Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: gino
2013-02-12, 18:52
Ubezpieczenie kampera
Autor Wiadomość
mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2017-04-20, 09:53   

Rozmawiałem na targach w Poznaniu z panią z pzm i holowania poza opcją do warsztatu do 75 km już nie ma. Argumentem na wytłumaczenie tego była duża liczba oszustw ( "ludzie sobie auta sprowadzili na nasz koszt"). :gwm Niestety pozostaje tylko ADAC.

mcfly 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Ducato 2002
Nazwa załogi: papa mobile
Piwa: 3/1
Wysłany: 2017-04-20, 09:55   

Holowanie domowe na konkretny samochód-można pls. trochę jaśniej O co w tym chodzi ?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2017-04-20, 12:45   

Drodzy moi Rodacy!

Fakt reforma edukacji jest konieczna.

Jakakolwiek. Tak by pisać zrozumiale umowy, no i je czytać

I tyle temacie ogólnie.

mcfly napisał/a:
Holowanie domowe na konkretny samochód-można pls. trochę jaśniej O co w tym chodzi ?

Ad holowanie co i gdzie i jak, jest i zgodnie z OWU.

A te są napisane i opublikowane

Naprawdę to parę zdań w pliku pdf. Na ich stronie.

W skrócie tylko holowanie do chaty w n. tej RP jest ale na podany w umowie samochód 1x w roku.

.

A i nigdy nie należy wierzyć kobiecie.

Przynajmniej od 3 lat, nie było holowania z zagranicy do domu, tylko w naszym kraju.

Dlatego ja rozmawiałem z chłopem? Lub osobnikiem typu gender lub za takiego się uważającym.

ADAC jest to inna bajka i półka wyżej , byłem u nich i nawet zadowolony, ale mi się odmieniło po pewnych doświadczeniach znajomych...

Ps. mam Pakiet VIP i tylko o takim wiem to co wiem.

Postaw piwo autorowi tego posta

Bogusław i Ewa 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Piwa: 75/27
Wysłany: 2017-04-20, 13:52   

Pamiętajmy że dla ADAC holowanie i inne usługi na terenie Polski liczą się jak usługa za granicą czyli Europa.Dwukrotne skorzystanie w ciągu roku i wymawiają Europę pozostawiając kraj czyli Niemcy.Przerabiałem to to wiem. :spoko

nercedes 
zaawansowany
Nigdy nie nalezy sie wycofywac.Rany w plecy to hań

Piwa: 5/2
Wysłany: 2017-04-20, 17:52   

Gothaer przy zniżce 60% =403 zł mi przyszło a że należę do PZM i Fiat ma 25 lat wyszło mi 271 zł samo OC ale w PZU :spoko

dukat 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: blaszano/laminatowy
Piwa: 7/5
Wysłany: 2017-04-20, 22:32   

Bogusław i Ewa napisał/a:
Pamiętajmy że dla ADAC holowanie i inne usługi na terenie Polski liczą się jak usługa za granicą czyli Europa.Dwukrotne skorzystanie w ciągu roku i wymawiają Europę pozostawiając kraj czyli Niemcy.Przerabiałem to to wiem. :spoko

Możliwe ,ze w pierwszym roku składkowym wymówią umowę .Ja jestem u nich z 8 lat i miałem tylko w ostatnim roku dwa holowania i trzy razy auto zastępcze - jakoś umowy nie wymówili.

Cytrus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford
Piwa: 54/2
Wysłany: 2017-04-21, 11:17   

dla Warszawy
allianz niecałe 800 zł OC, zielona karta i mini asistans
Uniga OC podobnie
znizki max

AC allianz jakaś masakra 6 tys
AC Uniga jeszcze liczy

DINO 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: w planach
Wysłany: 2017-04-21, 14:12   

zaznaczam, że nie czytałem wcześniejszych wypowiedzi a chodzi mi o kwotę ubezpieczenia, dzwoniłem do znajomego z Allianza i powiedział, że jak ma sie w DR wpis Specjalny Kempingowy to składka ponad 4000zł :D a jak ma się tylko kempingowy to około 700zł ktoś coś w temacie??

Rubin 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: LT28 Sven Hedin
Wysłany: 2017-04-29, 21:47   

DINO napisał/a:
zaznaczam, że nie czytałem wcześniejszych wypowiedzi a chodzi mi o kwotę ubezpieczenia, dzwoniłem do znajomego z Allianza i powiedział, że jak ma sie w DR wpis Specjalny Kempingowy to składka ponad 4000zł :D a jak ma się tylko kempingowy to około 700zł ktoś coś w temacie??

:mikolaj Ubezpieczyłem swój wózek wczoraj. Wykonałem kilka telefonów oraz odwiedziłem siedzibę PZU. Sądząc ,że uzyskam od nich konkretną zniżkę jako oldtimer , bezszkodowa jazda i przynależność do PZM. Niestety, auto musiałoby znajdować się w rejestrze zabytków :gwm co i tak daje nam dopiero 70% i w efekcie ponad 700zł.
Problem najczęściej na jakim potykają się agenci to dwie pozycje z dowodu rejestracyjnego. Rodzaj pojazdu oraz przeznaczenie, najważniejsza i podstawowa informacja to pozycja pierwsza. Kolejne możemy sobie odpuścić bo dochodzi model i nr VIN.
Mój egzemplarz ma pojemność 2,4l TD 1987r. przy pełnych możliwych zniżkach:
PZU- 900zł
HDI- 600zł
ostatecznie zdecydowałem się na UNIQA 458zł .Tak więc zapłaciłem mniej jak w zeszłym roku! :bylo 490zł
POLISĘ wypełnioną mam następująco; Nr rejestracyjny, Numer VIN, Marka i model- vw LT, Rodzaj pojazdu- samochód specjalny :bigok
Region dolnośląski , granica państwa.
Zatem podsumowując, kwota o jakiej wspomniałeś czyli 4tyś to prawdopodobnie dla kogoś z "zielonym liściem" lub dla całej floty :wyszczerzony:

Rubin 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: LT28 Sven Hedin
Wysłany: 2017-04-29, 21:56   

nercedes napisał/a:
Gothaer przy zniżce 60% =403 zł mi przyszło a że należę do PZM i Fiat ma 25 lat wyszło mi 271 zł samo OC ale w PZU :spoko

Powiedz proszę, w jakiej agencji PZU dali Tobie taki upust?! :idea
Moje auto ma już 30 lat, pełne zniżki i należę do PZM a mimo tego nikt mi nie zaoferował tak dobrej stawki. :-/

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2017-04-30, 06:05   

Rubin napisał/a:
nercedes napisał/a:

Powiedz proszę, w jakiej agencji PZU dali Tobie taki upust?! :idea
Moje auto ma już 30 lat, pełne zniżki i należę do PZM a mimo tego nikt mi nie zaoferował tak dobrej stawki. :-/

Zasady udzielania centralnej zniżki promocyjnej /"307 Pojazdy zabytkowe"/ w PZU:1.Zniżka dotyczy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych. 2.Zniżki przeznaczona jest dla posiadaczy pojazdów powyżej 25 lat, będąca osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej i posiadającą legitymację członka PZM(oraz kilku innych wybranych stowarzyszeń).3.Zniżka udzielana jest w wysokości 70% i ma zastosowanie przy zawieraniu nowych i wznowionych umów ubezpieczenia jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki: posiadanie dowodu rejestracyjnego ubezpieczanego pojazdu z okresem eksploatacji powyżej 25 lat oraz posiadanie legitymacji członka PZM.4.Zniżka nie może być udzielona w ubezpieczeniu, w którym w ciągu ostatnich 12 miesięcy nastąpiła szkoda z tyt. której zostało wypłacone odszkodowanie.5.Zniżka nie ma zastosowania do umów zawieranych za pośrednictwem internetu lub telefonu.6.Zniżka nie podlega łączeniu z innymi zniżkami promocyjnymi.

PS. Jest to duży "ukłon" dla posiadaczy klasyków ("oldtimerów"), tj. pojazdów ze zwykłymi tablicami rejestracyjnymi, którzy czasem posiadają więcej jak jeden samochód i muszą opłacać drogie OC, ponosząc przecież koszty związane z utrzymaniem posiadanych aut (pojazdów). Problem ten oczywiście nie dotyczy właścicieli pojazdów zabytkowych z "żółtymi tablicami", które na mocy przepisów nie podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu w zakresie OC (dla tych pojazdów min. okres wykupienia polisy to 1 m-c , z możliwością nie opłacania składki na dowolny okres !!!). /Z.Łój/

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/282
Wysłany: 2017-04-30, 10:18   

Z wczoraj - kamper ducato 2.5 TDi jako pojazd specjalny- Uniqa- OC-502 zł. :ok

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 157/150
Wysłany: 2017-04-30, 10:28   

McGali napisał/a:
"ukłon" dla posiadaczy klasyków ("oldtimerów"),

Wojtek - rozumiem, że Twój to już klasyk.
Tak bardziej poważnie - Rozmawiałem tydzień temu w PZM w Łodzi - 70% zniżki - jeśli pojazd użytkowy przekroczył 25 lat. Nie musi być na żółtych blachach. Natomiast chęć do takiej zniżki w PZU - to już inna bajka. Nie rozmawiajcie przez telefon(jeśli już to z zapytaniem czy to co mówicie jest nagrywane). Udajcie się sami najlepiej do placówki PZU - tam powinniście wszystko załatwić po swojej myśli. ;)

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2017-04-30, 20:52   

prof-os napisał/a:
McGali napisał/a:

Tak bardziej poważnie - Rozmawiałem tydzień temu w PZM w Łodzi - 70% zniżki - jeśli pojazd użytkowy przekroczył 25 lat. Nie musi być na żółtych blachach. Natomiast chęć do takiej zniżki w PZU - to już inna bajka. Nie rozmawiajcie przez telefon(jeśli już to z zapytaniem czy to co mówicie jest nagrywane). Udajcie się sami najlepiej do placówki PZU - tam powinniście wszystko załatwić po swojej myśli. ;)

Mądrego to i przyjemnie posłuchać.

CAPOMAN 
weteran

Piwa: 37/34
Wysłany: 2017-04-30, 23:15   

prof-os napisał/a:
McGali napisał/a:

Dokładnie tak jak piszesz. Swojego ubezpieczyłem chyba tydzień wcześniej- bez żadnych problemów i bez żółtych tablic- tylko odwiedziłem osobiście przedstawiciela PZU- zresztą to chyba jedyna możliwość bo telefonicznie nie można...

Odpowiedz do tematu