|
|
Kupuję kampera - proszę o poradę |
Autor |
Wiadomość |
marcelde
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato I '93 Hymer
|
Wysłany: 2016-12-09, 21:16 Kupuję kampera - proszę o poradę
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy wpis. Nie mogłem znaleźć działu "Przedstaw swoje CV, dlatego od razu piszę tutaj (Przyjmuję do wiadomości, że na forum mile widziane jest przedstawienie się w dziale "Przedstaw swoje CV").
Krótko i zwięźle. W przyszłym roku realizuję projekt filmowy, który wymagać będzie podróży po całej Polsce od wiosny do zimy, z możliwością zatrzymania się gdziekolwiek (gdzie to tylko dopuszczalne). Dystans miesięczny to około 3000km (to jest założenie, nie wiem do końca jak będzie w rzeczywistości). Potrzebuję domu na kołach dla mnie i mojej żony.
Zamierzam kupić jakąś starą alkowę, zupełnie ją odświeżyć od środka i z zewnątrz.
Przyznam się bez bicia że nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o użytkowanie czy kupowanie kampera, dlatego kieruję się do Was z prośbą o radę.
Nie wiem jakie tu na forum istnieją określenia samochodu nad którego kupnem się zastanawiam, ale ja bym powiedział, że to stary trup Chodzi o Fiata Ducato z lat 80. Lub Peugota, jak rozumiem to podobne konstrukcje? (czemu taki? ponieważ jest piękny, z charakterem i w 100% wpisuje się w estetykę mojego projektu)
Tutaj przykłady
Numer jeden
Numer dwa ten jest o wiele ładniejszy, lepiej doposażony, o czym świadczy cena.
Czy auto z takim rocznikiem jeszcze w ogóle jakoś jeździ? Da się znaleźć jakiś rozsądny egzemplarz? Oczywiście kupowałbym ze znajomym mechanikiem, który by wszystko obejrzał, chciałbym jedynie wiedzieć, czy jest sens szukać takich kamperów na allegro/otomoto/mobile.de
Proszę mnie nie zabijać śmiechem jeśli mam nierealne plany, ale mój budżet to 40k zł na gotowy kamper, czyli:
- odpicowany z zewnątrz (biały lakier, zabudowa cała na biało)
jeśli się uda - powiększona łazienka (nie potrzebuję tak dużo miejsca do siedzenia jak to zwykle znajduję w kamperach)
- wnętrze z meblami w stylu skandynawskim - robione na własną rękę
- zapewnione wydajne ogrzewanie postojowe
Zatem mogę wydać około 20-30k zł na auto przed remontem.
Wiem, że są ludzie, którzy wystrzegają się jak ognia kupna starego samochodu, ale mi to nie straszne, tylko jeśli będzie jeździł, czyli spełniał swoje zadanie
To nie mają być pięciogwiazdkowe wakacje, tylko realizacja marzenia - zdaję sobie sprawę, że mieszkanie na dłuższą metę w kamperze będzie usiane niedogodnościami, ale jesteśmy młodymi ludźmi i zniesiemy je dzielnie.
Dla zainteresowanych - to będzie film dokumentalny przedstawiający, w niespotykany dotąd sposób, najpiękniejsze miejsca naszego kraju. Podzielę się stroną internetową projektu gdy tylko ruszy. Na razie siedzę w Norwegii i odkładam norweskie korony, które pomogą mi go zrealizować. |
Ostatnio zmieniony przez marcelde 2016-12-09, 21:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2016-12-09, 21:21
|
|
|
marcelde napisał/a: | Nie mogłem znaleźć działu "Przedstaw swoje CV, dlatego od razu piszę tutaj (Przyjmuję do wiadomości, że na forum mile widziane jest przedstawienie się w dziale "Przedstaw swoje CV"). |
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-12-09, 21:23 Re: Kupuję kampera - proszę o poradę
|
|
|
marcelde napisał/a: | wymagać będzie podróży po całej Polsce od wiosny do zimy, z możliwością zatrzymania się gdziekolwiek (gdzie to tylko dopuszczalne). |
polecam skorzystanie z miejscówek :
https://polskicaravaning.pl/miejscowki
za taka kasę da się zdziałać fajne auto ... spokojnie. |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2016-12-09, 21:27
|
|
|
Zdjęcie z pierwszej propozycji:
ściana po lewej- wykładzina ściany już zgniła. |
|
|
|
 |
marcelde
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-12-09, 21:36 Re: Kupuję kampera - proszę o poradę
|
|
|
BIORCA napisał/a: | za taka kasę da się zdziałać fajne auto ... spokojnie. |
I o to mi chodziło, dziękuję, również za link do "miejscówek". |
|
|
|
 |
marcelde
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-12-09, 21:44
|
|
|
onionskin napisał/a: | Zdjęcie z pierwszej propozycji:
ściana po lewej- wykładzina ściany już zgniła. |
Dobre oko dzięki. Jednak te linki wkleiłem tylko dla przykładu, tak jak pisałem, nie wiedziałem w ogóle czy te roczniki jeszcze się do czegoś nadają (mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem, może jest tutaj dużo ludzi posiadających te auta). |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-12-09, 21:56
|
|
|
marcelde napisał/a: | tylko jeśli będzie jeździł, czyli spełniał swoje zadanie |
W przypadku kamperów zwłaszcza wiekowych to błędne założenie. 99% sukcesu to znalezienie suchej , nie zgnitej i nie zniszczonej zabudowy. Mechanika to sprawa drugorzędna. Dlaczego? Już odpowiadam doprowadzenie zgniłka do ładu to koszt 25-30 tysięcy pln, natomiast remont blacharki i mechaniki podwozia to 2-3tysiące pln. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
marcelde
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-12-09, 22:03
|
|
|
mrsulki napisał/a: |
W przypadku kamperów zwłaszcza wiekowych to błędne założenie. 99% sukcesu to znalezienie suchej , nie zgnitej i nie zniszczonej zabudowy. Mechanika to sprawa drugorzędna. Dlaczego? Już odpowiadam doprowadzenie zgniłka do ładu to koszt 25-30 tysięcy pln, natomiast remont blacharki i mechaniki podwozia to 2-3tysiące pln. |
Wielkie dzięki za tę poradę. Nie wiedziałem, że taka reperacja może tyle wynieść. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2016-12-10, 06:51
|
|
|
tak jak chłopaki radzą , skup sie na jak najmniej zgnitej zabudowie bo suchych domków z tamtych lat to tyle co kwiatów paproci |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
|
 |
jawy88
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-12-10, 06:55
|
|
|
marcelde napisał/a: | mrsulki napisał/a: |
Wielkie dzięki za tę poradę. Nie wiedziałem, że taka reperacja może tyle wynieść. |
dodam ze 25-30 tysiecy to koszt materiałów bez robocizny .. w linku przykład http://ww.camperteam.pl/f...d5740dc101c366c |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-12-10, 07:09
|
|
|
Moim skromnym zdaniem, kluczowym aspektem jest czas i motywy inwestycji.
Kamper ma być pomocny w przedsięwzięciu a to odbywać się za ok 4 miesiące (wiosna).
Raczej zamiast nastawiać się na remont, bardziej należy chyba poszukać takiego co wymaga drobnych napraw.
Tym samym jednak będzie droższy,.
A to trudniejsze, nawet wyższa cena gwarancji nie daje w 100% sprawności.
Jeśli naprawdę i na poważnie zadaniem pierwszoplanowym ma być użytkowo/zawodowy motywacja do zakupu,
to dałbym sobie miesiąc lub dwa na znalezienie kampera, "niemal gotowego do jazdy"
, a gdy to się nie uda odpuściłbym taką koncepcję.
Czyli im bliżej wiosny, tym musisz znaleźć lepszego kampera.
i
Tym bardziej, że na przedwiośniu ruch w warsztatach się zagęści . No chyba, że masz sam "moce przerobowe" i warunki.
Oczywiście zawsze może zdażyć się łut szczęścia. Okazje się zdarzają, a Ty masz w tej chwil7 daleko by z tak7ch skorzystać.
To raczej mało prawdopodobne, że uda się od razu kupić jak " będziesz gotowy",
Powdzenia |
|
|
|
|
 |
Istvan
zaawansowany Istvan
Twój sprzęt: Łódzki Sześciopak
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2014 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2016-12-10, 09:05
|
|
|
W kamperach meble są istotnym elementem usztywniającym konstrukcję. Przy Twoich planowanych zmianach musisz o tym pamiętać . Powodzenia . |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2016-12-10, 11:46
|
|
|
Nie chcę Kolegi zniechęcać do wykonania swojego planu , ale w tej kasie będzie ciężko znaleźć coś dobrego i suchego.
W bieżącym roku w lipcu i sierpniu jeździłem ze szwagrem i siostrą w poszukiwaniu kamperka.
Początkowo budżet 40 tyś. , ale po pierwszych wycieczkach poszukiwawczych szybko trzeba było podnieś kwotę na zakup.
Zakończyło się kupnem za 74 tyś. Następnie trzeba było wykonać drobne naprawy np. wymiana okna dachowego , wymiana ramy drewnianej w oknie zabudowy i dodatkowo kilku innych napraw.
Napisałem to dla przybliżenia tematu , ponieważ sam posiadając suchego kampa nie miałem pojęcia , że tak trudno jest znaleźć coś suchego.
Pomimo wszystko życzę powodzenia w poszukiwaniu kamperka. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
Ostatnio zmieniony przez Andrzej 73 2016-12-10, 11:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
marcelde
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-12-10, 20:06
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Co myślicie o tym Chevrolecie? Trzeba by dodać łazienkę na pewno. (wiem, że muszę uważać żeby nie przekroczyć DMC). A jak z częściami jeśli coś w mechanice padnie? Czy to go nie dyskwalifikuje? Edit, widzę, że on chyba jest powyżej 3,5t.
Na razie moim faworytem jest kamper który podałem jako przykład w pierwszym poście. Chyba wyślę kolegę żeby pojechał go obejrzeć. |
Ostatnio zmieniony przez marcelde 2016-12-10, 20:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|