Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie podwozie na lajtową wyprawówkę?
Autor Wiadomość
bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 179/7
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-11-10, 16:41   

nadchodzi czas "pomocy drogowych" wożących kempingowe... kontenery ;)

Swoją drogą co przeszkadza, żeby jeździć sobie ciężarowym kamperem, poza mniejszymi - w przypadku kampera - kosztami OC. Jest jeszcze coś czego nie dostrzegam (inna rzecz, że co chciałem to już zrobiłem i nie jestem na bieżąco z obecnymi i planowanymi na za chwilę przepisami) a jeżeli tak to co?
W przypadku blaszaków konieczna jest zdaje się gródź, ale pytanie czy coś zabrania mieć w tej grodzi drzwi, albo gródź w części przesuwną (czyli przesuwne drzwi)?

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Postaw piwo autorowi tego posta

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 83/65
Wysłany: 2016-11-10, 17:24   

Przypadek wstawienia kontenera na pakę też omawiałem z diagnostą. Dla niego sprawa jest bezpieczna bo auto bez zmian a jak na badanie przyjadę na pusto to nie ma się do czego czepiać. Niestety podobno niepewne jest zachowanie drogówki w trakcie ewentualnej kontroli drogowej. Może podobno uznać że konter to nie ładunek. Diagnosta wspominał też coś o homologacji na kontener. Podobno naczepy na pickupy takową mają( taką widział na targach).

Nie traktuję tego co powiedział jako wyrocznię.

Poczekam aż te przepisy okrzepną coś bedzie wiadomo i do tego się trzeba będzie dostosować..... znowu :wyszczerzony: Dla mnie to rozwiązanie oznacza zrobienie prawka na C - też nie wykluczam.

I co jest to spotkanie? Można zajechać i pokukać na Wasze sprzęty. Mogę też wpaść na sam czyn społeczny i coś pomóc ... przewietrzę się przynajmniej

Kleiner 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-11-24, 16:17   

Hello,
Dzień dobry Panowie,
Naprawdę czy tak tylko straszą z tą homologacją? Jeśli coś będziecie wiedzieć to dajcie znać.

pozdrawiam

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-11-24, 18:27   

grzegorz_wol napisał/a:
Przypadek wstawienia kontenera na pakę też omawiałem z diagnostą. Dla niego sprawa jest bezpieczna bo auto bez zmian a jak na badanie przyjadę na pusto to nie ma się do czego czepiać. Niestety podobno niepewne jest zachowanie drogówki w trakcie ewentualnej kontroli drogowej. Może podobno uznać że konter to nie ładunek. Diagnosta wspominał też coś o homologacji na kontener. Podobno naczepy na pickupy takową mają( taką widział na targach).

Nie traktuję tego co powiedział jako wyrocznię.

Poczekam aż te przepisy okrzepną coś bedzie wiadomo i do tego się trzeba będzie dostosować..... znowu :wyszczerzony: Dla mnie to rozwiązanie oznacza zrobienie prawka na C - też nie wykluczam.

I co jest to spotkanie? Można zajechać i pokukać na Wasze sprzęty. Mogę też wpaść na sam czyn społeczny i coś pomóc ... przewietrzę się przynajmniej

o przegapiłem posta...
trochę jak sądzę ten diagnosta bzdecił z tą drogówka, ich obchodzi DMC / skrajnia / ew bezpieczne rozmieszczenie i mocowanie ładunku. Nie bardzo wiem co miało by być podstawa do negowania przewozu kontenera, czy przyczepy bez kół na pace skoro powyższe (DMC etc) będzie zachowane.

Co do spotkania, było. Odwaliliśmy kawał roboty czyszcząc jedna z tras ale i tak jest jeszcze co robić ;)

Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 83/65
Wysłany: 2016-12-05, 14:08   

Teraz ja przegapiłem ....

Nie wiem o jaki przepis konkretnie chodziło diagnoście znalazłem tylko art 96 par 1 pkt 6
Kodeksu wykroczeń:

Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu dopuszcza:
1) do prowadzenia pojazdu osobę niemającą sprawności fizycznej lub psychicznej w stopniu umożliwiającym należyte prowadzenie pojazdu,
2) do prowadzenia pojazdu osobę niemającą wymaganych uprawnień,
3) do prowadzenia pojazdu osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka,
4) pojazd do jazdy pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu,
5) pojazd do jazdy, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia,
6) do korzystania z pojazdu samochodowego w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem,
podlega karze grzywny.

Jeśli dobrze zrozumiałem to jeżeli policjant uzna kontener + pojazd jako pojazd specjalny kempingowy a w dowodzie tak nie będzie stało.... to będzie mandat.

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-12-05, 15:09   

na szczęście to jeszcze nie policjant decyduje

Odpowiedz do tematu