Gdzie nam ucieka ciepło? |
Autor |
Wiadomość |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2016-12-09, 17:29
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | rzepraszam za to wymądrzanie, ale czasem wyłazi ze mnie jeszcze fizyk i matematyk. |
Aj tam, całkowitą rację miałeś. Podczerwień prawie wcale nie przenika przez szyby, wszystko się odbija. Ja napisałem tak:
koder napisał/a: | Jako, że to promiennik, to nie należy tym celować w okna (bo podczerwień po prostu uleci). |
...i wcale racji nie miałem. |
|
 |
Rodzinka Cztery Plus
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 2.8 jtd GANTE GIGANT 500
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Kwi 2015 Piwa: 26/5 Skąd: Nowa Wieś
|
Wysłany: 2016-12-10, 19:37
|
|
|
Gdyby IR przenikało przez szyby to spektroskopia IR nie wymagałaby stosowania soczewek i kjuwet z bromku czy chlorku potasu... Te są dla IR przeźroczyste. |
_________________ Marcin & Aśka & Olek & Olga & Zuza &Tośka |
|
|
|
 |
jedrek49
weteran badz zawsze usmiechniety
Twój sprzęt: sprinter CDI 2,7 316
Nazwa załogi: jedrek49
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Piwa: 52/3 Skąd: Rzeszow
|
Wysłany: 2016-12-12, 10:22
|
|
|
witam
KODER
Jezeli mozesz to odstap troche twojej sumiennosci ,uczciwosci do polskiego sejmu
Wlasnie w sejmie brakuje samokrytyki aq jest fura klamst i nieuczciwosci
dziekuje
jedrek49 |
|
|
|
 |
go;ibroda
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-12-19, 18:09
|
|
|
A czy rozważaliście bardziej naturalne materiały? Rozumiem, że w cacuszkach za ciężkie pieniądze ciężko będzie to zrobić ale kto co chce. Przygotowując się do swojego pierwszego domu na kółkach pomyślałem o owczej wełnie (dostępnej w formie przemysłowych rolek) i dębie korkowym (również dostępnym w rolkach). Biorę pod uwagę również coś co nazywa się wielowarstwowymi filiami izolującymi. Do mnie przemawia owcza wełna.
Wełna 3cm
współczynnik przewodzenia ciepła λ:
0,040 W/mK
Korek 2 mm
Współczynnik przewodnictwa cieplnego 0,05 W/mK
Wartość oporu cieplnego 0,04 R/(m²K/W)
Przyleganie takiej wełny do okien można zrobić nawet na rzepy. |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2016-12-20, 07:17
|
|
|
go;ibroda napisał/a: | A czy rozważaliście bardziej naturalne materiały? |
Tak.
go;ibroda napisał/a: | Wełna 3cm
współczynnik przewodzenia ciepła λ:
0,040 W/mK
|
Główny problem wełny to nasiąkanie wodą, szczególnie w przypadku izolowania nią okien. Co nie oznacza, że doraźnie nie stosowałem czasem wełnianego koca, ale projektu bym na niej nie oparł.
go;ibroda napisał/a: | Korek 2 mm
Współczynnik przewodnictwa cieplnego 0,05 W/mK
Wartość oporu cieplnego 0,04 R/(m²K/W) |
Izolacja prawie 2x gorsza od pianki pouliretanowej (potrzeba 2x więcej materiału), nasiąka wodą, 5x droższy. |
|
 |
Rambler
zaawansowany związek energetyczno-motoryczny

Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2012 Piwa: 10/14 Skąd: Kraków-Rząska
|
Wysłany: 2016-12-20, 23:56
|
|
|
Nieważne czy przy oknie czy na kanapie, wełna łapie wilgoć "z powietrza",
a wilgotna wełna tak capi że ciężko wytrzymać w środku,
dodatkowo jako materiał organiczny jest naturalnym siedliskiem grzybka i bakterii. |
_________________ Nikt nie wie dokąd prowadzi droga, póki nie stanie u celu.
 |
|
|
|
 |
jaczek
zaawansowany kreator-pro ;-)
Twój sprzęt: Kamper-blaszak w planach.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2012 Postawił 6 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2017-01-03, 03:50
|
|
|
Ciekawy wątek... mimo, że obarczony dużym błędem "pierworodnym" to jakoś się naprostował
Poniżej cytat z jednej z fachowych stronek na temat szkła, więc nie jest tak tragicznie i szkło ma lepszą izolacyjność niż blacha blaszaka, gdy jest jeszcze surowa bez dodatkowych warstw...
"Od rodzaju użytej szyby zależy współczynnik przenikania ciepła U, który powinien być jednym z ważniejszych parametrów, które powinniśmy rozważyć decydując się na zakup okien. I tak na przykład:
dla pojedynczej szyby 4-milimetrowej wynosi on 5,0 W/(m²·K)"
czyli m2 szyby 4 mm przy dwudziestu stopniach różnicy temperatur daje nam stratę w okolicach 100W do pokonania przy użyciu osłon zewnętrznych, najlepiej z dodatkową warstwą odbijającą podczerwień do wnętrza pojazdu. Wtedy jest szansa na szybę bez lodu, ale coś by trzeba było wykombinować na odbiór skroplin, które na pewno przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych wystąpią przy wyłączonym nawiewie.
Jeśli chodzi o kwestię wentylacji, to już w innym wątku pisałem o rekuperatorze... to standard wentylacyjny w nowoczesnych domach pasywnych... może dałoby się ten wynalazek przenieść na grunt kamperów...
Wyjaśniam tym co nie znają pojęcia, że chodzi o dogrzanie powietrza wentylacyjnego wchodzącego do pomieszczenia ciepłem powietrza wychodzącego.
Czytałem o specjalnym szkle samochodowym firmy Pilkington, które odbija lepiej promieniowanie cieplne, ale w szybach przednich to już trzeba się zdać na ofertę producenta pojazdu, może jakieś folie przylepne??
Co do kwestii ocieplenia blach i załatwienia problemu wilgoci, to się zastanawiałem nad zastosowaniem szczeliny wentylacyjnej między ociepleniem a blachą...
Czy ktoś myślał o wstrzyknięciu pianki w słupki karoserii w celu zmniejszenia ich roli jako mostków termicznych?
Jeśli chodzi o izolację okien, które mają być naświetlami a nie trzeba przez nie wyglądać, to polecałbym przemyślenie tego rozwiązania:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Izolacja_transparentna
Pozdrówka |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-01-03, 07:24
|
|
|
jaczek napisał/a: | czy ktoś myślał o wstrzyknięciu pianki w słupki karoserii w celu zmniejszenia ich roli jako mostków termicznych? |
Do tej jednej kwesti się odniosę.... Po co? Jeśli nie ma "cugu" w tych przestrzrniach, tylko próżnia jest lepsza.
A nawet gdyby nie to gra nie warta świeczki. A wręcz szkodliwa
Moim skromnym zdaniem |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2017-01-03, 08:28
|
|
|
jaczek napisał/a: | "Od rodzaju użytej szyby zależy współczynnik przenikania ciepła U, który powinien być jednym z ważniejszych parametrów, które powinniśmy rozważyć decydując się na zakup okien. I tak na przykład:
dla pojedynczej szyby 4-milimetrowej wynosi on 5,0 W/(m²·K)" |
Przewodność cieplna szkła oscyluje w granicach 1[W/mK] (źródło). Ciepło przechodzące przez 1m² przegrody szklanej 4mm to zatem:
1[W/mK]*1[m²] * 20[K] / 4[mm]
= 1[Wm/K] * 20[K] / 4[mm]
= 20[Wm] / 0.004[m]
= 5000[W]
Poprawisz mój błąd, czy Ci się [k] zgubiło? |
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-01-03, 09:10
|
|
|
jaczek napisał/a: | pisałem o rekuperatorze... to standard wentylacyjny w nowoczesnych domach pasywnych... może dałoby się ten wynalazek przenieść na grunt kamperów... |
Widziałes taki rekuperator ? Ja takie cuda powywalałem z instalacji (pisałem o tym , ... serwis syf itd. )
By był wydajny to powierzchnia wymiany musi być jak największa .
Nie wyobrażam sobie a właściwie wyobrażam... taka instalację . Kamper wyglądał by jak Centre Georges Pompidou w Paryżu
Zrobić obieg wymiany , uszczelnić kampera , ulokować skrzynie rekuperatora . Wymusić obieg , wyciszyć .
OK ale nie w tych gabarytach i warunkach europejskich . Pewnie ,że się da ...Tylko ??
Można by taką skrzynię wsadzić na dach lub np pod kampera , ale cały system dolotu i wylotu powietrza to już kombinacja . |
|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2017-01-03, 09:34
|
|
|
Bronek napisał/a: | Nie wyobrażam sobie a właściwie wyobrażam... taka instalację |
To źle sobie wyobrażasz. Do kampera by się nadał rekuperator rurowy, który wygląda jakoś tak:
 |
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-01-03, 09:45
|
|
|
Wiem oglądałem nawet podobne . Tylko co dalej ?? Kombinacja z wentylatorem np dachowym .
No bo jesli ma łapać ciepłe to kwestia skąd . Jest kilka żródeł . Np komin rury Trumy .
Co ma odzyskiwać .
Jeśli ma chlodzić to bez sensu . Bo w klimatyzacji powinno się zamknąć kampera i zrobić wew. obieg.
No można , ale trzeba by określić jedno wyjście i jedno wejście powietrza ( główne , by je z sobą "spiknąć" .
Tak by można było wymieniać ciepło na zimno czy odwrotnie. |
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2017-01-03, 09:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2017-01-03, 09:47
|
|
|
Też wielkie. W kamperze walczy się o każdy cm, a taka rura sprawi, że kilka szafek będzie mniejszych. Na dach? No to mniej miejsca dla paneli.
Pod auto? No a gdzie zbiorniki woda, ew. butla z gazem, koło itd.
Nie tak hop upchać taką rurę bez straty miejsca. Jeśli nie da się zrobić sporo mniejszego to wg mnie nawet taka wielkość bez sensu.
Pakowanie pianki w słupki, to nieporozumienie. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-01-03, 10:07
|
|
|
Nikita 55 w innym watku poinformował o miejscach fabrycznie rozszczelnionych
Cytat: | Jest jeszcze coś takiego (wymóg przy użytkowaniu kuchenki gazowej),że conajmniej 2 miejsca muszą być wentylowane stale.Czyli np. dwa okna dachowe są bez uszczelki,czyli ..niedoszczelnione..lub np. specjalne ..grzybki..w szafie i łazience.Tam cały czas jest spore ..ujście..ciepłego powietrza.Ale taka cyrkulacja musi być.Ciekawy jestem jak WY macie to rozwiązane w blaszakach. |
Może gdyby to ogarnąć rekuperacja , nawet minimalną |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2017-01-03, 10:15
|
|
|
toscaner napisał/a: | Jeśli nie da się zrobić sporo mniejszego to wg mnie nawet taka wielkość bez sensu. |
Wielkość można sobie zrobić jaką się chce, to tylko na przepływ powietrza wpłynie. Wydajność odzysku ciepła w takim modelu zależy od długości. Sądzę, że 80mm x 1.5m byłoby w porządku, a takie powinno się gdzieś w słupku bez problemu upchnąć (pionowo). |
|
 |
|