Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ocieplenie
Autor Wiadomość
Autostoper 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato :D
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2017-01-28, 13:16   

Ja się zastanawiam nad rozwiązaniem: Pianka +nrc srebrną stroną do środka. Oszczędzam an Alu...cosie
a na lato sama izolacja pianką plus wentylacja powinny dawać radę. Przynajmniej takie mam teraz wyobrażenie. W przyszłym miesiącu założę wątek o budowie, a dokładniej o planach, przy czym najpierw wertuje forum aby dopracować koncepcję. Myślisz że latem może być za ciepło?
Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2017-01-28, 15:45   

Zbyt dobra izolacja i długoterminowe przebywanie w gorącym kraju w kamperze bez klimy... przeje...ne

Przerobiłem temat na własnej skórze i o ile zimą fajnie, bo za oknem pizga, a w kemperku można na golasa siedzieć bo piecyk grzeje, o tyle latem nie mając klimy przeje...ne

Izolacja izoluje to każdy wie, no i jeśli zimą nie grzejemy w środku, a latem nie chłodzimy, to wiadomo, że w końcu temperatura wewnątrz będzie podobna do tej na zewnątrz, nawet jeśli miałoby to trwać kilka dni.
Czyli jeśli izolacja jest bardzo dobra, klimy niet, a na zewnątrz +46C, to nawet w pozamykanym kamperze przez cały dzień potrafiło dobić do +37C u mnie.
Noc chłodniejsza np. +32C trochę ratowała sytuację i wszystko pootwierane pozwalało wychłodzić nieco wnętrze.
Jednak po tygodniu w upałach wszystkie meble, graty, ściany nagrzane to i noc przestawała pomagać.
Ucieczka w góry 1800m.n.p.m dopiero pomogła. Temp. w dzień +24C nocą +14C i teraz uwaga :) wychładzanie kampera trwało 3 doby!!!
Nawet 2-go dnia otwierając szafki czy tył do garażu było czuć podmuch gorąca jak z pieca.

Gdybym miał klimę to pyrkała by sobie od czasu do czasu i nie doszłoby do przegrzania "objętościowego" kampera. Tak jak nie następuje wychłodzenie, bo piecyk się co jakiś czas włącza i grzeje podłogę i resztę :)

Po co o tym wspominam? Na wyjazdy tylko latem kamperem bez klimy chyba wolałbym mieć w nim słabą izolację :ok
Youtube: Toscaner Vanlife

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 32/10
Wysłany: 2017-01-28, 15:56   

Ja na pianke kleiłem :

http://pl.onduline.com/pl...acje/onduterm-r

https://www.artbud.pl/pl/...,20m-1szt./9265

i jestem z tego bardzo zadowolony.

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2017-01-29, 16:58   

No i dlatego ja klimatyzator na bagazniku zamiast rowerow woze :mrgreen: A mowilem Toscaner,zebys we wloszech tego pingwina nie wyrzucal :wyszczerzony: I izolacja dobra na lato rowniez sie super oplaca,ale tak jak Toscaner mowi,trzeba wnetrze przechlodzic czasami.A tak to dawniej u mnie wygladalo

20150809_133544.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 1,02 MB

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-01-29, 19:21   

No wyrzucenia klimy żałowałem później okrutnie, ale z 2 strony, gdyby mi ona startowała na przetwornicy to bym nie wywalił. Niestety była za mocna i przetwornica zdychała, więc i tak żeby się po chłodzić latem musiałbym jechać na kemping z prądem. Latem? Kemping? We Włoszech? Doba z 50-60 euro min. No sensu to nie miało od początku to wyleciała :spoko

Z drugiej strony mi odpowiada takie kamperowanie, że jestem tam gdzie nie ma tłumów i chłodniej.
Nad morzem była masakra bo gorąc po ponad 40C i masakra z ilością ludzi, w górach max +24C i może 3 auta na dobę przejechały tam gdzie byłem :mrgreen:
No lepiej nie mogło być :)

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2017-01-29, 19:26   

Nie nie musialbys,u mnie na tym bagazniku obok klimy jeszcze sie agregacik Impaxa miesci :mrgreen:

Ale na ten rok juz zabudowe z dibondu zrobilem,nie mam zdjecia ale wyglada jak duza skrzynia na bagaz,bo sie ludziska glupio patrzyli.Jeszcze w kamperku musze doloty na przod pociagnac,bo tak na dworze 35 w cieniu ,w zabudowie 25 a w sypialni 16 zeby reszta maial te 25

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-01-29, 22:10   

To za zimno hehe :)
W środku ma być cieplej :ok
Ale ja w tym już nic nie przerabiam. Ten jest idealny. Aż szkoda sprzedawać. Ale dyskoteki nie zrobię, bo mało miejsca. Max 9 osób wchodzi, 7 siedzi normalnie, 2 na podłodze :haha:
Kibla nie udostępniam. :haha: :haha: :haha:
Teraz tylko rozważam Hiszpania-Maroko, Skandynawia, Azja czy budować Z2 :roll:

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2017-01-30, 13:57   

To pierwsze Z2 poczeka

Odpowiedz do tematu