Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wątpliwości prawne zmiany brygadówki na kampera
Autor Wiadomość
Viper 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Master 2,8 TD
Nazwa załogi: Viper
Piwa: 2/10
Wysłany: 2017-03-07, 07:57   

Jest pełna zamykana z blokadami wzmacniającymi, na razie nikt się do niej nie przyczepił.
Przeglądy robię normalnie, policja też nie miała żadnych uwag podczas kontroli.
Ja kupiłem autko z zabudową holenderską na 6 osób.

Sprzedałem zabudowę i fotele, za wycofaną kaskę kupiłem 5 foteli od cytryny C4.
Na pewno obecna zabudowa jest wielokrotnie mocniejsza od oryginalnej z tworzywa.

Może gdybym jeździł z otwartymi drzwiami to mieli by podstawę.

Wiem że są jeszcze ściany z drzwiami przesuwanymi po środku. :spoko :spoko

Noclegi w Polsce
Postaw piwo autorowi tego posta

DigitalNomad 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato L4H2 - minimalizm
Wysłany: 2017-03-07, 15:54   

BIORCA napisał/a:
brygadówka to dostawczy / czyli ciężarowy / ...zawsze tak było ...żadne kombi .

Czy w myśl ustawy dot. podatku akcyzowego brygadówka to na pewno ciężarowy?

Chodzę z myślą, żeby sprowadzić brygadówkę i przerobić na pojazd specjalny w Polsce, ale nie chciałbym płacić akcyzy przy imporcie.
Pomimo, ze w papierach to będzie początkowo samochód ciężarowy to zdaje się, że w myśl podatku akcyzowego to jest samochód osobowy.

Link:
http://www.eporady24.pl/s...9,133,3468.html

Cytat:

definicja samochodów osobowych dla celów akcyzy obejmuje swoim zakresem również samochody osobowo-towarowe typu kombi oraz samochody wyścigowe. (...) W sytuacji, gdy konstrukcja oraz wyposażenie pojazdu wskazuje, iż dany pojazd jest w głównej mierze przeznaczony do przewozu osób, a przewóz towarów stanowi jego uboczną funkcję, wtedy taki pojazd należy zaklasyfikować do samochodów osobowych CN 8703 podlegających akcyzie. Jednakże, jeżeli głównym przeznaczeniem danego towaru jest przewóz towarów, a przewóz osób stanowi tylko uzupełnienie funkcjonalności pojazdu, wtedy taki pojazd należy klasyfikować do samochodów ciężarowych CN 8704 niepodlegających opodatkowaniu akcyzą

No to fakt, brygadówka to nie jest kombi, ale czy w brygadówce głównym celem jest przewożenie towarów czy osób? :)

Viper 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2017-03-07, 17:16   

Co do akcyzy i dalszych przekształceń na sam. specjalny to w tym temacie nie mogę się wypowiadać. Ja mam zarejestrowany jako ciężarowy. Dla mnie ok.
Wiem że są tu i tacy ludkowie którzy mają rasowe kampery zarejestrowane jako ciężarowe.

Bardziej będą upierdliwe dla nas Wszystkich ograniczenia do 2,5T które rosną jak grzyby po deszczu.

Noclegi w Polsce

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 563/753
Wysłany: 2017-03-07, 17:25   

DigitalNomad napisał/a:
BIORCA napisał/a:
brygadówka to dostawczy / czyli ciężarowy / ...zawsze tak było ...żadne kombi .

Czy w myśl ustawy dot. podatku akcyzowego brygadówka to na pewno ciężarowy?

Chodzę z myślą, żeby sprowadzić brygadówkę i przerobić na pojazd specjalny w Polsce, ale nie chciałbym płacić akcyzy przy imporcie.
Pomimo, ze w papierach to będzie początkowo samochód ciężarowy to zdaje się, że w myśl podatku akcyzowego to jest samochód osobowy.

Link:
http://www.eporady24.pl/s...9,133,3468.html

Cytat:

definicja samochodów osobowych dla celów akcyzy obejmuje swoim zakresem również samochody osobowo-towarowe typu kombi oraz samochody wyścigowe. (...) W sytuacji, gdy konstrukcja oraz wyposażenie pojazdu wskazuje, iż dany pojazd jest w głównej mierze przeznaczony do przewozu osób, a przewóz towarów stanowi jego uboczną funkcję, wtedy taki pojazd należy zaklasyfikować do samochodów osobowych CN 8703 podlegających akcyzie. Jednakże, jeżeli głównym przeznaczeniem danego towaru jest przewóz towarów, a przewóz osób stanowi tylko uzupełnienie funkcjonalności pojazdu, wtedy taki pojazd należy klasyfikować do samochodów ciężarowych CN 8704 niepodlegających opodatkowaniu akcyzą

No to fakt, brygadówka to nie jest kombi, ale czy w brygadówce głównym celem jest przewożenie towarów czy osób? :)

nie spotkałem się w Niemczech z brygadówka osobową ... jeśli w papierach jako rodzaj pojazdu masz wyryte LKW / ciężarowy / a nie PKW / osobowy / to urząd celny nawet nie wie ,że auto jest w Polsce zarejestrowane i nigdy nic do tego auta nie będzie miał / brak akcyzy / .

uważaj z tym budowaniem kampera na brygadówce ... waga będzie spora...za spora by legalna :)

turikke 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Przerabiamy Ducato L3H2 (2007)
Nazwa załogi: BuenaVentura
Piwa: 6/2
Wysłany: 2017-03-07, 19:02   

Cytat:
uważaj z tym budowaniem kampera na brygadówce ... waga będzie spora...za spora by legalna :)

Co masz na myśli? W sensie razem z ewentualnymi pasażerami i wyposażeniem? Czy z samym wyposażeniem, bo brygadówki są cięższe?

DigitalNomad 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato L4H2 - minimalizm
Wysłany: 2017-03-08, 09:58   

BIORCA napisał/a:

[...] jeśli w papierach jako rodzaj pojazdu masz wyryte LKW / ciężarowy / a nie PKW / osobowy / to urząd celny nawet nie wie ,że auto jest w Polsce zarejestrowane i nigdy nic do tego auta nie będzie miał / brak akcyzy /

W sensie, że urząd celny dostaje z WK informacje tylko odnośnie pojazdów osobowych?

A w momencie zmiany kwalifikacji brygadówki z ciężarowego na specjalny (kempingowy) już w Polsce, po sprowadzeniu pojazdu taka informacja trafi do Urzędu Celnego?

Wiesz po prostu wole się upewnić w temacie, żeby uniknąć szarpanin z urzędem.

A tak ogólnie to chyba zależy czy chcesz bazować na przekonaniu, że nie ma wymiany informacji pomiędzy urzędami, więc nawet jak łamiesz przepisy to nic Ci nie grozi...
... czy też bazować na obecnych przepisach i starając się nimi podpierać mieć chociaż pozorną świadomość niewinności i spać spokojniej :)

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2017-03-08, 12:16   

jeszcze raz...

Dla UC liczy się to jak auto zostało zarejestrowane w Polsce pierwszy raz w zestawieniu z dokumentami np. Niemieckimi .... i tyle . A przepływ informacji jest bardzo dobry , co do tego nie mam wątpliwości .

a co do wagi kampera na brygadówce .... będzie za duża by zmieścić się w 3500 dmc w trakcie kontroli z pasażerami na pokładzie . Musisz o tym wiedzieć nim sie porwiesz na taki projekt .

Viper 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2017-03-09, 07:07   

BIORCA napisał/a:
a co do wagi kampera na brygadówce .... będzie za duża by zmieścić się w 3500 dmc w trakcie kontroli z pasażerami na pokładzie . Musisz o tym wiedzieć nim sie porwiesz na taki projekt .

Ale zawsze można zmniejszyć ilość pasażerów do czterech, z tym chyba nie będzie problemów.

Noclegi w Polsce

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2017-03-09, 08:39   

Viper napisał/a:
BIORCA napisał/a:

Ale zawsze można zmniejszyć ilość pasażerów do czterech, z tym chyba nie będzie problemów.

właśnie przerabiałem ten temat w praktyce ... z osobowego na specjalny kempingowy i z 7 na 3 miejsca ... nie ma problemu :)

Odpowiedz do tematu