Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ocieplenie
Autor Wiadomość
Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2016-11-25, 16:22   Ocieplenie

Przeglądając nowego Murator rzuciłem okiem na reklamę firmy www.aluthermo.com.pl, mają matę warstwową grubości 1cm, która podobno odpowiada parametrami 20cm konwencjonalnego ocieplenia! To nie reklama bo nie mam nic wspólnego z tą firmą ale gdyby to była prawda i gdyby się tym dało kampery ocieplać jakoś to robi się niezły termos. Małą świeczką można by to ogrzać :)

Bajaga&Instruktori
Postaw piwo autorowi tego posta

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2016-11-25, 16:29   

http://www.aluthermo.com.pl/ Twój się nie otwierał :(

kynios1 
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer 2015w trakcie zabudowy na kamperek
Nazwa załogi: Krzysiek i Mariola
Piwa: 38/5
Wysłany: 2016-11-25, 17:19   

Następni co produkują super izolacje , tylko czemu dalej się ociepla wełną i styropianem lub pianą PUR ,
coś co jest grube 1cm i ma powietrze w środku może mieć takie same parametry izolacyjne jak 20cm konwencjonalnego ocieplenia ? :wyszczerzony: , papier wszystko przyjmie , a reklama czyni cuda

już widzę jak wszyscy rzucą styropian wełnę i inne izolacje na korzyść Aluthermo , Według mnie to takie samo badziewie jak Alufox tylko 2 razy grubszy i pewnie jeszcze droższy bo nowa technologia :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2016-11-25, 17:27   

e to żadna nowość mam tym całego sprintera opitolonego, działa. nie wiem czy lepiej czy gorzej od innych materiałów nie mam porównania. Materiał ciekawy w porównaniu z innymi matami, to aluminium na aluthermo wygląda jak aluminium i jest grubsze.
W tym są 4 ekrany aluminiowe 2 zew i 2 między bąbelkami a tym niebieskim czymś

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2016-11-25, 22:56   

Darek Szczecin napisał/a:
e to żadna nowość mam tym całego sprintera opitolonego, działa. nie wiem czy lepiej czy gorzej od innych materiałów nie mam porównania.

No gdyby to działało tak, że zastępuje 20cm styropianu to powinieneś w aucie spać w styczniu pod prześcieradłem i bez majtek :mrgreen:

Bajaga&Instruktori

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2016-11-26, 08:33   

Bajaga napisał/a:
To nie reklama bo nie mam nic wspólnego z tą firmą ale gdyby to była prawda i gdyby się tym dało kampery ocieplać jakoś to robi się niezły termos.

Producent podaje 0.001754 W/mK (tj. podaje 10mm/5,70 m2 K/W). Dla porównania styropian ma 0.036 W/mK. Hm... no kurcze pierwszy raz nie złapałem producenta na prost manipulacji jednostkami, faktycznie wygląda na 20x. Ale niech sprawdzę metodologię badania (wyliczenia materiału, badanie).

:kawka:

Parametry, którymi chwali się producent są wynikiem obliczeń(1), ale jest też ciekawe badanie (2). Samo badanie jest ciekawe i nie mam nic od zarzucenia metodologii. Zrobiono komorę testową i sprawdzono zużycie energii dla przedmiotowego materiału oraz kontrolnie waty szklanej na ogrzanie wnętrza do 21°C przy -5°C na zewnątrz. Wyniki:
Cytat:
materiał Aluthermo Quattro® był o 24,2%, 15,1% i 0,3% wydajniejszy od waty szklanej przy temperaturze odpowiednio –5° C, 0° C i +5° C.

Przypomnie - porównywano z watą szklaną grubości 10cm, więc wynik faktycznie imponujący, no ale nie 20x, a bliżej 10-13x, ale nadal imponująco.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2016-11-26, 08:39   

kynios1 napisał/a:
Według mnie to takie samo badziewie jak Alufox

Powyżej podałem streszczenie badania, tutaj masz pełny raport. Chętnie poznam Twoje zastrzeżenia co do metodologii, bo wyniki wyglądają bardzo obiecująco.

Darek Szczecin 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-26, 09:13   

koder napisał/a:
kynios1 napisał/a:

Powyżej podałem streszczenie badania, tutaj masz pełny raport. Chętnie poznam Twoje zastrzeżenia co do metodologii, bo wyniki wyglądają bardzo obiecująco.
Ważna jest też aplikacja tej izolacji , producent zaleca minimum 2cm przerwy powietrznej na stronę. U mnie za ten tystans robi pianka kauczukowa

Darek Szczecin 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-26, 09:15   

Bajaga napisał/a:
Darek Szczecin napisał/a:
e to żadna nowość mam tym całego sprintera opitolonego, działa. nie wiem czy lepiej czy gorzej od innych materiałów nie mam porównania.

No gdyby to działało tak, że zastępuje 20cm styropianu to powinieneś w aucie spać w styczniu pod prześcieradłem i bez majtek :mrgreen:
. Tego raczej nie sprawdzę, bo ja lipcowo-sierpniowy kampingowicz :spoko

kynios1 
zaawansowany

Wysłany: 2016-11-26, 13:59   

koder napisał/a:
kynios1 napisał/a:

Sory ale nie czytam po angielsku i tłumaczyć mi się tego nie chce . Mam lepsze rzeczy do roboty . :ok
Papier wszystko przyjmie , i nawet jak ktoś to kupi to też pewnie się nie przyzna że kupił dziadostwo .
Jak to takie dobre a nawet i lepsze od Alufoxa to pewnie Wszyscy będa tym ocieplali , pożyjemy zobaczymy , Ciekawe czemu Izotermy , lodówki i inne tego typu zabudowy izolują Piana PUR . :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2016-11-26, 14:03   

kynios1 napisał/a:
Papier wszystko przyjmie

No właśnie tutaj przyjmuje. Reklama czy opis na stronie to jedna sprawa, ale badania (których streszczenie wcześniej miałeś po polsku) wyglądają na rzetelne. A Ty w tej sytuacji po prostu zaprzeczasz faktom. Na zasadzie "panie, jakby te samochody takie dobre były, to wszyscy by nimi jeździli, a nie kuniem jak panbucek przykazał".

Swoją drogą, są dostępne jeszcze lepsze materiały izolacyjne, np. panele VIP.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-11-26, 14:38   

Alufox w wersji klejonej na blachę może faktycznie jest badziewiem. Nie sprawdzałem, bo nigdzie tak nie zrobiłem.

Alufox jako np. maty na przednią szybę rewelacja.
Potwierdziłem to również pomiarami temp. i wewnątrz i na zewnątrz. Z tym, że mam na przedniej podwójnie zakładana od wewnątrz i jest to jedyna izolacja jakby nie było tych ok. 2 m2 pojedynczej szyby. Przednia i 4 szybki boczne w drzwiach.
Latem w IT w osobówce bez żadnej folii typu alufox +65C, w kamperze +33C, zimą na zewnątrz -12C, a ja w kabinie mam praktycznie tyle samo co w reszcie kampera.
Efekt taki, że w kamperze mam np. +21C do +24C, a na przedniej szybie na zewnątrz zamarznięty szron. Ja zakładam od wewnątrz jak pisałem!
Szyby zamarznięte już przy -2C czy -3C
Jakby był kiepską izolacją, to raczej przepuszczałby ciepło i szyby by nie zamarzały. To już tak obrazkowo.
Budowa domka ze złomka

Rambler 
zaawansowany
związek energetyczno-motoryczny

Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Piwa: 10/14
Wysłany: 2016-11-26, 22:50   

kynios1 napisał/a:
Ciekawe czemu Izotermy , lodówki i inne tego typu zabudowy izolują Piana PUR

Kynios piana PUR jedna drugiej nie równa, w niskich temperaturach potrafią pękać na całej grubości i powstają nieizolowane szczeliny.. :spoko

Darek Szczecin 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-26, 23:15   

kynios1 napisał/a:
koder napisał/a:
kynios1 napisał/a:

Sory ale nie czytam po angielsku i tłumaczyć mi się tego nie chce . Mam lepsze rzeczy do roboty . :ok
Papier wszystko przyjmie , i nawet jak ktoś to kupi to też pewnie się nie przyzna że kupił dziadostwo .
Jak to takie dobre a nawet i lepsze od Alufoxa to pewnie Wszyscy będa tym ocieplali , pożyjemy zobaczymy , Ciekawe czemu Izotermy , lodówki i inne tego typu zabudowy izolują Piana PUR . :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:
No ja kupiłem w marcu i całego blaszaka tym wyizolowałem, nikogo nie zachęcam, ale też nie zniechęcam. Nie mam porównania czy to cud materiał, czy nie. Wybrałem aluthermo ponieważ nic lepszego co by mi odpowiadało nie mogłem namierzyć na rynku. A oszczędzać też nie chciałem ponieważ koszt izolacji przy całej inwestycji w przebudowę to marne procenciki :spoko . Konotenery i lodówki izolują pianką PUR bo jest tania, przy masowej produkcji to ważne jest. Aluthermo niestety nie jest tanie :spoko
Ostatnio zmieniony przez Darek Szczecin 2016-11-27, 00:41, w całości zmieniany 1 raz  

kynios1 
zaawansowany

Wysłany: 2016-11-26, 23:50   

Absolutnie nie odradzam stosowania tej izolacji , wyraziłem tylko swoje zdanie , każdy może wybrać co chce :spoko

Odpowiedz do tematu