Alarmy |
Autor |
Wiadomość |
Piotr71
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Elliot 86 xt CI
|
Wysłany: 2017-01-29, 23:07 Alarmy
|
|
|
Witam,
Przegladam forum i nie moge znalezc info odnosnie alarmow jakie mozna zamontowac w kamperku....
Czy ktos moze slyszal o alarmie zewnetrznym dzialajacym na zblizanie sie do kampera, po podejsciu wlacza sie alarm ostrzegawczy a nastepnie jak zlodziej nadal probuje to zalacza sie alarm... Widzialem cos takiego na wloskiej stronie internetowej ale nie moge znalezc informacji na polskiej i jestem ciekawy czy moze ktos z was forumowiczow cos o tym slyszal...? Wie gdzie mozna kupic..?
Ponizej podaje link z youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=3ZXIZkPKIHA
Wydaje mi sie, ze jest to b fajna rzecz w skutecznym odstraszaniu potencjalnych ciekawskich rabusiow w trakcie nocowania na mniej bezpiecznych postojach
A jeszcze chce zapytac o folie na szyby antywlamaniowe/antystluczeniowe...? |
|
|
|
 |
Moskus
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus Sky Wave 650
Nazwa załogi: 2+2 i pies
|
|
|
|
 |
Piotr71
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Elliot 86 xt CI
|
Wysłany: 2017-01-29, 23:45
|
|
|
Dzieki za info! Do tego bedzie potrzebny dodatkowy sprzet jak czujnik ruchu ale warto poczytac |
|
|
|
 |
Moskus
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2017-01-30, 00:59
|
|
|
No tak . Ten zestaw możesz rozbudować . Detektor ruchu NORTRONIX Nx 5 Wireless zewnętrzny. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2017-01-30, 08:51
|
|
|
Wydasz kasę i się nie wyśpisz. |
|
|
|
 |
siruba
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato 1.9D, blaszak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Maj 2012 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-01-30, 09:11
|
|
|
Dla "dłubaczy" polecam Arduino. Platforma tak bogato opisana, że można cuda na kiju na tym zrobić w stosunkowo krótkim czasie. Alarmy z czujnikami bezprzewodowymi (kilkaset metrów zasięgu), czujki gazów, ognia, poziomu napięcia akumulatorów. A jeżeli komuś uda się już włamać to można się pokusić o przesyłanie obrazu z kampera oraz przesyłanie współrzędnych z kampera
Wszystko za ułamek ceny gotowców.
Jedyna trudność to ewentualna nauka posklejania gotowców dla poszczególnych czujników. A tych gotowców jest tyle, że aż trudno się zdecydować.
Zaleta to możliwość osiągnięcia nietypowego, modułowego rozwiązania, które trudno będzie ominąć lub całkowicie unieszkodliwić w momencie włamu. |
_________________ To jest miś na miarę naszych możliwości! => 53°24′30″N 14°33′5″E. I żadna LIPA to nie jest! |
|
|
|
 |
Moskus
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2017-01-30, 09:34
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Wydasz kasę i się nie wyśpisz. |
To prawda ! Tańszym sposobem zabrać teściową popilnuje i obiad ugotuje hihi |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 68/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2017-01-30, 09:54 Re: Alarmy
|
|
|
Piotrus napisał/a: |
Czy ktos moze slyszal o alarmie zewnetrznym dzialajacym na zblizanie sie do kampera... |
Takich alarmów jest dużo. Funkcję o którą pytasz załatwia czujka mikrofalowa. Jest tylko jeden problem - ona nie działa przez ściany, czyli może Ci ochronić tylko miejsca przy przeszklonych drzwiach czy oknach. Ja mam takie rozwiązanie połączone z alarmem Tytan GPS (http://tytangps.com/). Dodatkowo o każdym problemie jestem informowany przez sms. A co jeszcze ciekawsze można odłączyć zamki w drzwiach i autko zamykać i otwierać za pomocą telefonu, a wtedy nawet użycie "łamaka" nic złodziejowi nie da
Wydaje mi sie, ze jest to b fajna rzecz w skutecznym odstraszaniu potencjalnych ciekawskich rabusiow w trakcie nocowania na mniej bezpiecznych postojach |
Teoretycznie, bo podczas parkowania wzdłuż często uczęszczanych chodników lub na ciasnych parkingach jest upierdliwe i trzeba to wyłączać, bo inaczej będzie Ci co chwilę wyło.
A jeszcze chce zapytac o folie na szyby antywlamaniowe/antystluczeniowe...? |
Jeśli chodzi o szyby pokryte folią antywłamaniową to też to mam Nawet z obu stron - a co tam Próby wyszły obiecująco - cegła nie dała rady
Po przykrych doświadczeniach z Barcelony i Lizbony sprzed dwóch lat, nowego kamperka dużo lepiej zabezpieczyłem
Takich niespodziewanek mam więcej
Czy jest sens to wszystko montować Niech każdy sam sobie odpowie na to pytanie, aczkolwiek ostatnie wakacje mieliśmy o niebo spokojniejsze i "trauma" sprzed dwóch lat odchodzi powoli w zapomnienie Na tyle, że w tym roku prawdopodobnie zrobimy powtórkę z płw. iberyjskiego aby zobaczyć wszystko jeszcze raz w mniej nerwowych okolicznościach |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2017-01-30, 09:57
|
|
|
izola napisał/a: | Cytat: | Przegladam forum i nie moge znalezc info odnosnie alarmow jakie mozna zamontowac w kamperku.... |
najlepszy alarm tu czujny i bojowy pinczer,,,nie tylko w kamperku, ale i w drodze cię pilnuje jak oka w głowi , i obroni |
Ale pinczera przy +50 st.C w kamperze nie zostawisz |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2017-01-30, 10:05
|
|
|
auto mam ubezpieczone - pinczer to mój osobisty bodygard - naruralnie opuszcza z nami auto i idzie na wycieczki .
...a co pomoże alarm jak cię nie ma? nic , parę spojrzeń przechodniów ale nikt z nich nie zainterweniuje ...
...a jak stoisz na dziko w pampie - to ci jeszcze alarm ukradną |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
|
 |
bartosz_b
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Hobby Optima Deluxe 70HQ
|
Wysłany: 2017-01-30, 11:24
|
|
|
Prawda jest taka że jak chcą Cię okraść to i tak to zrobią. Alarmy jedynie co to mogą działać zebezpieczająco i odstraszająco dla pijaczyny albo cygana który chce wybić okno i dźwignąć to co jest na wierzchu. Ja zamontowałem jeden z tańszych alarmów domowych na 12v i do tego czujki bezprzewodowe w środku na ruch i bezprzewodowe na otwarcie garażu. Fajna sprawa bo można to sterować z telefonu sms-ami. Jak ktoś wejdzie to hałasuje i dzwoni do mnie. A jak chcą ukraść kampera to i tak go na lawete załadują i pojadą w siną dal |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2017-01-30, 12:49
|
|
|
bartosz_b napisał/a: | Prawda jest taka że jak chcą Cię okraść to i tak to zrobią... |
Ale ja właśnie napisałem o sytuacjach kiedy raczej chcemy kogoś przypadkowego zniechęcić lub odstraszyć.
Przecież jak zostawimy kampera bez opieki na odludziu, to przyjdą z siekierą i wyrąbią całe drzwi a to że dostanę o tym zajściu info na komórkę na niewiele się zda
Jak nam się włamali, to większym problemem było naprawienie uszkodzonych zamków lub wstawienie wybitej szyby niż straty z powodu samej kradzieży - może nie w kwestii materialnej ale na pewno organizacyjnej
Montując w obecnym kamperku wspomniane zabezpieczenia ja po prostu robię wszystko aby zminimalizować ryzyko zepsutych wakacji |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/481 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2017-01-30, 14:36
|
|
|
O takim rozwiązaniu pomyślałem jako zabezpieczenie przed próbą uśpienia gazem (co kiedyś koledzy na forum opisywali) w momencie kiedy zastanie nas noc na przydrożnym parkingu lub stacji paliw...
Wcześniej myślałem o zastosowaniu czujników takich jak w parktroniku, ale musiałbym wiercić dziury w zabudowie. To rozwiązanie jest lepsze.
Sprzęt już jest kupiony tylko czeka na wiosenne ocieplenie i więcej zapału z mojej strony |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
|