|
|
Niemcy - jak szybko znalezc darmowa (i cicha...) miejscowke |
Autor |
Wiadomość |
wsnj
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Rapido 983DF
Nazwa załogi: Team Ohana
|
Wysłany: 2016-08-16, 16:05 Niemcy - jak szybko znalezc darmowa (i cicha...) miejscowke
|
|
|
Witam wszystkich,
Za nami kilka wypadow w Niemczech i wydaje mi sie ze mam juz zarys jak bez klopotu znalezc darmowe miejsce na noc – jest to z wlasnego doswiadczenia oraz z obserwacji innych fanatykow kamperowania w Niemczech. Zastrzegam ze ten system dziala w Bawarii oraz Baden Württemberg’ii – co do innych landow nie jestem pewien ale warto sprobowac i nie widze przeszkod aby to dzialalo wszedzie.
Kiedy planujemy aktywny weekend z rodzina to wszystko czego szukam to klubu sportowego, placu festiwalowego albo basenu krytego (lub nie) w okolicy gdzie bede spedzal weekend. W google maps najlatwiej wpisac slowa typu ‘sportplatz’, ‘sportverein’, ‘tsv’, ‘e.v.’, ‘festplatz’, ‘freibad’, ‘hallenbad’ etc. Google maps szybko wskaze najblizsze nam miejsca i szybki wglad w satellite view pozwoli nam okreslic czy przy obiekcie jest duzy, i np. zadrzewiony (lub nie, wedlug gustu) parking.
Generalnie parkingi sa darmowe i nie ma na nich zakazow parkowania na noc ale wierze ze sa wyjatki i radze stosowac sie do lokalnych znakow i przepisow. Spanie przy basenie (otwartym lub zamknietym) ma dodatkowa zalete: prysznic! A to jest tradycyjnie naszym systemem kamperowania aby spedzic jedna noc wlasnie przy basenie publicznym.
Ponizej podaje zrzuty ekranow wlasnie przykladowego miejsca wyszukanego na Google Maps oraz zblizenie na satellite view.
Serdecznie pozdrawiam!
Wojtek
map view.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 46 raz(y) 77,52 KB |
satellite view.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 45 raz(y) 75,6 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
yahoda
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Paź 2015 Piwa: 71/62 Skąd: Starogard Gd.
|
Wysłany: 2016-08-16, 21:31
|
|
|
To mogę dodać, że ja jeszcze zwracam uwagę na zapory, bo przeważnie są tam przyzwoite parkingi, a i same obiekty hydrotechniczne mnie pociągają. To akurat sprawdza się najlepiej w rejonach górskich, bo tam tego dużo. Co prawda po Niemczech nie jeździłem, ale z powodzeniem praktykowałem to w Polsce i w Czechach. Zakładam, że sprawdzi się wszędzie. |
_________________ kamperki z lego: http://www.camperteam.pl/...hlight=lego+kam
nasze autko: http://www.camperteam.pl/...ight=hymermobil
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|