Mało tu pisałem bo widze ze tu pełno profesjonalistów a ja sobie to robie pierwszy raz, najwiekszym problemem jest brak jakiejkolwiek powierzchni warsztatowej. Robie wszystko w aucie a to mnie troche ogranicza.
Z auta korzystam na codzien, pracuje online wiec moge sobie troche pojezdzic
Mimo prac w toku bylismy juz na testowym weekendzie, 6-8.01. akurat temp w nocy do -28 ale wszystko sie sprawdziło, grzanie wystarczające.
Narazie mam praktycznie gotowa elektryke, akumulator zelowy ładowany ładowarką elektroniczną spięta z przetwornicą, przy podpieciu do 230V ładuje z sieci a podczas jazdy ładuje z alternatora poprzez przetwornice 12/230 i ładowarkę.
Oswietlenie załozyłem takie:lampa - oczywiscie wymieniajac wczesniej listewe ledowa na taka na 12V. Właczniki "dzwonkowe" rozmieszczone w newralgicznych miejscach steruja przekaznikiem bistabilnym (sterowany minusem).
Grzanie czesci mieszkalnej Webasto Airtop 2000 - przy -28 nagrzał tylko do 22 stopnie ale brakowało blatu nad lodówka a wlot zimnego powietrza od dołu lodowki ma 10x20 cm i jeszcze drzwi nieocieplone (chce zalozyc silniczek do przesuwnych). Grzanie silnika i dodatkwoej nagrzewnicy zamontowanej pod fotelem pasazera a skierowanej w tył - Webasto Thermo C. Zaleta silnika w tym acuie jest to ze daj rade nagrzac w trakcie jazdy poprzez 2 nagrzewnice calosc auta a to jest 5m bez pomocy dodatkowych pieców.
Ocieplenie pianką, potem folia onduterm XL, 5mm pianki tapicerskiej i ekoskóra (bez sklejki).
Łózko jak w przyczepie angielskiej - podkowa z rolowanym środkiem - po rozlozeniu 180x 200cm. Dodatkowe łóżko w trakcie realizacji - dla dziecka 80x180.
Okno dachowe nad czescią kuchenną, dwa okna dachowe nad podwójnym łózkiem. Okno w scianie - narazie przygotowany \ otwor - brak izolacji ale jeszcze nie wycieta blacha. Blacha jest mimalnie wypukła i musze miec pewnosc ze da rade okno w to zamocowac.
Zbiornik wody tylko 70l, ale mysle ze powinno wystarczyc (jest miejsce na wiecej). Zbiornik lpg toroidalny do kuchenki i (tu mysle nad awaryjnym ogrzewaniem - ale to pozniej).
Najblizsze prace to montaz blatu, zlewu i kuchenki oraz podłaczenie kuchenki ze zbiornnikiem LPG.
Mysle tez nad stopniem wysuwanym bo troche wysoko a wszystkie rozkladane sa niebezpieczne dla psów ktore ze mna podróżują.
Obecnie bawie sie zabudowa szafek, stolarzem nie jestem ale jakos sobie radze:) Szukam lekkiego blatu!
toscaner Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com
Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2017-02-02, 07:35
Do okna musisz ramę zrobić. Okno pewnie jest płaskie, no a blacha jak pisałeś. Wypukła lekko. Ja zrobisz ramę to ona ściągnie blachę na płasko. Dobry klej blacha - drewno i powinno trzymać. Później i tak dasz ramę okna, więc już nie wróci do wypukłości.
Wklejaj jakieś fotki, to będziemy widzieli postęp prac. Fotki tu wszyscy lubią i jeszcze pewnie jakieś na razie wirtualne piwka dostaniesz.
LPG jeszcze do lodówki - zapomniałem dopisac to głowne zastosowanie.
Rama mam ale w sumie mialem nadzieje na jakies wypukłą ramę okna bo brzydko wyglada takie chamskie wyginanie karoserii.
Taśmą dwustronną na piance. A dobrze się zastanowiłeś nad celowością montażu tak długiej listwy. Oślepisz siebie, gości i sąsiadów.
wręcz przeciwnie, potrzebna mi jest okreslona ilosc swiatła, i jezeli to swiatło uzyskam z wiekszej powierzchnie to tym lepiej dla mnie i otoczenia, mały jasno swiecacy punkt bedzie oslepiał bardziej niz cała długa listwa z mleczną rozpraszającą obudową. Oczywiście zakladamy ze oba żródla maja dac tyle samo światła.
Listwy ledowe sa o roznych mocach na 1mb, dobrałem taką ze bedzie dobrze .
Problem w tym ze płaszczyzna na rolecie nie pasuje mi do plaszczyzny listwy, chce zeby byla skierowana dokladnie w polowie kąta pomiedzy rozwinieta roletą a sciana samochodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum