za trzęsienie ofert naprawdę fajnych kamperków jak szukaliśmy było tylko kilka sztuk. |
Ale znajdź coś w rozsądnym stanie i za rozsądne pieniądze. Wydaje mi się że podrożały znacząco. |
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-08-09, 09:06
|
|
|
Twój mąz ma rację, szykaj alkowy na Dukato II, dzieci na balkon a sami w przedziale kolejowym. |
|
|
|
 |
Żania
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-08-09, 09:16
|
|
|
Dzięki Wam wszystkim za opinie. No właśnie tak chyba trzeba będzie zrobić.
Wynalazłam takie cóś:
http://otomoto.pl/oferta/...b-ID6yuiEZ.html
Ale te fotele bez zagłówków. I czy takie pasy coś dają? Bo tak ogólnie to ładny :-) |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-08-09, 09:34
|
|
|
No oko mi się podoba . ciekawe rozwiązanie wyrka.
Jak wygląda po złożeniu ??
Pewnie jak szafka . I po dorobieniu jakiś "suwanych drzwiczek w denku , mogło by nią być gdyby nie było potrzebne . ? Pewnie tak jest. |
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2016-08-09, 09:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-08-09, 09:37
|
|
|
Nie wiem w jakim wieku dzieci ale fotelików to na tych pasach nie zamontujesz.
Poza tym ciekawy jestem co oznacza - dwa zbiorniki na fekalia a nie mała kaseta... jak to jest opróżniane?? i gdzie??
Poza tym fajne rozwiązanie łazienki. |
Jest Hymer BR 544
|
|
|
 |
qdlaty_78
stary wyga

|
Wysłany: 2016-08-09, 09:40
|
|
|
Bronek napisał/a: | . I po dorobieniu jakiś "suwanych drzwiczek w denku , mogło by nią być gdyby nie było potrzebne . ? |
np. Z lamelowych paneli Rehau
Plusuję |
|
 |
qdlaty_78
stary wyga

|
Wysłany: 2016-08-09, 09:53
|
|
|
Co do tego forda to czemu niema bocznych osłon na fotelach przednich, uboga wersja, odciążenie, bumbastik? Przebieg do zweryfikowania, 80 tysi bo licznik do 99 tysi. Ogólnie miłe wrażenie. Mógłbym się przesiąść. A i silnik do 1994 roku z baranami powinien miec 80 KM |
|
 |
Żania
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-08-09, 09:56
|
|
|
Jak łóżko jest złożone normalnie służy za szafkę . A moje dzieciaki już mogą jeździć na poddupnikach. tylko i tak brakuje zagłówków cz By dorobić na jakimś stelażu. A jeśli chodzi o kasetkę to już w kilku widziałam takie rozwiązanie. w sensie na zdjęciach A na niektórych polach są tez takie zrzuty |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-08-09, 10:04
|
|
|
Jeśli jest suchy to długo nie postoi . Z racji wieku
Dla mnie miłośnika kibli i natrysków jest fajny. Trzeba ruszyć .....intymną cz. ciała. |
|
|
|
 |
|