Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile watów macie z solarów ?
Autor Wiadomość
krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 137/5

Wysłany: 2016-09-28, 08:50   

Znowu masa "wiążących" wypowiedzi: "Ja mam tyle... i mi starcza". Nikt nie pisze ile jedzie, ile stoi, gdzie stoi, jakie ma zwyczaje związane z używaniem prądu itp. Ja mam 288W solarów i mi starcza, ale jak codziennie jadę. Jak stanę na dłużej i zrobię np. 6 x kawka esspresso i są chmury albo stoję w cieniu to w ruch idzie Honda i nie ma zmiłuj. Dochodzi jeszcze kwestia kondycji akumulatorów. Tu nie łatwo o jednoznaczną odpowiedź: ILE STARCZA. Jak bym miał dzisiaj, po trzy letnich doświadczeniach z solarami coś doradzić - to 200 - 400 W solarów i 120-200Ah akumulatorów. Moim zdaniem to już da jakąś niezależność od słupków. Zaleciłbym też dobry wskaźnik "pompowania" energii z solarów aby w pierwszym sezonie poznać ich możliwości w różnych warunkach nasłoneczniania, potem ten "mebel" wydaje się zbędny. I podstawowa zasada: jest słońce na dachu - jest prąd, nie ma słońca to tak jak byś solarów nie miał.

Postaw piwo autorowi tego posta

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2016-09-28, 13:52   

To dla rozładowania ...
:mrgreen:
12 dni w drodze, jeden postój na campingu i ok. 20h "pod prądem" reszta na dziko- średnio co drugi dzień przemieszczenie się 0 200-300 km.
Ładowanie (częste) aparatów, telefonów, tabletów, codziennie wieczorem TV+antena korona - kilka godzin filmy z dysku... sporadycznie przetwornice.
Akumulator 95Ah...
Lodówka nonstop gaz ...
Wszystko wytrzymało.

Solara brak.
:-P

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2016-09-28, 16:34   

krzlac napisał/a:
Nikt nie pisze ile jedzie, ile stoi, gdzie stoi, jakie ma zwyczaje związane z używaniem prądu itp.

No to ja: mam 210W solara z regulatorem PWM. Wykorzystanie - ładowanie komórek, tabletów, laptopów, oświetlenie led. W sumie obciążenia 150W max, zwykle ~50W. W słoneczne dni prądu nadmiar. W pochmurne letnie dni - w sam raz, akumulator pokazuje 100% około godziny 10. Akumulatora jest symbolicznie 18Ah, więc wszystko w zasadzie idzie "na żywo" z solara, doładowywanie w czasie jazdy nie ma znaczenia.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-09-28, 19:34   

Dobrze Krzlac pisze. Pisanie "Mam tyle i starcza" i zero konkretów. Gówno starcza. Starcza każdemu co innego. Wszystko jest na gaz jedna lampka led + ładowarki do komórek, malutki TV to "starcza". Wiadomo.
Logiczne.
Trzeba pisać co się ma na prąd ile razy używa itd. Wtedy można pisać, że np. 100W i 100Ah starcza.
Ja widziałem setki kamperów w Europie jak im starcza. Pierwsze co to po zaparkowaniu rozwijają kable.

Już liczyłem wiele razy ile trzeba na lodówkę kompresorową ile na to tamto, sramto. Podawałem listy ile prądu jakie urządzenia ciągną wliczając sprawność przetwornicy, jeśli z niej leci, sprawność aku ołowiowych itd też ma znaczenie. Praktyka nie odbiega od obliczeń, które robiłem. Trzeba tylko pamiętać w kalkulacjach o sprawności ładowania i rozładowania aku ołowiowych.
No i wiek akumulatorów, a raczej ilość cykli. Bo ja np. katuję pakiet średnio w rok 365/365. Teraz jak już zużyte, to znów nie starcza. :mrgreen:

Właśnie odebrałem 440Ah głębokiego rozładowania (dedykowane dla łodzi i kamperów) i szukam panela coby mieć 400W i agregatu 1-2kW + ładowarka 40-50A. Z tym, że u mnie wszystko na prąd. I jak słońca nie będzie, to i tak dupa z tych 400W też będzie. Dlatego agregat. :ok

Było 260W paneli i 240Ah i starczało na południu Europy, bo na ten regiony zaprojektowałem. Urządzenia to 2 laptopy, lodówka kompresorowa, elektronarzędzia - sporadycznie, suszaka do włosów, świateł mam ok. 60W w ledach, więc jasno w cholerę.
Na Szkocję wiedziałem, że nie starczy i nie starcza, dlatego teraz robię upgrade :)
Były 2 x pakiety z rozruchowych, teraz będę miał porównanie, czy warto było kupić "głębokiego" :ok
Oczywiście napiszę o tym za jakiś czas :ok
Budowa domka ze złomka

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2016-09-28, 21:25   

No to teraz ja ;
Mam 100 Watowy solar na dachu i żelowy 80 Ah aku . Głównie stajemy na dziko ; w jednym miejscu max 24 h :ok Dziennie przejeżdżamy max. 200-300 km . Prąd pożytkujemy do oświetlenia /ledy/; radia ; pompki wody i tyle . Nie mam zmywarki ; ekspresów czy TV ; bo nie po to kupiłem kampka by przenosić AGD z domu :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2016-09-28, 22:11   

toscaner napisał/a:
Pisanie "Mam tyle i starcza" i zero konkretów. Gówno starcza. Starcza każdemu co innego. Wszystko jest na gaz jedna lampka led + ładowarki do komórek, malutki TV to "starcza". Wiadomo.
Logiczne.

Myślę że jak bym miał przetwornice pierdylionkilowatową, ekspresy ciśnieniowe, pralki, zmywarki, plazmę 50cali i inne AGD to bym musiał opisywać. A że wykorzystuję kampera jak 90% użytkowników w zasadzie ze standardowym wyposażeniem i do celów czysto turystycznych to raczej logiczne że nie wyszczególniam bo tak ma większość.

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2016-09-28, 22:14   

toscaner napisał/a:
Dobrze Krzlac pisze. Pisanie "Mam tyle i starcza" i zero konkretów. Gówno starcza. Starcza każdemu co innego.

No to może i ja się rozwinę... :-P

W poprzednim kamperze miałem lodówkę kompresorową z przerobionym agregatem, który pracował na 12V (w moim przypadku po małej modyfikacji uzyskałem normalną pracę już przy 11,5V). Lodówka była zasilana z solara polimorficznego 200W/24V poprzez regulator MPPT oraz aku 12V/100Ah głębokiego rozładowania i pracowało jako osobny obwód. Do tego był oryginalny system zabudowy w którym oryginalny panel 50W wymieniłem na amorficzny 100W/12V (amorficzne nie potrzebują słońca - wystarczy jak jest jasno), regulator PWM oraz aku 12V/100Ah. Ten obwód był dodatkowo doładowywany z alternatora i obsługiwał wszystko w części mieszkalnej (TV, LEDy, pompa wody, przetwornica, laptop, ładowarki, itd,itp.). Dodatkowo zrobiłem przełącznik, aby podczas jazdy zasilać lodówkę z alternatora, co pozwalało zaoszczędzić prąd w akumulatorze przeznaczonym tylko do lodówki. Takie rozwiązanie było przydatne w pochmurne dni.

W nowym kamperku, mając dużo większą powierzchnię dachu, mogłem trochę poszaleć :)
W "oryginalnej" instalacji zastosowałem giętki amorficzny 100W/12V, regulator PWM oraz aku 100Ah głębokiego rozładowania. Ta instalacja służy do zasilenia wszystkiego w domku :)
Oprócz tego zrobiłem osobny obwód 3 x giętkie poli 150W/12V z regulatorem MPPT i aku 190Ah. Z tej instalacji zasilam wielką lodówkę - aby zaoszczędzić na gazie ;) . Alternatywnie uruchamiam na tej gałęzi dużą przetwornicę (miałem zamiar przy jej pomocy uruchomić klimę w zabudowie, ale ma za duży pobór na starcie :( - muszę z tym pokombinować...)
Poprzez odpowiednie przestawienie przełączników mogę zmieniać układ łączenia solarów. Oczywiście okablowanie oraz moc regulatorów jest na tyle duża aby wytrzymać wszelkie konfiguracje... dlatego jak pojadę do Szkocji :-P i będzie non stop pochmurno to całe 550W i oba aku mogę przeznaczyć na zasianie domku a lodówka będzie biegać na gazie ;)

Moje instalacje to wynik doświadczeń i obserwacji poczynionych w trakcie kilkuletnich podróży po różnych rejonach Europy...

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-09-28, 22:26   

To chociaż piszcie "mam jak większość", bo ktoś inny zapomni napisać o ekspresie i mikrofali, bo pomyśli, że większość ma i że ma 500W i na styk. I wyjdzie, że jednemu starcza 100W na klimę a innemu na ledy brakuje.
Każdy ma inne pojęcie "standard". Nawet firmy produkujące kampery :spoko
Budowa domka ze złomka

Notker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW LT35
Piwa: 13/2
Wysłany: 2016-09-28, 23:11   

izola napisał/a:
Notker, przestrzeganie nie niweluje przypadków...mnie elektryk fachowiec odbierał nowo zbudowany dom, mierzył, liczył, robił się ważny jak salomonowe gacie... mimo to za jego doopą zakupiło się w instalacji!
Ostrożnym trzeba być, ale bez przesady, co ważniejsze jest? - mieć ubezpieczenie które pokryje powstałe szkody... :spoko

Idac Twoim tokiem rozumowania, to mozna by zaoszczedzic na okresowych kontrolach technicznych samolotow pasazerskich, ktore w zasadzie nie sa obowiazkowe w niektorych krajach, ale sa z niewiadomych przyczyn robione.
Jesli wskazesz taki zaklad co ubezpiecza udowodnione straty wynikle ze drugorzednych skutkow spalenia mobilnego domu jak np. brak mozliwosci wykonywania zawodu w moim przypadku, to wchodze w to. Albo i nie, bo nawet gdyby cos wyplacili z czym bywa roznie, to drugiego takiego pojazdu juz miec nie bede - nikt mi nie zwroci za robocize i serce jakie w niego wlozylem, inni podejrzewam podobnie mysla czytajac opisy cackania sie ze swoimi domkami.Nie wszystkie dobra da sie kupic. Niestety. Ja jednak pozostane przy swoim rozumowaniu nie ganiac Twojego,,spoko luz i do przodu jakos to bedzie''. W koncu to forum ludzi czujacych tew wolnosci :ok

Co do tematu to mamy promieniowanie sloneczne dyfuzyjne, przy ktorym solar moze pracowac na 80proc, mimo ze widzimy zachmurzenie. Chmura chmurze nie rowna. Wedlug mnie temat jest nieco bez sensu, bo kazda instalacja ma inne parametry. Podstawa to przekalkulowac sobie na kartce przewidywane zapotrzebowanie na energie i na tej podstawie planowac instalacje solarna i dobierac pojemosc akumulatora i wielkosc solara. Solar jest zbednym meblem tylko w warunkach nocy skandynawskiej. Dane urzadzen jak moc w przypadku 95% producentow sa rzetelne w granicy przyzwoitosci i mozna sie nimi posluzyc. Na pewno trzeba planowac jako zasilanie alternatywne doladowywanie aku pokladowego z alternatora w czasie jazdy lub agregat spalinowy jesli ktos lubi dluzsze popasy z dala od sieci energetycnej.

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2016-09-29, 13:49   

Notker napisał/a:
Co do tematu to mamy promieniowanie sloneczne dyfuzyjne, przy ktorym solar moze pracowac na 80proc.

Wspomniany wcześniej wskaźnik "pompowania" prądu pokaże Ci ile praktyki jest w teorii.
Jeszcze raz: nie ma słońca na dachu - nie ma prądu w solarze, nawet jak sprzedawcy solarów i regulatorów twierdzą inaczej. Pisząc prąd mam na myśli choć 2-3 A, bo mniej to po całym dniu ładowania daje nie więcej jak 10 Ah. A to tylko 10% przeciętnego akumulatora.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2016-09-30, 13:01   

Notker napisał/a:
Wedlug mnie temat jest nieco bez sensu, bo kazda instalacja ma inne parametry. Podstawa to przekalkulowac sobie na kartce przewidywane zapotrzebowanie na energie i na tej podstawie planowac instalacje solarna i dobierac pojemosc akumulatora i wielkosc solara.

W sumie to należy powtórzyć wniosek z "jaki solar dobrać": solarów teraz bierze się tyle, ile się da fizycznie zmieścić na dachu. Bo tanie są.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-09-30, 13:41   

Dokładnie tak.
Chyba, że ktoś używa tylko światełko led i ładuje max 2 telefony.
Budowa domka ze złomka

Notker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW LT35
Piwa: 13/2
Wysłany: 2016-10-02, 23:27   

krzlac napisał/a:
Notker napisał/a:
Co do tematu to mamy promieniowanie sloneczne dyfuzyjne, przy ktorym solar moze pracowac na 80proc.

Wspomniany wcześniej wskaźnik "pompowania" prądu pokaże Ci ile praktyki jest w teorii.
Jeszcze raz: nie ma słońca na dachu - nie ma prądu w solarze, nawet jak sprzedawcy solarów i regulatorów twierdzą inaczej. Pisząc prąd mam na myśli choć 2-3 A, bo mniej to po całym dniu ładowania daje nie więcej jak 10 Ah. A to tylko 10% przeciętnego akumulatora.

No to co mam napisac, skoro mi akurat laduje okolo godziny 12 pradem 5A kiedy slonce jest czasem za chmurami? Nie zawsze, ale czasem tak jest i to zalezy pewnie od rodzaju i grubosci chmur. Tyle wskazuje mi na wyswietlaczu programatora. Z ciekawosci sprawdze amperomierzem cegowym, choc ten na panelu raczej nie oszukuje, bo zwykle aku jest naladowany, o czym swiadczy dzialanie urzadzen.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-10-03, 09:09   

Też zauważyłem wiosną zeszłego roku we Włoszech, że najwięcej prądu dawały panele jak była temp. ok. +15C czy +18C, i lekkie chmurki. Z 260W osiągało nawet pod 17-18A. Robiłem fotki i je wstawiałem na forum. Latem nigdy tego nie uzyskałem. Max 13A.
Niektóre chmurki działają jakby soczewki albo coś.
Tak przynajmniej mi się wydaje, ale tak to wygląda. W Szkocji bardzo jasne chmury też potrafią sporo prądu dawać.
Niestety nie mam miernika grubości chmur, żeby opisać ile ich ma być. No ale przez te ok 2 lata kamperowania też to zauważyłem wielokrotnie. :ok
Budowa domka ze złomka

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2016-10-03, 14:45   

Notker napisał/a:
No to co mam napisac

Zawsze prawdę. Oczywiście, że są chmury i chmurki. Ja chce tylko uczulić, że solary to nie panaceum na brak prądu w każdych warunkach. Mocy nie ma co żałować jak dach duży i portfel zasobny.

Odpowiedz do tematu