|
|
|
Kto aktualnie w kamperze i gdzie? - Kamperujemy na minusie |
| Czy kamperujesz zimą? |
| Kamperuję bez względu na warunki |
|
45% |
[ 34 ] |
| Tylko gdy są temp. powyżej zera |
|
8% |
[ 6 ] |
| Nie, kamperek śpi sobie smacznym snem zimowym |
|
45% |
[ 34 ] |
|
| Głosowań: 74 |
| Wszystkich Głosów: 74 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-11-25, 21:11 Kto aktualnie w kamperze i gdzie? - Kamperujemy na minusie
|
|
|
Wymyśliłem taki temat, gdzie każdy by wpisywał, gdzie aktualnie kamperuje. Z naciskiem na zimowe kamperowanie.
Jakie macie temperatury na zewnątrz i jak się sprawują kamperki. Ogrzewanie, ile idzie paliwa, jak z użytkowaniem sprzętów i wyposażenia, jak prysznic itd.
Wiem, że jest ogólny temat o kamperowaniu zimą, ale tu chodzi bardziej o to, że piszemy aktualnie przebywając w kamperkach.
Nie chodzi mi też o wyjazdy na 2 dni, gdzie niczego nie używamy, ale oczywiście niech piszą wszyscy. Taka wymiana doświadczeń z kamperowania na minusie
No jakoś tak. Może coś z tego wyjdzie |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-25, 22:25
|
|
|
Kamper zimuje w gotowości. Pod parą ale bez wody.
Czyli ni tak ni siak. Służy na krótkie wyjazdy, kawka tu, kawka tam, z psami lub bez , odwiedziny dzieci, znajomych z jedną nocką. Albo po zakupy.... itp.
Czyli na ankietę się nie łapię. Bo nawet nie wiem, czy to kamperowanie? |
| |
|
|
|
 |
Brodacz77
stary wyga

Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Sie 2016 Piwa: 47/286 Skąd: Snochowice
|
Wysłany: 2016-11-25, 23:31
|
|
|
Za 39 minut minie miesiąc, jak kupiliśmy kampera (wiem, wiem - nawet nie wstawiłem jeszcze fotek w swoich wątkach - nie było okazji zrobić ładnych w świetle dnia - wracam wieczorem) ale praca, praca i nie było jeszcze okazji się wyprawić nigdzie . Narazie poprawiłem ogrzewanie (jest w wątku co dziś naprawiłem....) ale nawet przed poprawkami spało nam się dobrze pod domem w celach testowych. Truma grzała zasadniczo szafkę w której jest zamontowana ale i tak było OK.
Ale wracając do tematu, bo zszedłem na bok - po dzisiejszej wieczornej naradzie rodzinnej, niezależnie od pogody i temperatur w przyszłym tygodniu wybieramy się w teren nad .... Solinę - tak mi się umyślało Nie byliśmy, narty mnie nie kręcą wolę łazić. Temperatury max -7°C w nocy więc przy grzaniu 24h nic się nie powinno dziać z wodą. Jeszcze tylko maty na szybę skonstruuję i dołożę tymczasowo 180Ah z ciężarówki na zapas. Jak wyprawa dojdzie do skutku - dopiszę co i jak wyszło. |
_________________ Odkupię każdą ilość używanych / zużytych / uszkodzonych baterii do laptopa / elektronarzędzi. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 546/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-11-26, 00:03
|
|
|
Ja mam podobnie jak Bronek. Garażuje w pomieszczeniu gdzie temperatura nie spada poniżej 15 stopni , to nawet wody nie zrzucam , więc o tradycyjnym zimowaniu nie ma mowy.
U mnie o używaniu kampera nie decyduje pora roku , lecz pogoda jako taka.
Generalnie jak leje, pada śnieg i jest ogólny syf to nie używam, bo zwyczajnie nie widzę w tym celu ani przyjemności. Jak pogoda pod psem to nie wyciągam nawet w lecie, a jak w zimie sucho i ładnie to się zdarza, że wyjadę. Jak duże mrozy to podobnie jak przy deszczu nie za bardzo wiem gdzie i po co miałbym się w takie warunki pchać takim sprzętem .
Generalnie zimy nie znoszę , na nartach lubię , ale tylko wodnych , więc na zimowe wycieczki kamperem brakuje mi sensownej motywacji. Jak o takim czasie mam ochotę podróżować , to albo SUV'em i do hotelu ...... albo lecę tam gdzie jest cieplej
Poza tym jak się w zimie trochę odpuści , to potem na wiosnę przyjemność jest większa , bo człowiek wyposzczony jest i przyjemność taka jakbym dopiero co kupił |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2016-11-26, 00:18
|
|
|
Ja z kolei nie muszę się zastanawiać "czy kamperujesz zimą" Kamperek garażowany, jest wyrejestrowany tzn. brak opłaty podatku drogowego w miesiącach od 1-go grudnia do końca lutego.
A w marcu ? ...marzec to już miesiąc Ryby pewnie kolejny raz do Austrii |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-11-26, 00:57
|
|
|
No dobra Endi, ale ma to faktycznie jakiś sens ekonomiczny, na tyle godny uwagi , aby warto było się w to bawić ?
Rozumiem, że przed pojęcie podatku drogowego rozumiesz ubezpieczenie, a nie płacenie przez kwartał sens może mieć tylko przy AC, bo samo OC to oszczędność stówki lub dwóch .
Sam wyrejestrowywanie i ponowne rejestrowanie jest chyba upierdliwe i też za darmo nie jest.
A jak kwestia zniżek przy takim żonglowaniu ?
Nie wiem .... ale tak uziemiać sprzęt na dobre, a jak akurat ładnie będzie i ochota najdzie ...... a ta zawsze najczęstsza i najsilniejsza jak nie można |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-26, 06:26
|
|
|
Joko, Endi porusza się w lepszym świecie i to niekoniecznie tym, który nam od ponad 2000 lat obiecują.
Jest co prawda obywatelem gorszej cz. Europy, ale jego kamper już nie.
Czyli mądrego ma kampera. Sam o tym pisał... tajemnicy nie zdradzwm
Ps Właśnie wstałem i jedziemy kamperkiem po zakupy, prezenty, itp. Kierunek chyba wschód ale, już za Słupskiem dzikie tereny, to zawracamy. |
| |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-11-26, 09:01
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Jest co prawda obywatelem gorszej cz. Europy, ale jego kamper już nie. |
Raczej odwrotnie, to kamper w zgniłej części, a my od roku w lepszym świecie. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-11-26, 09:06
|
|
|
A znaczy ma D na blachach jak mniemam
No ale Wy macie rzut beretem, to wygodniej . Ja to sobie mogę u Czechów albo Słowaków zarejestrować ...... tylko co mi to da, nie wiem |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2016-11-26, 09:11
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Wiem, że jest ogólny temat o kamperowaniu zimą, ale tu chodzi bardziej o to, że piszemy aktualnie przebywając w kamperkach. | No i widzisz dyskusja o niczym.Podpowiem za kolegów,Kaziu.P jest na Peloponezie, z druga załoga z Jeleniej góry.Oczywiście ..and 123 obecnie w Maroko.My startujemy w lutym na Sycylie.To tyle konkretów.Pozdrawiamy,obecnie jesteśmy drwalami w lesie i na podwórku |
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2016-11-26, 09:35
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Taka wymiana doświadczeń z kamperowania na minusie |
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | No i widzisz dyskusja o niczym |
Peloponez , Maroko , Sycylia ..... rozumiem , że to w ramach wymiany doświadczeń w kamperowaniu na minusie
Wynik ankiety jest pół na pół, więc wypowiedź tych, którzy piszą o tym , że jak minus to nie używają, jest chyba jak najbardziej w temacie .... tak sądzę |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2016-11-26, 09:50
|
|
|
Ja szlifuje piankę pod domem w temp +1, może nie kamperowanie, ale w sumie spędzam CAŁY dzien w kamperze |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2016-11-26, 10:16
|
|
|
Od 2013 robię przerwę w zimowym kamperowaniu, bo mi się to po prostu przejadło po licznych latach zimowego kamperowania ...na "starość" nie lubię zimy w byle jakich warunkach
Ponieważ w sezonie bez mrozu jestem dużo miesięcy w drodze, to mogę małą przerwę założyć.
Zimę przeznaczam raczej na pielęgnowanie kontaktów z przyjaciółmi i rodziną inne hobby też się ma...Parę zaległych prac dookoła domu też trzeba zrobić itd.
Zima jest dla mnie tzw. okresem serwisowym na sprawy prywatne.
Ale autko mam w garażu gotowe do jazdy jak chęci są - wody nalać i wio |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-11-26, 11:42
|
|
|
To może jako założyciel tematu kilka słów doskrobię.
Najniższa temperatura jaką na razie odnotowałem podczas kamperowania złomkiem to było -12,1C
Odkąd są minusowe temperatury zaczepiam dodatkowo na boczne drzwi przednie kotary. Tam sporo gołej blachy - ramki, no i alufox na szybach tylko pojedynczy. Kabina oczywiście cała zaizolowana + na przedniej szybie od wewnątrz (zawsze) podwójna izolacja alufox.
Jeśli chodzi o przebywanie wewnątrz kamperka, to nie widzę różnicy pomiędzy gdy na zewnątrz +5 a -10C.
Przy -8C brałem prysznic i nic nie zamarza. Oczywiście zbiornik szarej otwarty zawsze. W UK każdy ma otwarty. Co 10-ta osoba podstawia coś. 9 ma wyje..ne. wyjątkowo jestem w większości
Właśnie po to założyłem temat, cobyście też pisali przy jakich temperaturach już np. lepiej nie używać wody albo opisywali różne problemy.
Ja problemach oczywiście też będę pisał
No i dziś małe zdziwienie. W nocy może -3C, czyli niewiele. Wieczorem gdy byłem z psem było 4 kamperki. Rano wstałem, idę z psiną i... biało, ale kamperków ...10.
Zrobiłem fotki i na hangu już wysłałem do paru osób z CT też.
Czyli olewka na pogodę, ważne, żeby spać przy szumie fal |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2016-11-26, 12:02
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Może coś z tego wyjdzie | żeby tylko nie wyszedł Ci pomysł na zwiedzanie Syberii |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|