|
|
przepływowy ogrzewacz wody |
Autor |
Wiadomość |
michałp
zaawansowany

Twój sprzęt: VW LT 35 02r Sam zrobiłem
|
Wysłany: 2016-08-07, 10:05 przepływowy ogrzewacz wody
|
|
|
Hej znalazłem przepływowy ogrzewacz paliwa czy coś takiego sprawdzi się do wody? tylko jest mały problem podgrzewacz włącza się poniżej 2 stopni czy elektronik może to zmienić żeby włączał się np poniżej 20stopni ?
http://allegro.pl/podgrze...6389173671.html |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2016-08-07, 10:18
|
|
|
Cześć
To chyba ma chronić ON przed wytrąceniem parafiny przy niskich temperaturach ( o ile nie masz zimowego ON w baku). 150W przy przepływie max 30l/min to pewnie za bardzo nie ogrzeje - o ile w ogóle. To urządzenie to generalnie podgrzewa przed rozruchem a nie przepływowo. Domowe podgrzewacze przepływowe to mają >3000W aby to coś dało. |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2016-08-07, 20:04
|
|
|
To ja Ci podam mój patent.Mialem robic gazowke a zakonczylo sie na bezcisnieniowym bojlerze 5 litrow.Ma moc 1500 W i zastosowalem regulowany ogranicznik mocy grzalki.Jak mam mozliwosc to podlaczam pod 230,jak nie ma bo stoje na dziko to odpalam agregata,a jak nie chce burczec to ograniczam moc grzalki do 500w i grzeje z przetwornicy.5 liteow wrzatku starcza na kapiel doroslej osoby calkiem spokojnie.Instalacje mam cisnieniowa,wiec zeby nie zrobic sobie bomby,uzylem drugiej pompy cisnieniowej ale za bojlerkiem.Pompa zaciaga wode z bojlerka a o drugą rurka podciaga sobie sam ze zbiornika.Wlasnie wrocilismy z Czech i powiem tak-grzanie wody agrwgatem impax do temp okolo 80 stopni to 6 minut,w pomieszaniu z zimna woda daje to okolo 12-13 litrow wody kapielowej.To na cholere cos kombinowac,gdy bojler 250zeta w obi,pompka 99 w juli,wezyk igielit,dwie koncowki i dwa wezyki 30cm zbrojone 1/2cala to 30 zeta? |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
michałp
zaawansowany

Twój sprzęt: VW LT 35 02r Sam zrobiłem
|
Wysłany: 2016-08-07, 22:20
|
|
|
+agregat |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2016-08-08, 16:00
|
|
|
Michalp,agregat niekoniecznje,mozna ustawic pobór na okolo 500-600W i zasilic to przetwornica.na niej czas grzania to bedzie z pol godziny,moze troche wiecej.na podgrzanie do pelna wezmie ze 30A.Ja na przetwornicy tez czasem grzeje,najczesciej w czasie jak dojezdzam pod miejsce,to,z pol godziny przed postojem zalaczam bojler i woda cieplutka za darmo,bo aku dawno pelne wiec prad by szedl w gwizdek.W kazdym razie na zabezpieczeniu przed przetwornica ma bezp 30A i sp8koinie wystarcza ,nie grzeje sie,czyli przeplyw pradu ponizej30A.
Do regulacji mocy grzalki uzyj tego:
http://allegro.pl/modul-r...mRjZWEzY2JlNQ==
(Świstak o ile pamietam polecal rowniez to ustrojstwo) |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2016-08-08, 16:26
|
|
|
mam u siebie mokre webasto połączone w obiegu zamkniętym ze zbiornikiem wody ciepłej ,woda przepływa przez webasto i miesza się w zbiorniku ok 24 litrowym ,grzeje super i taniej niż bolier gazowy |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-08-08, 21:45
|
|
|
Też grzeję mokrym webasto tyle, że w bojlerze jest wężownica. W kolejnym kamperze będę miał 2 wężownice. 2-ga z układu silnika i jeszcze jakaś grzałeczka. 12V albo 230V. Jeszcze nie wiem.
Obecne rozwiązanie super, ale jest 1 w 1, a przyszłościowe będzie 3 w 1. To z prądu, to w czasie jazdy, albo piecykiem. Do wyboru do koloru.
BTW prysznice elektryczne w UK grzejące przepływowo to z reguły 8,5-10kW. Tego do kampera nie wsadzi.
Dla odmiany w makaroni nie istnieją takie prysznice, bo instalacje domowe by dawno zdechły. Tam mają po 3,3KW na chatę. W UK z reguły po 24KW to można szaleć.
Ale ja bym i tak prądem z aku nie grzał wody. Jako ostateczność to co Tomcio o ile alternator duży i wyrabia i aku pełne. Inaczej szlak go trafi.
Tomcio 500W 230V to nijak poniżej 30A dla 12V. 500W przy sprawności przetwornicy ok. 85% to pobór z aku ok. 45-50A. Mierzyłem to cęgówką z setki razy i nijak mniej. Zresztą pewnych wzorów nie przeskoczy, chyba, że masz tam nadprzewodniki
Albo bezpiecznik zdrutowany albo faktycznie prąd poniżej 30A, wtedy będzie obciążenie od 300W w dół. A temu już da radę mniejszy altek podołać. Bo raczej 120A czy 140A to tam nie masz? |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2016-08-09, 13:12
|
|
|
Robert,byc moze ustawiam ponizej 300W,ustawianie tym ustrojstwem poboru to tak na oko bardziej,bo podzialki toto zadnej nie ma.Ustawiam tak,ze wiatraki chodza glosno na przetwornicy ale jeszcze nie piszczy,przetwornica to jakies chinskie cos 600W.No i jak pamietasz,tez mialem gazowke robic.Ale sie ten bojlerek trafil,to zrobilem elektryczny.I tak jak pisze na postoju na dziko to se agregata wlaczam i mam wode w 6-7 minut goraca do 3/4 skali bojlera.Wiecej nie grzeje bo ta ma juz z 70 °.Raz jak dogrzalem do konca to miala z 90,nie umialem temp kranem ustawic,bo teraz mam 2 pompy cissnieniowe,wiec ta od zimnej ma wieksza wydajnosc i tak kopala falami wrzatwk ,chlodniejsza itp.Jak jest 3/4 skali bojlera to jest ok,idealna po zmieszaniu z zimna,na upartego 2 osoby przysznic wezma,z 15 litrow wody naprawde cieplej da sie uzyskac.
A co do liczenia Watow.Skoro na pradzie potrzeba okolo 10 minut do zagrzania do pelna moca 1500W,czyli potrzebuje na pelne zagrzanie 250W.to dzielac przez 12 wychodzi niecale 21 A.dokladajac sprawnosc przetwornicy nawet 80% to mamy nie wiecej niz 25?Dobrze licze? |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-08-10, 00:19
|
|
|
tom-cio napisał/a: |
A co do liczenia Watow.Skoro na pradzie potrzeba okolo 10 minut do zagrzania do pelna moca 1500W,czyli potrzebuje na pelne zagrzanie 250W.to dzielac przez 12 wychodzi niecale 21 A.dokladajac sprawnosc przetwornicy nawet 80% to mamy nie wiecej niz 25?Dobrze licze? |
250Wh
Dzielisz przez 12 żeby uzyskać ? Ah? Teoretycznie byłoby te z 21Ah, plus straty na sprawności ~ok. 25Ah. No i czas zagrzania to już nie 10 min tylko pewnie z wielokrotność.
Późno już, a ja na nogach od 5-ej bo ostatnio mam "nie spać, zwiedzać, zapie..ć". A jeszcze mnie wzięło na gotowanie włoskiej wyżerki, a no a bez winka ani rusz. :winko
I pół kartoniku wypiliśmy już.
Ale na szybko (jak nic nie popier..lę) (jak tak, to Mariusz poprawi, bo lubi takie temperaturowe obliczanki )
Jak żre Ci to te 25A z aku, to powinno teoretycznie zagrzać wodę do tej samej temp co 1500W na agregacie w około godzinę (w godzinę na logikę 25Ah jak z aku jedziesz), plus ewentualne straty ciepła przez ścianki jeśli nie masz tam izolacji. Ale jeśli jakaś jest, to pewnie w tą godzinę można je pominąć.
Jeśli jednak o mnie chodzi, to nadal bym chyba wolał odpalić ten agregat na grzałce 1000W albo nawet 750W i pogrzać z 20 min tą wodę, a jednocześnie podładować akumulatory. 10 min to ciut za krótko na ładowanie. Oczywiście mowa gdyby stać w dziczy, a nie podczas jazdy. Bo tu to niech się grzeje z altka. Tylko ile Amperów ten Twój ma? Jak jedzie na granicy, to go szlak trafi szybko jak często będziesz tak grzał. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2016-08-10, 16:33
|
|
|
Rob,ale na agregacie do pelna czyli max temp 90 stopni grzeje okolo 8 moze 9 minut i termostat wylacza czyli pobor pradu to okolo 0.25 kW/h.Tyle potrzebuje lacznie pradu na zagrzanie..Wiec jak zmniejsze moc grzalki to grzeje z pol godziny na przetwornicy,dojezdzajac na miejsce.A jak bede mial stac na dziko to najczesciej zapominam i grzeje agregatem ,a jak |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|