Zakup kampera. Cena + opłaty |
Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2016-11-12, 14:50 Zakup kampera. Cena + opłaty
|
|
|
Znalazłem dość fajnego kampera. Na miejscu dowiaduję się, że kamper jest sprowadzony z Włoch i do ceny należy doliczyć akcyzę. To ja mam ją opłacić.
I tutaj mam pytanie. Dlaczego sprzedający b. często obuwają w to kupujących? Wystarczy obserwować allegro, czy OLX. Dla mnie jedynym wytłumaczeniem jest to, że faktyczny sprzedający jest poza całą transakcją. Mam rację? W razie jakiejś draki ze sprzętem, szukaj wiatru w polu.
Proszę o komentarze.
PS. Byłem tak wnerwiony, że nawet nie zapytałem o to wszystko sprzedającego. |
|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2016-11-12, 15:20
|
|
|
Są też plusy
- po zapłacie masz spokój że UC za pięć lat nie będzie Ciebie ścigał za brak opłaty
- czyli nie jest po kasacji i przekładkach lub nieudolnych naprawach i wycenach rzeczoznawcy w celu obniżenia wartości do UC |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2016-11-12, 15:23
|
|
|
Sprzedający bardzo rzadko przerzucają akcyzę na kupujących. Zwykle sami dokonują formalności, a co najwyżej kwotę doliczają do ceny. Zasadniczo mogą być 2 opcje:
1. Kupujesz od "Włocha" - czyli sam to już wskazałeś, pośrednik znika z transakcji, a kiedyś możesz się dowiedzieć, że Włoch jednak pojazdu nie sprzedał
2. Sprzedający liczy na głupotę Kupującego, którego dopiero UC uświadomi, że jednak trzeba uiścić sporą sumkę. A tak, póki co kamper wygląda na relatywnie atrakcyjny (przynajmniej w ogłoszeniach).
Co do tego co napisał przedmówca: bez opłaconej akcyzy nie zarejestrujesz auta, wiec żadna to korzyść, że sam dokonasz opłaty. |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2016-11-12, 15:35
|
|
|
Rav napisał/a: | 2. Sprzedający liczy na głupotę Kupującego, którego dopiero UC uświadomi, że jednak trzeba uiścić sporą sumkę. A tak, póki co kamper wygląda na relatywnie atrakcyjny (przynajmniej w ogłoszeniach). | nie jeden zarejestrował gdyż dla WK to pojazd specjalny i akcyza im nie potrzebna |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2016-11-12, 15:46
|
|
|
Stawiam sprawę jasno.
Gość dokonuje wszelkich opłat i dopiero wtedy możemy negocjować cenę.
Obecnie sprzedający podpiera się tabelką opłat na 2017 r., a z tego co do mnie dociera, to chyba jest to tylko propozycja rządu i nie wiadomo czy UE wyrazi na to zgodę. Wg obecnych stawek, akcyzy byłoby ok 18000, wg stawek na 2017 -ok.3400.
Cenię sobie przejrzyste, uczciwe transakcje. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-12, 15:55
|
|
|
Jak ja szukałem, zawsze w opcjach było, opłacony a najlepiej zarejestrowany.
I tyle. Każdy ma swoje doświadczenia itd.
Tu ktoś kupił od kogoś z CT "nasączonego" kampera.
Więc.... trzeba być ostrożnym i mieć szczęście.
Ad rem:
popieram Twoje podejście.
Ale nie możesz wymagać by gość to zrobił, bo to jego wola. Czasem tak jest i tyle. Ty najwyżej możesz odstąpić od transakcji itp. Nie zawsze to musi być coś podejrzanego.
Może podatki, może działalność, lenistwo itd...? |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-11-12, 20:23
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Cenię sobie przejrzyste, uczciwe transakcje. |
Jeżeli masz taką zasadę to musisz zapłacić uczciwą cenę, a wtedy będzie ona dużo wyższa niż w ogłoszeniach. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2016-11-12, 22:46
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Janusszr napisał/a: | Cenię sobie przejrzyste, uczciwe transakcje. |
Jeżeli masz taką zasadę to musisz zapłacić uczciwą cenę, a wtedy będzie ona dużo wyższa niż w ogłoszeniach. |
A to niby dlaczego? |
Ostatnio zmieniony przez Janusszr 2016-11-12, 22:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2016-11-12, 22:53
|
|
|
Janusszr, niestety Zbychu ma racje.....sam szukałem, przepłaciłem ale teraz ta przedpłata/nadpłata owocuje zyskiem .... nie ma nerwó...pretensji.... zgagi...itd.... Jacku Edytko "Skalniaki" ....dziękuję.... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2016-11-12, 22:57
|
|
|
martini44 napisał/a: | Janusszr, niestety Zbychu ma racje.....sam szukałem, przepłaciłem ale teraz ta przedpłata/nadpłata owocuje zyskiem .... nie ma nerwó...pretensji.... zgagi...itd.... Jacku Edytko "Skalniaki" ....dziękuję.... |
Napiszcie wyraźnie, bez poezji o co Wam chodzi. Przed czym chcecie mnie przestrzec?
PS. Ja nie szukam okazji. Okazji praktycznie ma. A jak się trafi, to jestem za ostrożny, za wolny, aby z niej skorzystać. |
|
|
|
|
 |
RIVOLT
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-11-12, 23:39
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez RIVOLT 2016-12-26, 13:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2016-11-12, 23:50
|
|
|
Akcyze uiszcza wprowadzajacy na polski obszar celny.
Teoretycznie możesz to olać jesli kupisz od niego a nie "od niemca"
Tyle ze niezaplacenie akcyzy to przestepstwo skarbowe i auto moze zostac zabezpieczone jako przedmiot przestepstwa do czasu uiszczenia tejże akcyzy. |
|
|
|
 |
RIVOLT
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-11-13, 00:28
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez RIVOLT 2016-12-26, 13:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-11-13, 08:50
|
|
|
Można tu opisywać 100 przykładów złych i dobrych zakupów w Polsce. Prawda jest taka ,że 90% używanych kamperów w Polsce jest powypadkowych, zalanych ,podgniłych itp, bo tylko na takich mozna zarobić.Przejechałem wiele punktów sprzedaży kamperów od Hiszpani po Niemcy i wszystkie uzywki były droższe niż w Polsce nie doliczając naszej akcyzy.Wnioski nasuwają się same.
Sam chcę zmienic staruszka na większego, ale jak wystawię cenę nawet niższą niż kupiłem w Niemczech to i tak nikt mi tyle nie da ,bo zgniłek z tego roku jest w ogłoszeniu duzo tańszy.Dlatego jak już kupię innego poza Polską to wtedy ktoś trafi moją okazję w Polsce i to będzie te 10% udanego zakupu, Tak jak kupił Martini od Skalniaków . |
|
|
|
 |
RIVOLT
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-11-13, 09:09
|
|
|
|