|
|
|
kto pierwszy ? |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 573/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-09-12, 00:04
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Można założyć, że niebieski wyjeżdżając na światłach, robi tzw lewoskręt .......... |
Lewoskręt byłby wtedy , gdyby nie było znaku "ruch okrężny", bo wtedy takie skrzyżowanie byłoby by normalnym skrzyżowaniem z wyspą centralną.
Niemniej jednak faktycznie sprawa jest dyskusyjna , ponieważ jest w przepisach zapis o tym , że w przypadku rond (oznaczonych znakiem "ruch okrężny") z sygnalizacją , pierwszeństwo na zielonym ma jadący na wprost i to nawet wobec tramwajów .
Mylący jest znak "ustąp pierwszeństwa" pod znakiem "ruch okrężny"
Sygnalizację na rondach stosuje się głównie dla rond wielopasmowych , bo tam jest uzasadniona.
Tutaj mamy rondo jednopasmowe i dodatkowo znak "ustąp pierwszeństwa " ....... faktycznie zagwostka ....... ale skoro w przepisie mówiącym o pierwszeństwie jadących na wprost nie ma rozgraniczenia na ronda jedno i wielopasmowe, to może faktycznie tyczy się wszystkich, a w takim przypadku rację ma ZEUS, czyli A , potem B. Gdyby to było prawdą, to wtedy znak "ustąp pierwszeństwa" miał by zastosowanie w przypadku wyłączonej sygnalizacji świetlnej .
W praktyce było by to bardzo niebezpieczne rozwiązanie , zwłaszcza dla lokalnych kierowców , jeżdżących na pamięć
W normalnych warunkach drogowych , gdybym znalazł się na takim rondzie i w takiej konkretnie sytuacji , bez czasu na zastanowienie się nad zawiłościami przepisów , ustąpił bym pierwszeństwa temu drugiemu bez względu czy jechał bym białym czy niebieskim |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 96/127 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2016-09-12, 07:40
|
|
|
Sygnalizacja świetlna jest nadrzędna. Jak wszyscy mają zielone, to tak jakby w ogóle mogło nie być sygnalizacji, czyli na skrzyżowaniu reguła prawej reki...B ustępuje A dojeżdżając do niego. Nie wiem...tak wydumałem sobie.
Postąpiłbym tak jak kolega joko napisał w ostatnim zdaniu |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-09-12, 07:47
|
|
|
Kur... BIORCA zajmuje się rano pianiem i budzeniem ja na Koguta przystało
. A tu ludzie ocierają się o śmierć, mandat..
Nie wyjadę do roboty ze strachu.
Z drugiej strony takie pytanie, świadczy o Prawie, egzaminie i że trzeba kupić orurowanego Hammera. |
| |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-09-12, 08:07
|
|
|
nic nie trzeba kupować ...pamiętajcie,że to test dla żółtodzioba a nie starych wymiataczy szos ... dla niego , po zgłębieniu teorii , odpowiedź powinna być łatwiutka |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 49/56 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2016-09-12, 11:20
|
|
|
Jak jeździć po rondach
Przed większością polskich rond stoją zazwyczaj dwa znaki: C-12 – „ruch okrężny” oraz A-7 – „ustąp pierwszeństwa”.
- W takiej sytuacji pierwszeństwo mają pojazdy poruszające się po rondzie – wyjaśnia Marek Florianowicz z opolskiej drogówki. – W związku z tym kierowcy dojeżdżający do skrzyżowania, zanim na nie wjadą, muszą upewnić się, czy nic po nim nie jedzie.
Jeśli natomiast przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym nie ma znaku „ustąp pierwszeństwa”, a jedynie C-12 lub A-8 "uwaga, skrzyżowanie z ruchem okrężnym", wówczas obowiązują na nim takie same zasady jak na skrzyżowaniu równorzędnym.
- Chodzi o regułę prawej ręki, czyli pierwszeństwo w takiej sytuacji ma kierowca wjeżdżający na rondo – mówi Marek Florianowicz. – Kierowca będący na rondzie, musi ustąpić.
Jeśli chodzi o pojazdy szynowe, to na rondzie zawsze ustępujemy im pierwszeństwa przejazdu. - Chyba że ruchem kieruje sygnalizacja świetlna, wówczas stosujemy się do niej – mówi Marek Florianowicz. |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-09-12, 11:56
|
|
|
I tak niebieski ma przerąbane.
Albo walnie, albo jego walną
Biały na pewniaka na zielonym wjeżdzą i ma podobnie. Walnie albo go walną
Nie ma bardziej fantazyjnych miejsc niż polskie ronda, rondka, rodeczka , imienia lub bez imienia.
U mnie jest kilka takich miejsc, co szkło oraz plastik zalega często.
Wczujmy się w każdego kierowcę.
Ale to ma być test dla żółtodzioba, ze słuchawkami w uszach piszącego smsa.
Pora zająć stanowisko.
Więc wg. mnie
Niebieski czeka uśmiechając się z gestem : dawaj biały nie bój się
Ps Jako biały i nie w BWP lub szukającym odszkodowanie, bez takiej reakcji niebieskiego, bym się na chama nie pchał i nawet na zielonym. |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 67/71 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2016-09-12, 12:25
|
|
|
| krzysztofCz napisał/a: | | Jeśli natomiast przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym nie ma znaku „ustąp pierwszeństwa”, a jedynie C-12 lub A-8 "uwaga, skrzyżowanie z ruchem okrężnym", wówczas obowiązują na nim takie same zasady jak na skrzyżowaniu równorzędnym. |
cały wywód obszerny i konkretny, ale:
nie uwzględnia zamontowanej (i działającej w danej chwili) sygnalizacji świetlnej... ... a w takim przypadku pozostałe znaki są ale tak jak by ich nie było...
również kształt tego skrzyżowania (kształt ronda) nie ma znaczenia... obowiązują aktualne wskazania sygnalizatorów a w przypadku jazdy innej niż na wprost - zasada pierwszeństwa samochodu "z prawej" - takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam... (najwyżej będzie dzwon albo mandat albo jedno i drugie ) |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2016-09-12, 14:42
|
|
|
| ZEUS napisał/a: | | krzysztofCz napisał/a: | | Jeśli natomiast przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym nie ma znaku „ustąp pierwszeństwa”, a jedynie C-12 lub A-8 "uwaga, skrzyżowanie z ruchem okrężnym", wówczas obowiązują na nim takie same zasady jak na skrzyżowaniu równorzędnym. |
cały wywód obszerny i konkretny, ale:
nie uwzględnia zamontowanej (i działającej w danej chwili) sygnalizacji świetlnej... ... a w takim przypadku pozostałe znaki są ale tak jak by ich nie było... |
Wkleiłem cytat z artykułu, a jego koniec brzmi...
| Cytat: | | Chyba że ruchem kieruje sygnalizacja świetlna, wówczas stosujemy się do niej – mówi Marek Florianowicz. |
|
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

|
Wysłany: 2016-09-12, 16:14
|
|
|
| krzysztofCz napisał/a: | Wkleiłem cytat z artykułu, a jego koniec brzmi...
Cytat:
Chyba że ruchem kieruje sygnalizacja świetlna, wówczas stosujemy się do niej – mówi Marek Florianowicz.
|
rzeczywiście mi umknęło (jednak czytanie i pisanie postów na małym ekranie srajfona nie wychodzi mi dobrze )
pozostaje malutka satysfakcje że autor przytoczonego cytatu myśli tak jak ja... |
--
moje kampery:
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-09-12, 18:51
|
|
|
no to Panie i Panowie najbliżej prawdy byli obstawiający sygnalizację jako najważniejszą na tym jednak rondzie ...
Sam w pierwszym momencie się zbulwersowałem widząc odpowiedź bo jak to tak ... ale jednak .
Podsumowując, szczegółowa hierarchia ważności wygląda następująco:
- policjant, lub inna osoba uprawniona do kierowania ruchem
- sygnały świetlne
- znaki pionowe
- znaki poziome żółte
- znaki poziome białe
- ogólne przepisy zawarte w kodeksie drogowym.
czyli ... młoda siksa z lizakiem na drodze dyrygująca ruchem w trakcie pielgrzymki do świętej góry ma wszystkie prawa i może wszystko ... / zakładając ,że przeszła jakieś szkolenia /
ruchome obrazki poniżej
https://photos.google.com/share/AF1QipMfRot1h2wJKaJptgjafzCPVE_GBwBaPrSPIFKONQKus-1aOYCJHhAurxZJt40TJA?key=Q294aFlydlduRUtUdWFlTlRTanFZMmpqZFFxOFBB
uczymy sie dalej ... i odświeżamy łepetynę. |
| |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2016-09-12, 19:15
|
|
|
Dokładnie to jest tak:
| Cytat: | Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu. |
|
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2016-09-12, 19:22
|
|
|
Jeszcze znalazłem coś takiego
Co potwierdza Biorca
Przy okazji przejrzałem kodeks po wielu latach |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

|
Wysłany: 2016-09-12, 19:29
|
|
|
reasumując...
| BIORCA napisał/a: | | młoda siksa z lizakiem na drodze dyrygująca ruchem w trakcie pielgrzymki |
w kontekście
| BIORCA napisał/a: | | - policjant, lub inna osoba uprawniona do kierowania ruchem |
OK... ale
jakoś na załączonym rysunku nie widzę tej siksy z lizakiem
pewnie już wzrok nie ten... |
--
moje kampery:
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-09-12, 19:43
|
|
|
no fakt ...siksy nie ma ...poszukam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|