Uruchamianie przetwornicy lodówką |
Autor |
Wiadomość |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2017-04-19, 14:01
|
|
|
Odkopię temat...
Z powyższych wypowiedzi nie do końca wiadomo jak lodówka ma włączyć przetwornicę.
Próba znalezienia opisu na forum przy pomocy nasze szukajki , kończy się niczym, ona coś słabo szukajaca jest, ogólnie do
Na razie wiemy, że było, że mamy mieć lutownicę i przekaźnik i dobrze podłaczyć!!!!????
Może ktoś podzieli się swoją wiedzą, co tam należy JESZCZE dołożyć żeby lodówka włączyła i wyłączyła przetwornicę. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2017-04-19, 14:51
|
|
|
Są zasadniczo dwie opcje:
1. Możesz podłączyć ów przekaźnik pod termostat wbudowany w lodówkę,
2. Możesz znowu skorzystać z osobnego termostatu. W tej sytuacji termostat lodówki należy przestawić na maksymalne chłodzenie.
Teraz, jak to konkretnie podłączyć do przetwornicy w większości zależy od tego, jaką masz przetwornicę. Jeśli ma sterowanie zewnętrzne, to prosto - podłączasz do tego sterowania. Znowu - jak konkretnie jest uzależnione od modelu.
Jeżeli zaś nie masz sterowania przetwornicy, to należy przekaźnik włączyć w szeregowo do włącznika tej przetwornicy. Wtedy główny włącznik ma priorytet wyłączenia całego systemu, a gdy on jest włączony przekaźnik będzie uruchamiał i wyłączał przetwornicę (a przez to lodówkę). |
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2017-04-19, 15:03
|
|
|
koder napisał/a: | zależy od tego, jaką masz przetwornicę |
Czasami przetwornica może nie chcieć startować z obciążeniem, zależy od konstrukcji przetwornicy. Może być potrzebne opóźnienie włączenia lodówki w stosunku do włączenia przetwornicy. Trzeba to sprawdzić wybierając przetwornicę albo pokombinować. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): wlodo |
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2017-04-19, 15:04
|
|
|
wlodo napisał/a: | Odkopię temat...
Z powyższych wypowiedzi nie do końca wiadomo jak lodówka ma włączyć przetwornicę.
. |
Przetwornicę załącza termostat lodówki! Najprościej i najbezpieczniej jest odpiąć przewody z termostatu i je połączyć a do termostatu podłączyć przewody wyłącznika przetwornicy oczywiście wtyczka lodówki w gniazdo 230V przetwornicy. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-04-19, 15:13
|
|
|
Polecam tą firmę, z jej podejściem do klienta
Kupiłem ostatnio u nich kilka różnych przekaźników.
Jeden nawet drogi uszkodzony .(transport?) Szybciutko przysłali drugi bez zwrotu tego uszkodzonego i z przeprosinami.
http://www.ase.hoste.pl/pkczas.html |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
wlodo
weteran

|
Wysłany: 2017-04-19, 16:20
|
|
|
Dzięki za odzew...
Mam przetwornicę Techtrona 12V / 230V Sinus PNZ-1000-S, z wolnym startem i złączem zdalnego sterowania.
Przy termostacie tylko lodówkowym:
-w momencie zwarcia swoich styków poda 12 v(+) na przetwornicę(włączy ją) ALE tak jak pisze McGali przewody od 230v należy połączyć. Tylko, że jak włączymy przetwornicę ręcznie jej włącznikiem, żeby mieć 230v w innych gniazdkach, to lodówka pracuje bez przerwy bo nie steruje ją termostat.
-jeżeli podłączymy dodatkowy stycznik załączany termostatem lodówki, to się nie załączy bo na termostacie jeszcze nie ma 230v.
Przy dołożonym drugim termostacie, to już trochę łatwiej , ale nie do końca.
-drugi załączy przetwornicę, ale jeżeli lodówkowy będzie ustawiony na max, to przy ciągłym zasilaniu będzie lodówka za mocno chłodziła.
Mam również nadzieję, że jak zniknie + na tym dodatkowym złączu to przetwornica się wyłączy.
Bronek dzięki, kupowałem już od nich, właśnie zwłoczny i wydłużający, miły kontakt. Jak nie wystartuje to pewnie będzie musiał być założony. |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2017-04-19, 16:37
|
|
|
wlodo napisał/a: | drugi załączy przetwornicę, ale jeżeli lodówkowy będzie ustawiony na max, to przy ciągłym zasilaniu będzie lodówka za mocno chłodziła. |
Ah, bo masz drugi warunek. W takim wypadku proponuję drugi termostat ustawiony mniej-więcej na tą samą temperaturę, co lodówkowy. Owszem - zachodzi ryzyko, że termostat lodówki powie "już" a ten z przetwornicy "jeszcze nie" - ale to nie powinno na ogólną pracę lodówki znacząco wpłynąć. |
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2017-04-19, 16:58
|
|
|
wlodo napisał/a: | Dzięki za odzew...
Mam przetwornicę Techtrona 12V / 230V Sinus PNZ-1000-S, z wolnym startem i złączem zdalnego sterowania.
Przy termostacie tylko lodówkowym:
-w momencie zwarcia swoich styków poda 12 v(+) na przetwornicę(włączy ją) ALE tak jak pisze McGali przewody od 230v należy połączyć. Tylko, że jak włączymy przetwornicę ręcznie jej włącznikiem, żeby mieć 230v w innych gniazdkach, to lodówka pracuje bez przerwy bo nie steruje ją termostat.
-jeżeli podłączymy dodatkowy stycznik załączany termostatem lodówki, to się nie załączy bo na termostacie jeszcze nie ma 230v.
Przy dołożonym drugim termostacie, to już trochę łatwiej , ale nie do końca.
-drugi załączy przetwornicę, ale jeżeli lodówkowy będzie ustawiony na max, to przy ciągłym zasilaniu będzie lodówka za mocno chłodziła.
Mam również nadzieję, że jak zniknie + na tym dodatkowym złączu to przetwornica się wyłączy.
Bronek dzięki, kupowałem już od nich, właśnie zwłoczny i wydłużający, miły kontakt. Jak nie wystartuje to pewnie będzie musiał być założony. |
Dlaczego lubimy komplikawac sobie zycie? Jest takie przyslowie jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Lodowka powinna miec swoja przetwornice i to wszystko. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-04-19, 17:02
|
|
|
McGali napisał/a: | Lodowka powinna miec swoja przetwornice i to wszystko. |
Chyba chodzi tez o standby ??? by nie żarł tych swoich marnych ale zawsze procentów zasobów energii |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-04-19, 17:12
|
|
|
wlodo napisał/a: | jak włączymy przetwornicę ręcznie jej włącznikiem, żeby mieć 230v w innych gniazdkach, to lodówka pracuje bez przerwy bo nie steruje ją termostat. | na termostacie przekaźnik z podwójnymi stykami jeden startuje przetwornicę a drugi podłącza 230 v przetwornica - lodówka. |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

|
Wysłany: 2017-04-19, 19:47
|
|
|
Pewnie skończy się na drugim termostacie, chyba, że się jaki praktyk odezwie i pokaże gotowca.
Mamy tu opisy, że poszczególne sprzęty same włączają sobie przetwornicę, więc to jakoś działa |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2017-04-19, 20:09
|
|
|
wlodo napisał/a: | Pewnie skończy się na drugim termostacie |
Nie bardzo chyba potrzeba drugi termostat jeśli obydwa maja robić to samo, włączać agregat lodówki gdy za ciepło i włączać przetwornicę. Agregat i przetwornica maja działać jednocześnie. Poszedłbym w kierunku odseparowania termostatu od 230V. Zasilił bym go z 12V. Termostat załączałby przekaźnik z cewką na 12V z dwoma parami styków. Jedna para obsługiwałaby agregat jak poprzednio sam termostat. Nic by nie zmieniło się w działaniu lodówki. Można byłoby jak dotychczas zasilać ją z gniazdka. Druga para włączałaby przetwornicę. Jeśli potrzeba opóźniłbym załączanie agregatu jakimś przekaźnikiem zwłocznym. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
|
 |
chemik
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2014 Piwa: 115/19 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2017-04-19, 20:34
|
|
|
krótki opis , jak rozwiązałem tą sprawę.
Podłączyłem dodatkowy termostat pod przełącznik off/on przetwornicy. Czujnik Termostatu po zwarciu styków ( działa na podciśnienie) włącza przetwornicę ( nie ma problemów z rozruchem) - normalnie to włącza zasilenie z gniazdka. W przypadku zasilania z 220V przełączam lodówkę do instalacji 230V i po kłopocie. Dodatkowy przełącznik steruje zasilaniem lodówki - przetwornica/ sieć. Raczej rzadko korzystam z sieci, mamy duże akumulatory. Im mniej elementów, tym lepiej. |
_________________ Chemik |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-04-19, 21:07
|
|
|
janusz napisał/a: | Termostat załączałby przekaźnik z cewką na 12V z dwoma parami styków. | Powinienem to dodać ale wydawało mi się to oczywiste bo jeśli przetwornica będzie wyłączona a musi jakis prąd popłynąć przez przekaźnik w momencie zadziałania termostatu.
amples napisał/a: | termostacie przekaźnik z podwójnymi stykami jeden startuje przetwornicę a drugi podłącza 230 v przetwornica - lodówka |
|
|
|
|
 |
|