|
Prośba o rady dla debiutującego wędkarza |
| Autor |
Wiadomość |
anw73
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Benimar Tessorro 497
|
Wysłany: 2017-02-01, 13:58
|
|
|
andrzej627,
Zapraszamy.
My wyruszamy 10 lipca na 6 tygodni. |
_________________ uwielbiam reklamy Polsatu bo zawsze mozna skoczyc po zimne piwko na stacje paliw do sasiedniego wojewodztwa |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2017-02-01, 14:42
|
|
|
| To może dla zasady na końcu linki zaczepić Wędkarza tzw etycznego I go topić I na powietrze no zmianę będziemy się bawić Co on wtedy powie a właśnie tak wygląda z pozycji ryb.Nie łowimy aby zabijać tylko aby zjeść w całości.Tak rozumiem etyczne postępowanie to jest moje i tylko moje zdanie |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 366/159 Skąd: Francja
|
Wysłany: 2017-02-05, 16:25
|
|
|
| krzlac napisał/a: | Przed wyjazdem radzę poćwiczyć zarzucanie, najlepiej na łące po zdjęciu kotwicy z przynęty
|
Dzisiaj rano poćwiczyłem. Teraz znowu biorę wędkę i idę na łąkę dalej trenować. |
_________________ Andrzej
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2017-02-06, 14:08
|
|
|
| "Mięsiarstwo" co to znaczy? |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2017-02-06, 14:23
|
|
|
| bryzby napisał/a: | | "Mięsiarstwo" co to znaczy? |
Dobre pytanie |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2017-02-06, 14:56
|
|
|
Ja podam prostą definicję:
Jest grupa wędkarzy wyznawców filozofi C&R (catch and release - złap i wypuść) i wszystkich innych uważają za mięsiarzy -biorących rybę na mięso.
... i zaznaczam, że nie mam zamiaru nikogo urazić - szanuję wszytkich. Wiele ryb wypuściłem i wiele zjadłem. Kim zatem jestem - półmięsiarzem? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 104/101 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2017-02-06, 15:20
|
|
|
Wg tej definicji również jestem w jakimś sensie mięsiarzem. Część ryb zabieram, aby je zjeść.
Taki obrazek. Łowi gość z pomostu leszczyki takie po 15-20cm. I wszystko do siaty. Na moją uwagę, że to nawet nie ma wymiaru ochronnego i same ości, gościu odpowiada- panie to wszystko pójdzie do zalewy.
Inne zdarzenie. Wracam po całym dniu łowienia z jedną większą rybą w siatce. Na uwagi wędkarzy z pomostu, że dzisiaj to chyba słabo brało, odpowiadam, że zabrałem tylko akurat tę jedną. Akurat !!!!!! pada odpowiedź. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2017-02-06, 16:00
|
|
|
| Prywatni rybacy dzierżawiący kilka dużych jezior na Mazurach - zabierają wszystko co zaciągną w niewód. Zaduszoną drobnicę sprzedają do skupu na mączkę rybną . Po wielu latach nawet oni nie mają już czego wyławiać. Ale maja to w du.... bo żyją z dopłat unijnych i stawów hodowlanych gdzie pasą ryby sztuczną paszą . |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 104/101 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2017-02-08, 19:59
|
|
|
| Nie tylko prywatni dzierżawcy. To samo czyni brygada rybacka Wigierskiego Parku Narodowego. Ryby w Wigrach miały się dobrze dopóty, dopóki nie powstał Park Narodowy. Potem już z sezonu na sezon było dużo gorzej. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|