Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alarmy
Autor Wiadomość
Piotr71 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Elliot 86 xt CI
  Wysłany: 2017-01-29, 23:07   Alarmy

Witam,
Przegladam forum i nie moge znalezc info odnosnie alarmow jakie mozna zamontowac w kamperku....

Czy ktos moze slyszal o alarmie zewnetrznym dzialajacym na zblizanie sie do kampera, po podejsciu wlacza sie alarm ostrzegawczy a nastepnie jak zlodziej nadal probuje to zalacza sie alarm... Widzialem cos takiego na wloskiej stronie internetowej ale nie moge znalezc informacji na polskiej i jestem ciekawy czy moze ktos z was forumowiczow cos o tym slyszal...? Wie gdzie mozna kupic..? :?:

Ponizej podaje link z youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=3ZXIZkPKIHA

Wydaje mi sie, ze jest to b fajna rzecz w skutecznym odstraszaniu potencjalnych ciekawskich rabusiow w trakcie nocowania na mniej bezpiecznych postojach :stop: :box

A jeszcze chce zapytac o folie na szyby antywlamaniowe/antystluczeniowe...?
Postaw piwo autorowi tego posta

Moskus 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus Sky Wave 650
Nazwa załogi: 2+2 i pies
Piwa: 1/2
Wysłany: 2017-01-29, 23:35   

Witam .Nortronix NX-5 alarm myślę , że taki zestaw może być dobrą alternatywą dla Was. :stop: https://bilradiospes.no/produkter/mobil-navigasjon-alarm/alarmer/nortronix-nx-5-sikkerhetsalarm

Piotr71 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Elliot 86 xt CI
Wysłany: 2017-01-29, 23:45   

Moskus napisał/a:
Witam .Nortronix NX-5 alarm myślę , że taki zestaw może być dobrą alternatywą dla Was. :stop: https://bilradiospes.no/produkter/mobil-navigasjon-alarm/alarmer/nortronix-nx-5-sikkerhetsalarm

Dzieki za info! :) Do tego bedzie potrzebny dodatkowy sprzet jak czujnik ruchu ale warto poczytac

Moskus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-01-30, 00:59   

No tak . Ten zestaw możesz rozbudować . Detektor ruchu NORTRONIX Nx 5 Wireless zewnętrzny.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2017-01-30, 08:51   

Wydasz kasę i się nie wyśpisz. :chacha2

siruba 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1.9D, blaszak
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2017-01-30, 09:11   

Dla "dłubaczy" polecam Arduino. Platforma tak bogato opisana, że można cuda na kiju na tym zrobić w stosunkowo krótkim czasie. Alarmy z czujnikami bezprzewodowymi (kilkaset metrów zasięgu), czujki gazów, ognia, poziomu napięcia akumulatorów. A jeżeli komuś uda się już włamać to można się pokusić o przesyłanie obrazu z kampera oraz przesyłanie współrzędnych z kampera :ok
Wszystko za ułamek ceny gotowców.
Jedyna trudność to ewentualna nauka posklejania gotowców dla poszczególnych czujników. A tych gotowców jest tyle, że aż trudno się zdecydować.
Zaleta to możliwość osiągnięcia nietypowego, modułowego rozwiązania, które trudno będzie ominąć lub całkowicie unieszkodliwić w momencie włamu.

Moskus 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-01-30, 09:34   

zbyszekwoj napisał/a:
Wydasz kasę i się nie wyśpisz. :chacha2

To prawda ! Tańszym sposobem zabrać teściową popilnuje i obiad ugotuje hihi :ok

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2017-01-30, 09:38   

Cytat:
Przegladam forum i nie moge znalezc info odnosnie alarmow jakie mozna zamontowac w kamperku....

najlepszy alarm tu czujny i bojowy pinczer,,,nie tylko w kamperku, ale i w drodze cię pilnuje jak oka w głowi , i obroni ;)

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 68/30
Wysłany: 2017-01-30, 09:54   Re: Alarmy

Piotrus napisał/a:

Czy ktos moze slyszal o alarmie zewnetrznym dzialajacym na zblizanie sie do kampera...

Takich alarmów jest dużo. Funkcję o którą pytasz załatwia czujka mikrofalowa. Jest tylko jeden problem - ona nie działa przez ściany, czyli może Ci ochronić tylko miejsca przy przeszklonych drzwiach czy oknach. Ja mam takie rozwiązanie połączone z alarmem Tytan GPS (http://tytangps.com/). Dodatkowo o każdym problemie jestem informowany przez sms. A co jeszcze ciekawsze można odłączyć zamki w drzwiach i autko zamykać i otwierać za pomocą telefonu, a wtedy nawet użycie "łamaka" nic złodziejowi nie da :diabelski_usmiech

Piotrus napisał/a:

Wydaje mi sie, ze jest to b fajna rzecz w skutecznym odstraszaniu potencjalnych ciekawskich rabusiow w trakcie nocowania na mniej bezpiecznych postojach

Teoretycznie, bo podczas parkowania wzdłuż często uczęszczanych chodników lub na ciasnych parkingach jest upierdliwe i trzeba to wyłączać, bo inaczej będzie Ci co chwilę wyło.

Piotrus napisał/a:

A jeszcze chce zapytac o folie na szyby antywlamaniowe/antystluczeniowe...?

Jeśli chodzi o szyby pokryte folią antywłamaniową to też to mam :lol: Nawet z obu stron - a co tam ;) Próby wyszły obiecująco - cegła nie dała rady :!:
Po przykrych doświadczeniach z Barcelony i Lizbony sprzed dwóch lat, nowego kamperka dużo lepiej zabezpieczyłem :chytry
Takich niespodziewanek mam więcej :-P

Czy jest sens to wszystko montować :?: Niech każdy sam sobie odpowie na to pytanie, aczkolwiek ostatnie wakacje mieliśmy o niebo spokojniejsze i "trauma" sprzed dwóch lat odchodzi powoli w zapomnienie :!: Na tyle, że w tym roku prawdopodobnie zrobimy powtórkę z płw. iberyjskiego aby zobaczyć wszystko jeszcze raz w mniej nerwowych okolicznościach :ok

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Roberto 
weteran

Wysłany: 2017-01-30, 09:57   

izola napisał/a:
Cytat:

najlepszy alarm tu czujny i bojowy pinczer,,,nie tylko w kamperku, ale i w drodze cię pilnuje jak oka w głowi , i obroni ;)

Ale pinczera przy +50 st.C w kamperze nie zostawisz :!:

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2017-01-30, 10:05   

auto mam ubezpieczone - pinczer to mój osobisty bodygard - naruralnie opuszcza z nami auto i idzie na wycieczki .

...a co pomoże alarm jak cię nie ma? nic , parę spojrzeń przechodniów ale nikt z nich nie zainterweniuje ... :chytry
...a jak stoisz na dziko w pampie - to ci jeszcze alarm ukradną :-P

bartosz_b 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hobby Optima Deluxe 70HQ
Wysłany: 2017-01-30, 11:24   

Prawda jest taka że jak chcą Cię okraść to i tak to zrobią. Alarmy jedynie co to mogą działać zebezpieczająco i odstraszająco dla pijaczyny albo cygana który chce wybić okno i dźwignąć to co jest na wierzchu. Ja zamontowałem jeden z tańszych alarmów domowych na 12v i do tego czujki bezprzewodowe w środku na ruch i bezprzewodowe na otwarcie garażu. Fajna sprawa bo można to sterować z telefonu sms-ami. Jak ktoś wejdzie to hałasuje i dzwoni do mnie. A jak chcą ukraść kampera to i tak go na lawete załadują i pojadą w siną dal :)

Roberto 
weteran

Wysłany: 2017-01-30, 12:49   

bartosz_b napisał/a:
Prawda jest taka że jak chcą Cię okraść to i tak to zrobią...

Ale ja właśnie napisałem o sytuacjach kiedy raczej chcemy kogoś przypadkowego zniechęcić lub odstraszyć.
Przecież jak zostawimy kampera bez opieki na odludziu, to przyjdą z siekierą i wyrąbią całe drzwi :( a to że dostanę o tym zajściu info na komórkę na niewiele się zda :(
Jak nam się włamali, to większym problemem było naprawienie uszkodzonych zamków lub wstawienie wybitej szyby niż straty z powodu samej kradzieży :!: - może nie w kwestii materialnej ale na pewno organizacyjnej :!:
Montując w obecnym kamperku wspomniane zabezpieczenia ja po prostu robię wszystko aby zminimalizować ryzyko zepsutych wakacji :diabelski_usmiech

PS.

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/481
Wysłany: 2017-01-30, 13:17   

Najprostsze rozwiazanie
http://allegro.pl/elektro...6637912321.html

Roberto 
weteran

Wysłany: 2017-01-30, 14:36   

kalinin napisał/a:
Najprostsze rozwiazanie
http://allegro.pl/elektro...6637912321.html

O takim rozwiązaniu pomyślałem jako zabezpieczenie przed próbą uśpienia gazem (co kiedyś koledzy na forum opisywali) w momencie kiedy zastanie nas noc na przydrożnym parkingu lub stacji paliw...
Wcześniej myślałem o zastosowaniu czujników takich jak w parktroniku, ale musiałbym wiercić dziury w zabudowie. To rozwiązanie jest lepsze.
Sprzęt już jest kupiony tylko czeka na wiosenne ocieplenie i więcej zapału z mojej strony :wyszczerzony:

PS.

Odpowiedz do tematu