|
|
wyjazd do Czarnogóry |
Autor |
Wiadomość |
janek50
stary wyga
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2017-03-19, 21:44 wyjazd do Czarnogóry
|
|
|
witam, jak w temacie, mam wyjazd do Czarnogóry, wiem że najprościej by było walić autostradami , ale chciałbym zaoszczędzić kasy na winiety , czy jest możliwość przejazd przez Słowację, Węgry ,Chorwację i BiH bez kupowania winiet. Trasa wyglądałaby tak, Zwardoń-Skalite, Czadcza 12ką, Żylina E 75,Komarno E64, Kisber 13 ką, Szekesfehervar 81ką, Szekszard 63ką,Udvar 56ką, Osiek E73, do Samac 7 ką i kawałek E73, Hrgovi R462, potem M1.8 i M18 do Brijeg, i dalej do Niksic M18 /E 762. będe jechał osobówką.
Kolejne pytanie to możliwość tankowania LPG w tych krajach i czy potrzebne jakieś redukcje? O ile ma ktoś doświadczenie w tym temacie. |
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 234/173 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2017-03-19, 22:06
|
|
|
Słowacja,Węgry,BiH pięknie się objeżdża chociaż w zesłym roku jadąc przez Węgry wjechałem na chwilę do Chorwacji i kawałek chyba musiałem jechać autostradą.Ale autostrady omijałbym jadąc na długi urlop i wtedy zalecane rozkoszowanie się trasą.Jeśli masz 1-2 tygodnie zapychaj autostradami bo szybciej.Jeżdżę przez Barwinek i autostradę Presów - Koszyce już od kilku lat omijam.To 30km i kupowanie winietki to strata kasy.Ale w długiej trasie nawet te 30 km w komforcie,z omijaniem terenów zabudowanych to dużo.I bardzo pilnuj się aby nie przekraczać prędkości.Mandatami nauczyli kierowców respektowania przepisów.BiH polecam uwadze.Bezpiecznie i duża życzliwość u ludzi.Ceny lepsze niż u nas i biedniej niż u nas.W zasadzie nic się tam nie kupuje bo jakość towarów jak u nas 20 lat temu.Są też i wysokiej klasy sklepy.Można tam płacić w euro.Ale butle na wino przez pół jeśli robisz i zmieścisz polecam. |
|
|
|
 |
WojtekRTB
trochę już popisał

Twój sprzęt: Volkswagen T4
|
Wysłany: 2017-03-19, 22:56
|
|
|
Słowację luźno ominiesz, ja teraz jak będę jechał to przez Poprad w szerz, tu masz mapę i więcej informacji
Z Węgrami też jest nieźle, ale bardzo pilnuj się aby czasem nie wjechać na płatną drogę bo winiety sprawdzają tam dość rozważnie, mapa i więcej info w artykule z poradami o wyjeździe samochodem na Węgry
Chorwację i BiH dopiero opracowuje więc nie pomogę w tej kwestii jakoś dokładnie ale w BiH generalnie masz bardzo mało płatnych dróg i są one płatne odcinkowo (tak jak w Chorwacji zresztą) |
|
|
|
|
 |
jarek49
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer Eriba 2005 r.
Nazwa załogi: jarkowie
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sie 2012 Piwa: 9/1 Skąd: Puszcza Kampinowska
|
Wysłany: 2017-03-19, 23:09 MNE
|
|
|
Znam ta trase na pamiec---6 lat wakacji w m.Utjeha.
Zadnych winiet // ub.rok // na calej trasie , tylko 5 E tunel Sozina w MNE--warto !!!!
Jezeli podroz w dni powszednie---wymagana cierpliwosc , niestety powolna jazda.
Ja wjezdzalem do Bosni zawsze w sobote lub niedziele rano---pusto na trasie.
Trasa przez Chorwacje ok.110 km ---ja nie natrafilem na zadna platna autostr.---ostatnie 10 km w BIH przed granica z MNE --dosc trudne--powoli i nie po zapadnieciu zmroku //zakrety//
Granica Scepan Poljie--mozna przenocowac ok. 2km za granica---dosc duzy parking.
Przejazd z Sarajewa do Baru // ok.300 km // to 5 godz.---nie licz na mniej w weekend.
Pierwsza stacja benz. w MNE Pluzine----ale najtaniej bedzie w BIH---tankuj przed granica
na full // 20 km--przed gr.//
Nie wiem jak z gazem, ale jest // nie znam ceny//
Masz pytania -pytaj
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
jarek49
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer Eriba 2005 r.
Nazwa załogi: jarkowie
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sie 2012 Piwa: 9/1 Skąd: Puszcza Kampinowska
|
Wysłany: 2017-03-19, 23:14 MNE
|
|
|
zapomnialem dodac , ze w BIH przed Sarajewem jest platny odcinek autostr. ok. 40 km--
platne w ich walucie lub euro // ok. 3 E //---kamper ok. 5 E. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-03-20, 08:47
|
|
|
jarek49 - pozdrawiam.No,widać,że znasz tą trasę na pamięć |
|
|
|
 |
janek50
stary wyga
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2017-03-25, 22:31
|
|
|
dzięki za informacje, juz siedzę w Czarnogórze, w Niksicu, jechałem jednak nie swoim tylko firmowym dostawczakiem i zajeło to nam 48 godzin, odprawy towaru w BIH i Czarnogórze , wszysycy tu mają czas, pół godziny to u nich tak razy 5 , jechaliśmy częściowo płatnymi i częściowo bezpłatnymi , zwłaszcza przez Czarnogóre, i musieliśmy być na tym a nie na innym przejściu żeby przejść odprawe celną , Słowacja autostradą, , węgry też , później z Udvar bokami całą BiH, do przejścia w Czarnogórze w Orasje, i na Sarajewo , bokami i na przejście w Klobuk i potem już do Niksica. trasa z Sarajewa do Klobuk piękne widoki ale słaby camper to raczej powinien sobie to odpuścić,zwłaszcza widok nocą Trebinje, |
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-03-25, 22:39
|
|
|
Ale ogólnie to radość przebija z tego opisu.Pal licho kolejki,choć denerwują bardzo.Udanego pobytu i powrotu |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Weinsberg CC600 MG 120 kW 2019
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/66 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2017-03-26, 10:04
|
|
|
rakro1 napisał/a: | Ale butle na wino przez pół jeśli robisz i zmieścisz polecam. |
możesz tą myśl rozwinąć ? bo nie bardzo kumam co Autor ma na myśli |
_________________ --------------------------------------------------
Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
---
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-03-26, 11:11
|
|
|
Próbowałem w skrócie przekazać moją ogromną sympatię do pięknego kraju i jego mieszkańców przy okazji postu o drogach.Mam winnicę,robię wino i poruszam się w kręgach winiarzy.Nic dziwnego,że przy okazji próby esencjonalnego opisu kraju i bardzo życzliwych mieszkańców kolejny raz ujawniła się myśl,że tak mało tych butli przywoziłem;nawet mając miejsce w samochodzie.A potem,gdy kupuję kolejne w Polsce wraca żal za brak zmysłu handlowego.Jedyny produkt stamtąd,który warto przywieźć,który kojarzę i dlatego polecam |
|
|
|
 |
123
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: t5 Westfalia
Nazwa załogi: Pancerniaki
|
Wysłany: 2017-07-10, 16:27
|
|
|
my w tym roku jedziemy do Szkodry ... wyruszamy 25 lipca
spanko nad Balatonem i międzylądowanie w Sarajewie
później na odpoczynek nad Jeziorem Szkoderskim 2-3 dni
a następnie do Czarnogóry śladami kempów od Ulcinj przez Budvę i Kotor aż do Herzeg-Novi
może wystarczy czasu i kasy na Dubrovnik ... ale boje sie tłumów
gdyby ktoś leciał w tym terminie w tamte strony - będzie raźniej |
|
|
|
 |
bmalu
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 34/7 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2017-08-05, 00:23 SZEGED
|
|
|
Witam
Wybieram się przez Węgry do Czarnogóry. Chciałbym przejechać przez Węgry bez winiety. Planuję jechać koło Szegedu. Czy ktoś się orientuje czy odcinek na M5 przy granicy jest płatny. Nawigacja prowadzi jako bezpłatny, ale na mapce jest ten odcinek, że dla D2 płatne. Może ktoś miał już tamtędy przejazd.
Pozdrawiam |
_________________ "Dobra rada nic nie kosztuje i jest tyle samo warta"
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2017-08-05, 08:42
|
|
|
Jest płatny dalej przez Morahalom jest przejście Backa Vinegrady
Czynne od 7-19 |
|
|
|
 |
bmalu
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 34/7 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2017-08-05, 11:06 Wegry bez winiety
|
|
|
Dzięki. Dla 2 km kupowac winietę to przesada |
_________________ "Dobra rada nic nie kosztuje i jest tyle samo warta"
 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2017-08-06, 18:58
|
|
|
Jest też możliwość nie wjeżdzać na M5 jedzie się do granicy koło miejscówki przy hurtowni kwiatów.Nocleg pod ochroną 1000HUF
Przejeżdżając koło lidla W drugą stronę też nie wolno się zagapić na granicy przy wyjeżdzie |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|