Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto aktualnie w kamperze i gdzie? - Kamperujemy na minusie

Czy kamperujesz zimą?
Kamperuję bez względu na warunki
45%
 45%  [ 34 ]
Tylko gdy są temp. powyżej zera
8%
 8%  [ 6 ]
Nie, kamperek śpi sobie smacznym snem zimowym
45%
 45%  [ 34 ]
Głosowań: 74
Wszystkich Głosów: 74

Autor Wiadomość
Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/492
Wysłany: 2016-11-26, 12:52   

joko napisał/a:
...Rozumiem, że przed pojęcie podatku drogowego rozumiesz ubezpieczenie, a nie płacenie przez kwartał sens może mieć tylko przy AC, bo samo OC to oszczędność stówki lub dwóch ...

- AC, OC nie ma żadnego związku z podatkiem drogowym. Ubezpieczenie działa cały rok !! również wtedy kiedy pojazd musi stać.

joko napisał/a:
Sam wyrejestrowywanie i ponowne rejestrowanie jest chyba upierdliwe i też za darmo nie jest...

- to nie polega na wyrejestrowaniu , tylko na deklaracji właściciela, że nie będzie używał pojazdu w zadeklarowanym okresie np. od grudnia do końca lutego i za ten okres nie wnosi opłaty drogowej. Na potwierdzenie, na tablicy rej. nabijają stempel opłaconego myta. Niespełnienie tych warunków w razie kontroli policji, grozi wysokimi karami.

joko napisał/a:
Nie wiem .... ale tak uziemiać sprzęt na dobre, a jak akurat ładnie będzie i ochota najdzie :szeroki_usmiech ......

- jak Ci przyjdzie ochota to wokół komina pojedziesz :mrgreen: Nie możesz tylko poruszać się po niemieckich drogach :szeroki_usmiech

Teraz mówię już : Pas bo op...czą nas :spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-11-26, 13:44   

A nie mówiłem, że w lepszej cz jewropy?
U nas obywatel to wróg.. I vice versa :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-11-26, 14:24   

Rawic napisał/a:
toscaner napisał/a:
Może coś z tego wyjdzie
żeby tylko nie wyszedł Ci pomysł na zwiedzanie Syberii :ok

Zbyszek Syberii na razie nie biorę pod uwagę, a na pewno już nie tym kamperkiem, ale święta na północy Szkocji, na samym krańcu. Kto wie. Islandia mi chodziła po głowie, ale chore, że nie pływają żadne promy ze Szkocji.

Z takich co muszę zrobić:
Muszę jeszcze kupić nowe akumulatory, bo te ostatnio kupione to szmelc. Okazały się masakryczną padaką.
No i parę nówek opon, bo aktualnie jedna para ma już trochę lat i mało bieżnika. Druga roczna, prawie nowa :)
Może jeszcze agregat. Kto wie, może się przyda. Zimą ciut inaczej się na wszystko patrzy.
Ale już mam pomysły jak zbudować jeszcze bardziej zimowego Złomka 2 :)
Dla mnie najważniejsze jest: żadnych kompromisów, wszystko ma działać jak w domu. :mrgreen:

Jedno jest pewne - im zimniej tym idzie więcej paliwa na ogrzewanie. No i prądu. Słońca niemal nie ma, więc prund trzeba sobie produkować z innego źródełka. Znów paliwko.
No w sumie to 3-cia zima w kamperze, więc już się nauczyłem wielu rzeczy, no i rozwiązałem kilka problemów, które pojawiły się podczas pierwszej i drugiej. Największymi to chyba zamarzanie wody i kondensacja.
Budowa domka ze złomka

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2016-11-26, 17:03   

a my od wczoraj kamperowo w Sopocie.Na zewnątrz plus trzy.W nocy był minus.

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/396
Wysłany: 2016-11-26, 17:23   

Toscaner,gro ludzi kamperujących zima nie jest zapisanych do Camperteam.Ja sama znam 3 kampery :stop: .Dużo kamperowców kamperuje do końca listopada.Raz wytrzymaliśmy do początku lutego,wtedy już kwitna krzewy tam gdzie ciepło. :!: Ty masz inna sytuację,nie wiem czy mogę to napisać ty mieszkasz w kamperze ,a to jest nie to samo,co pozostawienie dobytku bez opieki,lub przy opiece,rodziny,sasiadów.W ogóle to wiekszść ludzi pracuje,a jada niektórzy zima w alpy na 7 dni :confused

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2016-11-26, 17:46   

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
W ogóle to wiekszść ludzi pracuje

Nie bój się, jeszcze 4 miesiące. :kamp2
Basia jak ja Ci zazdraszczam.

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-26, 18:09   

janusz napisał/a:
Basia jak ja Ci zazdraszczam.
nie ma czego,cięzko pracujemy w domu,w lesie,kolo domu by potem móc jechać. :stop: Ale nie szaleńczo,najgorszy jest grudzień i styczeń,dzien krótki padaja deszcze.W listopadzie co roku leje we Włoszech,raz ucielkalismy przed powodzia a w tym roku też duza powódź. :oops: Cygańskie zycie jest piękne ale nie przez cały rok.Szkoda,ze przez psa nie jedziemy do Maroca, tam najcieplej zimą.Lecz mysle ze dla nas samych za trudno.Fajniej się jedzie do jakiś krajów w których się już było,a zawsze jest jeszcze cos do odkrycia. :haha: Dlatego zdradzamy na chwile Balkany i Sycylia w lutym,bo jak my byliśmy to nigdzie w naszych materialach nie pisało o tureckich schodach. :?: Dopiero w Waszej relacji wyczytałam.Kamperowanie wciaga,ale nasza rodzina,najwyżej by pojechała kamperem na narty :?: :?: Dzieki

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2016-11-26, 18:18   

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
nie pisało o tureckich schodach. :?: Dopiero w Waszej relacji

Mi to się maż na zimę pojechać na Cypr.

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-26, 18:51   

Cytat:
Mi to się maż na zimę pojechać na Cypr.

My musimy rozwiazac problem centralnego ogrzewania.I jak dożyjemy to koniec września 2017 Peloponez i nasze ulubione miejsca,potemKreta,Rodos,może Cypr /ale nie na pewno/,Kos i do Pireusu.Wtedy 6-7 miesięcy,bo w maju już chata bo potem by były sianokosy,tak trawa urośnie.Nasi koszą tylko koło grilla :stop: .Koledzy z forum pomoga nam w wyborze promów,a przewodników na te miejsca mam pod dostatkiem,no i duża wiedza w internecie. :lol: Jeździmy sami,na trasie sa fajni ludzie.Nasi nam się trafiają,ale nie wszyscy sa przygotowani i nawet nie wiedza jak gdzie jechać, co jest ciekawego i jaka jest waluta w danym państwie. Mamy już darmowe,nowe paszporty to może ktoś nam cos zaproponuje z kamperowców spotkanych na trasie :haha: [/b]

MarudaiCzarnowidz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot J5 1992 2.5 TD Burstner
Nazwa załogi: Maruderzy
Piwa: 13/6
Wysłany: 2016-11-27, 19:52   

Trochę nas było pod Karpaczem, dzisiaj śnieg nam próbował kamperki zamoczyć. My jeździmy kiedy drogi nie są oblodzone i białe.

http://marudaiczarnowidz.blogspot.com

http://expeditionportal.c...be-doing-wrong/

bartosz_b 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hobby Optima Deluxe 70HQ
Wysłany: 2016-11-28, 09:23   

My zimą to raczej w kierunku ciepłych basenów na Węgrzech. Na 11 listopada było 0 i sypał śnieg, kamperek używany normalnie, temp w środku 21 stopni, za 5 dni poszło 8 kg propanu. Szarówką się nie przejmuje bo zbiornik podgrzewany nadmuchem z trumy. W sumie to mnie zastanawia do jakiej temp to ogrzewania da radę tą wodę podtrzymać żeby nie zamarzła.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2016-11-28, 09:32   

Cytat:
. W sumie to mnie zastanawia do jakiej temp to ogrzewania da radę tą wodę podtrzymać żeby nie zamarzła.

Wydaje się,że jest to ograniczone jedynie zużyciem gazu. Można o tym podyskutować, ile kto zużył w zimie.Narciarzom idzie butla na 3 dni.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-28, 11:26   

No i skończyło się minusowanie. Od 2 dni na plusie, nawet nocami. Aż dziwnie :)
Budowa domka ze złomka

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/312
Wysłany: 2016-11-28, 13:27   

Ok, obecnie pracuję, ale ostatnio kamperowaliśmy na Litwie 11 listopada. Wkoło śnieg i minusowa temperatura.
Co roku jeździmy na narty. Najniższa temperatura to -25 st. To już hardcore. Zamarzła nam szara woda w odpływie z umywalki.
Do szarej dolewam płyn do spryskiwaczy, sól lub borygo jeżeli zawór musi być zamknięty.
Przy normalnej zimie tzn do -10 w nocy wszystko raczej bez większych problemów. Butla na 3-3,5 dnia. Żeby nic nie zamarzło nie można używać np farelki. Ogrzewanie fabryczne ogrzewa bowiem też instalacje. :spoko

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-28, 14:12   

Z ogrzewaniem to fakt. Sam tego doświadczyłem.
Teraz używam tylko "fabrycznego" czyli tego zaprojektowanego przeze mnie. Mam gdzieś, że przepalę więcej paliwa i wyjdzie ciut drożej niż z prądu. Ogrzewanie grzeje mi podłogę i wszystkie zakamarki. Nie ma problemów z zimnymi miejscami czy kondensacją przy pracującym ogrzewaniu wodnym.
Zeszłej zimy przez ok. 3 - 3,5 tyg kamperek był podpięty pod prunda i grzejnik halogenowy 400/800W. Ten grzał tylko powietrze, ale już np. bagażnika i innych zakamarków nie.
Webasto nie pracowało. 3 tygodnie zrobiły masakrę. Dosłownie miałem dość. Kiedyś opiszę w temacie budowy o problemach jakie się wtedy pojawiły albo w relacji, gdy dojdę do Szkocji :shock:
W tym roku pracuje tylko ogrzewanie kamperkowe i pomimo pełnoetatowego kamperowania przy nawet niższych temperaturach nie ma żadnych problemów.

Ja w zimne dni dolewałem płynu do spryskiwacza na koniec używania. Np. po kąpieli albo po umyciu garów. Ale u mnie są syfony. Brodzikowy najbardziej narażony na ewentualne problemy. Pozostałe wewnątrz. W UK zawór szarej zawsze otwarty. :ok
Budowa domka ze złomka

Odpowiedz do tematu