|
Samochod wyprawowy 4x4 |
| Autor |
Wiadomość |
jelo71
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Duży, ciężki i kochany
|
Wysłany: 2016-11-01, 15:42
|
|
|
| rubicon napisał/a: | | jelo71 napisał/a: | rubicon,
dobrze to napisałeś, koncentrat założeń dla kamperów wyprawowych.
I ta piana, he, he, chrzanią czasami tak ze słabo, no ale po to jest forum aby móc się swobodnie wypowiedzeć.
Ja mam nadzieję że kiedyś....... utworzy się grupa dyskusyjna 4x4,
to bliskie mi klimaty.
Pozdrawiam |
Załóż taki dział. Wesprę go swoim skromnym doświadczeniem i może poproszę bardziej zaawansowanych z poza Forum o wsparcie.
Ale propozycja musi wyjść z kogoś świadomego tutejszych norm i bywałego. Inaczej czeka nas hejt . |
A kiedyś to zrobię, na razie przygotowuję koncepcję, marzy mi się Islandia a podobno do marzycieli świat należy, podobno....... |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2016-11-01, 16:31
|
|
|
tak w ogóle, czy to można zakwalifikować jako "wyprawówka"
z plusów moim zdaniem:
1 - przejście ze "sterówki" do socjala, jakie jest takie jest ale ważne, że jest. Moim zdaniem "wyprawówka" bez takiej komunikacji dyskwalifikuje się w przedbiegach. Kiedyś nawet myślałem o czymś większym na starze 744 i właśnie brak możliwości (odchylana kabina) komunikacji "sterówka" socjal spowodował zarzucenie (czy na zawsze nie wiem, człowiek musi się w coś bawić) pomysłu. Miałem kiedyś chałupę na 660 i już wtedy dokuczał mi brak takiej komunikacji.
2 - wysokość stania
z minusów (poza wymienionymi już wcześniej a dot kiepskiej bazy wyjściowej)
1 - brak miejsca na typowe dla wypraw pakowanie "krzynkowe" lub workowe. Słowem, za "dużo" salonu" za mało magazynu.
2 te schodki "elektśryczne" to jakiś żart chyba, jeszcze w takim miejscu, ale to chyba na siłę "komfort i cuda panie na kiju "pod" "klyenta" niźli doświadczenie.
wahająco
1- nie do końca jestem przekonany do łazienek w wyprawówkach, moim zdaniem szkoda miejsca |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-11-02, 13:18
|
|
|
| bert napisał/a: | | te schodki "elektśryczne" to jakiś żart chyba, jeszcze w takim miejscu, ale to chyba na siłę "komfort i cuda panie na kiju "pod" "klyenta" niźli doświadczenie. |
W off-roadzie nazywamy to weryfikacją negatywną :D
| bert napisał/a: | | nie do końca jestem przekonany do łazienek w wyprawówkach, moim zdaniem szkoda miejsca |
Ja się przekonałem próbując wziąć prysznic "spod maski" w towarzystwie komarów i meszek. Kur....cy idzie dostać jak balet mongolski odstawiasz zamiast się skupić na małym zużyciu jakże drogocennej czasem wody.
A dwa - droga na największe bezdroża wiedzie głównie przez tereny zamieszkane, a tam jednak intymność jest w cenie ... bardzo. |
_________________ "Świat jest wielką księgą. Kto nie podróżuje, czyta tylko jedną jej stronę."
św. Augustyn
 |
|
|
|
 |
jelo71
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Duży, ciężki i kochany
|
Wysłany: 2016-11-02, 14:07
|
|
|
Na tym forum Ktoś zacny już napisał iż
jak nie ma kibelka to nie kamper.
Ja bym dodał jeszcze prysznic, duży taki, marzy mi się 80x80. A co?
Reszta to dodatki wedle potrzeb użytkownika.
A mają ludziska różne upodobania, oj różne.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 83/64 Skąd: Piła
|
|
|
|
 |
rubicon
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Iveco Daily 4x4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2015 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2016-11-02, 20:44
|
|
|
Tak, ten Iveco to jest jedyna tania alternatywa na bazę wyprawowego kampera. Chyba nie zdradzam tajemnicy, że uczestniczący w dyskusji "bert" jest znawcą tematu i posiadaczem .
Mój jest niestety nowszy i znaaaacznie droższy . |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2016-11-02, 21:29
|
|
|
| Podobno ciężko takiego już dostać. Jak się zapytałem o niego w serwisie Iveco w Pile to chłopaki stwierdzili że nikt w naszej okolicy takiego nie serwisuje. Może niebawem uda mi spotkać się z Bertem i zobaczę go na żywo. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2016-11-02, 22:29
|
|
|
mam takiego tylko z wysokim dachem, jestem bardzo + bardzo zadowolony. Kilka rzeczy trzeba zwalczyć, ale poza tym jak już napisałem a powtórzę, jestem zadowolony.
Na allegro albo otomoto wisi teraz taki jak ten z tego ogłoszenia; za 20 tysi
Jak chcesz wiedzieć więcej to to i owo podpowiem |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2016-11-02, 22:32
|
|
|
| grzegorz_wol napisał/a: | | Podobno ciężko takiego już dostać. Jak się zapytałem o niego w serwisie Iveco w Pile to chłopaki stwierdzili że nikt w naszej okolicy takiego nie serwisuje. Może niebawem uda mi spotkać się z Bertem i zobaczę go na żywo. |
może dlatego, że serwis w Pile jest bardzo drogi.
Kiedyś jak szukałem cylinderka hamulcowego do tyłu to zaoferowali mi za jakieś kosmiczne pieniadzory powyżej 1000 zeta i jeszcze miałem na niego długo czekać.
Po rozpracowaniu tematu co jest z czego i do czego, kupiłem po 150 zł sztuka a za jakiś czas nawet oryginały Iveco po... trzydzieści kilka złotych |
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2016-11-02, 22:57
|
|
|
| grzegorz_wol napisał/a: | | Podobno ciężko takiego już dostać. Jak się zapytałem o niego w serwisie Iveco w Pile to chłopaki stwierdzili że nikt w naszej okolicy takiego nie serwisuje. Może niebawem uda mi spotkać się z Bertem i zobaczę go na żywo. |
Nie wykluczone, że w piątek będę w Pile a raczej trochę za Piła ale na pewno przez Piłę bo... najlepsze szaszłyki stąd do Ameryki...
pewnie wiesz o czym piszę, mogę dać znać tel, że zajechałem do Bieszczadzkiego |
 |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2016-11-02, 23:18
|
|
|
Powiem tak jak nie zrobie prawie pełnowymiarowego wc z prysznicem, kuchni to moja żona wyśle mnie z tym pomysłem na drzewo. W busie się chyba nie da ... No może gdyby podnieść dach i jakieś wyrko opuszczane.(tylko dwie osoby bedą nim podrózować). Jeden warsztat (ten najlepszy) jest pow.3,5 t tez odpada. Tak na gorąco to chyba najlepiej w takim przypadku kupic doke i dorobić zabudowę. Ale czy 750 kg ładowności wystarczy? Bert mam nadzieje że w długi weekand się poznamy |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2016-11-02, 23:23
|
|
|
Oki wobec tego bedzie mi bardzo miło gdybyś pozwolił zaprosić się na szaszłyki w barze Bieszczadzkim Telefon mój widać daj mi znać tak z 20 minut przed. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2016-11-03, 00:02
|
|
|
| grzegorz_wol napisał/a: | Powiem tak jak nie zrobie prawie pełnowymiarowego wc z prysznicem, kuchni to moja żona wyśle mnie z tym pomysłem na drzewo. W busie się chyba nie da ... No może gdyby podnieść dach i jakieś wyrko opuszczane.(tylko dwie osoby bedą nim podrózować). Jeden warsztat (ten najlepszy) jest pow.3,5 t tez odpada. Tak na gorąco to chyba najlepiej w takim przypadku kupic doke i dorobić zabudowę. Ale czy 750 kg ładowności wystarczy? Bert mam nadzieje że w długi weekand się poznamy |
Zrób na początek bez łazienki, potem podstępnie zwab żonę gdzieś w rumuńskie zakamary, pewnie pogodzi się z brakiem łazienki w zamian za to co natura jej tam gdzie dojedziecie tam objawi
DMC
mój też był 4010 czyli DMC 4100
teraz jest DMC 3495 (w całości legalnie), ale fakt trzeba było się naużerać z różnymi niedouczonymi urzędnikami. Nawet tu na forum, "znafcy" "prawa" twierdzili, że to przekręt, że niemożliwe etc etc
Ten z uszkodzonym silnikiem (DMC <3.5 jest prawie gotowy do przebudowy, a silnik można tam spokojnie zapakować z "cywilnego" 3510, różnią się od tego pakowanego do 4x4 rozrządem. ten z 4x4 ma łańcuch, "cywilne" latają na gumipaskach.
W kwestii busa z ogłoszenia, wyższy dach to laminat, można poszukać z cywilnych wersji.
czy 750 kilo...
zawsze jest za mało, ale przecież takimi autami nie jeździ się do Austrii a w samej zabudowie się zmieścisz
co do piątku, to może być też sobota lub niedziela. To niestety wypadkowa zależna od mojego mechanika, czy w piątek weźmie go na przegląd sezonowy. Mam jeszcze do przygotowania do wyjęcia jacht na wodzie, czekam na trochę lepsza pogodę z kładzeniem masztu i dźwigiem.
Zatem piątek/sobota/niedziela - płynnie może być, albo zapraszam w okolice Drawska Pomorskiego w dowolnym terminie |
 |
|
|
|
 |
Darek Elwood
doświadczony pisarz

|
|
|
|
 |