|
Opony zimowe |
| Autor |
Wiadomość |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-11-10, 13:58
|
|
|
JW
Wleczona czyli tylna bo przeważnie mamy przedni napęd
Czujny jesteś i o to chodzi żeby czytać ze zrozumieniem
Takę roszadę już praktykuję wiele lat nie widzę jakiejś uciążliwości , warunek jeden nie kupować badziewia. |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-11-10, 17:45
|
|
|
| Izola,niestety Ty nigdy nas nie zrozumiesz.Szmaciato powiadasz?Ano coz ,my u siebie a u nas juz taka ułańska fantazja.I opony wazne,ale wazniejsze jezdzic umiec.Ja przod w ducaciaku na zimowkach,tyl na letnich z dobrym bieznikiem oblatalem cala zeszla zime,w sylwestra w wysokixh tatrach na slowacji bylem,pol metra sniegu,po ubitym sie jezdzilo.i jest spoko,mi tam bardziej na drodze zawalidrogi przeszkadzaja niz opony.A czesto tak jest ze zawalidroga na zderzaku ma D naklejone... |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2015-11-10, 18:50
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | Osobówką jeżdżę na zimówkach już 2 lata na okrągło. Na kamperowych letnich ciągle mam problemy wyjazdu z kempingów po trawie, dlatego też zamierzam kupić zimówki nawet na lato. Ciekaw jestem opinii fachowców. |
Zbyszek ja to samo
osobowy na zimowych cały rok--hahaha raczej stoi bo co tydzień gdzieś kamperkiem (ale dobrej firmy)
w kamperku całoroczne dobrej firmy
gdzie tu masz fachowców--wszyscy maja swoja racje |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-11-10, 18:59
|
|
|
Ja tam kiedyś uważałem się za mistrza kierownicy i furami V8 pół życia zjeździłem. Wypadku pomimo debilnych szaleńst nie miałem nigdy, nawet stłuczki, a teraz czasem myślę, że cud czasem, że nic się nie stało. Ehhh młodość. Teraz z wiekiem uważam, że nie ma sensu szaleć ani tym bardziej uważać się za mistrza. Kilku moim kolegów "mistrzów" też parę dni temu obchodziło swoje święto.
Opony to jedyna rzecz, która kontaktuje nasze rozpędzone 3 tony z asfaltem. Niejeden by się zdziwił ile cm2 styku jest w czasie jazdy. Te cm2 i licha guma? No way. Zawsze kupuję odpowiednie opony.
Teraz też złomek dostał nówki "for sizon". Znaczy ze 2 mies temu, ale zawsze to nówki.
Polecone przez kolegę Janus'a.
Pół dnia śmierdziały nowością w kamperze po odebraniu przesyłki "w drodze" zanim znaleźliśmy wulkanizację. A co miałem przepłacać? Z Polski zamówiłem z odbiorem w trasie.
Radzić sobie trzeba. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/143 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2015-11-10, 20:32
|
|
|
| toscaner napisał/a: | ......................................
Opony to jedyna rzecz, która kontaktuje nasze rozpędzone 3 tony z asfaltem. ....................... |
To nie podlega dyskusji.
Jednak kontakt tegoż koła jest bardzo zależny od amortyzatorów.
A wielu sądzi- iż istnieją tylko po to by było miękko.
| Cytat: | Zadaniem amortyzatora jest wytłumić ruchy względne układu drgającego dwóch mas resorowanej i nieresorowanej tak, aby w czasie jazdy każde koło pojazdu przylegało stale do podłoża.
..............................................
Wtedy koła nie odrywałyby się od podłoża, a minimalne przechyły nadwozia skutkowałyby względnie stałą powierzchnią przylegania każdej opony do jezdni.
..............................................
Badanie wykazało, że auto z gorszymi amortyzatorami hamowane z 50 km/h zatrzymywało się na drodze o 23% dłuższej niż te ze sprawnymi amortyzatorami.
Drugi test, hamowania na łuku przy prędkości 30 km/h, wykazał, że ABS nie jest w stanie poradzić sobie z podskakującym przednim zewnętrznym kołem,
które zostaje zablokowane, auto wpada w poślizg i opuszcza tor jazdy, poruszając się po stycznej do zakrętu.
Gdy amortyzatory są sprawne, ABS ogranicza blokowanie koła i samochód zatrzymuje się, jadąc po łuku.
|
|
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-11-10, 20:49
|
|
|
A to zawieszenie to inny temat, ale fakt baaardzo związany z oponami. Jeszcze bym dołożył hamulce, ale zrobi się OT.
Zawsze powtarzam, że wolę mieć zepsuty silnik, niż hamulce. Bo najwyżej nie ruszę i nic się nie stanie, a bez hamulców mogę nie wyhamować już pędząc i kogoś zabić. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-11-12, 12:44
|
|
|
| Amortyzatory zużyte w 35% wydłużają drogę hamowania o 50 % tyle teoria zaś w praktyce jest to w zależności od typu pojazdu i wielu innych czynników ale mimo to amortyzatory mają bardzo duży wpływ na zachowanie opony, pojazdu podczas jazdy.Między innymi dlatego opinie o oponach niekiedy są diametralnie różne |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 83/65 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2016-11-08, 17:34
|
|
|
Mam pytanie do Kolegów znających się w temacie.
Czy ta opona to jest wielosezonowa czy letnia.
Opona Kleber Transpro 215/70R15 109/107 S C
Pytam bo na jednym serwisie wisi jako letnia na drugim jako wielosezonowa.
Letnie opony mam jeszcze na dwa sezony. Zimówki w moim przypadku są bez sensu bo zimą dalej się nie wybieram a boje się że jak pojade się przewietrzyć to na swoich letnich wyląduje w rowie jak dopadnie mnie gdzieś śnieg.
Stąd pomysł żeby na zimę założyć wielosezonowe a na lato letnie. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 154/193 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2016-11-08, 18:52
|
|
|
| Ja się zastanawiam nad całorocznymi. W Voyagerze takie zamontowałem i jestem zadowolony. DMC kampera tylko pół tony więcej więc pewnie się sprawdzi. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:04
|
|
|
Dzięki Macieju
U lokalnego wulkanizatora zaproponowali mi jakieś na V... holenderskie (nazwa taka jakaś obca to i we łbie za długo nie została) ale że muszą je ściągnąć z Niemiec.
Ma ktoś wiedzę na temat tego rozmiaru opon wielosezonowych (wiadomo: C, minimum R i przynajmniej 109) od innych producentów? |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:21
|
|
|
| Na V holenderskie opony to VREDESTEIN, jak masz ochotę to możesz sobie poczytać na: www.vredestein.pl |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Bronek |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:28
|
|
|
Kiedyś szukałem i nie znalazłem u nas
Teraz nawet mam w Kołobrzegu.
Ciekawe, bo też będę szukał
| Cytat: |
COMTRAC ALL SEASON
Opona Comtrac All Season firmy Vredestein jest doskonałą alternatywą dla kierowców i przedsiębiorców, którzy chcą używać jednego rodzaju opon zarówno w sezonie letnim, jak i zimowym. Ta opona do samochodów dostawczych zapewnia komfort jazdy, doskonałą sterowność i stabilną przyczepność do podłoża. Odpowiednio zbilansowana mieszanka bieżnika łączy w sobie dużą wytrzymałość, a zatem długi okres eksploatacji, z doskonałą przyczepnością na mokrej nawierzchni. Wzornictwo lamelek zapewnia przyczepność i trakcję na ośnieżonych i oblodzonych drogach. Solidna opona Comtrac All Season z bieżnikiem w kształcie litery V wyposażona jest w rzędy bloków, które odchodzą od siebie w lewą i w prawą stronę. Minimalizuje to poziom hałasu.
|
| Cytat: | ROZMIARY STANDARDOWE
BIEŻNIK ROZMIAR CIŚNIENIE PRZÓD CIŚNIENIE TYL UWAGI
Comtrac All Season 215 / 70 R 15C 109/107 R 4,5 bar 4,5 bar
ROZMIARY ALTERNATYWNE
BIEŻNIK ROZMIAR CIŚNIENIE PRZÓD CIŚNIENIE TYL UWAGI
Comtrac All Season 215 / 65 R 16C 109/107 T 4,75 bar 4,75 bar
Comtrac All Season 235 / 65 R 16C 115/113 R 4,75 bar 4,75 bar |
|
| |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:39
|
|
|
No to te. Opinie na necie są statystycznie dobre Dzięki
Dobra prześpie się i chyba popełnie ich zakup.
koniec pytań |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:56
|
|
|
No tak mi mówili ok 500 za sztukę i koło tygodnia oczekiwania.
Ta nazwa mi nic nie mówiła. Myslałem, że to jakiś wynalazek.
Dzięki Bronek |
|
|
|
 |
|
|