|
Projekt Bobesz - mały kamper na zabudowie Peugeot Expert |
| Autor |
Wiadomość |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-04-25, 15:51
|
|
|
| ravael napisał/a: | | Pytanie do Was czy istnieją jakieś przeciwskazania aby wykorzystać zbiornik LPG jako zbiornik na wodę do mycia | Zwykła stal ruda go zeżre , a jeśli myślisz o używanym woda będzie jechać zgniłymi jajami i rdzą , po za tym jak wspomniał koder waga 25-30kg. |
| Ostatnio zmieniony przez amples 2017-04-25, 15:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ravael
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato L3H4
Nazwa załogi: @Nasze7m2
|
Wysłany: 2017-04-25, 15:54
|
|
|
Ok w takim razie czy natrafiliście na okrągłe plastikowe zbiorniki które można zamontować zamiast koła zapasowego? Bo pytałem w kilku firmach robiących różnorakie wielkości i akurat tego typu (czyli do zamontowania zamiast koła) nie produkują - nawet na zamówienie
Zależy mi na wykorzystaniu przestrzeni w 100% a koło zapasowe jest bardzo dobrym miejscem na zbiornik z wodą:) |
| |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2017-04-25, 17:26
|
|
|
| Może elastyczny? |
|
 |
ravael
trochę już popisał
|
Wysłany: 2017-04-25, 17:29
|
|
|
| koder napisał/a: | | Może elastyczny? |
I to jest dobry trop. Dzięki! |
|
|
|
 |
ravael
trochę już popisał
|
Wysłany: 2017-04-25, 20:42
|
|
|
No dobra, znów coś niekonwencjonalnego wymyśliłem:)
Zbiorniki elastyczne na wodę kosztują krocie (200 zł wzwyż i mają nie do końca dobre kształty.)
Znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/przepon...6785741794.html
Guma dopuszczona do celów spożywczych czyli wodę pitną nawet można tam trzymać. Byłoby idealnie tylko jak ten otwór 9 cm zaślepić aby się nie wylewało ? |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): wlodo |
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/75 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2017-04-25, 21:00
|
|
|
| Może zrobić z laminatu? |
|
|
|
 |
marcinPK
zaawansowany ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
|
Wysłany: 2017-04-25, 21:07
|
|
|
| możesz zamówić w firmie reklamowej wycięte laserowo 2 okręgi i prostokąt do zgięcia na bok z plexi, po czym samemu dokonać sklejenia klejem pmma, wcześniej osadzając krućce i masz zbiornik na wymiar... większe średenice wymagają łączników wewnętrznych wzmacniających klejoną konstrukcję.... |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2017-04-25, 21:36
|
|
|
ravael, masz takie proste a dotychczas nikt o tym nie pomyślał, lub się nie pochwalił.Takie balony można poupychać wszędzie.U Ciebie, jeżeli w miejsce koła, to koszyk wyłożony blachą alu, wtedy masz sztywno i mała waga. Tylko taki mały myk. Pobór z dna,wlot dowolnie, ale trzeci (do upuszczania powietrza, zamykany)tak żeby powstała mała np.2L-wa poduszka powietrzna. Jak zostawisz całe powietrze w środku jako poduszkę , to pompka może nie dać rady stworzyć ciśnienia. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
ravael
trochę już popisał
|
Wysłany: 2017-04-25, 21:42
|
|
|
| RadekNet napisał/a: | | Może zrobić z laminatu? |
Chodzi o zaślepkę do otworu? Jeśli tak to chyba ma to sens.
| marcinPK napisał/a: | | możesz zamówić w firmie reklamowej wycięte laserowo 2 okręgi i prostokąt do zgięcia na bok z plexi, po czym samemu dokonać sklejenia klejem pmma, wcześniej osadzając krućce i masz zbiornik na wymiar... większe średenice wymagają łączników wewnętrznych wzmacniających klejoną konstrukcję.... |
Aż tak wolałbym nie narażać moich słabych umiejętności manualnych na test. Jak bym to skleił to jestem pewien, że lałoby się z każdej strony Dlatego szukam chociaż w części gotowego rozwiązania:) |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/75 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2017-04-25, 21:47
|
|
|
| ravael napisał/a: | | RadekNet napisał/a: | | Może zrobić z laminatu? |
|
Cały zbiornik.
Ja się zastanawiam czy dla mojego auta takich nie zrobić - były by idealnie dopasowane do wnęk. Tyle, że w Irlandii trochę zniechęca cena materiału. W Polsce powinna ta metoda nie być taka droga. |
|
|
|
 |
ravael
trochę już popisał
|
Wysłany: 2017-04-25, 22:03
|
|
|
| RadekNet napisał/a: | | ravael napisał/a: | | RadekNet napisał/a: | | Może zrobić z laminatu? |
|
Cały zbiornik.
Ja się zastanawiam czy dla mojego auta takich nie zrobić - były by idealnie dopasowane do wnęk. Tyle, że w Irlandii trochę zniechęca cena materiału. W Polsce powinna ta metoda nie być taka droga. |
Hmm, na razie znalazłem zaślepkę, którą może będę mógł przystosować ( http://allegro.pl/kolnier...6799241691.html ) , więc małym nakładem pracy będę miał prawie dokładnie to co chcę.. zobaczymy jutro jak zadzwonię do sprzedawcy i zadziwię go swoimi planami |
| |
|
|
|
 |
ravael
trochę już popisał
|
Wysłany: 2017-04-27, 22:08
|
|
|
Udało się jednak zrobić trochę inaczej, podnieśliśmy półkę na hulajnogi do góry i zrobiliśmy miejsce na trzy 30sto litrowe pojemniki na wodę z Leroy. W koło zapasowe pójdzie taki sam 30 (chyba, że zmieści się 60L, zobaczymy..), i połączę je rurkami ze sobą Plus jeden skrajny będzie połączony z wlewem w karoserii auta. Razem będzie 120 litrów wody. To już sporo na dwie osoby:)
W sobotę stolarz oddaje samochód i przez 5 dni będę wykonywał montaż elektroniki ( i Świastakownicy), solarów i innych pierdół
Tak na razie wygląda tył, bez szafek bocznych:
 |
| |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-04-28, 04:24
|
|
|
| Trochę nieszczęśliwe niejsce wybrałeś na taki balast. Powinien być między osiami. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2017-04-28, 06:59
|
|
|
Ale dostęp łatwy. :)
Ja za to zapytam o instalację: Jak to się będzie napełniać i opróżniać? Chodzi mi o odpowietrzenie zbiorników tak usytuowanych. |
|
|
|
 |
ravael
trochę już popisał
|
Wysłany: 2017-04-28, 07:03
|
|
|
| mrsulki napisał/a: | | Trochę nieszczęśliwe niejsce wybrałeś na taki balast. Powinien być między osiami. |
Cześć, między osiami jest przesuwne łózko, które też waży ze 30 kg + oczywiście szafki.
Ogólnie tak się przedstawia wstępne rozłożenie kilogramów, czyli całkiem równomiernie (rysunek poglądowy):
| zbiegusek napisał/a: | Ale dostęp łatwy.
Ja za to zapytam o instalację: Jak to się będzie napełniać i opróżniać? Chodzi mi o odpowietrzenie zbiorników tak usytuowanych. |
Wstępnie w paincie zrobiłem projekt jak bym ja to widział:
Legenda:
Zielone kreski - łączenia obiegu wody
Żółta kreska w prawo - zasilanie umywalki
Żółta kreska w lewo - zasilanie prysznica (który będzie na zewnątrz)
Niebieskie kreski - odpowietrzenie
Czyli 3 zbiorniki u góry złączone ze sobą rurkami i spięte tak aby się nie przemieszczały będą połączone do wlewu: http://allegro.pl/gniazdo...6752407307.html , a pierwsza z nich do dolnego zbiornika (zamiast koła zapasowego). Następnie do dolnego zbiornika wsadzam dwie pompki (od umywalki i prysznica). Dodatkowo na górze każdego ze zbiorników robię odpowietrzenie. Jeszcze nie wiem jak wysokie muszę je zrobić. Czy wystarczy trochę ponad zbiornik czy jechać do góry i na zewnątrz samochodu? |
| |
|
|
|
 |
|
|