Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa palników w kuchence
Autor Wiadomość
Rodzinka Cztery Plus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.8 jtd GANTE GIGANT 500
Piwa: 26/5
Wysłany: 2017-05-08, 12:29   Naprawa palników w kuchence

Kuchenka Dometic Smev, trzy palniki. Jeden pali bardzo ładnie, drugi trzeba przypalać na około, bo potrafi się palić połówka, a trzeci dosłownie ćmi maleńkimi płomyczkami i trzeba zapałką go na około podpalać, ale i tak często gaśnie.
Intuicja mówi mi, że pewnie dysze przypchane, ale dekielki od palników są poprzykręcane a śruby całkiem skorodowane i zapieczone. Pytanie brzmi - czy po ewentualnym rozwierceniu śrub i zdjęciu wierzchu palników dobiorę się do dysz? Praktykował już ktoś taką operację?
Ewentualnie - czy palniki występują jako części zamienne?

Krzysztof M 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
Piwa: 28/5
Wysłany: 2017-05-08, 12:58   

Pod koniec ubiegłego sezonu też zabrałem się za czyszczenie palników. Po odkręceniu śrubek i zdjęciu przykrywki z palnika dostęp do dyszy jak najbardziej oczywisty. Z tym rozwiercaniem to bym się tak nie spieszył. Śrubki z racji działania ciepła mogą wyglądać na zapieczone, ale mając na uwadze, że często dostaje się na nie tłuszcz to proponuje spróbować je wykręcić. W moim te śrubki są na gwiazdkowy kluczyk.
Postaw piwo autorowi tego posta

Rodzinka Cztery Plus 
zaawansowany

Wysłany: 2017-05-08, 13:15   

Moje nie mają już otworków na żadne narzędzie... Fabrycznie chyba był wkrętak krzyżakowy.
Ale z praktyki wychodzi, że jak już łebka nie ma, to reszta wykręca się bezboleśnie. A czy to czyszczenie coś pomogło?

Krzysztof M 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
Piwa: 28/5
Wysłany: 2017-05-08, 13:22   

Pomogło i to zdecydowanie. Gdybyś zdecydował się rozwiercenie to miej na uwadze że do złapania kombinerkami to tej śrubki pozostanie na grubość tel blaszki czyli dekielka. Czyli staraj się jak najmniej ją spiłować.

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2017-05-08, 17:26   

Moje wyglądały identycznie - czyli z totalnie zapieczonymi główkami :(
Wystarczyło je dobrze opukać i poskrobać igłą, a okazało się że jest zagłębienie pod gwiazdkę.
Później trochę gimnastyki lewo-prawo i poszło :wyszczerzony:
Kolejny krok to czyszczenie palników delikatną szczoteczką drucianą oraz przepchanie dyszy igłą i znów działają jak nowe :ok

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2017-05-08, 19:04   

Palnik może być do czyszczenia lub pająk zacerował dopływ powietrza do palnika. Wystarczy dmuchnąć sprężonym powietrzem.

Rodzinka Cztery Plus 
zaawansowany

Wysłany: 2017-05-12, 09:26   

No więc wczoraj wykonałem akcję naprawczą.
"Odkręcić" dała się jedna śrubka, a właściwie wkręt. W cudzysłowie, bo po obrocie się złamał ;)
Pozostałe wymagały rozwiercenia łbów, co akurat poszło bezproblemowo. Wbrew obawom, po usunięciu łba pozostaje długaśny kawał wkręta przechodzący przez podstawę palnika i wkręcony w blachę kuchenki. Wkręty z dwóch palników dały się pięknie wykręcić, ale z jednego ukręciły się tuż przy płycie, więc czeka mnie zabawa dremelkiem i rozwiercanie resztek.
W palnikach znalazłem sporo płatków rdzy, trochę kuchennego śmiecia. Same płytki palników (te górne) miały śmieszne wysepki korozji włażące w światło palnika. Nożyk, szlifierka i są jak nowe. Dysze o dziwo wykręciłem bez problemu. Przeczyściłem igiełką i kilkoma drucikami z mosiężnej szczotki ro rdzy.
Po tej operacji palnik który działał wydajnie ale nie równo - pali równiutko. Drugi, niby tak samo mocny co to ledwo bździł - pali równo i mocno. Najmniejszy takoż odzyskał pełną moc.
Dziś trza kupić nowe wkręty, może uda się z nierdzewki i skręcam całość do kupy.

Odpowiedz do tematu