Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
Wysłany: 2016-10-10, 21:41 Silniki stacjonarne polskiej produkcji s60, s320, s301, s321
Wpadłem na pomysł zrobienie mini kolekcji silników spalinowych.
zakupiłem kilka sztuk lata 50, 60, 70, 80-te.
Jak je ponaprawiam to zamieszczę fotki i opis.
Kolejnym etapem będzie dokupienie kilku maszyn które kiedyś napędzały te silniki - sieczkarnie, młocarnie, pompy, agregaty itp
Niestety na razie mam problem z częściami.
Może ktoś z braci kamperowej ma niepotrzebne części? Odkupię
głownie potrzebuje pompy wtryskowe do s60 ( może być 320 bo podobno pasują)
Pierścienie, końcówki wtrysku i niektóre uszczelki są dostępne.
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
Wysłany: 2016-10-25, 22:01
ten kupiłem w stanie jak na foto s320 ale trzeba mu zrobić remoncik bo kiepsko odpala
ten jest po remoncie S60 1958r. odpala idealnie ale trzeba pomalować
Wysłany: 2016-10-26, 21:37
Najważniejszy jest ten dźwięk te silniki nie miały prawie tłumika.
Łza się w oku kręci jak sobie przypomnę czasy kiedy dowodziłem w miejscowym SKR. taki silniki traktorzyści ciągali za maszynami omłotowymi typu MSC-7b i podajnikami elewatorowymi do słomy.
Marek podczas porządkowania magazynu z części które kazałem wywalić na złom ,pewnie z dziesięć byś złożył od a do z. Ale to było 20 lat temu.
Szacun
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2016-10-29, 09:45
Też mam takiego S60 do odpalenia. Stał ostatnie 15 lat tylko nie czuję na nim sprężania jakoś lekko się kręci podobno trzeba na pierwsze odpalenie trochę oleju wlać do cylindra ?
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
Wysłany: 2016-10-29, 15:07
eler1,
nie słuchaj TAKKICH FACHOWCÓW
Jeśli stał tyle czasu to ma zapieczone pierścienie.
pordzewiałe elementy i zablokowaną pompę wtryskową .
Może ci się udać go odpalić ale wtedy szkoda silnika.
Najlepiej rozebrać i wszystko wyczyścić. Uszczelkę pod głowicę i pierścienie można dokupić, zawory docierasz pastą. Jeśli wtryskiwacz ok to chociaż zajrzyj do pompy wtryskowej ale bez nadmiernego rozbierania bo łatwo popsuć.
wyczyść filtr płytkowy oleju. Wyczyść zbiornik paliwa i zrób nowy filc do filtra.
Wyczyść regulator obrotów i nalej nowy olej do niego i do silnika.
Ustaw odprężnik, zakręć korbą i
Te silniki są proste w naprawie.
Może chcesz sprzedać? Najbardziej potrzebuje pompę wtryskową bo te dwa silniki s60 co mam mają je zniszczone.
Na filmie uruchomiony jest ale na pompę z s320 a to nie do końca pasuje.
Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2016-10-29, 15:22
Dzięki EwaMarek
Ten silnik od rodziny mojej małżonki i 15 lat temu chodził ale ostatnio stał na pod chmurką .
A z tymi pierścieniami to tak mi się zdawało że coś nie tak .
Rady to nie od mechanika tylko od teścia
Co do sprzedaży to nie teraz za kilka lat mam jeszcze młockarnię do odbudowy i kilka innych sprzętów do odmalowania
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
Wysłany: 2016-10-29, 19:48
To koniecznie bież się za remont. Części są dostępne nowe jak i używane bo dużo ludzi rozbiera i sprzedaje.
Ja zostanę przy silnikach bo na większe sprzęty nie mam miejsca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum