|
|
|
Webasto (suche) jaka moc? |
| Autor |
Wiadomość |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 112/162 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-10-27, 09:30
|
|
|
| BIGL napisał/a: | | Wieluniak_1 napisał/a: | | BIGL napisał/a: | | Nie wiem czy wydajność dmuchawy Webasta pozwoli na efektywne rozprowadzenie ciepła.. |
no i to jest pytanie... u mnie powietrze z trumy "idzie" od ubikacji pod łóżko i dalej pod szafkami , lodówką do drzwi. Zastanawiam się czy nie wyciąć generalnie obiegu od łóżka w stronę lodówki i drzwi. Zauważyłem, że nawet przy trumie to powietrze u wylotu przy drzwiach jest już średnio ciepłe.
Odcięcie tej części rur zmniejszy zdecydowanie obieg a nie będzie miało moim zdaniem wpływu na nagrzanie części mieszkalnej.
Wtedy dmuchawa webasta będzie miała zdecydowanie "łatwiej".
Co o tym sądzicie? |
Dlatego dobrze by było mieć możliwość regulacji strug powietrza, tak aby wykorzystać to najefektywniej. Z drugiej strony każde ciepło - nawet te z kanału drzwiowego zostaje w kamperze i wlicza się do całego bilansu.
Musisz sprawdzić jak takie Webasto pracuje (chodzi mi o głośność) - może być spory dyskomfort - zwłaszcza nocą. |
Ja mam eberspächer airtronic 4 kw i jestem zadowolony. Trzeba tylko mądrze wybrać miejsce montażu czujnika temperatury, czyli w tej strefie o której dogrzanie najbardziej nam chodzi.
Nie martw się o moc dmuchawy, ja rozdzieliłem na dwie rury fi65mm z 4 wylotami (możliwość regulacji przymknięcia) i na samym końcu instalacji nadmuch jest ok.
nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia w temperaturach ujemnych bo kamper powstał w maju ale przy temp. zew. 4 stopnie w 10 minut robi w środku 22 stopnie i wyłącza funkcję BOOST (czyli możliwe szybkie nagrzanie do zadanej temperatury). Działanie w funkcji utrzymania zadanej temperatury jest naprawdę ciche. Mam też porównanie z eberspächer 1,8 lub 2 KW które mam zamontowanie nie w kamperze ale w Ducato 2l2h van, fakt że gorsza izolacja, ale też auto mniejsze, niestety to mniejsze ogrzewanie musi chodzić na wyższych obrotach i jest bardziej hałaśliwe choć nie upierdliwe |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-10-27, 12:10
|
|
|
| Wieluniak_1 napisał/a: | | BIGL napisał/a: | | Nie wiem czy wydajność dmuchawy Webasta pozwoli na efektywne rozprowadzenie ciepła.. |
no i to jest pytanie... u mnie powietrze z trumy "idzie" od ubikacji pod łóżko i dalej pod szafkami , lodówką do drzwi. Zastanawiam się czy nie wyciąć generalnie obiegu od łóżka w stronę lodówki i drzwi. Zauważyłem, że nawet przy trumie to powietrze u wylotu przy drzwiach jest już średnio ciepłe.
Odcięcie tej części rur zmniejszy zdecydowanie obieg a nie będzie miało moim zdaniem wpływu na nagrzanie części mieszkalnej.
Wtedy dmuchawa webasta będzie miała zdecydowanie "łatwiej".
Co o tym sądzicie? |
Odcięcie jednej gałęzi nie zmniejszy oporu. Opór wynika z kształtu kanałów, średnicy i długości. Temperatura na końcu jest wynikiem wytracania temperatury po drodze a nie ciśnienia w kanale. To dobrze - inaczej miałbyś niedogrzane miejsca w narożnikach, za kanapą itd. Możesz oczywiście zaizolować fragment przewodu i wtedy temperatura na końcu się podniesie.
Zawsze możesz zastosowac gdzeiś po drodze dodatkowy wentylator wyciągowy.
Niestety wpięcie w obecną instalację wymaga użycia kolanka i na tym kolanku pojawi się spory opór. Jeśli tak musi być to szukaj kolanka skośnego (takiego w którym dołączany kanał będzie wchodził pod możliwie małym kątem). |
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2016-10-27, 12:41
|
|
|
Ja uzywalem doswiadczalnie jako akumulatora ciepla betonowej donicy do murkow oporowych oraz kanistrow z woda. Faktycznie , oddaja cieplo jeszcze kilka godzin po wylaczeniu webasta. Nie wyobrazam sobie jednak uzytkowania ich bez specjalnego zaprojektowania komory akumulujacej cieplo. Najlepiej akumuluje cieplo parafina. Muialaby byc ona zamknieta w jakims szczelnym zbiorniku jednak. Kiedys spotkalem tez Niemcow ktorzy wozili ze soba marmurowy blat ktory podgrzewali na kuchni gazowej przed snem. Twierdzili ze ogrzewal ich przez pol nocy potem.
pozdr. |
|
|
|
 |
TECHTRON
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-10-27, 18:39
|
|
|
Gdyby ktoś trafił na Webasto z ciężarówki, czyli zasilane 24V (które jest tańsze w zakupie - używane) to nie jest żaden problem.
Stosuje się taką przetwornice podwyższającą napięcie:
http://techtron.pl/p2331,...-48v-dc-dc.html
W zależności od poboru mocy przy starcie wystarczy 200W lub 400W.
Sporo instalatorów ogrzewania stosuje taki PNS-200 / PNS-400. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2016-11-02, 22:05
|
|
|
| jutro montaż airtronic'a 2.2 kw . Planuję wyprowadzić oddzielne kanały od Trumy. Bądą 4 nowe nadmuchy. Zobaczymy jak wyjdzie. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-11-13, 09:19
|
|
|
Webasto sprawdziło się podczas jazdy (to był podstawowy cel montażu). Tylna część auta nagrzana, cieplutka. Chłopcy buszowali w tshirtach (a na dworze było na minusie)
Co do grzania w nocy, z pominięciem Trumy to jeszcze nie jestem pewny. Tu muszę jeszcze zrobić test.
Jedno juz wiem, moc 2.2 kw na moje auto na noc to mało. Nagrzać nagrzeje, spokojnie, ale pracuje praktycznie bez przerwy - taki pierwszy wniosek. Co prawda nie hałasuje jakoś mocno, słychać wentylator. Oprócz mnie, nikt z rodzinki nie narzekał (nic nie słyszeli). |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-11-13, 23:27
|
|
|
Wieluniak_1, ale montowałeś je wewnątrz auta czy pod autem? rozumiem, że zasysanie powietrza masz prawidłowo z wewnątrz auta?
Czy hałas jest porównywalny z trumaventem? Piec truma z wentylatorem przecież tez trochę hałasuje?
Miałem webasto suche kiedyś w vivaro westfalia ale wtedy tak się cieszyłem, że w ogóle grzeje, że na dźwięki nie zwracałem uwagi. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-11-17, 13:46
|
|
|
| michal_olk napisał/a: | | Wieluniak_1, ale montowałeś je wewnątrz auta czy pod autem? rozumiem, że zasysanie powietrza masz prawidłowo z wewnątrz auta? |
zamontowane jest wewnątrz pojazdu
| michal_olk napisał/a: | | Czy hałas jest porównywalny z trumaventem? Piec truma z wentylatorem przecież tez trochę hałasuje? |
jak pracuje na max mocy to głośniejsze jest zdecydowanie. Przy połowie wydajności już raczej mało słyszalne. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|