|
|
|
Białoruś festywal 2017 |
| Autor |
Wiadomość |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 112/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2017-03-12, 19:27
|
|
|
Dyskusja na temat Dnia Polskiego nabiera tempa. To bardzo dobrze. Jednak nie mając żadnego doświadczenie w takich zlotach,
mamy więcej pytań niż pomysłów. Chętnie pomożemy, ale organizacją musi zająć się ktoś, kto organizował bądź był blisko
organizacji takich zlotów.
Mamy wiele pytań, na które odpowiedzi może pomogą w organizacji:
1. Zlot trwa trzy dni - poniedziałek odpada, sobota do południa też. Kiedy zorganizować Dzień Polski i ile ma trwać?
Jak go zmieścić w nieznanym harmonogramie atrakcji zlotowych?
2. Patrząc na plan ustawienia kamperów, gdzie zorganizowac Dzień Polski, jak, gdzie i ile stołów ustawić?
3. Zapisanych jest nas ponad 100 załóg, ile załóg wyrazi chęć aktywnego uczestnictwa
4. Jak zaprosic gości? Rozdawać zaproszenia? Komu i ile? Co z małymi niezorganizowanymi grupami? A może isć na zywioł?
5. Jaki poczęstunek? Żubrówka ok - polska wódka, szarlotka może nie wszystkim smakować. Jakie jedzenie i ile?
Ciepłe raczej odpada. Kto bedzie to odgrzewał i kiedy?
Pytań rodzi sie coraz więcej i wiecej
Ze względu na bardzo krótki okres zlotu i moc atrakcji zlotowych wydaje mi się, że Dzień Polski może być wielka klapą.
Proponowałbym ograniczyć się do zaakcentowania naszej obecności na zlocie. Ustalmy np, że w niedzielę od rana wszyscy
ubrani jesteśmy w niebieskie koszulki CT, nasze kampery udekorujmy flagami CT, Polski i Białorusi. Szkoda, że w sklepie
CT nie ma np. smyczy klubowych. Moglibyśmy użyć ich do zawieszenia identyfikatorów otrzymanych na zlocie a także rozdawać
je innym zlotowiczom. Koszt takiej smyczy jest śmiesznie niski.
Na zlocie na pewno powstaną mniejsze lub większe grupki załóg CT. Każda załoga powinna być przygotowana na zorganizowanie
mini Polskiego Stołu razem z sąsiadującymi załogami.
Razem z Elą nadal wyrażamy chęć pomocy.Tylko niech jakiś praktyk zaproponuje coś konkretnego i sprawdzonego.
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2017-03-12, 21:37
|
|
|
Jak zaczniemy dzień polski w sobote ,to kilka dni potrwa. Dla rewanżu pójdziemy na dzień estoński, potem litewski, łotewski. Po dniu białoruskim za 3 tygodnie wrócimy do domu. A kiedy zwiedzanie? |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 580/322 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2017-03-13, 10:00
|
|
|
Nie wiem jak wiele osób się ze mną zgodzi, ale na pewno duża część uczestników zlotu wybiera się na Białoruś w celu zobaczenia tego pięknego kraju, a nie koniecznie zakosztowania "życia zlotowego". Zgadzam się tutaj z Salutem i Zbyszekwojem.
Proponuję więc raczej zorganizowanie przez "aktywnych" kolegów czegoś w rodzaju stoiska polskiego, gdzie zainteresowane osoby mogłyby zakosztować tej polskości. Z tego co wiem zlot jest organizowany przez Białorusinów i organizowanie dodatkowej administracji z ramienia CT nie wydaje mi się konieczne. Jak zawsze "aktywiści" wyłonią się sami. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 70/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2017-03-13, 10:53
|
|
|
Nie musimy nic organizować !!!
Żubrówka nie musi wszystkim smakować-ma Polski Charakter
Kanapki mogą być na krakersach smalcyk + ogórek, kabanosik słodycze(ptasie mleczko)
Bigos + chlebek
reszta propozycji????
Białorusini będą się kontaktować z przedstawicielami grup Narodowych i dobrze żeby wiedzieli do kogo mają się zwrócić i żeby ta osoba znała Rosyjski(stąd propozycja KECZERA)
Co do ustawienia stołów to najlepiej na miejscu
Oczywiście każda załoga może -powinna do swojego stołu zaprosić zapoznanych kolegów
Ja ze swojego doświadczenia wiem jak to organizują inni na dużych zlotach międzynarodowych
których odbyłem około 20 stąd moje rady i zgoda na komandorowanie
Forum nasze składa się z indywidualistów i trudno jest coś zorganizować na zloty inne jadą ludzie którzy się osobiście znają i akceptują przewodnictwo bo jest to nawet wygodne |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2017-03-13, 10:54
|
|
|
Na tym zlocie jesteśmy gośćmi i dajmy wykazać się przez te w sumie 2 dni Białorusinom.
My możemy zaprosić ich na zlot CT, tylko załatwcie tak jak oni darmowe wizy. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2017-03-13, 11:03
|
|
|
P.S. Ja w tym pięknym kraju spędziłem 3 lata w latach 90
W 2014 roku poprowadziłem grupę 7 załóg ,,Śladami Mickiewicz i Orzeszkowej" po drodze na światowy zlot w Finlandii |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 101/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2017-03-13, 12:11
|
|
|
Hej
Generalnie się nie odzywam ale dwie rzeczy mi się nie podobają
1 Bogusławie... katalogi fajna sprawa ale stare mimo że niby aktualne..... sam sobie odpowiedz na to jak Ty byś się poczuł gdyby ktoś zrobił Tobie taki prezent
2. Zaproszenia ....dla mnie w tym przypadku nie do przyjęcia.... czy to ma być dla ogółu czy tylko dla "WYBRANYCH"
Powinniście ustalić z organizatorem , poinformować go o chęci zorganizowania takiego dnia i to On powinien to nagłośnić wskazując Wam miejsce lub przystając na Waszą propozycję.
Co do Dnia Polskiego ,,,temat strasznie trudny jeżeli ma być przygotowany profesjonalnie , bo to nie tylko jedzenie i picie / Białorusini też mają Żubrówkę / I w takim przypadku może lepiej tylko poczęstunek .
Sprawdźcie kto byłby chętny coś przygotować i niech każda załoga która wyrazi chęć przygotuje coś co robi najlepiej z kuchni polskiej .
Wypiszcie tu na forum co chcecie zrobić i niech chętni zaznaczą na liście żeby się nie dublować .
Pamiętajcie, że jeżeli chodzi o bigos to może być powielany / i tak się nie zmarnuje /
Co do reszty to są spece od nalewek , ciasta mięsa itp itd...
Nie zapominajcie o drobiazgach dla milusińskich .
Kiedy my byliśmy to WSZYSTKIE dzieci / i nie tylko / chodziły puszczając bańki mydlane . Gro w Polskich szalikach , czapkach , ze znaczkami itp
Najbardziej widoczna grupa ,mimo że wtedy bardzo mała ....była wielka ...
Morze biało-czerwonych gadżetów / dzięki Mirkowi z Budzynia , Basi i Gosi ....
Dotyczy to pierwszego zlotu na Białorusi zlotów w Odessie , na Krymie, Kijowie ....
Pole do popisu jest, bo nigdy nie było zgłoszonych tyle załóg
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
 |
Jaga
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Andrzej i Jadzia
|
Wysłany: 2017-03-13, 13:36
|
|
|
Przyłączam się do tego co powiedział Tolo61.
Zlot nie my organizujemy i należy porozumieć się z organizatorem czy coś takiego jest możliwe.
Co do zaproszeń, to dodatkowa produkcja śmieci i nie na takiej imprezie. Na pewno będzie program zlotu i można to tam umieścić za zgodą organizatora lub kilka plakatów.
Osobiście taki dzień uważam za zły pomysł, zorganizujemy go jak zaprosimy ich do nas.
Dzień polski to nie 'żarcie i wódka'....jeżeli to pokażmy coś z naszej kultury, tańce, piosenki....
Drobne poczęstunki w formie słodyczy.... jak najbardziej
Na pewno będą jakieś występy, pokazy i wtedy możemy coś naszego zaprezentować, barierę językową również nalęży uwzględnić. |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 197/928 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2017-03-13, 14:46
|
|
|
Ja proponuję, by dyskusję o organizacji dnia polskiego wydzielić z tego wątku, przeznaczonego na informacje ogólne o zlocie (przypominam, że wątek założył kolega z Białorusi, zapraszając nas na ten zlot).
Inaczej zrobi się lekuchny bałagan ... |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
jerry Gdansk
zaawansowany
Twój sprzęt: Renault Trafic Chausson Acapulco 33
Nazwa załogi: LILOU
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 14/27 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2017-03-13, 15:56
|
|
|
Sorry za tłumaczenie to tak ze strony Kolegów z Białorusi.
Czytałem na forach caravanners różnych krajów, wszystkie zaskoczony, jak zorganizować święta narodowego. Wszystkie wiele różnych opcji i wiele kontrowersji : Ściana:.
Problemem wielu ludzi. Po konsultacji z Władimirem, proponuję skorzystać z opcji oferowanych przez Sergey:
SergeiV napisał (a):
Czy można zrobić super-duper długi stół? Oznacza to, że każdy zespół ma swój stolik, krzesła Zgodnie z liczby członków załogi, napoje i przekąski, a stawia tabeli pierwszej tabeli już ustawiona. Nie trzeba umieścić w jednej linii, można zginać i wierszy. I w ten sposób, że nie będzie musiał frakcje i diaspory, a mianowicie w kolejności napływania konsumentów. Jak rozumiem, to platforma dla takich Bachanalia nie można znaleźć.
I to dron usunąć ....
Przybliżony czas rozpoczęcia uczty 17.00 - 18.00 w sobotę.
Każda załoga wykonuje swoje posiłki, napoje, naczynia, stół i krzesła, część - jak sugeruje Siergiej i traktujemy : Napoje:siebie nawzajem. |
|
|
|
 |
Wujek Michal
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Na razie cepka, Dethlefs
|
Wysłany: 2017-03-13, 17:08
|
|
|
| bogusław napisał/a: | Szanowny W. Michale.
Mam możliwość uzyskania pewnej ilości bezpłatnych katalogów wyposażenia kempingowego. Katalogi te z roku 2014 są praktycznie identyczne z katalogami z bieżącego roku. Czy dalej drążyć temat ?.
|
Szanowny Kolego Bogusław
Miło mi będzie was zobaczyć wszyskich (ile dam rade) na zlocie. Co do katalogów - to nie wiem co z tam robić.. To jakiś biznbes może, ale nie moja branża. Z ciekawości nasi je wezmą chętnie. Ale w sumie załog na Białorusi jest nie dużo i biznesu na tym gemeralnie nikt nie robi.. Tyle tylko może powiedzieć
Dzięki w każdym razie za propozycję |
_________________ Staram się pisać poprawnie, ale proszę mnie wybaczyć.. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2017-03-13, 17:53
|
|
|
| Jerry popieram jest termin jest data godzina, rozstawienie stolików,sposób przygotowania poczęstunku ,jeszcze trochę i się wyklaruje nasz dzień z pomocą nie tylko Bożą widać że Sergiej był na zlotach |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
KECZER
weteran

Twój sprzęt: Gold Camper/Ford Transit. 2,0 TDCI-2006r.
|
Wysłany: 2017-03-13, 18:24
|
|
|
KOLEDZY I KOLEŻANKI
przepraszam że się znowu wcinam w organizację Zlotu którego uczestnikiem nie będę ~!
Dzwonił do mnie kolega z Brześcia - "VIKTOR z BRESTA" jeden z organizatorów w/w Zlotu.
Białorusini czytają nasze forum i są tu też zarejestrowani, i sporo rozumieją z naszych "bojowych dyskusji", wiec prosił o przekazanie następujących wiadomości
1/
Prezydent Republiki Białorusi podpisał zgodę na wydanie bezpłatnych wiz dla uczestników Zlotu.
W związku z tym, pod koniec marca będą dostarczone listy uczestników do wybranych przez Was konsulatów białoruskich w Polsce ( a także do konsulatów po świecie skąd przyjadą camperowcy na Zlot ). Listy szykuje białoruskie MSZ i jest to bardzo wielka praca.
Proszę wykazać się jeszcze cierpliwością!!!
Przypominam że w Zlocie weźmie prawdopodobnie udział 500 załóg (średnio po 3 osoby w camperze czyli około 1500 osób) w zeszłym roku było około 300 osób.
Jest różnica!!!
2/ DZIEŃ NARODOWY
Viktor prosił przekazać ,na podstawie rozmowy z Siergiejem - szefem camperowców z Estonii (ich też przyjedzie dużo około 70-90 załóg i byli w podobnym ilościowym składzie też w zeszłym roku)
Dlatego Organizatorzy, w porozumieniu z Siergiejem, proponują aby DZIEŃ NARODOWY był jednym wielkim spotkaniem.
Ich propozycja dla wszystkich Uczestników, każdy stawia swój stół z narodowymi potrawami napojami , suwenirami w praktycznie dowolnym miejscu (miejsce będzie wyznaczone) , niech obok niego będzie stolik ,na przykład Ukraiński albo Fiński, a po drugiej stronie Litewski czy Francuski,
Chodzi im oto aby nie robić narodowego tasiemca (ze stołów) na przykład polskiego - 50 stolików, czy estońskiego - 70 stolików,
Takie rozrzucenie spowoduje że wszyscy Uczestnicy wędrując , między stolikami, przysiadając sie do stolików , będą mieli koncert różności kulinarnych i napojowych.
Mam nadzieję że w miarę jasno przedstawiłem sugestie Viktora (organizatorów) i przekazałem to co mi przekazano.
W przypadku pytań proszę pisać do zarejestrowanych na naszym Forum "Wujka Michała" lub "Viktor z Brestu"
KOKO ja nie jadę na Zlot , wiem że to niedobrze , ale tak wyszło
pozdrawiam |
_________________ A teraz chwilowo w kraju ojczystym-
Koniec z ROSJA- ciekawe na jak dlugo.....??? |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
bogusław
trochę już popisał
Twój sprzęt: arca-ducato
|
Wysłany: 2017-03-14, 07:47
|
|
|
| Przyjmuję krytykę w sprawie katalogów - nie ma sprawy. |
|
|
|
 |
emeryl
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer Swing 494
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Kwi 2013 Piwa: 21/46 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 2017-03-14, 11:16
|
|
|
| Proponuję zabrać materiały promujące regiony z których pochodzimy.W każdym urzędzie jest dział informacji turystycznej z folderami mapami itp.Właśnie wróciłem zaopatrzony w w/w materiały.Jak byłem w ubiegłym roku na Białorusi jedno z pytań było czy mamy żur.Mamy bogata kuchnię którą należy się podzielic z naszymi przyjaciółmi z innych krajów. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|