Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja zasilana z solarów
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 500/29
Wysłany: 2017-02-28, 01:15   Klimatyzacja zasilana z solarów

O zasilaniu klimy zabudowy z różnych źródeł energii , w tym akumulatorów, agregatów, przez przetwornice , itp, było już sporo na tym forum, ale zawsze kończyło się na tym ,że tylko z 230V ma to sens z racji dużego "apetytu" na prąd.
Problem polegał na tym, że dostępne na rynku klimatyzatory o odpowiedniej wydajności , były tylko na 230V i wszystkie alternatywne źródła zasilania działały nijako "na około" , czyli zawsze na końcu była przetwornica na 230V.

Znalazłem kilka sprężarek działających na 12/24/36/48 lub 72V o różnych mocach i wydajnościach, a dodatkowo niektóre z nich mogą być zasilane bezpośrednio z solarów.
Przykładem może być choćby ta z Danfossa:

http://www.elma-rk.pl/img.../BD35F/spec.pdf

Jako ciekawostka - ze sterownikiem o oznaczeniu 101N0400 z solarów , jako jedynego źródła zasilania.

Jest tego oczywiście sporo na rynku w różnych wykonaniach i o różnych parametrach i aż dziw bierze , że tak ciągle trudno o dobry klimatyzator dedykowany do kampera, który działał by na 12V .

Inny przykład: http://www.ecvv.com/product/4094095.html

Poddaję temat pod dyskusję, niech wypowiedzą się osoby znające się na klimatyzatorach, czy przy podanych parametrach takich sprężarek dało by radę sklecić klimę , która mogła by skutecznie działać bezpośrednio z instalacji 12V, wspomaganej przez solary.

Liczę również na Kolegę Kodera, że ogarnie temat od strony fizyki :ok

Klima potrzebna jest przecież najbardziej wtedy kiedy słoneczka jest dużo , więc może jak ominiemy mało sprawne układy z przetwornicami to w końcu matematyka i fizyka będą łaskawsze :spoko

Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2017-02-28, 02:44   

Ciekawy temat. Przyłączam się do dyskusji jako, że jestem tym zainteresowany od jakiś 4 lat. Uważam, że jest to jak najbardziej wykonalne. Oczywiście musimy wziąć pod uwagę kampera z lepszą izolacją. No ale planujesz budować, więc zakładam, że i izolacji będzie więcej niż w standardowych kamperach.

Zrobiłem wiele pomiarów z tym ile potrzeba mocy na zachowanie jakiej różnicy temperatur. No w drugą stronę najwięcej czyli grzanie gdy zimno, ale Mariusz nie raz fajnie to tłumaczył - jakoś tak: "ciepła nie obchodzi w którą stronę przechodzi przez izolację" albo podobnie.
Czyli jedyna poprawka na to, że człowiek emituje jakieś 100W, więc trzeba by to wkalkulować.

No i liczby. Jakieś tam :)
2 osoby + mały pies + 400W grzejnik utrzymywały ok. 18 stopni wyższą temperaturę niż na zewnątrz. Upraszczając 600W (wliczyłem ludzi) daje o 18C więcej niż jest za oknem. Z tymi izolacjami u mnie.
Latem też teoretycznie potrzebowałbym ok. 400W tym razem mocy chłodniczej aby utrzymać różnicę 18C gdyby ...te 2 osoby chłodziły sobą kubaturę. Ale nie chłodzą, tylko grzeją, więc potrzeba tym razem więcej mocy chłodniczej aby uzyskać tą różnicę 18C. Wychodzi mi, że potrzebowałbym 800W (600+200)
Moc chłodnicza to z reguły 2,5x większa moc niż pobierana. Czyli de facto u mnie wystarczyłaby klima 320W aby uzyskać o 18C mniej niż na zewnątrz. To są rozważania, ale powinno nie odbiegać jeśli nie zrobiłem gdzieś błędu.
18C różnicy to za duża różnica choćby dla zdrowia. To raz, a dwa nie ma chyba klimatyzatora z regulowaną płynnie mocą chłodzącą, żebym mógł dobrać.
Trzy to są szacunkowe obliczenia, ale zakładam że ciepła nie obchodzi w którą stronę przechodzi przez izolację. No i wyszło, że mocy chłodzącej mamy 2x więcej niż grzejnika. Te założenia z ludźmi w środku. Pusty kamper to 600W w obie strony dla tych 18C różnicy.
Praktyczne? Domowy pingwin 1050W (2400) zasilany z kabla z domu w IT robił w kamperze dosłownie wypizd. Lodownię. Niestety nie mierzyłem temperatury :(

Na podstawie tych danych obstawiam, że gdybym u mnie wstawił klimę np. "bronkoklimę" + dorzucił paneli do 400W (więcej nie zmieszczę). Do tego panele u mnie są ponad dachem i robią cień, to spokojnie mogę kamperować nawet z przetwornicą. No ale wolałbym z klimą na takie 12V :) Zawsze to mniejsze straty. Chyba kupię tą bronkoklimę :)

Nie wiem czy przydały się te informacje, ale może do czegoś :mrgreen:
Budowa domka ze złomka

miklo75 
zaawansowany

Twój sprzęt: Tabbert na MB
Piwa: 3/26
Wysłany: 2017-02-28, 09:16   

Panowie wiem, że temat jest o klimie z solara, ale może ktoś ma pomysł na klimę na gaz?Skoro lodówka może, to może i klima też.

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2017-02-28, 09:30   

Temat również dla mnie bliski.
Mam Dometica 2200 na dachu i zamierzam go zdjąć bo nie potrzebuję tyle zimna a niestety z przetwornicy ciężko go wystartować :(

Może nie pamiętam jak wygląda "bronkoklima" ;) ale ja mam zamiar na najbliższe wakacje kupić takie cudo z Leroy Merlin: WAP-08EC13 1300 W EQUATION.
Takie ma parametry:
Wydajność chłodzenia 4500 BTU
Orientacyjna wielkość pomieszczenia od 6 do 9 m2
Przepływ powietrza 160 m3/h
Moc chłodnicza 1300 W
Głośność 65 dB
Klasa energetyczna A
Pobór mocy 450 W
Sterowanie mechaniczne, pilot
Funkcje timer 24 h
Wymiary produktu 38,5 x 61 x 30 cm

Testy odnośnie zasilania robione przez znajomego na podobnym urządzeniu wyszły pomyślnie. Z tym że on chciał schładzać za darmo mały warsztacik :)
Przy okazji innego tematu pisałem na forum, że dla mnie najważniejsze jest schłodzić przestrzeń w sypialni, czyli nad łóżkiem znajdującym się nad garażem. W sumie to jakieś 3-4 m3.

Jak niektórzy pamiętają, w moim autku mam dwie instalacje solarne z czego jedna 450W plus aku 200Ah i przetwornica sinus 3000W przeznaczona głównie pod zasilanie klimy. Gdyby było mało to teoretycznie jestem jeszcze w stanie zmieścić jeden solar 150W.
Klimę mam zamiar używać tylko gdy jest mega gorąco, a co się z tym wiąże przy bardzo dużym słońcu. Oczywiście tylko w dzień (max kilka godzin), bo przy generowanych przez nią 65dB i tak bym nie mógł spać.
Gdyby to co napisał Toscaner było prawdą, to taki klimatyzator powinien w kamperku się sprawdzić...

Ma to rację bytu :?: :confused

EDIT: Pewnie rozwiązanie na 12V mogłoby okazać się lepsze (mniej strat), ale na moje obecne zasoby czasowe i wiedzę dotyczącą klimatyzacji tylko taka rzeźba jest możliwa :wyszczerzony:

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
Ostatnio zmieniony przez Roberto 2017-02-28, 09:38, w całości zmieniany 1 raz  

mdrmcn 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Super brig 678
Piwa: 2/1
Wysłany: 2017-02-28, 09:37   

No niby rozwiązanie już jest, ale czy daje radę?
http://www.u-gofresco.com/de/

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 131/5
Wysłany: 2017-02-28, 10:00   

mdrmcn napisał/a:
No niby rozwiązanie już jest, ale czy daje radę?
http://www.u-gofresco.com/de/

1300 EUR. Aż mi się gorąco od tej klimy (ceny) zrobiło.

... na Amazon'ie widzę po 670 EUR - już "chłodniej".

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2017-02-28, 10:38   

:bylo "I nie o take Klime walczylim" :mrgreen:

To ten mój split był lżejszy i mniej watożerny .

380 wat wia przetwornica i tylko w dużym słońcu ..kilka godzin chodziła .Panele 200W akum. 130 Ah

Tego typu klimy są upierdliwe , wymagają przeróbek .

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-02-28, 10:48   

Wychodzi, że 12V i do tego ma pobieranie powietrza z zewnątrz. Czyli nie tworzy podciśnienia w "chałupie". Niektóre pingwiny mają tylko wydmuch, a pobieranie z wnętrza.
No i ciekawe jak to głośne jest.
Nadal lepiej wygląda i pewnie cichsza Bronkoklima, no ale ona na 230V
Mały Split na 12V byłby idealny. Czyli pogadaliśmy sobie, a wracamy do pomysłu Joko :)
Budowa domka ze złomka

mdrmcn 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Super brig 678
Piwa: 2/1
Wysłany: 2017-02-28, 10:54   

Dobrze prawisz. Pobór z zewnątrz i pod zapalniczkę. Odchodzi przetwornica a to też coś tam prądu potrzebuje. No i bez splita. Teoretycznie na jazdę do kabiny a na postoju koło stołu. Ale info z pierwszej ręki o tym nie ma. Coś podobnego robi Intelb sw cubo się zwie

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2017-02-28, 11:50   

toscaner napisał/a:

Mały Split na 12V byłby idealny. Czyli pogadaliśmy sobie, a wracamy do pomysłu Joko :)

Warto by sprawdzić jak jest rozwiązany temat klimy postojowej w amerykańskich truckach. W takiej Nevadzie czy Texasie nie ma szans odpoczywać bez klimy. Albo mają jakiś patent na 24v (bo instalacje w ciezarowkach są chyba tylko 24v) albo jak w kamperach odpalają agregat. Jeżeli wariant 2 to muszą mieć jakoś super ciche/wyciszone te agregaty by nie denerwowały drivera i sąsiadów. I może lepiej w taki agregat iść niż rzeźbić te wszystkie elektrownie, przetwornice, kable grubaśne, zabezpieczenia itp itd...

Bajaga&Instruktori

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 25/74
Wysłany: 2017-02-28, 12:42   

Bajaga napisał/a:
toscaner napisał/a:

Warto by sprawdzić jak jest rozwiązany temat klimy postojowej w amerykańskich truckach. W takiej Nevadzie czy Texasie nie ma szans odpoczywać bez klimy. Albo mają jakiś patent na 24v (bo instalacje w ciezarowkach są chyba tylko 24v) albo jak w kamperach odpalają agregat. Jeżeli wariant 2 to muszą mieć jakoś super ciche/wyciszone te agregaty by nie denerwowały drivera i sąsiadów. I może lepiej w taki agregat iść niż rzeźbić te wszystkie elektrownie, przetwornice, kable grubaśne, zabezpieczenia itp itd...

Oni to chyba pauzy z włączonymi silnikami kręcą. Tam nikomu nie przeszkadza dźwięk diesla.
Piszę "chyba", bo z autopsji nie znam ;) ale czytuje bloga polskiego truckera w USA i on o tym kiedyś pisał.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-02-28, 13:08   

Agregat dobra sprawa, a taki zabudowany, wyciszony i automatycznie doładowujący aku, czy dający 230V gdy potrzeba więcej prądu.
Ale Joko dokładnie taki patent miał. Widać nie było to do końca zadowalające rozwiązanie.
Znaczy na zimę może, ale lato? Lato gdy można mieć prąd za free, miejsca na dużym dachu na panele sporo. To ma sens. Jeśli teoretycznie znów bym kamperował gorące miesiące na południu, to najbardziej gorąco jest wtedy gdy świeci słońce. Na dużym dachu można zmieścić i 600-750W paneli, to da realne w upale ok. 30A (600W) - 40A(750W). Moje 230W dawały zawsze ok. 13A.
Przy 30-40A ze słońca to już mamy pole do popisu dla małej klimy, takiej np. bronkoklimy. On ma 200W paneli, więc był niedobór w prądzie i resztę brało z aku. To musiało go w końcu rozładować. Przy takich 750W paneli, dobrej izolacji taka klima nawet mała nie musi pracować non stop, więc prądu starczy i dla innych urządzeń. A gdy jeszcze panele robią cień, jak u mnie, to kamper się jeszcze mniej nagrzewa. No i nie płacimy wtedy za paliwo do agregatu, ale paliwo to pryszcz. Nic nie pyrka i nic nie smrodzi.
Budowa domka ze złomka

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2017-02-28, 13:41   

Ad. dywagacje Toscanera, ważny jest też duży bufor (akumulator) i wracamy do kwesti, aż wstyd pisać :Lifepo4 :oops:

Ale Joko, widocznie już jest "w blokach startowych" pewnej swojej koncepcji , skoro szuka speców od sprężarek :lol:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-02-28, 16:13   

Bronek, Lifepo niezaprzeczalnie najlepsze. No tu nie ma nawet co dyskutować. Po prostu ile naładujemy, tyle wyciągamy, ze stratą może 5%. Poza tym nieważny prąd obciążenia.
W kwasiakach tracimy min. 40% i więcej jeśli ciągniemy takie dziesiątki amper.

Jednak jedna poprawka do przypadku opisanego przeze mnie, zauważ, że gdyby na dachu było te 750W paneli dających pewne 40A (trzykrotność tego co u mnie, czyli pewniak) to Twoja klima u mnie by robiła zimnicę, a ciągnie mniej niż 40A. Czyli dalej zauważ, to czy kwasiak czy Lifepo w tym przypadku bez znaczenia, bo z niego nic, a wręcz nadmiar idzie na inne rzeczy czy ładowanie itd. Aku nie są drenowane jak w Twoim teście rok temu. Czy tam dwa. W ogóle.
Wiele, bardzo wiele robi izolacja. U mnie jest baaardzo dobra. 3-ci rok ją mam. Bez niej o dupę, bo straty jak cholera i nie starczy nawet 2x większa klima. Coś jak grzanie nieizolowanego domu z kamienia w IT zimą. ile byś nie wydał na grzanie i tak będzie zimno. Tylko tu w drugą stronę. :spoko

Jak zwykle trochę się temat rozjeżdża, ale z drugiej strony moje obserwacje i wyliczenia niewiele się zmienią dla klimy 12V, a jedynie będzie na korzyść, bo zostanie trochę % energii :ok
Budowa domka ze złomka

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2017-02-28, 16:38   

klima 12v upraszcza sprawę, niweluje straty przetwarzania prądu...
Wiadomo,
Masz rację, ale mimo wszystko nie zapominajmy o nocy, lodówce, tv itd. Więc gdyby duchota była w pochmurny dzień, to zapas energii musi być.
Czyli trzeba iść dwukierunkowo...

Odpowiedz do tematu