Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam kampera. Proszę o opinie zabudowy Forda i fiata
Autor Wiadomość
dj.Adi 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner 535
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2017-01-20, 13:16   Szukam kampera. Proszę o opinie zabudowy Forda i fiata

Witam serdecznie. Od pewnego czasu przeglądam ogłoszenia w poszukiwaniu kampera dla rodziny 2+2. Ostatnio wpadł mi w oko pewien Ford https://www.otomoto.pl/of...n-ID6yJd9r.html Prosił bym was o opinie o takiej zabudowie. Dość chyba nietypowa więc z częściami może być problem. Auto ma 8 m, więc długie i sam nie wiem czy to dobrze czy źle. Ewentualnie taki Fiat: https://www.olx.pl/oferta...D5-IDjHfVW.html lub propozycja 3 https://www.olx.pl/oferta...D5-IDhf9Or.html
Może ktoś zna te auta lub oglądał któreś
Proszę napiszcie na co zwrócić uwagę przy zakupie. Czytałem wiele wątków żeby był suchy itp ale każda uwaga będzie cenna bo pewnie kampery również maja jakieś newralgiczne miejsca na które należy zwrócić uwagę a ja laik nie mam o nich pojęcia
Proszę również o informacje z jakim wyposażeniem sprzedaje się kampera. Lewarek trójkąt to wiadomo. Ale przedłużacz czy wąż do wody i inne takie sprzęty przekazuje się nowemu nabywcy czy raczej pozostawia się do następnego kampera?
Pozdrawiam Adi

Postaw piwo autorowi tego posta

Rodzinka Cztery Plus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.8 jtd GANTE GIGANT 500
Piwa: 26/5
Wysłany: 2017-01-20, 16:52   

Ten Ford nie wygląda na 8m...
Mojego Ducata kupiłem z wyposażeniem typu kołowrót z 30m kabla, 2 m węża z multizłączami do wody, oczywiście aku pokładowy (jak się potem okazało całkiem zużyty), TV z DVD(stare, ale dopiero po dwóch latach wymieniłem na lepszy). Komplet dokumentów, instrukcji, sejf, zmieniarka CD.
Zapewne każdy wrzuci co innego. Mój sprzedający pozbywał się kampera na długo - firma mu padła, dom w budowie... Oddał co miał.
Obejrzyj dokładnie podłogę od spodu, szczególnie pod łazienką. Sprawdź, czy nie ma żadnych pęknięć w brodziku i podłodze łazienki.
Sprawdź wszystkie rolety i moskitiery w oknach.
Działanie kuchenki - czy zapala, czy palniki utrzymują płomień?
Lodówka - tu kłopotliwe, ale da radę - na gazie widać płomień zza zewnętrznej kratki i czuć ciepełko w kominku. Odpalić na początku oględzin i pod koniec zmierzyć, nawet łapą, temperaturę w zamrażalniku. W sumie 220V i 12v analogicznie, ale trzeba by za każdym razem wygrzać i od nowa schładzać ;)
Truma (piec / boiler). Czy zapala, czy grzeje wodę, czy działają wentylatory. Najlepiej włączyć sobie tryb grzanie wody plus nadmuch do wnętrza. Pomacać nawiewy czy ciepło, po pół godzince odkręcić ciepłą wodę.
Przy okazji nasłuchuj, jak działa pompa wody - jak odkręcisz kran powinna zacząć po chwili pyrkać i po zakręceniu kranu dobić ciśnienie i się zatrzymać. Jeśli się nie zatrzyma - albo ma za kiepskie ciśnienie (pewnie zaworki do wymiany) albo regulator do podkręcenia / wymiany (u mnie wystarczyło wyregulować). Niby nowa pompa to jakieś 350 zł, ale po co wydawać...
Warto kupić / wypożyczyć czujnik wilgoci i z nim obadać zabudowę. Szczególnie tam, gdzie są załamania dachu i może dłużej stać woda). Podważ uszczelki dokoła drzwi garażu / bagażnika. Metalowa ramka zimą działa jak skraplacz - silnie się rosi. Przynajmniej u mnie, co zaowocowało małym ogniskiem wilgoci.
Zaglądaj w każdą dziurę szukając dziury w całym - większość drobnych wad naprawisz sam w kilka dni, ale to zbicia ceny warto szukać.
Mechanika to ponoć betka przy zabudowie, ale pewnie warto obadać stan i wiek opon, klocków, tarcz, osłon przegubów, resorów. To już typowe oględziny samochodu.

Ja ponieważ też przy zakupie byłem "zielony", dogadałem się z mechanikiem od kamperów i wisiałem niemal całe oględziny na telefonie. Jak coś nie pasowało - fotka i mms. W ten sposób wiedziałem, czego się spodziewać i jakie ew. koszty mnie czekają.

Myślę, że starzy wyjadacze dodadzą tu wiele jeszcze wiele od siebie ;)

dj.Adi 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2017-01-20, 22:39   

Dzięki. Każda informacja na wagę złota. Nawet nie wiedziałem że są przenośne czujniki wilgoci, gdzie takiego szukać? Kto takie urządzenie używa na co dzień? A co myślicie o samej zabudowie. Jak dla mnie na razie nr 1 wśród tych co znalazłem do sprzedania tylko czy nie za długa? A co sądzicie o dwóch pozostałych
Adi

Mazur 
weteran
Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Piwa: 93/119
Wysłany: 2017-01-20, 23:54   

W ubiegłym roku sprzedałem takiego samego jak ten https://www.olx.pl/oferta...D5-IDjHfVW.html , taki sam rocznik, ale koń citroen - w sumie to samo. Na pewno nie było dodatkowej wentylacji z tyłu, to czyjaś wydumka, ale całkiem rozsądna, lepiej chłodzi lodówkę. Oryginalne obicie jest takie jak na alkowie, ktoś wymienił obicie siedzeń.
Ja doszukałem się dziury w podłodze pod lodówką, całkiem przypadkiem bo chciałem poobracać lodówkę, aby lepiej chłodziła (może to przypadłość tego modelu ?). Z góry nie sprawdzisz, ale od spodu na pewno można wyczuć ręką, tak sądzę. To jedyna zgnilizna którą znalazłem u siebie w tym modelu. Przy sprzedaży oczywiście poinformowałem, że to było naprawiane. Kamper trafił do Kolegi osoby zarejestrowanej na forum CT i nie mamy z tym problemu bo oczywiście powiedziałem o swoim odkryciu i naprawie. :bigok

dj.Adi 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2017-01-21, 00:38   

Dzięki za informacje ten Fiacik jest u mnie nr 2, trochę tańszy ale i trochę starszy. Byłeś zadowolony z swojego? ile palił? Czy części są jeszcze dostępne do tak leciwych autek. Fordów jest trochę więcej więc myślę ze z dostępnością części będzie łatwiej. Ale może się mylę. Ten trzeci jest najmłodszy, ale denerwują mnie dorabiane blachy pod i za drabinką, w miejscu markizy i na bokach. Jutro postaram się go obejrzeć.

CAPOMAN 
weteran

Piwa: 37/34
Wysłany: 2017-01-21, 08:36   

nr 3 odpuść.

Wyświetl szczegóły
Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 85/422
Wysłany: 2017-01-21, 09:49   

:kawka: Dla wygody 2+2 to lukni Forda, jak będzie :ok
To na tyle przerobisz podkowę na stałe łoże, ok 300zl. i tym sposobem powiększysz luk bagażowy. Na zabawki kamperowe.
Następne dwa mogą kimać razem na alkowej, jadalnie masz wolną. :kawka: :ok
Chyba że osobno to jedno w alkowej ,drugie w jadalni. ;)

Sprzęty do kamperowania uzupełnisz według swojego widzimiśie. ;) info na forum.

:kawka: :spoko

dj.Adi 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2017-01-21, 11:43   

Dzięki za wskazówki. Nr 3 podjadę obejrzeć tylko dlatego że jest 10 km obok mnie. Myślę że każda obejrzane autko powiększy moją wiedzę na temat kamperów. Faktycznie ford będzie najwygodniejszy ale moje obawy co do jego wielkości podyktowane są brakiem wiedzy jak takim autem się manewruje na kempingch i na dziko. Bo po drogach asfaltowych będzie ok. Ford ma dorabiana drabinkę wygląda na stalową więc zastanawiam sie co się stało z orginalną?
A na górze za drabinka chyba jest coś uszczelniane bo jest górka najprawdopodobniej z silikonu. Może się trochę czepiam, w końcu auto ma 23 lata
A kojarzy ktoś firmę która zabudowała ten pojazd "Urbano Pegaso" w necie nic na ich temat.

dj.Adi 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2017-01-21, 11:48   

CAPOMAN napisał/a:
nr 3 odpuść.

Capoman napisz coś więcej, jestes z Katowic może go widziałeś? Chenie dowiem się co jest nie tak w tym fiacie, następnie pojadę go obejrzeć i zobaczę jak na żywo jak wyglądają opisywane usterki. Taka wiedza jest nieoceniona przy następnych oględzinach

Rodzinka Cztery Plus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.8 jtd GANTE GIGANT 500
Piwa: 26/5
Wysłany: 2017-01-21, 12:28   

Czujnika wilgoci używa kazdy porządny ukladacz klepki, podłóg czy parkietu. Ostatnio właśnie u znajomka z tej branży pożyczyłem. Male, kieszonkowe ustrojstwo. Najtańsze z elektrodami zaczynają się od 90zł,dobre z kulką jako czujnikiem to już ze 400zł.

qdlaty_78 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Piwa: 19/22
Wysłany: 2017-01-21, 13:13   

Ford nie ma toalety kasetowej tylko zbiornik. Dla jednych plus dla innych minus.
Jakieś kombinacje z szybą w alkowie i tu może być problem.

CAPOMAN 
weteran

Piwa: 37/34
Wysłany: 2017-01-21, 13:41   

dj.Adi napisał/a:
CAPOMAN napisał/a:
nr 3 odpuść.

Capoman napisz coś więcej, jestes z Katowic może go widziałeś? Chenie dowiem się co jest nie tak w tym fiacie, następnie pojadę go obejrzeć i zobaczę jak na żywo jak wyglądają opisywane usterki. Taka wiedza jest nieoceniona przy następnych oględzinach

dj.Adi

tego kampera widzę w każdy dzień w drodze do pracy.
Jest on wystawiony w komisie praktycznie 200-300m od katowickiego ronda w stronę Bytomia (po prawej stronie)- na pewno zauważysz.

Widzę go tak już od chyba roku (może więcej). Stoi i zainteresowanych nie widać (brak zbytu) a stoi praktycznie w centrum Katowic- to takie wg. mnie pierwsze czerwone światełko :wyszczerzony:

Kolejna sprawa to fakt, że stoi pod chmurką- czy deszcz, czy słońce czy to co wg mnie teraz najważniejsze śnieg- stoi jak stał. Czasem z czopem śniegu na dachu, czasem bez- i tak stoi - raz działa na niego odwilż a raz mróz itp. Woda niestety może dostać się wszędzie.

Dodatkowo- gość go wystawił chyba bez żadnych najazdów- auto stoi chyba na lekkiej górce nachylone w przód - nie wiem- tak mi się przynajmniej wydaje jak widzę z daleka jadąc autem. Jeżeli tak jest to w zgięciu alkowy masz cały czas zbierającą się wodę...itp.

Zaznaczam- są to tylko szczątkowe moje subiektywne opinie.
Przy aucie i w środku nie byłem, więc to co powyżej opisałem może mieć wpływ na jego stan, ale nie musi...

Jak się zdecydujesz dokonać oględzin- daj znać to się umówimy i możemy wspólnie zobaczyć go od wewnątrz :wyszczerzony: specjalistą absolutnie nie jestem, ale jakieś tam drobne doświadczenie nabyłem :) :)XD :wyszczerzony:
:wyszczerzony: :ok :szeroki_usmiech

dj.Adi 
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2017-01-22, 14:02   

Witam.
Chętnie Capoman się z tobą umówię aby go obejrzeć. Chciałem obejrzeć go przez week ale wczoraj o piętnastej już było nieczynne a dziś nie pracują. Tak jak pisałem obejrzymy go aby powiększyć swoją wiedzę.

Panowie jeszcze jakieś opinie? albo propozycje kamperów do sprzedania budżet 30tyś max 40tyś

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2017-01-22, 14:24   

tu kolega z forum sprzedaje za naprawdę dobre pieniądze naprawa to pikuś w tych autach
http://www.camperteam.pl/...p=626326#626326

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-01-22, 16:42   

Za cenę dwóch rowerów elektrycznych z niższej półki.

Drożej wyjdzie altanka o tej powierzchni na działce z takim wypisażeniem.

Prysznic oddzielnie, Fajny.

Odpowiedz do tematu