Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ducato 1987, 2.5d, skrzynia biegów
Autor Wiadomość
serwan 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 280, 1987, 2.5D, Burstner
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2016-09-14, 17:17   ducato 1987, 2.5d, skrzynia biegów

hej,

spec rozłożył skrzynię i rozłożył rece :( w skrócie - z dwóch skrzyń biegów jakie dostał oba mają mechanizmy różnicowe w nienajlepszym stanie, możliwości jakie przede mną postawił to:

a) wymienić w skrzyni to co jest dostępne na rynku (łożyska, synchronizatory..), i zmontować to z owym nienajlepszym mechanizmem - ale uprzedził że będzie to słychać w czasie jazdy, lub
b) próbować znaleźć cześci zamienne i/lub jeszcze jedną skrzynię, a nuż..

byłem w serwisie fiata prosząc o podanie oznaczenia skrzyni - nie wiedzą (mają katalogi do ~10 lat wstecz); w efekcie może ktoś podpowie i/lub poratuje:

1) jakie oznaczenie miała skrzynia do 2.5d z 1987 (silnik 8144.67)?
2) czy ktoś przypadkiem ma na zbyciu jakieś części zamienne do takiej skrzyni (lub całą skrzynią?)
3) no i co mnie nurtuje - ktoś może potrafi powiedzieć czy do ducato jak wyżej można założyć którąś ze skrzyń od modelu ducato II?

help. :)

pozdrawiam
serwan
Postaw piwo autorowi tego posta

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2016-09-14, 20:43   

Zadzwoń 604 776 244 robią skrzynie biegów. Serwis :-/ jak zapytałem o stalkę do oleju w skrzyni to popatrzyli jak na wariata :evil: serwis sobie odpuść.

roldis 
trochę już popisał

Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2016-09-14, 21:24   

a co jest z tym dyfrem , satelity wyrobione ? czy kolo z atakiem ? Co do skrzyni nowszej to najważniesze jest mocowanie z silnikiem i tu pewnie bedzie ok , mocowanie zawieszenia skrzyni - troche przeróbek , natomiast czy bedą pasoawły pólosie i i czy ich długość bedzie włąsciwa?

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-09-14, 21:35   

jak jutro znajdę chwilę to postawię obok siebie takie skrzynie od I i II i popatrzę , zrobie kilka fotek tyż :)

serwan 
zaawansowany

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2016-09-14, 22:11   

dominik napisał/a:
Zadzwoń 604 776 244 robią skrzynie biegów. Serwis :-/ jak zapytałem o stalkę do oleju w skrzyni to popatrzyli jak na wariata :evil: serwis sobie odpuść.

dzięki, przekręcę rano i podpytam

pozdrawiam
serwan

serwan 
zaawansowany

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2016-09-14, 22:20   

roldis napisał/a:
a co jest z tym dyfrem , satelity wyrobione ? czy kolo z atakiem ? Co do skrzyni nowszej to najważniesze jest mocowanie z silnikiem i tu pewnie bedzie ok , mocowanie zawieszenia skrzyni - troche przeróbek , natomiast czy bedą pasoawły pólosie i i czy ich długość bedzie włąsciwa?

na zdjęciach widać zaznaczone czerwonym kółkiem zęby; na moje niefachowe oko nie wyglądało to dramatycznie (nie są krzywe czy wyszczerbione), ale mechanik pokazał mi na zębach korozję/wżery; jako laik bym olał, powiedział żeby przetrzeć papierem ściernym i z głowy :) ale ponoć takie wżery powodują głośną pracę skrzynie na wyższych biegach.

swoją drogą prawda to?

pozdrawiam
serwan

20160914_162630_resized.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 246,22 KB

20160914_162637_resized.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 223,54 KB

serwan 
zaawansowany

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2016-09-14, 22:21   

BIORCA napisał/a:
jak jutro znajdę chwilę to postawię obok siebie takie skrzynie od I i II i popatrzę , zrobie kilka fotek tyż :)

będę zobowiązany. jakbyś jeszcze znalazł na nich oznaczenia/modele/kody..! na żadnej z tych dwóch które mam u mechanika nie znalazłem nic co by wyglądało jak oznaczenie modelu skrzyni :/

kisielak 
zaawansowany

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 12/14
Wysłany: 2016-09-15, 05:30   

A czy tych kół zębatych nie da się zregenerować?

serwan 
zaawansowany

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2016-09-15, 08:29   

nie znam prawdę mówiąc takiej możliwości / usługi; zakładam też że gdyby to było możliwe to spec od skrzyń by wiedział?..

roldis 
trochę już popisał

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2016-09-15, 08:55   

koła zebate kiedyś regenerowali w sam. cieżarowych , ale to wysoki koszt , sądzę ze w tym przypadku nie oplacalne , wżery na kołach czy dają przyśpiew? coś mogą dawać ale nie tak by wyło i huczało - na tej skrzyni jezdzileś wogóle? jakie były przyczyny ze zdecydowaleś sie na rozbiórkę?
Do kolegi co ma skrzynie II - prosilbym o wymiar- rozstaw otworów pod pólosie - czyli od krawędzi zewnetrznej przy uszelniaczu do analogicznego miejsca przy przeciwnej pólosi

serwan 
zaawansowany

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2016-09-15, 11:03   

roldis napisał/a:
wżery na kołach czy dają przyśpiew? coś mogą dawać ale nie tak by wyło i huczało - na tej skrzyni jezdzileś wogóle? jakie były przyczyny ze zdecydowaleś sie na rozbiórkę?

to w zasadzie dobre pytanie; po zakupie zrobiliśmy autem około 700 km, i co do objawów:
- redukcja w ruchu z 2 na 1 - zgrzyt
- redukcja w ruchu z 3 na 2 - wymaga sporej siły
- poza tym nie zauważyłem złych/niepokojących objawów.

chcąc mieć jednak auto bez zarzutu, a mając przy okazji do uszczelnienia silnik, znalazłem warsztat gdzie uszczelniają silnik, a przy okazji zrzucą i (w warsztacie obok) spojrzą na skrzynię; zakładałem że do wymiany są synchronizatory, ale informacja o mechanizmie różnicowym trochę mnie zaskoczyła i zbiła z nóg - no ale ciężko dyskutować z fachowcami.

na chwilę obecną umówiliśmy się że do poniedziałku czekam na informację z Fiata: czy mają nieużywane części zapasowe i za ile, oraz czy jakaś nowsza skrzynia pasuje do tego silnika - a jeżeli nie składamy skrzynię na obecnych elementach mechanizmu (na zdjęciach wyżej), plus nowe synchronizatory i piątka - z zastrzeżeniem że ewentualnego wycia skrzyni nie będę traktował jako wady ponaprawczej.. zobaczymy w przyszłym tygodniu na ile będę (nie)zadowolony z warsztatu.. :)

pozdrawiam
serwan

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2016-09-15, 14:05   

Teściowi mojemu w zeszłym tygodniu wyremontowali skrzynię w takim kamperku rocznikowo jak Twój... zadzwoń 792486953 być może pomogą....

roldis 
trochę już popisał

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2016-09-15, 16:22   

z twojego opisu wynika ze raczej z dyfrem nie miales problemu wiec bym sie wzerami nie przejmowal , ewentualnie co do dyfra srawdz czy otwory w aluminiowej obudowie dyfra pod łozyska nie są powybijane (tu gdzie połowka dekla łaczy sie ze skrzynią)Mozna tobudowe regenerować, co do czesci nowych to nie ma szans na zakup w fiacie nawet we wloszech jest problem.

Odpowiedz do tematu