|
|
|
Ocieplenie |
| Autor |
Wiadomość |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2017-01-05, 00:12
|
|
|
| Ależ większość dachów kampera również jest pod kątem ,a nie płaskie. Kolego ja piszę o izolacji dachu kampera przebywającego np w Grecji,a nie w Białce Tatrzańskiej. Tam słoneczko w zenicie pali prawie prostopadle do powierzchni ziemi i przed tym nalezy sie chronić. A co do wiania , to proszę powiedz mi , jakie masz doświadczenia w podróżach kamperem , Ja osobiście co do Ciebie również odnoszę wrażenie ,że przeważa u ciebie wiedza teoretyczna.A w praktyce ,to bardziej planujesz niż wyciągasz wnioski z własnych doświadczeń. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
jaczek
zaawansowany kreator-pro ;-)
Twój sprzęt: Kamper-blaszak w planach.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2012 Postawił 6 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2017-01-05, 00:40
|
|
|
Fakt jak bardzo dana powierzchnia pochłania promieniowanie zależy od wielu czynników:
- kąt padania promieni
- rodzaj wykończenia powierzchni
- kolor
- materiał
Także gdybym miał bok auta blacha w kolorze czarnym a dach plastik srebrny metalik, to może być różnie |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2017-01-05, 00:47
|
|
|
A jeszcze całkiem niedawno pisałeś w ten deseń " Zapraszam wszystkich do komentowania i konstruktywnego wytykania błędów gdyż jestem zielony zieloniutki " Kilka postów i doświadczenie Twoje wzrosło na tyle ,że zarzucasz praktykowi ,że wieje od niego itd itp. A z resztą co mi tam ja wiem swoje ,a TY czytaj i rób jak uważasz najwyżej nie sprzedasz nikomu swojej wydumki bo ,większość jak zobaczy metalową puszkę i wyobrazi sobie wyjazd TYM do Grecji to ucieknie w popłochu. powodzenia |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-01-05, 07:08
|
|
|
Panowie, czy Panie i Panowie....
"Winniczki", to nie wiem czy od ślimaczków a te obie płcie potrafią w jednym, czy od przechowalni napoju boskiego?
"Fanatyk ", raczej się nie przekona?
To konkluzja z Waszych nicków..
Dajcie spokój...
Po godzinie stania w upale a do tego jeszcze greckim, kąt padania już mnie nie obchodzi. Po prostu jest piekarnik.
Jedynie o ile się da, bez klimy postojowej to spróbować zrobić jakiś przewiew, który da choć pozory chłodu.
Pewnie, że można się przyzwyczaić i chwalić tym. Ale zgadzam się z Winniczkami... nawet izoterma polegnie w upale bez klimy.
Tylko cug i uciekać do cienia. |
| |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 349/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2017-01-05, 08:12
|
|
|
| Bronek napisał/a: | nawet izoterma polegnie w upale bez klimy.
Tylko cug i uciekać do cienia. |
Dokładnie klima w południowych krajach w okresie letnim to podstawa.
Nawet kiedy kamper będzie miał super izolacje termiczną to się zaparujecie siedząc w nim,
Temperatury w słońcu to ok.70 st. C
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/433 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2017-01-05, 08:16
|
|
|
Teoria teorią praktyka |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
jaczek
|
Wysłany: 2017-01-06, 02:01
|
|
|
Wrócę do problemu z kilku postów wcześniej... która izolacja lepsza? czy wierzyć czy nie wierzyć producentom?
Ja bym sprawdził temat na dwa sposoby.
1. Straty ciepła.
Wykonujemy z badanej izolacji szczelną obudowę jakiejś zamykanej puszki metalowej, wlewamy do puszki np litr wrzątku, zamykamy i czekamy np 3 godziny po czym otwieramy puszkę, mieszamy wodę i mierzymy jej temperaturę. Można by się bawić w zrobienie z tej puszki czegoś w rodzaju klasycznego kalorymetru z otworem na termometr (można zatopić elektroniczny) i mieszadełkiem, ale myślę, że aż taka precyzja nam nie jest potrzebna.
Dobrze byłoby aby do porównania izolacje miały tę samą grubość a powietrze pomieszczenia tę samą temperaturę i wilgotność.
2. Przepuszczalność pary.
Tu bardziej skomplikowana sprawa, ale też puszka z wieczkiem z dopływem pary wodnej rurką z czajnika i jakimś otworem odpływowym, żeby nam ciśnienie pary nie otworzyło puszki. puszkę kładziemy do kąpieli wodnej (woda z lodem) a w środku na pewnej wysokości umieszczamy szczelny korek z badanego materiału (można włożyć jakiś dystans zrobiony z drutu... są podstawki druciane kuchenne, ale raczej dużej średnicy)... szczelność tu jest bardzo ważna, bo mamy sprawdzić ile pary wodnej przepuści badany materiał a nie ile przejdzie przez boczne szczeliny.
Może korek uszczelnić na brzegach jakąś masą bitumiczną. Nie wiem.. trzeba by wypraktykować. jak już to mamy, to przepuszczamy przez górę puszki np parę z dwóch litrów gotującej się wody... jest tu ważne aby woda gotowała się z tą samą intensywnością w każdym badaniu porównawczym... po przepuszczeniu pary wyjmujemy z puszki nasz korek i sprawdzamy czy a jeśli tak to ile wody się skropliło na dnie naszej puszki. puszkę trzeba zapewne dociążyć a woda chłodząca powinna w każdym przypadku mieć ten sam poziom poniżej badanego korka.
Można by jeszcze w prosty sposób sprawdzić nasiąkliwość i podciąganie kapilarne.
Pozdrówka |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-01-06, 06:58
|
|
|
Kamper to nie dom i jego położenie ciągle się zmienia.
Do tego to zlepek najczęęciej kabiny taniego dostawczaka (alkowa/półontegra) lub fanaberi konstruktora integry, gdzie wygląd i szyba jest priorytetem z pudłem które ma być lekkie, ładne. A jest do tego stosunkowo małe.
I teorie wyniesione z budowy np domu, czy budy dla psa nie zawsze się sprawdzą.
Wydaje się, że dobrze przemyślane i wydajne ogrzewanie, przepływ powietrza, sprawna klimatyzacja/wentylacja, przy równomiernej w miarę izolacji i brak martwych przestrzeni to podstawa.
Ad. izolacja ; to byleby wytrzymała specyficzne warunki samochodowe i nie piła wody, bo ściany w aucie nie oddychają
Ale bez napinania się, bo to nie ma znaczenia wielkiego czy wspóczynnik taki czy siaki o kilka miejsc różniący się po przecinku.
W przypadku budowy z blaszaka, spostrzeżenia ludzi, co to przeszli są cenniejsze od książkowych danych i teorii teoretyków.
Ps
Np. . nie zrobiłem ogrzewania podłogowego w całym domu, idiota bo słuchałem inżynierów mieszających w bloku. Dałem szybkostygnące kaloryfery, bo tak mi radzili fachwcy który mieszkania grzeje miasto, czy spódzielnia.. Nawaliłem regulatotów pętlki czujników itd... Bez sensu, ale zgodnie z projektem.
To jak z chodnikami na skwerach. Ludzie i tak trawę wydepczą tam gdzie trzeba.
Rozum i rozsądek dziwnie bywa przypisany. do człowieka.... |
| |
|
|
|
 |
Fanatyk
trochę już popisał
|
Wysłany: 2017-01-06, 14:28
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | | ... A co do wiania , to proszę powiedz mi , jakie masz doświadczenia w podróżach kamperem , Ja osobiście co do Ciebie również odnoszę wrażenie ,że przeważa u ciebie wiedza teoretyczna.A w praktyce ,to bardziej planujesz niż wyciągasz wnioski z własnych doświadczeń... |
Nie wiem co mają podróże kamperem do blachy na dachu busa. Naszukałeś się argumentów ad persona a mi wcale nie zależy nad tym żeby Ci ubliżać. Pisze tylko i wyłącznie z własnych doświadczeń, zajmuje się m.in. elektrowniami wiatrowymi, a busów mam kilka. Jaki ma sens pomysł z blachą skoro większość kładzie na dachu panele FV a do tego ze 3 okna dachowe. Rozumiem że to luźny pomysł. Nie ma się o co spinać Panie praktyk
E: z mojej praktyki wynika inaczej w kwestii izolacji, troche wrzucasz ludziom którzy izoluja swoje pojazdy ale chcesz to kładź blache. Co kto lubi, jak zbadasz temat to podrzuć dane. Może masz racje? |
| |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2017-01-07, 22:48
|
|
|
| Fanatyk napisał/a: | Nie ma się o co spinać Panie praktyk
| OK spoko .faktycznie szkoda sie spinać. Widziałem z racji epizodu w swoim zyciu bo ciężko nazwać to pracą w firmie obsługującej kampery,a potem budującej w Polsce. Jak dzisiejsi konstruktorzy zbierali doświadczenia rozbierając istniejące zabudowy nowych blaszaków. I o dziwo jak wiadaomo blaszanka zrobiona na kampera kosztuje ponad dwieście tyśięcy i nikt z firmowych kamperów nie dawał prawie żadnej izolacji. Prędzej były to arkusze pianki o grubości ok 4 cm klejone z przerwami co 2=3 cm bardziej aby zlikwidować rezonans blach niż ,aby cokolwiek zaizolować.Oszczędne bardzo wydajne ogrzewanie wymyślone ponad 25 lat temu załatwia problem zimnych nocy. Tanie ,lekkie i cholernie wydajne. Pamiętam zlot w pażdzierniku w Krościenku. Pogoda mocno jesienna z przymrozkami w nocy do -6 , Jak wróciliśmy do kampera po wieczornym ognisku to w środku było zimno jak w psiarni. Odpaliłem ogrzewanie na 3/4 i poszedłem na alkowe spać. W nocy zbudziłem się w ukropie, Przez chwile myślałem ,że jestem w Grecji,oczywiście wcześniej wypita cytrynówka wcale nie pomagała mi trzeźwo myśleć. Potem spojrzałem za okno i w świetle latarnii zobaczyłem śnieg leżący na trawie. Kamper stary zbudowany z blachy rybia łuska 3cm styropianu 3mmsklejki wewnątrz i tapeta. Do rana piec ustawiony na 1/2 dał rade.Podłoga była rano nieprzyjemnie zimna,ale ten kamper na podłodze miał sklejkę 4cm styropianu i sklejkę ,Czyli to była wersja letnia. I przy -6 wystarczył w zupełności. Po niżej -20 i tak pewnie miał bym kłopoty z odpaleniem starego diesla. Wniosek prosty .trzeba bude wyguszyć żeby nie brzęczała podczas jazdy i kupić wydajną Trumę do grzania. I nie doktoryzować sie przy upychaniu profili.Nikt na świecie tak nie robi widać badania naukowe zachodnich koncernów udowodniły brak sensu w takim działaniu. Blacha i tapicerka wewnątrz z małym przewiwewnym wygłuszeniem. Widać jak sie zrobi z auta termos to szybciej gnije,a nagrzewa sie przez szy by,szyberdachy podobnie szybko.Coś w tym musi być. |
 |
|
|
|
 |
jaczek
|
Wysłany: 2017-01-09, 03:15
|
|
|
Jak mówił w swoim monologu jeden z satyryków:
"każdy baran wie, że kożuch nosi się włosem do góry"
Podobnie w budownictwie - zdecydowana większość przypadków ocieplania budynków, to ocieplenie zewnętrzne...
Wewnątrz ociepla się znikomą liczbę budynków - głównie chodzi o budynki zabytkowe, w których nie wolno naruszyć elewacji... i w tych nielicznych przypadkach problemem jest zapewnienie szczelności tych izolacji, aby para nie dostawała się do muru i tam nie skraplała, oraz wydajnej wentylacji...
Przy przebudowie blaszaków postępujemy niezgodnie z wielowiekową pokoleniową wiedzą owych baranów... ocieplamy od środka... a może by tak od zewnątrz i na to poszycie z laminatu, jak w łódkach, albo gustowny siding? |
| |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2017-01-09, 09:14
|
|
|
Angole, Szkoci też barany, bo budują domy i izolują od wewnątrz
A w blaszance "średnio" się da zrobić na zewnątrz. Poza tym trzeba by było teoretycznie całą wraz z dachem i podłogą. No niewykonalne, a i czy przy okazji byłaby legalna taka modyfikacja? |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
| |
|
|
|
 |
jaczek
|
Wysłany: 2017-01-09, 18:10
|
|
|
Nie widzę wielkich problemów technicznych aby docieplić i pokryć poszyciem ściany i dach blaszanki, no może z drzwiami przesuwnymi byłby problem, pewnie trzeba by je zamienić na zwykłe zawiasowe... podłogę można by docieplić od wewnątrz i tylko po obrysie powalczyć z mostkiem termicznym, bo dół pod podłogą to rama, różne wihajstry i rzeczywiście raczej się nie da.
A Szkoci noszą spódniczki i mimo klimatu nic pod spodem, więc może na nich się nie wzorujmy :p
Co do legalności, to jest kwestia zwiększenia obrysu pojazdu, blaszanki są dość wąskie i raczej z ociepleniem nie przekroczą wartości dopuszczalnych, ale tu się nie wgłębiałem w przepisy i mogę błądzić
|
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2017-01-09, 18:21
|
|
|
 |
|
 |
jaczek
|
Wysłany: 2017-01-09, 18:57
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|