|
Opony zimowe |
| Autor |
Wiadomość |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:58
|
|
|
| Sprzedawca nieciekawy, ale to tylko przykład i pkt odniesienia. |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 83/65 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2016-11-08, 22:06
|
|
|
Nie no Bronek dam zarobić swojemu ... u nas to bida jest .....
no i jest taniej na starcie o przesył i montaż |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-09, 07:40
|
|
|
Ale? Czy? i?
Wszystko fajnie, tylko?
Jeśli zaś aluzju paniał i sugestie też a tym samym zrozumiał przekaz, to warto kupić te holenderskie.?? Choć technologia niedorozwinięta?
Piszemy o kamperach nie osobówka i dostawczakach.
My tu też, nie bardzo o cenie, ale o praktyce i wygodzie.
Ps. Moje doświadczenia są takie z innych pojazdów
Wielosezonowe ponoć rundflaty, chciały nas zabić w Mini
Letnie ekologiczne Micheliny nie pozwalały zrobić zakrętu na mokrym i podjechać nawet do garażu...
itd.
Więc do tych ogólnych zasad, dochodzą pojedyncze.
I tak np Dunlopy z Florydy w harleyu za cholerę nie dały się opanować po deszczu.... guma twarda na upały.
AD CAMPER:
Vanco Camper, które teraz mam były OK na suchym . Ale to typowo letnie opony i "głupio mi" w grudniu pojechać na nich do Słupska kamperem na zakupy. A zmieniać na zimowe z powodu odwiedzin hypermarketu....
Jak słusznie zauważyłeś rynek jest wąski. Ja szukam opon takich by od pierwszych do ostatnich przymrozków móc pojechać kamperem. Pełna zima mnie nie interesuje.
Z drugiej strony, co jest do wszystkiegio.....
Czyli jakie opony wielosezonowe z wskazaniem na deszcz? Do kampera
Edit: byki |
| Ostatnio zmieniony przez Bronek 2016-11-09, 09:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-11-09, 09:36
|
|
|
Od 3 lat mam Vanco camper. Przy kilku kroplach deszczu musza wypychać mnie z kęmpingu tak ślizgają się po trawie.Na wiosnę założę Micheliny, chociaz letnie to M+S.
W cywilnym też 3 lata na okrągło jeżdżę na zimowych chinolach Sailun i sobie chwalę. |
|
|
|
 |
marcinPK
zaawansowany ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
|
Wysłany: 2016-11-09, 11:26
|
|
|
już pisałem u Toscanera... powielę i tutaj te wpisy... moje idealne oponki wielosezonowe, oczywiście dobrane rozmiarem i nośnością zarówno do busa IVECO i osobowych, jest w czym wybierać, kilka w wersji M+S:
"
Wysłany: 2016-10-09, 12:01
Jeśli mogę coś polecić, to ja jestem zachwycony oponkami... Bridgestone Dueler A/T 694... kształtem i wysokością nowego bieżnika * 11mm, wytrzymałością, uniwersalnością, wg specyfikacji niby letnie, ale w moich autach od 3 lat jako wielosezonowe...wybieram max wysokie i max szerokie, innych już nie chcę... nawet nie będą szukał nic nowego...no może BF Goodrich All-Terrain T/A KO.... ale nie miałem nie testowałem.
http://www.oponeo.pl/mode...mI3-BoCK4nw_wcB
tu jest duży wybór rozmiarów nawet w opcji z M+S w dobrych cenach
większe na mają nośność nawet powyżej 900 kg czy coś tak... i takie mam... nie mają oznaczenia, że wzmacniane, jednak dla mnie był ważny indeks nośności. Wiosna lato jesień zima... idealne w mojej ocenie, szczególnie po zaspach, kiedyś miałem michelin agilis... to tragedia i poślizgi. Bridgestone Dueler A/T 694 255/70 R16 111 S M+S Indeks prędkości:S = max 180 km/h Indeks nośności:111 = max 1090 kg
Na uwagę do kampera zasługują jeszcze bardzo dobre Goodyear WRANGLER AT/SA
http://www.oponeo.pl/mode...XulIhoCM_7w_wcB |
| Ostatnio zmieniony przez marcinPK 2016-11-09, 11:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 83/65 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2016-11-09, 11:27
|
|
|
Zbyszku ja uważnie przeczytałem ten wątek i wiem że cześć Kolegów jeździ na zimówkach.
Ja zakładam i bardzo bym chciał założenia spełniać w 100 % że wyjadę kamperem w okresie niepewnym dla opon letnich ze 3 razy w roku. Nie wyjadą poza Polskę a jak będzie sroga zima to kamperek będzie na kobyłkach. Zimówki mi chyba niepotrzebne. Wolałbym opony wielosezonowe, które w okresie niepewnym dały by mi jakieś poczucie bezpieczeństwa jak zobaczę świeży śnieg przed sobą. Jak dobije letnie to założył bym
wielosezonowe i tym sposobem zakup opon dziś miałby sens.
Wydaję się mi że podobno rozmiar którego szukam jest rzadki ( tak twierdzi wulkanizator) co powoduje bardzo komfortową sytuację że nie mam wyboru innych opon.
Tylko jak ktoś pisze że w europie opony wielosezonowe są niedorozwinięte technologicznie to już niepewny jestem....
No można szukać bez indeksu C a po każdym zimowym wypadzie na kobyłki ale
latem kamper potrafi stać 2- 3 tygodnie bez ruchu.... i znowu stres. |
| Ostatnio zmieniony przez grzegorz_wol 2016-11-09, 11:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno

|
Wysłany: 2016-11-09, 11:40
|
|
|
Dwa lata temu,za namową niemieckiego kolegi ,który organizuje wyjazdy do Maroka,kupiłem Matadory Variant all weather.
Gumy dobrze sprawdzają się zarówno na suchym jak i na mokrym.Na śniegu byłem raz w Tatrach i też bez problemu.Obawiałem się czy nie będą głośne latem,ale jest ok. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2016-11-09, 12:04
|
|
|
Ja również zalożylem mojemu Kucykowi Matadory, ale wielosezonowe z oznaczeniem C i bieżnikiem na śnieg i błoto (M+S).
Jestem tymi oponami wręcz zachwycony, a przecież pętam się po drogach grubo ponad 50 lat i co nieco o oponach wiem.
Następnymi, kiedy te zużyję, będą znów wielosezonowe Matadory M+S. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno

|
Wysłany: 2016-11-09, 12:46
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: |
Ja również zalożylem mojemu Kucykowi Matadory, ale wielosezonowe z oznaczeniem C i bieżnikiem na śnieg i błoto (M+S). |
No to chyba takie same jak moje |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-11-10, 11:47
|
|
|
ze swojego doświadczenia polecić mogę opony Nokian.
Dobra trakcja w śniegu, rozsądny stosunek cena jakość.
Nie mam najlepszego zdania o oponach Barum-a. |
_________________ "Świat jest wielką księgą. Kto nie podróżuje, czyta tylko jedną jej stronę."
św. Augustyn
 |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2017-10-13, 19:11
|
|
|
| Wybieramy się właśnie do Portugalii jako że na razie jest ciepło w całej tej europie którą chcemy przejechać mamy letnie opony , zimówki chcemy zabrać ze sobą na dachu na bagażniku i założyć jak będziemy wracać pod koniec zimy . Czy te przepisy że od 1 pazdziernika trzeba miec zimówki obowiązuje kiedy jest jeszcze cieplo i nie ma sniegu ani mrozu ? |
|
|
|
 |
izola [Usunięty]
|
Wysłany: 2017-10-13, 19:20
|
|
|
po co wozić na dachu ? załóż i masz święty spokój ...
pomyśl o tegorocznych kapriolach pogodowych , zimówki nie tylko zakłada się jak jest śnieg . |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2017-10-14, 00:27
|
|
|
| izola napisał/a: | po co wozić na dachu ? załóż i masz święty spokój ...
pomyśl o tegorocznych kapriolach pogodowych , zimówki nie tylko zakłada się jak jest śnieg . | .
Tylko ze w tym tygodniu nie będzie śniegu ani temp jezdni poniżej 7 stopni na trasie przez Niemcy, Francje czy Hiszpanie a w Portugalii to wogóle będzie 15 - 25 stopni do końca listopada . Boje sie ze je zedrę takie zimówki w tak wysokich temperaturach i będę jeździć na łysych Dlatego właśnie chcę wziąść ze sobą opony na zmianę kiedy będą tego wymagały warunki atmosferyczne a raczej w tym przypadku temperatury . |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 141/307 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2017-10-14, 05:29
|
|