|
|
Citroen C8 - namiot na kołach |
Autor |
Wiadomość |
hubek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Westfalia '86
|
Wysłany: 2016-08-08, 22:35 Citroen C8 - namiot na kołach
|
|
|
Od dawna męczy mnie idea auta dającego możliwość jako takiego kamperowania dla max 2 osób przez kilka dni ale też będącego po sezonie w miarę normalną osobówką.
Kolejna próba to Citroen C8 w wersji camper. Występowały takie cuda tylko w Danii ponieważ swego czasu mieli tam przepisy jeszcze bardziej idiotyczne od naszej "kratki". Dość drogie jako nowe vany, po przerobieniu na "kampera" stawały się ok. 30% tańsze. Stąd też trafiają teraz do nas Sharany, Voyagery i inne Kia Carnival tak przerobione. Fabryczna przeróbka zawiera podnoszony dach - co niezwykle cenne i dość problematyczną szafkę ze zlewem i kuchenką. Na poziomie dachu znajduje się też łóżko. Nawet nie próbowałem tam nocować - nadaje się chyba tylko dla dwójki dzieci i to raczej niejadków. Nie chodzi tu o wymiary łóżka lecz wytrzymałość materiału "podłogi".
Jako, że autem mają w sezonie podróżować max. 2 osoby - fotele powędrowały do garażu a na pakę trafiły trzy skrzynki z Castoramy. Spełniają one rolę miejsca na cały szpej, siedzisk a od biedy jedna osoba może się przespać. Do jednej ze skrzyń powędrowała przenośna toaleta. Na noc można dołożyć dwa kawałki sklejki opierające się na przymocowanych do skrzyń stelażach i powstaje wyrko 180 x 110 cm. Skrzynie są mocowane ze sobą za pomocą techniki wojennej (skórzane troki). Całość także trokami przymocowana jest do fabrycznych punktów mocowania bagażu.
Wyjęcie foteli i wrzucenie tego wakacyjnego ekwipunku to max. 20 minut.
Za ogrzewanie robi porządny śpiwór Fjord Nansen . Prądu pokładowego brak - radio i lampki tylko bateryjne.
Troszkę już go potestowałem. Jak do tej pory, najbardziej podoba mi się jego "tajność". Kilka razy nocowałem w centrum miast (oczywiście bez podniesionego dachu) i chyba nikt się nie zorientował, że to sypialnia na kołach.
HPIM9413-1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 255 raz(y) 224,79 KB |
DSC_0004.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 338 raz(y) 123,06 KB |
DSC_0005.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 278 raz(y) 249,98 KB |
|
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2016-08-11, 22:55
|
|
|
|
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Witek zbooY
zaawansowany kamperuję odwrotnie

Twój sprzęt: C25D '88r , wcześniej J5 '90
Nazwa załogi: zbóje
|
Wysłany: 2016-08-12, 19:32
|
|
|
nocowałem zeszłej jesienii w Bydgoszczy w Tesco na zadaszonym parkingu
i po miescie tez pomykam kamperem na cotydzien.. sa fajne lampki solarne a zamiast kuchni mozna przejsc na witarianizm i shopizm... bo kamper to glownie sypialnia a potem inne dodatki ;-)
gratulacje rozpoczecia przygody od strony praktycznego przemyslanego minimalizmu, w moim przypadku zaczynałem od wywalenia foteli ze Scenica a potem trochę obrosłem ;-) |
_________________ najważniejsze rzeczy w życiu to nierzeczy
http://kamperwmiescie.blogspot.com | f: http://fb.com/KamperWMiescie |
grupa: kamper elektryczny na słońce http://fb.com/groups/1095821153781949/
300 dni wakacji wsparcie: http://fb.com/groups/612760585590737/
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-08-12, 21:14
|
|
|
Dobre na Holandię i Belgię. Bo tam lipa z nocowaniem na ulicach kamperami. Dlatego ominąłem te kraje ostatnio.
Może jeszcze na Anglię (nie mylić z UK i innymi jej częściami). Wszędzie "No overnight" i mandaty, a takim można stać bo nie rzuca się w oczy, że ktoś śpi.
A poza nimi to wolna amerykanka. W ciapatej dzielnicy niczym bym nie stanął, a w normalnych to już czymkolwiek i można iść spać. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
paos
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: VW T3 Westfalia '86
|
Wysłany: 2016-08-13, 08:51
|
|
|
Bardzo fajne rozwiazanie z dachem jak w mojej Westfalii a autko wyglada jak osobowka
Posiada jakies webasto ? lodoweczke ? jak wyglada masa wlasna i ladownosc?
edit: tak patrze na przod w srodku to troche mi wyglada jak Fiat Ulysess no i z boku po klamkach |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2016-08-13, 20:17
|
|
|
paos napisał/a: | ..............
edit: tak patrze na przod w srodku to troche mi wyglada jak Fiat Ulysess no i z boku po klamkach |
Bo to bliźniak Peugeota 807 i Ulysess'a |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
hubek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Westfalia '86
|
Wysłany: 2016-08-14, 22:53
|
|
|
Webasto posiada, lecz jest to dogrzewacz. Można to przerobić na ogrzewanie postojowe ale po pierwsze jest to ogrzewanie mokre (za pośrednictwem układu chłodzenia i nagrzewnicy) a po drugie musiałoby mieć zasilanie z oddzielnego akumulatora. Lodówki brak i niespecjalnie mi potrzebna - no chyba, że w razie nagłego apetytu na zupę chmielową Autko ma chłodzony schowek na puszki - niestety tylko 0,33 l. Masa całkowita 2025 kg, ładowność 525 kg. Wcześniej użytkowałem Transita Westfalię i lekko mnie wkurzało jego zimowanie, doładowywanie akumulatorów, czasem problemy z hamulcami po zimie itp. "Przestrzeń życiowa" była tam jednak bez porównania większa. W cytrynie za to jest zupełnie inny komfort jazdy, prędkość przelotowa, bardzo wydajny dwustrefowy klimatronik, wjeżdża na każdy parking nie wyłączając podziemnych.
No cóż - coś za coś .... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|