Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie podwozie na lajtową wyprawówkę?
Autor Wiadomość
bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 179/7
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-11-05, 11:35   

Mizioł napisał/a:
bert napisał/a:
Syberia:
jako miejsce wypraw z pewnej definicji "wypraw" jako takich - bardziej jest przyjętym - synonimem miejsc niedostępnych niż cywilizowanych

1.Wątek rozpoczęty przez Kodera dotyczył lajtowej wyprawówki więc w pewien sposób definiował też miejsca w jakie ma dojechać.
2. Ja nie mam takiego przywiązania do pojazdu żeby zaraz go wszędzie ze sobą ciągnąć. Tam gdzie byłem na Syberii były miejsca do których żadnym samochodem w lecie nie można dojechać. Są ludzie którzy swoje podróże pojazdem o

1 - różne są pojęcia lajtowości, w zasadzie ilu wyznawców tyle pojęć ;)
2 - ale wiesz, zarówno forum jak i sam temat dotyczył pojazdów (lekkich cokolwiek to znaczy) a nie pieszej czy lotniczej eksploracji Syberii - tu, myślę że spokojnie - pewnie też mógłbym się z Tobą "policytować" w temacie, tylko
a- po co
b- to nie to forum i nie to zagadnienie omawiane w tym temacie

Apropo`s lekkiej wyprawówki, niedawno mój serdeczny przyjaciel, wybrał się vw synchrakiem sam jeden w podróż (kilkumiesięczną) po Rosji. Zjechał kawał świata zanim auto poległo gdzieś tam koło Magadanu (reanimuje się obecnie i w przyszłym roku wraca kolejna kilkumiesięczna turą. Da się, pewnie, że się da. W niczym nie zmienia to faktu, że gdybym mógł odbyć (czasowo) taka podróż, to jednak wolałbym pojechać swoim Iveciem albo 110.
Cieszmy się, że chce nam się coś robić, dzielmy się swoja wiedzą i przekonaniami (po to je gruntujemy coś robiąc), że czasem się pospieramy...
spór przypominam, często był motorem postępu, ale też starajmy się trzymać tematu przynajmniej w sporze), bez odległych dygresyjek i mieszania sposobów na znalezienie "czystych radości życia", bowiem gdy gadamy o samochodach to nie opowiadajmy o swoich przewagach w kajakarstwie ;)

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2016-11-05, 12:28   

No i gupio mi się zrobiło :oops:

Mam dwie rasowe terenówki a nigdzie nimi nie byłem.

Ad. Świstaka dywagacje....... zazdraszczam temu opisywanemu gościowi. Ma kasę i święty spokój :lol:

Ad terenówki.... nigdzie też nie zamierzam być, ino one do krawężników pokonywania i dzur są mi niezbędne. Parkowania.

Oczywiście, dla tych jak Kopernik......... to żartuję :bigok

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-11-05, 13:23   

Bronek napisał/a:
[...]
Ad. Świstaka dywagacje....... zazdraszczam temu opisywanemu gościowi. Ma kasę i święty spokój :lol: [...]

I zapewne uznanie Świstaka nie jest mu potrzebne, do tego JEGO (przecież) szczęścia :mrgreen:

Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

Baneczka 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Rentcamp
Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2016-11-05, 18:15   

[quote="grzegorz_wol"]Baneczko ( sorki jeśli się nie odmienia) czy wybierasz się może na rajd który organizuje bert w Drawsku?
Niestety w tym czasie jedziemy plaskatym ale też 4x4 na wczasy odchudzające do Jastrzębiej góry

Jesli nie to czy możesz jeszcze dopisać jaką zabudowę macie na pace.
http://passion4travel.pl/...owa-mieszkalna/

Zalety takiego zestawu znam teraz szukam wad.
Wadą jest brak łazienki i to że jak jedziemy z 2 wnukami to Stary śpi na zewnątrz pod daszkiem

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 83/65
Wysłany: 2016-11-05, 18:42   

No i to się nazywa odpowiedzieć konkretnie na pytanie. :bukiet:

grzegorz_wol 
weteran

Wysłany: 2016-11-05, 19:22   

Dla mnie rewelacja. Co do braku łazienki to to jest wątek o samochodzie wyprawowym i dla mnie to jest prawdziwy bardzo komfortowy samochód wyprawowy. Szacun dla Was.

Szkoda że wątek nadbudów jakoś przygasł.

Baneczka 
trochę już popisał

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2016-11-05, 21:20   

Dziękuję, to miłe docenienie naszego szwendałaza zwłaszcza na forum użytkowników willi i pałaców na kołach

Baneczka 
trochę już popisał

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2016-11-05, 21:49   

Jeśli ktoś nie wie to jeszcze jutro na Marsa w Warszawie jest wystawa mniejszych i większych wyprawówek

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-11-05, 22:02   

grzegorz_wol napisał/a:
Dla mnie rewelacja. Co do braku łazienki to to jest wątek o samochodzie wyprawowym i dla mnie to jest prawdziwy bardzo komfortowy samochód wyprawowy. Szacun dla Was.

Szkoda że wątek nadbudów jakoś przygasł.

niestety brak przejścia z socjala do sterówki a to duży (moim zdaniem) mankament tego rodzaju "nakładek"

Baneczka 
trochę już popisał

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2016-11-06, 08:45   

To prawda, jak byłam piękna i młoda to jak Bert bałam się że w nocy ktoś wskoczy do szoferki wywiezie mnie w ciemny las i brutalnie wykorzysta ale teraz już się nie boję. Takie przejście przydaje się. Kiedyś w górach zjechaliśmy po zmroku na nocleg i z krzaków wyszedł taki nie za duży niedźwiedź i przechadzał się w świetle reflektorów. Spać nam się odechciało ale chcieliśmy mu zrobić fotkę na pamiątkę a okazało się że aparat i kamera zostały z tyłu w kabinie. Małżonek bał się wyjść tłumacząc że w pobliżu może być jego matka ale zachęcony pobiegł i przyniósł. Misiek się przestraszył i zszedł w mrok. Na zdjęciu widać tylko świecące oczy ale na filmiku wyszedł fajnie.

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-11-06, 09:16   

Baneczka napisał/a:
To prawda, jak byłam piękna i młoda to jak Bert bałam się że w nocy ktoś wskoczy do szoferki wywiezie mnie w ciemny las i brutalnie wykorzysta ale teraz już się nie boję. Takie przejście przydaje się. Kiedyś w górach zjechaliśmy po zmroku na nocleg i z krzaków wyszedł taki nie za duży niedźwiedź i przechadzał się w świetle reflektorów. Spać nam się odechciało ale chcieliśmy mu zrobić fotkę na pamiątkę a okazało się że aparat i kamera zostały z tyłu w kabinie. Małżonek bał się wyjść tłumacząc że w pobliżu może być jego matka ale zachęcony pobiegł i przyniósł. Misiek się przestraszył i zszedł w mrok. Na zdjęciu widać tylko świecące oczy ale na filmiku wyszedł fajnie.

ojoj... kokietujesz, że teraz jesteś stara i brzydka ale za to mądra i niczego już się nie boisz ;)
tylko skąd uzurpacja wiedzy, czy i czego ja się "bojam"?

A na serio,
owszem możliwość w miarę szybkiej ewakuacji z jakiegoś miejsca, zdarza się, ma sens, szczególnie jak dużo podróżuje się samemu, ale akurat nie to jest dla mnie kluczowe.
Kluczowym w komunikacji "sterówka" "social" dla mnie jest to, że zawsze towarzyszy mi spory pies, czasem dwa (tak było przez cale dotychczasowe życie i mam nadzieję, że będzie tak dalej). Zwyczajnie chcę mieć z nimi a one ze mną kontakt. Wiem, że są i tacy którzy psy wożą w bagażnikach, mnie to jednak nie odpowiada.
Po drugie z racji tego, że hobby przeplata się z moja pracą a praca z hobby spędzam na wędrówkach (mieszkam wówczas w dyliżansie) kilka miesięcy w roku. Wszystkiego co potrzebne w sterówce się mieć nie da, latanie dookoła auta po ten drobny milion pierdół potrzebnych akurat, szczególnie gdy leje i dmucha to zbyt mała przyjemność ;) by się jej z lubością oddawać.

Ale jak wiadomo każda pliszka swój ogonek chwali, zatem chwalmy te które (jeżeli) mamy ;)

Pominę zatem inne uwagi, odnośnie takiego rodzaju jak Wasze rozwiązań, bo przecież nie ma rozwiązań idealnych, a to Wasze ma przecież również jakieś zalety ;)

Drum Bun

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2016-11-06, 09:36   

Cytat:
ale zachęcony pobiegł i przyniósł.

Zachęcać można, grożąc zniechęceniem.... :bukiet:

.
To atawizm u kobiet, gdzie dla futra z norek, niedziwiedzia a u nas z lisa, były gotowe wiele poświęcić... (męża) :mrgreen:

Zresztą chłopów jest więcej jak niedźwiedzi, okoliczność spotkania z innym chłopem jest więc bradziej prawdopodobna niz z misiem.

Dlatego rozumiem to naleganie..... :mrgreen:

ps. bez kibla niema itd...

grzegorz_wol 
weteran

Wysłany: 2016-11-06, 09:54   

Bronek nie wiem czy obejrzałeś cały filmik ale mąż Baneczki to w kabinie ma ciupaske a w zabudowie zacny toporek pod ręką. To było widać lub sam się przyznał. Ja zakładam że skoro jest taki poukładany że ma jaszcze pare patentów do obrony na pokładzie.

On nie wychodził bo żal mu było tych misi. :wyszczerzony:

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-11-07, 18:54   

[quote="grzegorz_wol"][...]

na Twoje życzenie wklejam link do (również) łazienki
http://passion4travel.pl/iveco-daily-4x4/
niem
Edyta: tyle, że to 2800, 3200 daje ciut inne możliwości, tyle, że musiałbyś zacząć od budy ;)
pzdr

Baneczka 
trochę już popisał

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2016-11-07, 19:05   

To właśnie między innymi na tych 2 egzemplarzach wyrobiłam sobie opinie na temat Iweco. Oba zostały sprzedane natychmiast po pierwszej wyprawie. Adam wrócił do LR a Marcin kupił Hiluxa.

Odpowiedz do tematu